I mitt nyhetsbrev skriver jeg vanligvis om markedshendelser og investeringstips, men økonomisk frihet handler ikke bare om å tjene mer penger. Det handler også om hvordan man kan redusere utgiftene man har. Hvert år tar jeg en skikkelig opprydning av min egen økonomi, for å se hvor jeg kan spare penger. I år bidrar det til at jeg sparer rundt 30 000 kroner.
Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på her!
Byttet fra flytende til fast rente
De fleste økonomer vil påstå at det er økonomisk gunstig å ha flytende rente over tid, og det vil jeg si meg enig i. Med mindre du trenger økonomisk trygghet, er det sjeldent gunstig å bytte fra flytende til fast rente.
Av personlige grunner planlegger jeg å selge boligen min i løpet av de neste 12 månedene. Ved salg av bolig vil boliglånet bli helt nedbetalt. For å spare penger i den siste perioden, valgte jeg å søke om en fast rente med så lav effektiv rente som mulig (overkurs kan påvirke besparelsen dersom renten er høyere enn fastrentelånet jeg innfrir).
Med en tidligere flytende effektiv rente på 5,6 % og med en ny effektiv rente på 4,6 % sparer jeg 24 000 kroner i året:
- Tidligere rente: Årlige rentekostnader = 2400000 × 0,056 = 134 400 kr i året
- Ny rente: Årlige rentekostnader = 2400000 × 0,046 = 110 400 kr i året
- Årlig besparelse = 134400 − 110400 = 24 000 kr i året
Dette økonomiske grepet er ikke anbefalt for alle, men det kan kanskje gi et innblikk på hvor mye du kan spare ved å redusere renten. Har du ikke forhandlet om renten på en stund? Da kan det være verdt å gi banken en pling!
Kuttet unødvendige abonnementer
I oppryddingen fant jeg ut at jeg abonnerte på to strømmetjenester jeg sjeldent bruker, eller kan dele sammen med min partner. Disse abonnementene kostet meg 300 kroner per måned, som utgjør 3600 kroner i løpet av et år. Dette er en stor kostnad for å være støttemedlem.
Kanskje har du noen medlemskap som du ikke lenger har bruk for? Her er noen gjengangere:
- Netflix
- Spotify
- HBO
- Aviser og magasiner
- Lydbøker
De to førstnevnte på listen er derimot «non-negotiable» for min egen del.
Bytte bank med høyere innskuddsrente
Har du penger stående på en sparekonto? Da er det lurt å sørge for at du får best mulig rente på sparepengene dine. Små forskjeller i renten kan utgjøre store forskjeller over tid. Personlig har jeg rundt 100 000 kroner i sparekonto, som fungerer som en slags buffer. Enkelte banker tilbyr en nokså høy rente uten bindingstid og med frie uttak.
Innskuddsrenten jeg hadde hos min tidligere bank var veldig lav, kun 2,75 % i årlig renteavkastning, i motsetning til den nye banken som tilbyr 4,93 %. Dette enkle bankbyttet tilsvarer 2180 kroner spart i året.
Les også: Finn beste rente på sparekonto
Samlet besparelse
Utgift | Besparelse |
Boliglån | 24 000 kr |
Innskuddsrente | 2180 kr |
Abonnementer | 3600 kr |
Totalt | 29780 kr |
Andre økonomiske grep for å spare penger
Når man skal ta en opprydding av økonomien, er det viktig å ta økonomiske grep som samstemmer med hva du dine behov og hva du verdsetter. Personlig kunne jeg spart penger på å stramme inn budsjettet på mat og drikke, men dette er noe jeg verdsetter så høyt at jeg ikke er villig til å komprimere.
Her er andre grep du kan ta for å kutte ned utgiftene:
- Sjekk gjennom hva du betaler på forsikringer, og om du eventuelt har flere forsikringer som dekker det samme.
- Reduser matutgifter ved å planlegge måltider.
- Sjekk om du kan få en billigere strømavtale.
- Spar penger på transport. Har du et månedskort du sjeldent bruker? En voksenbillett på Ruter med 2 soner koster 1589 kroner i året, som tilsvarer 19 068 kr i året.
- Sett opp en månedlig spareavtale. Ved å sette opp en spareavtale på datoen du mottar lønn, vil du kunne spare opp betydelige verdier over tid, samt at du forhindrer deg selv i å bruke pengene.
Her har du lest mine økonomiske grep for å spare penger. Hva er dine?
Ta økonomiske grep med disse plattformene
- Nordnet: Nordnet er min foretrukne investeringsplattform. Her har du et stort utvalg av aksjer og fond, samt muligheten til å sette opp en fast månedlig spareavtale. Prisen er normalt sett billigere enn å investere gjennom bankenes investeringsportal. I tillegg vil alt av rapportering til Skatteetaten bli utført automatisk, noe som kan være tidkrevende med utenlandske plattformer.
- Mintos: Dette er en relativt nye investeringsplattform. Flere av produktene er administrert av Blackrock, verdens største kapitalforvalter. Her får du renteinnskudd på 3,75 % årlig rente, med et minsteinnskudd på bare 10 kroner og gebyrfrie uttak. I tillegg tilbyr de også investering i utvalgte fond og eiendomsinvesteringer fra kun 50 euro.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.