Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Kredittkort eller forbrukslån – Hva er best?

Kredittkort eller forbrukslån – Hva er best?

Kredittkort eller forbukrslån?

Kredittkort eller forbrukslån – hva bør man egentlig velge når man trenger økonomisk slingringsmonn? Kort fortalt er det ingen klar fasit, og hva som passer for akkurat deg, avhenger av flere faktorer. 

Vi har opprettet denne guiden for å gi deg et tydeligere bilde på hva som kan passe til ulike situasjoner. Så les videre for å finne finansieringsmetoden som egner seg best til ditt behov. 

Valg av kredittkort eller forbrukslån – Disse faktorene bør overveies 

Uavhengig av hva du velger, enten det er kredittkort eller forbrukslån, er det både fordeler og ulemper. Svaret på hva som er best av forbrukslån og kredittkort, er også utrolig situasjonsbestemt. Derfor er det flere ting som må tas med i vurderingen. 

Så hvilke vurderinger er relevante å ta med når man skal velge mellom de to metodene? Det er særlig to faktorer som bør være tungen på vektskålen når du skal ta ditt valg: 

 1. Størrelsen på lånet
 2. Tiden du trenger på å nedbetale lånet 

Har du kun behov for et mindre lån og har mulighet til å tilbakebetale lånet innen kort tid, er det anbefalt med kredittkort. Er det derimot et større lån som skal løpe over flere måneder eller år, ville vi nok heller ha gått for et forbrukslån. 

Årsaken til at vi kommer frem til følgende vurdering, er at et forbrukslån har en langt lavere rente enn kredittkort. Over tid vil det derfor bli uhyre dyrt å ha kredittkortgjeld. Dog tilbyr de fleste kredittkort en rentefri periode, noe som ikke er tilfellet med et forbrukslån. Av den grunn kan du unngå renter med et kredittkort, forutsatt at du betaler kredittkortregningen i tide.   

Hva er best av kredittkort og forbrukslån?

Derfor bør du velge kredittkort fremfor forbrukslån 

Kredittkort har altså fordelen av at de tilbyr en rentefri periode. Det vil derfor nesten alltid lønne seg å velge kredittkort fremfor forbrukslån, dersom du er helt sikker på at du klarer å tilbakebetale lånesummen i løpet av den rentefrie perioden. Denne perioden er normalt på om lag 45 dager. 

Dermed bør alle mindre kjøp brukes med et kredittkort. Det gjelder for eksempel om du skal kjøpe deg en ny TV, oppvaskmaskin, bestille ferier eller dekke øvrige utgifter som kan oppstå. Med et kredittkort vil du også få en rekke fordeler, som rabatter, cashback, fordelsprogrammer og andre ting. 

Det er også en trygg og enkel betalingsmetode, i tillegg til at man ofte får flere forsikringsavtaler inkludert. Det kan være alt fra reiseforsikring til tyveriforsikring. Med et kredittkort vil du dessuten ha penger tilgjengelig til enhver tid. Du kan med andre ord låne penger så mange ganger du vil, så lenge du ikke overgår din kredittgrense. 

Ulempen med kredittkort sammenlignet med forbrukslån er de høye rentene. Normalt ligger rentenivået på rundt 20-25 prosent. Renten kan imidlertid være både lavere og høyere, men den er sjeldent lavere enn 16 prosent eller høyere enn 30 prosent. Grunnet høye renter kan det fort bli svindyrt å eie kredittkort, som gjelder om man ikke betaler regningen før forfallsdato.    

Fordeler og ulemper med kredittkort

Høy fleksibilitet

Rentefri periode 

Fordeler og forsikringer er inkludert

❌Høy rente

Eksempler på kredittkort

Morrow Bank kredittkort

 • Kåret til beste kredittkort 2023
 • Opptil 100 000 kroner i kredittgrense
 • 100 % gebyrfritt kredittkort og ingen årsavgift
 • Gebyrfrie kontantuttak og inntil 50 dager rentefri betaling
 • Reise- og avbestillingsforsikring, kjøpsforsikring og ID-tyveriforsikring inkludert
 • 2 % bonus på kjøp av varer på internett*
Morrow bank beste kredittkort

(Annonse) Eksempel: Effektiv rente 24,42 %, 12 000 kr o/12 md, kostnad 1 481 kr, totalt 13 481 kr.

Instapay Mastercard

 • Lav rente på 15,9 %
 • Bruk i alle minibanker og utsalgssteder som tar Mastercard
 • Ny rabatt hver måned
 • Opptil 100 000 kr i kreditt
 • Betal enkelt ved å «tappe»
 • Få full oversikt over transaksjoner på instabank.no
Instapay kredittkort

(Annonse) Eksempel: eff.rente 19,35%, 45 000, o/1 år, kostnad: 4 356, Totalt: 49 356

TF Bank Mastercard

 • Effektiv rente: 25,16 %
 • Rentefrie dager: 43 dager
 • Gratis avbestillings- og reiseforsikring
 • Gratis egenandelsforsikring for leiebil og ID-tyveriforsikring
 • Dealpass, som har et store rabatter (opptil 30 %) på netthandel, reise, shopping etc.
 • Gebyrfri bruk verden over

Eksempel: Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337

Derfor bør du velge forbrukslån fremfor kredittkort 

Skal du ty til større innkjøp eller investeringer, enten det er å pusse opp eller kjøpe bil, vil det nok være best med et forbrukslån. Dette kommer av at rentene er lavere. Renteforskjellen gjør det nemlig billigere med et forbrukslån dersom man skal låne større beløp og trenger lengre nedbetalingstid.  

Ikke at det er noen fasit, men en ofte brukt tommelfingerregel er at alle beløp over 50,000 kroner bør finansieres med et forbrukslån. Dog er dette situasjonsbestemt, og for noen kan et forbrukslån være gunstig også til lavere beløp. I bunn og grunn er dette noe du selv må vurdere. 

Fordelen med forbrukslån kontra kredittkort, foruten at rentene er lavere, er at du kan sette opp en nedbetalingsplan. Man trenger kun å forholde seg til én faktura med et fast månedlig beløp, som gir større oversikt over hva man skylder. På den måten kan man enklere sette opp et budsjett, som alt i alt gir større kontroll over egen økonomi. Med et kredittkort kan fakturaene variere i stor grad, og er man lite bevisst på sitt kortbruk kan man fort miste kontrollen.   

Når det gjelder ulempene med forbrukslån, er dette først og fremst i forhold til at rentene begynner å løpe fra dag én. Her får du ingen frihet i form av en rentefri periode, og av den grunn er kredittkort et bedre valg til mindre innkjøp.  

Fordeler og ulemper med forbrukslån

✅ Lavere rente enn kredittkort

✅ Lengre nedbetalingstid

✅ Fast nedbetalingsplan, som gir større kontroll og bedre oversikt

❌Rentene løper fra dag én

Finn forbrukslånet til ditt behov

Lendo

 • Få tilbud fra over 20 långivere
 • 10,000 – 500,000 kroner
 • Rente fra 5,33% – 49,92%
 • Uforpliktende og gratis

(Annonse) Eksempel: Nom rente 9,59% , Eff. rente 11,19%, kr 130.000, o/5 år. Kostnad kr 37.988, totalt kr 167.988.

Zensum

 • Få tilbud fra 15 långivere
 • 20,000 – 500,000 kroner
 • Rente fra 5,35%
 • Uforpliktende og gratis

Lån 2 000 000 kr, 25 år, nom. rente 5,26%, eff. rente 5,52%. Totalkostnad: 3 644 705 kr. Faktisk månedsbeløp og totalbeløp kan avvike fra kalkulator. Etab.gebyr 1-4 %. Rente fastsettes individuelt.(Annonse)

Nano Finans

 • Få tilbud fra 23 långivere
 • 10,000 – 600,000 kroner
 • Rente fra 5,16% – 23,6%%
 • Kostnadsfritt og uforpliktende

(Annonse) Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,14%, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078.

Hva er forskjellen på kredittkort og forbrukslån? 

Den største forskjellen mellom kredittkort og forbrukslån, er at sistnevnte fungerer som et ordinært banklån. Du får pengene så raskt søknaden er innvilget og da i form av en engangssum. Lånet må videre betales med faste avdrag og en fastsatt nedbetalingsplan. 

Kredittkort har på sin side ingen fast nedbetalingsplan i tillegg til at du som nevnt får en rentefri periode. Et kredittlån gir også større fleksibilitet, ettersom lånet gir deg tilgjengelig kreditt, som du kan bruke som du vil. Dersom du ikke bruker din kreditt, betaler du heller ingenting til kredittkortselskapet. 

Refinansiering: Et alternativ til kredittkort og forbrukslån 

Er du ikke helt overbevist om at du bør søke om kredittkort eller forbrukslån? Da kan det være lurt å vurdere andre finansieringsløsninger. Blant flere er det populært å søke refinansiering, særlig blant de som har gjeld fra før. 

Refinansiering innebærer å samle alle sine lån, det kan være boliglån, billån og forbrukslån, i et felles lån. Dette har flere fordeler. Du vil først og fremst få bedre oversikt, da du kun får en faktura å forholde deg til. Det som derimot er den største fordelen, er at det potensielt kan spare deg mye penger. Du kan nemlig få lavere rente samt endre løpetiden på lånet, som alt i alt vil bidra til færre utgifter per måned.   

Dersom refinansiering virker som noe for deg, kan vi anbefale Tjenestetorget Finans. Dette er en uforpliktende tjeneste som sammenligner tilbud hos en rekke banker. Merk at de kun sammenligner tilbud hvor det er aktuelt med refinansiering med sikkerhet i bolig. 

Søk refinansiering hos Tjenestetorget Finans. Investeringstips.

(Annonse) Renteeksempel omstartslån: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291


Les også om:


Oppsummering av kredittkort eller forbrukslån 

Som vi har sett i denne artikkelen, er det ingen entydig fasit på hva man bør velge mellom kredittkort eller forbrukslån. Dog er det anbefalt å gå for et kredittkort dersom du ønsker større fleksibilitet, har kun behov for mindre lånebeløp og hvis du vet at du klarer pengene du skylder innen kort tid. 

Trenger du å låne et større beløp og har behov for lengre nedbetalingstid, er det ingen tvil om at et forbrukslån er det beste. Forbrukslån har lavere renter enn kredittkort, og vil derfor lønne seg om lånet løper over lengre tid. 

Admin
Website | + innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X