Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan shorte aksjer? Lær hvordan du tjener penger når aksjekursen faller

Hvordan shorte aksjer? Lær hvordan du tjener penger når aksjekursen faller

shorte aksjer, shorthandel, bear-market, bear

Ved å shorte aksjer vil man tjene penger når en aksjekurs reduseres. Man shorter aksjer først og fremst når man tror at en aksje vil falle i verdi. I denne artikkelen vil du lære hvordan du tjener penger på shorthandel.

Shortsalg innebærer å låne aksjer du ønsker å shorte fra megleren du benytter. For å tjene penger er du nødt til å «selge» aksjene til en høyere pris, før du «kjøper» dem tilbake til en lavere pris. Dette gir investorer mulighet til å tjene penger under et bear-marked, som beskriver et marked som er på vei nedover.

I denne artikkelen vil du lære hvordan du kan shorte aksjer, fordeler og ulemper med shortsalg samt risikoen du tar ved å shorte. Dersom du allerede er innforstått med risikoen og ønsker å shorte aksjer, kan vi anbefale plattformen til eToro.

eToro, shorte aksjer, hvordan shorte aksjer, shorthandel
*CFD-handel innebærer høy risiko. 78% av privatinvestorer taper penger når de trader CFD-er.

Hva er shorthandel?

Shorthandel er når du ønsker å investere i at et investeringsobjekt faller i verdi, som eksempelvis aksjer eller råvarer, der du tjener penger dersom kursen reduseres.

Den enkleste måten å shorte på er å låne et bestemt andel aksjer av nettmeglere man benytter seg av. Å shorte aksjer er i grunn det motsatte av det å kjøpe aksjer. Man starte med å “selge” aksjer for å investere, for deretter å “kjøpe” aksjene for å returnere aksjene igjen. 

Man shorter ved å benytte seg av CFDer (contract for difference). Det er viktig at man bruker en plattform som er lisensiert og regulert når man skal shorte aksjer. Dermed er megleren pålagt å gi kundene sine markedsforhold som reflekterer det faktiske markedet så nært så mulig og som ikke utgjør noe interessekonflikt.

Slik shorter du aksjer

Som nevnt ovenfor er eToro vår foretrukne plattform å shorte aksjer gjennom. Her er det lett å shorte selskaper, man har et stort utvalg av aksjer å velge mellom samt at de ikke tar noe i kurtasje (gebyr for kjøp og salg) ved shorting av aksjer. Det er også en svært brukervennlig plattform som er regulert og lisensiert, som gjør det svært enkelt for deg som investor.

I videoen under ser du enkelt hvor lett det er å shorte en aksje hos eToro:

Slik åpner du konto hos eToro

Å registere sin konto hos eToro er veldig enkelt og tar kun et par minutter. Når man har åpnet en konto og gjennomført et innskudd, kan man enkelt shorte aksjene man ønsker. 

På bildet nedenfor ser du en grønn knapp der det står «bli med nå». Trykk på den og du vil bli ledet videre til siden hvor du fyller inn all den nødvendige informasjonen. 

eToro, shorte aksjer, shorthandel

Deretter vil du motta en epost fra eToro som du er nødt til å bekrefte. Du kan enkelt gjennomføre et innskudd via PayPal, bankoverføring samt andre ønskelige metoder. Minsteinnskuddet er på 50 dollar.

*CFD-handel innebærer høy risiko. 78% av privatinvestorer taper penger når de trader CFD-er.

Slik shorter du gjennom eToro

Det er enkelt å shorte gjennom eToro. Når du har åpnet din konto, kan du shorte en aksje ved å følge disse 7 punktene:

 1. Finn selskapet du ønsker å shorte
 2. Trykk på «handle»-knappen
 3. Endre fra «kjøp» til «selg»
 4. Velg beløp og lånegrad 
 5. Trykk på «åpne handel» eller «angi rekkefølge» dersom aksjemarkedet er stengt
 6. Din investering vil bli utført umiddelbart eller når markedet åpnes
 7. Du kan følge dine investeringer i din portefølje. Du kan avslutte din posisjon når du ønsker
eToro, aksjer, registrer konto, invester
*CFD-handel innebærer høy risiko. 78% av privatinvestorer taper penger når de trader CFD-er.

Hvordan tjene penger på å shorte aksjer?

I stedet for å kjøpe aksjene til et selskaper, velger du å selge aksjene. Siden du ikke har aksjene fra før, vil du ha investert et negativt antall aksjer. 

La oss si at en aksje har kursverdi på 100 kroner. Du investerer i aksjer med troen på at aksjens kursverdi vil falle. 

Dersom aksjene til selskapet faller til 50 kroner, vil du nå ha 150 kroner, altså en gevinst på 50 %. For å selge deg ut er du nødt til å avslutte short-posisjonen ved å kjøpe tilbake det samme antallet aksjer du solgte til å begynne med. 

Hvis du tror aksjen vil falle mer i verdi, kan du også velge å ta gevinst på deler av din fortjeneste, som ved å kjøpe tilbake halvparten av investeringen. 

Eksempel på shorting

Historien viser at aksjemarkedet over tid vil stige i verdi. Likevel kan man oppleve at markedet vil kunne ha store svingninger fra dag-til-dag. Spesielt vil enkeltaksjer kunne oppleve dager hvor aksjene stiger og faller mye i verdi, enten det er selskapshendelser eller markedsnyheter. 

Et godt eksempel på en aksje som falt mye i verdi på en dag i år er Meta, kalt Facebook. 3. februar 2022 tapte Meta 232 milliarder dollar i markedsverdi. Aksjene ble redusert med 26 % i løpet av dagen. For investorer som klarte å predikere fallet og shortet aksjen denne dagen, tjente mye penger på kursfallet. 

Facebook, Meta, Mark Zuckerberg
Meta har satset stort på å ta markedsandeler innenfor Metaverse. Aksjene svinger tidvis mye i verdi, som gjør dem populære blant «shortere».

Investorene ville derimot ha tjent enda mer penger dersom de gearet sine investeringer, som betyr at man får en høyere eksponering enn man egentlig har. Dersom man gearet 5 ganger, vil et fall på 26 % ganges med 5, som tilsvarer en profit på 130 % på én intradag.

Et annet eksempel er flyselskapet Scandinavian Airlines. Selskapets aksjer har svingt mye i pris den siste tiden. Flere investorer har dratt nytte av aksjens prissvingninger.

Risiko ved å shorte aksjer

Dersom man ønsker å shorte aksjer, er det viktig å være innforstått med risikoen før man går i gang. Å shorte er noe som er forbeholdt profesjonelle investorer, ettersom det innebærer en betydelig høyere risiko enn å kjøpe aksjer. 

Når man shorter bør man ha tro på sine analyser. Det krever mye kunnskap å kunne forutsi om en aksje vil falle eller ikke. 

Jo høyere gearing, desto høyere risiko. Dersom man gearer en aksje med 5x, trenger aksjen kun å stige 5 % for å oppnå et tap på 25 %. Prinsippet ikke invester med mer enn du har råd til å tape, er desto viktigere å ha i minnet når du skal shorte aksjer.

eToro, shorte aksjer, hvordan shorte aksjer, shorthandel
*CFD-handel innebærer høy risiko. 78% av privatinvestorer taper penger når de trader CFD-er.

Fordeler med å shorte aksjer

Første halvdel av 2022 har vært en dårlig start på aksjemarkedet, mildt sagt. Blant annet falt teknologi-indeksen Nasdaq 100 med nesten 30 % i løpet av første halvår. Selv om dette er dårlig for den langsiktige investoren, har det også gitt en mulighet for tradere å tjene penger på nedgangen. 

Her er noen fordeler med å shorte aksjer:

 • Mulighet for store gevinster
 • Fungerer som en hedge til en ellers “lang” portefølje, som tilsier en portefølje som i hovedmål investerer i aksjer langsiktig
 • Kan tjene på nedgangsperioder i finansmarkeder
 • Kan gi en mer diversifisert portefølje
 • Trenger ikke betale noe i kurtasje ved å shorte aksjer gjennom eToro

Må man skatte av gevinst ved shorting av aksjer?

Ja, i likhet med alle andre investeringer i finansmarkedene er du nødt til å skatte av din gevinst. Du er selv ansvarlig for å oppgi informasjon for gevinst og tap når du investerer i aksjer eller andre finansielle instrumenter. Hos eToro kan du enkelt laste ned en årlig skattemelding, slik at du finner all informasjonen du trenger.

Konklusjon

Nå har du bedre innsikt i hvordan shorthandel fungerer. Her er en oppsummering av shorting av aksjer:

 • Shorthandel innebærer at en investor låner aksjer fra en megler
 • For å shorte aksjer «selger» man aksjer først, og returnerer aksjene ved å «kjøpe» aksjer, motsatt av når man kjøper aksjer
 • For å tjene penger på å shorte aksjer må aksjeverdien falle
 • Å shorte aksjer innebærer en vesentlig høyere risiko sammenlignet med å kjøpe aksjer
 • Å shorte aksjer krever mye kunnskap 
 • Det er enkelt å shorte aksjer gjennom CFDer hos eToro

Ofte stilte spørsmål

Hvordan shorte aksjer?

Shortsalg innebærer å låne aksjer du ønsker å shorte fra megleren du benytter. I stedet for å For å tjene penger er du nødt til å «selge» aksjene til en høyere pris, før du «kjøper» dem tilbake til en lavere pris.

Hvordan tjene penger på at en aksje faller?

Ved shorthandel tjener du penger dersom du aksjen du «selger» er verdt mer enn når du «kjøper» dem tilbake

Hva er shorting?

Shorthandel er når du ønsker å investere i at et investeringsobjekt faller i verdi, som eksempelvis aksjer eller råvarer, der du tjener penger dersom kursen reduseres.

Hvor kan man shorte aksjer?

Det er viktig at man velger en regulert og lisensiert nettmegler med et stort utvalg av aksjer. Vi kan anbefale plattformen til eToro.

Kan man tape mer penger enn man investerer ved å shorte?

Ja, en aksje kan i prinsippet stige i det uendelige. Når man låner aksjer for å investere i at en aksje skal falle i verdi, er det en risiko at man taper mer enn investert kapital.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X