Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investering i aksjer – Slik får du mer ut av dine penger!

Investering i aksjer – Slik får du mer ut av dine penger!

Investering i aksjer nå

Lurer du på hvordan du kommer i gang med investering i aksjer? I denne artikkelen gir vi deg svaret!

Over tid har aksjesparing gitt vesentlig mer penger sammenlignet med å la pengene ligge i en sparekonto, hvor pengene faktisk blir mindre verdt over tid hvis man kalkulerer inn inflasjonen. 

Å spare i aksjer er både en spennende og lønnsom måte å spare penger på.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Investering i aksjer: Slik kommer du i gang

Det er flere faktorer til hvorfor det kan være lurt å investere i aksjer, som vi vil komme tilbake til lenger ned i artikkelen. Dersom du først og fremst ønsker å vite hvordan du kommer i gang med investering i aksjer, vil vi dra deg gjennom prosessen under:

Steg 1 – Finn en velegnet handelsplattform

Det første du må gjøre er å finne en regulert handelsplattform som tilbyr et bredt utvalg av investeringsobjekter. Dette vil gi deg flere muligheter til å bygge en stabil og bred investeringsportefølje. 

Vår foretrukne plattform er eToro, som blir brukt av millioner av investorer over hele verden, er svært brukervennlig og har et bredt utvalg av forskjellige investeringer. Derfor vil vi ta utgangspunkt i denne plattformen videre. Et annet godt alternativ er Nordnet, spesielt dersom du ønsker å fokusere på nordiske aksjer. 

eToro ny kunde

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.  Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Steg 2 – Opprett en konto

Når du har funnet en velegnet plattform må du i gang med å opprette en konto. Velger du eToro, kan du klikke deg inn på deres hjemmeside her og trykk på “begynn å investere”. Fyll inn kontaktinformasjonen og trykk på “opprett konto”.

Deretter vil du motta en e-post med en link du vil kunne klikke deg videre fra. Logg inn med brukernavnet og passordet du har laget. 

Registrere konto etoro

Verifiser din profil

Det er viktig å være klar over at alle regulerte plattformer er lovpålagte å gjennomføre en såkalt KYC-prosess. Dette inkluderer noen spørsmål angående din økonomi og verifisering av ID og bosted. Det innebærer at du må sende inn et bilde av ditt pass eller førerkort. 

Steg 3 – Sett inn penger

I plattformen kan du enkelt komme i gang med å sette inn det beløpet du ønsker. eToro har et minsteinnskudd på 50 dollar, som tilsvarer rundt 500 norske kroner. Du velger selv hvordan du vil sette inn penger, enten det er via bankoverføring, kreditt/debitkort eller e-pengeoverføringstjenester som PayPal. 

Innskudd hos plattformen til eToro

Steg 4 – Finn aksjen

Når pengene er kommet inn på kontoen kan du komme i gang med å finne den aksjen du ønsker å investere i. Du kan enten benytte deg av søkefeltet øverst i plattformen eller navigere deg gjennom deres ulike faner. 

Det kan være greit å være klar over at du får all informasjon om de ulike selskapene når du klikker deg inn på selskapet. Dette inkluderer selskapsinformasjon, kurshistorikk, finansielle resultater og mye mer. 

Steg 5 – Investering i aksjer

Siste steget er å kjøpe aksjene du ønsker. Klikk deg inn på “handle” fra søkefeltet eller “investere” fra selskapssiden. 

Deretter får du opp et felt hvor du enkelt velger beløpet du ønsker å investere for. Se over at alt stemmer og trykk på “åpne handel”. Hvis markedet er stengt trykker du på “angi rekkefølge” og investeringen blir gjennomført når markedet åpnes. 

Kjøpe aksjer gjennom nettmegler

Denne oppskriften kan brukes uavhengig av hvilken aksje du velger å investere i hos eToro. Prosessen er som regel også nokså lik dersom du velger å benytte en annen handelsplattform. 

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.  Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Hva er aksjer?

En aksje er en eierandel i et selskap som er notert på en børs. Hvis du eier en eller flere aksjer i et selskap, vil du være en av eierne til selskapet. Det betyr at du kan delta og stemme under generalforsamlinger. Jo flere aksjer du eier, desto større eierandel vil du ha. 

Dersom selskapet du eier aksjer i presterer godt, vil selskapet som regel øke i verdi. Dette tilsvarer at kursen til aksjen stiger, som igjen betyr at dine eierandeler vil være mer verdt. Hvis du velger å selge aksjene, til en dyrere pris enn når du kjøpte dem for, vil du ha fått gevinst på dine investeringer. 

Investering i aksjer 2023
Apple-aksjene har vært en populær investering for nordmenn og har gitt god avkastning over tid.

Det er mulig å investere i en rekke selskaper gjennom eToro. Det er viktig at du gjennomfører en grundig analyse av aksjene før du setter penger i aksjene. Vi anbefaler også å bygge en bred portefølje bestående av flere selskaper. For saftige aksjetips, kan du sjekke ut artikkelen «beste aksjer«.

eToro. Aksjer. Invester.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.  Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Hvorfor investere i aksjer?

Aksjesparing har vært en lønnsom måte å spare penger på for folk flest. De fleste tenker ofte at det er krevende å komme i gang, men som du kan se i guiden ovenfor er det en vesentlig enklere prosess en de fleste tenker. 

Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag har børsnoterte aksjer gitt en årlig avkastning på rundt 12 %. Dette er en betydelig meravkastning til andre finansielle marked, og spesielt sammenlignet med å penger i en sparekonto. 

Hadde du investert 100.000 kroner på dette tidspunktet, med en årlig avkastning på 12 %, ville du i dag hatt over 1,3 millioner dollar på kontoen. 

Risiko tilknyttet investering i aksjer

Selv om aksjesparing har vært lønnsomt for de fleste, er det likevel være viktig å være innforstått med risikoen tilknyttet investeringene. For eksempel er det vist at man har en stor fordel dersom man planlegger å investere over en lengre periode. 

Dette gjør at man ikke er så påvirket at korte svingninger, som også begrenser muligheten for at man kommer inn på et ugunstig tidspunkt. 

Hvordan øke sjansen for god gevinst over tid?

Når man går i gang med investering i aksjer er det flere forhåndsregler man kan ta i bruk for å øke sjansen for å oppnå god avkastning over tid. 

Først og fremst er det lurt å ha en strukturert plan for hvordan du investerer. Å sette av et visst antall månedlig er for eksempel en godt brukt strategi som gjør at du investerer jevnlig samt at du reduserer sjansen for å investere på et dårlig tidspunkt. 

For det andre er det viktig å ha et godt kjennskap til selskapene du ønsker å investere i. Det finnes mange gode kilder du kan velge mellom for å finne informasjon om aksjer og aksjemarkedet. Blant annet har eToro analyser av både selskaper og bransjer, dersom du benytter deg av dem. Mer generelle nyheter kan vi anbefale:

  • Dagens Næringsliv: Dekker nyheter om finans og økonomi. DN Investor gir deg  
  • E24: Norges største nettavis for økonomi og næringsliv.
  • Financial Times: En britisk, internasjonalt ledende finansavis
  • Wall Street Journal: En New York-basert finansavis 
  • The Motley Fool: Privat finans- og investeringsrådgivningsselskap
investering i aksjer finansnyheter
The Wall Street Journal er en foretrukket avis blant mange investorer.

Ny aksjesparer? Vurder å sette penger i fond

Du behøver ikke å investere i enkeltselskap for å investere i aksjer. En lønnsom investeringsstrategi over tid har vært å investere i børsfond, og spesielt i indeksfond. På den måten vil du investere i en portefølje bestående av flere aksjer.

Fordelen med å investere i indeksfond er at du slipper å måtte overvåke markedet og kjøpe og selge deg ut kontinuerlig. Ettersom fondene følger en indeks, vil porteføljen rebalansere seg selv. 

Når du investere i et indeksfond følger du et marked, som f.eks. Oslo Børs, som består av de største selskapene notert i Norge eller S&P 500, som består av de største noterte selskapene i USA. 

Investering i aksjer: Indeksfond vs aktivt forvaltede fond

Over tid viser resultatene at indeksfond i gjennomsnitt gir en bedre avkastning enn aktivt forvaltede fond. Det betyr at markedet som oftest gjør det bedre totalt sett enn det profesjonelle forvaltere klarer å levere til sine kunder. 

Til tross for at indeksfond som regel presterer bedre, gjelder ikke dette alle tilfellene. Dersom du har troen på én forvalter og dens porteføljesammensetting, kan man fint investere i både indeksfond og aktivt forvaltede fond. 

Bygg en bred portefølje

Statistikk viser at mange nordmenn er svært dårlige til å bygge en diversifisert portefølje, som betyr at man fordeler pengene sine over flere investeringsobjekt. Dette kan ha svært negativ innvirkning på dine avkastningsmuligheter over tid. 

Å ha en portefølje som kun består av én – fem aksjer vil gjøre deg sårbar dersom et av selskapene i porteføljen oppnår dårlige resultater. Ved å inkludere flere aksjer i portefølje, samt investere i fond vil du både redusere risikoen for tap, samt øke sjansen for å ha eiendeler i aksjer som oppnår høy avkastning. 

Invester i aksjer hos eToro. Investeringstips.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.  Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks,  as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 74% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. Trading history presented is less than 5 complete years and may not suffice as basis for investment decision.

Copy Trading does not amount to investment advice. The value of your investments may go up or down. Your capital is at risk.

Ofte stilte spørsmål rundt investering i aksjer

Hvordan tjene penger på aksjer?

Hvis selskapet du eier aksjer i presterer godt, vil som regel aksjene stige i verdi. Hvis du selger aksjene du eier til en dyrere pris enn når du kjøpe dem vil du ha tjent penger på din investering.

Hvor burde jeg investere i aksjer?

Det finnes flere handelsplattformer å investere i aksjer gjennom. Vi kan anbefale plattformen til eToro som er brukervennlig, har et stort utvalg og lave gebyrer. 

Hva får en aksje til å stige?

Aksjekursen utvikler seg som regel i takt med de finansielle prestasjonene til selskapet. Dersom et selskap oppnår gode resultater vil dette som regel føre til at aksjer stiger i verdi. 

Er det lurt å spare penger i aksjer nå?

Å spare penger i aksjer har vist seg å være en god måte å spare penger på over tid. Hvis du er usikker på hvor du skal starte kan det være lurt å sette penger i et indeksfond.

Kan man kjøpe og selge aksjer på en dag?

Ja, det er fint mulig å kjøpe og selge aksjer på en intradag. Dette er investeringsstrategien til mange tradere. Det er viktig å være klar over at en slik strategi innebærer vesentlig høyere risiko.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X