Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Utvide porteføljen med indiske aksjer?

Utvide porteføljen med indiske aksjer?

investere i indiske aksjer

India er den raskest voksende store økonomien og det forventes at landet vil bli verdens tredje største økonomi innen 2027. Bør man vurdere å fylle porteføljen med indiske aksjer?

Indias vekstutsikter er optimistiske. Landet med over 1,4 milliarder innbyggere har verdens største ungdomsbefolkning og en økonomisk vekst som overgår alle andre store økonomier. Landets bruttonasjonalprodukt (BNP) steg med 8,4 % i fjerde kvartal i fjor, som var nesten to prosentpoeng mer enn prognosene i forkant. 

Det indiske aksjemarkedet har prestert godt i takt med landets økonomiske vekst. Indeksen Nifty 50, som representerer de 50 største indiske aksjene, har steget med nesten 100 % de siste fem årene. 

Dette er bedre enn både det globale, det amerikanske og det norske aksjemarkedet:

  • India (Nifty 50) siste fem år: 99% 
  • USA (S&P 500) siste fem år: 72 % 
  • Globalt (MSCI ACWI) siste fem år: 67 %
  • Norge (Hovedindeksen på Oslo Børs) siste fem år: 57 %

Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.

Tre hovedgrunner til å investere i indiske aksjer

Som med alt annet, er det ingen garanti for at veksten vil fortsette i samme takt. Likevel er det noen faktorer som gjør India til et spennende marked for investorer:

  1. God inntjening

Det største noterte selskapene i India har vist en god og stabil inntjening, dette spesielt i sektorer som finans, helse og energi. HSBC spår en inntektsvekst på 17,8 % for India i 2024.

  1. Økonomisk vekst

Det er en av Sør-Asias raskest voksende økonomier og landets BNP overgår stadig forventningene. 

– Befolkningen fortsetter å vokse og den estimerte BNP-veksten på 6,5 % i 2024 overgår alle vestlige land, Russ Mould, investeringsdirektør i AJ Bell.

  1. Digitalisering:

Økt digitalisering har bidratt til å gjøre det enklere å gjøre forretninger i India, i tillegg til at internett- og mobiladopsjon har styrket forholdet mellom forbruker og bedrift. De har også forbedret infrastrukturen i landet, som gjør det enklere å flytte varer mellom landområder.

indiske aksjefond

Hvilket indisk aksjefond bør man investere i?

De amerikanske selskapene stjeler som regel de største overskriftene, og det er lett å rette blikket over Atlanteren når man skal investere i aksjer. Investerer man i et globalt indeksfond i dag, som f.eks. DNB Global A, vil over 70 % av aksjene representere det amerikanske markedet. 

Investerer du i et globalt indeksfond som representerer hele aksjemarkedet, som f.eks. Storebrand Indeks – Alle Markeder N, vil under 1,7 % av aksjene i porteføljen representere India. Skal man ha en tilstrekkelig eksponering mot en annen økonomi, er man nødt til å se på andre fond enn globale indeksfond.

Her er noen eksempler på indiske aksjefond:

Indiske aksjefond
Tall hentet fra Nordnet: 06.05.2024

Dette er noen eksempler på indiske aksjefond som har gitt gode resultater de siste årene. Du kan selvfølgelig også investere i indiske enkeltaksjer, men dette vil kreve langt mer tid og arbeid fra din side. Aksjefond er et godt valg dersom du ønsker å eksponere deg mot det indiske markedet.

Er oppsiden begrenset? 

En viktig oppgave for investorer er å beregne potensiell inntjening i forhold til risiko. Hvor lang tidsperspektiv man har, er med på å diktere dette. Selv om det indiske markedet er i en stigende trend, ser vi også at selskapene er høyere verdsatt sammenlignet med andre fremvoksende markeder. 

Flere indiske selskaper koster mer enn 20 ganger inntjening, som tilsier en P/E-ratio på over 20. Til sammenligning er det mange fremvoksende markeder som handles til en P/E på 10-12. 

Sanjay Bakshi, kjent som en av Indias mest anerkjente professorer innen verdiinvestering, har forsket på det indiske aksjemarkedet og funnet ut av at Nifty 50-indeksen gir negativ avkastning når indeksens samlede P/E-ratio overstiger 22 siden indeksens startdato i 1996. For øyeblikket har indeksen en samlet P/E-ratio på 22,03.

avkastning indiske aksjer

Historien er nokså kort, og om den vil gjenta seg er uvisst. Som tidligere tabell viser, har enkelte aktive aksjefond gitt svært god avkastning. Her vil forvalteren håndplukke indiske aksjer ut fra vekstutsikter og verdsetting, som tilsier at P/E-tallet er noe mindre relevant i forbindelse med de fondene.

Obs: Jeg vil understreke at dette kun er ment for å gi lesere innsikt i verdensøkonomien, og ikke som investeringsråd. Du er selv ansvarlig for egne investeringer.

Invester i indiske aksjefond hos Nordnet?

Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjemarkedet I så fall kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Her vil du ha tilgang til et stort utvalg av aksjer og fond, inkludert alle de indiske aksjefondene nevnt i artikkelen.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Kilder:

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X