Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan kjøpe Bitcoin (BTC) 2023?

Hvordan kjøpe Bitcoin (BTC) 2023?

Bitcoin, handel, kryptovaluta

Vurderer du å investere i Bitcoin (BTC), men usikker på hvordan komme i gang med handelen? Da er denne nybegynnervennlige guiden perfekt for deg. Vi beskriver og illustrerer hvordan kjøpe Bitcoin raskt, trygt og enkelt.

Siden du allerede vurderer å investere i kryptovalutaen, har du sikkert gjort deg opp en mening om hva dette er og hva som gjør det til en potensielt god investering?

Om ikke kan du bruke denne artikkelen til å få mer innsikt i verdens første kryptovaluta. Vi forklarer alt som er verdt å vite om Bitcoin investeringer, hva som gjør at så mange har investert, og hva du bør passe på dersom du kjøper Bitcoin!  

Dersom du allerede har lest deg opp på Bitcoin og føler deg klar til å starte din investering, kan du trykke på knappen nedenfor.

Hva er Bitcoin enkelt forklart:

 • Bitcoin er verdens første og verdens største kryptovaluta målt i markedsverdi. Totalt finnes tusenvis av ulike kryptovaluter (lær om kryptovaluta her). Kryptoen ble opprettet i 2009 av en anonym person med dekknavnet Satoshi Nakamoto.
 • Bitcoin er en digital og desentralisert valuta driftet på et åpent nettverk kalt Blockchain. Det som gjør bitcoins unik er at hver «mynt» fungerer uavhengig av banker og finansmyndigheter. Det betyr at BTC-mynter kan sendes til hvor som helst i verden uten å gå via et mellomledd, noe som gjør det raskere og billigere å gjennomføre transaksjoner.    
 • Totalt finnes det 21 millioner bitcoins (BTC). Rundt 19 millioner av dem sirkulerer på det åpne markedet i dag. Antallbegrensningen gjør Bitcoin motstasndytkig mot inflasjon. De resterende myntene utvinnes gjennom en prosess som kalles for Bitcoin mining.  
 • Bitcoin brukes til transaksjoner direkte mellom privatpersoner, men er nok mest brukt som en spekulativ investering for å tjene penger.

Lær alt om Bitcoin her.

Hvordan kjøpe Bitcoin?

Å kjøpe Bitcoin i Norge er i dag lite krevende og det tar heller ikke lang tid. Alt du behøver å gjøre er å opprette konto på en handelsplattform som tilbyr kryptovaluta, også kjent som nettmegler eller kryptobørs.

Hos de fleste aktørene kan du bruke trygge betalingsmetoder som kredittkort, bankoverføring eller andre betalingsløsninger som Paypal. Nedenfor ser du stegvis hvordan investere i BTC;

1. Finn en egnet kryptobørs:

Markedet svømmer over av aktører som tilbyr kjøp og salg av kryptovaluta. Du bør derfor gjøre grundige undersøkelser før du tar ditt valg. Eksempler på handelsplattformer hvor du kan kjøpe Bitcoin er eToro og Firi.

2. Opprett konto og verifiser deg

Når du har valgt plattform er det bare å følge instruksene som angitt av plattformen. Som regel går kontoopprettelsen ut på å oppgi epostadresse og lage et passord.

Deretter får du en mail som du er nødt til å bekrefte. Merk at du er nødt til å verifisere deg med ID-kort oppretter du konto hos regulerte handelsplattformer. Dette er sikkerhetstiltak, kjent som en KYC-prosedyre, som skal forhindre hvitvasking.

3. Gjør et innskudd

For å sette inn penger behøver du bare å klikke på innskuddsknappen, som ofte er å finne i menyen på de ulike plattformene. Normale betalingsmetoder er bankkort, bankoverføringer eller andre digital løsninger.

Hva minsteinnskuddet ligger på varierer, men hos for eksempel eToro kan du sette inn så lite som 50 dollar.

4. Kjøp Bitcoin!

Når pengene er på konto kan du investere i Bitcoin. Bitcoin Kurs er i skrivende stund 19,000 dollar, som etter dagens kurs tilsvarer 198,000 kroner. Skal du eie en hel Bitcoin må du altså betale hele 190,000 kroner. Heldigvis kan bitcoins deles i flere deler og derfor kan du handle for så lite som 500 kroner.

Hvor er det trygt å kjøpe Bitcoin?

Som vi skrev tidligere finnes det flere plattformer som lar deg kjøpe bitcoins. Det er imidlertid ikke gitt at alle av dem er trygge. Det er flere som opererer uten gyldig lisens, samt at det er mange som har vist at de ikke tilstrekkelige sikkerhetsprosedyrer.

I listen nedenfor ser aktørene vi opplever som seriøse og pålitelige til kjøp av BTC og øvrige kryptovaluta. De er alle regulerte av troverdige myndigheter, som vil si at de er under tilsyn. Det er altså ingen fare for å bli svindlet.

 1. eToro – Verdenskjent plattform med lave priser og et gigantisk utvalg. Egnet for både nybegynnere og erfarne.
 2. Firi – Norsk kryptobørs som er under tilsyn av finansmyndighetene.
 3. Skilling –  Skandinavisk trading plattform med et imponerende utvalg.
 4. Binance – Populær kryptobørs, og markedet største målt i handelsvolum.
 5. Coinbase – Kryptobørs med rundt 100 millioner brukere.

Av alle plattformer anbefaler vi eToro.

eToro, invester, plattform

Hva er beste kryptobørs til Bitcoin investering?

Det er ingen fasit på hva som er beste kryptobørs, og det noe du egentlig må bedømme selv. Vurder hvilken plattform som passer deg best.  

For å finne ut av dette er det flere ting du kan se på, deriblant hvilke verktøy og instrument som tilbys. Dessuten bør gebyrene ha stor betydning for ditt valg. En billigere plattform bidrar i bunn og grunn at du sitter igjen med mer penger.

I tillegg er brukervennligheten og type plattform noe du absolutt bør tenke over. Skal du eie Bitcoin-mynter er det liten vits å velge såkalte CFD-aktører, som kun tilbyr handel i prisbevegelsen.

Dette bør du tenke på ved valg av kryptovaluta børs;

Gebyrer

Gebyrer som kurtasje og spredning kan spise en stor del av kaka. Dette er gebyrer som belastes både når du kjøper og selger Bitcoin. Andre gebyrer å passe seg for er ved inntak- og uttak av penger, i tillegg til såkalte inaktivitetsgebyrer.   

Funksjoner

Du bør i en viss grad basere ditt valg etter hvilke funksjoner som tilbys. «Stop-loss» og «take-profit» er noe som absolutt bør være med, særlig om du skal spekulere og trade i prisbevegelsen. Dessuten kan det være hensiktsmessig med funksjoner til analyse, diskusjon, og kopihandel – bedre kjent som «copytrading».  

Utvalg

Selvsagt må plattformen du velger inneha kryptoen du ønsker å kjøpe, som i dette tilfelle er Bitcoin. Det generelle utvalget bør derimot også vurderes. Desto flere krypto plattformen har, jo enklere er det for deg å spre risiko. En gylden regel innen investering er å «ikke legge alle egg i samme kurv».  

Type plattform/ Brukervennlighet

Før du begynner Bitcoin investeringen bør du ha klargjort hvilken type investor du er. Skal du kjøpe og holde på myntene, eller ønsker du heller å aktive spekulere i prisendringer? Dette har nemlig stor betydning for valg av plattform.

Noen aktører tilbyr kun CFD, altså derivater som kun lar deg følge prisen, og er derfor best forbeholdt tradere. Eget erfaringsnivå har også betydning. Ikke alle aktører er egnet for nybegynnere.

Kundeservice og språk

Til slutt kan det være lurt å se om det tilbys noen form for supportsenter. Det er alltids greit å få hjelp dersom problemer skulle oppstå. Det kan også være en fordel med plattformer hvor designet er beskrevet på norsk.

Hvordan selge Bitcoin til NOK?

Hvordan du selger dine bitcoins og tar dem ut i vanlige penger avhenger av hvordan du oppbevarer myntene og hvilken plattform du kjøpte i fra.

Har du kjøpt via en plattform som eToro eller Firi, der myntene automatisk lagres i din handelskonto, trenger du bare å gå til porteføljen og klikke på Bitcoin. Deretter klikker du på «Lukk handel», eventuelt «Close Trade» om det er en Bitcoin-CFD du eier, hvor pengene overføres til din handelskonto.

Du må da overføre pengene til din bankkonto ved å klikke på «ta ut penger», eller «withdraw money» om plattformen er på engelsk.

Merk at du må skatte av realisert gevinst. Du kan lese mer om skatt på kryptovaluta her.

Har du dine bitcoins oppbevart i en Crypto Wallet derimot, er prosessen noe ulik, men ikke nødvendigvis. Forskjellen er at du må koble lommeboken til en markedsplass hvor du kan selge Bitcoin. Eventuelt må du overføre myntene fra din lommebok til en handelskonto, ved å skrive inne såkalte lommeboksadresser, for å deretter selge Bitcoin.

Hvorfor investere i Bitcoin?

Det er spesielt to grunner til at folk velger å investere i Bitcoin. Den største og mest opplagte årsaken er for å tjene penger.

Kursøkningen er ikke annet enn ellevill de fem og ti siste årene, der Bitcoin regelrett har knust aksjemarkedet sett i forhold til avkastning.

Siden 2015 og frem til i dag kan Bitcoin vise til en avkastning på flere tusen prosent. I tillegg har kryptovalutaen ved flere tilfeller vist at den kan stige mye i verdi og det på svært kort tid. Dermed har det populært blitt brukt som en måte å tjene raske penger på.

Bitcoin kurs utvikling
Bitcoin kursutvikling fra 2013 – 2022

Årsak to til at folk investerer i BTC er for at de tror på teknologien og ser for seg at Bitcoin i større grad vil bli brukt som betalingsmiddel. Bitcoin er et innovativ betalingssystem og en ny form for penger, hvor man ikke er avhengig av banker og finansmyndigheter.

Bitcoin muliggjør raskere og rimeligere transaksjoner direkte mellom to personer, og diskriminerer ikke basert på regionale restriksjoner. Stadig flere tror at desentraliserte valuta, som Bitcoin, vil være av stor betydning for fremtiden.    

Ler mer om Bitcoin her.

Fordeler med Bitcoin investering

 • Bitcoin har steget mye i verdi de siste ti og fem årene.
 • Bitcoin er markedets første og soleklart største kryptovaluta. I dag finnes det tusenvis av forskjellige krypto, hvor mange av dem har en teknologi som kan bli viktig for fremtiden.
 • Bitcoin muliggjør raske og billige transaksjoner direkte mellom to personer på tvers av landegrenser.
 • Bitcoin er av flere vurdert som «fremtidens valuta».

Investere i Bitcoin – Ulemper

Det er, som du ser ovenfor, flere ting som gjør Bitcoin til en spennende investering. Samtidig er en investering forbundet med høy risiko.

For det første er Bitcoin meget volatil. Det betyr at prisen varierer mye, som gjør at prisen kan falle raskt og brutalt.

For det andre er Bitcoin uregulert og har ingen iboende verdi annet enn hva folk er villige til å betale for det. Dermed er Bitcoin, av de største kritikerne vel og merke, betegnet som et utspekulert «pyramidespill» basert på «the greater fool»-teorien.

Kort fortalt går denne teorien ut på å kjøpe overvurderte eiendeler i håp om å selge den videre til en «større idiot» for å tjene penger. Denne teorien baserer seg på at investorene til slutt ikke kan benekte for at prisen korrelerer negativt virkeligheten som fører til betydelige fall, og i verste fall helt ned til null og ingenting.

Så alt i alt er Bitcoin en investering med et høyt gevinstpotensial, men som involverer stor risiko. Du bør derfor vurdere om dette er en risiko du har råd til å ta.

Oppsummering – Slik investerer du i Bitcoin raskt og enkelt

Å investere i Bitcoin er i dag enkelt og lite tidkrevende. Alt du trenger å gjøre er å opprette konto på en handelsplattform, som for eksempel eToro eller Firi. Investeringen krever heller ikke mye kapital, der du hos eToro kan handle for så lite som 50 dollar.

Før du begynner investeringen bør du tenke nøye gjennom risikoen som er involvert, og iallfall ikke bruke mer penger enn du har råd til å tape. Bitcoin er utvilsomt en spennende investering med et høyt gevinstpotensial, men husk at gevinster aldri er garantert.

Ofte stilte spørsmål

Er det mulig å tjene penger på Bitcoin?

Ja, det er mulig å tjene penger på Bitcoin investeringer. Verdien har steget vanvittig mye de fem siste årene, men husk at en investering innebærer høy risiko. Verdien kan falle raskt og brutalt.

Er det lov å kjøpe bitcoin i Norge?

Det er lovlig å investere i Bitcoin i Norge, og det omfatter de alminnelige reglene for inntekts- og formuesbeskatning. Det betyr at du må betale skatt på dine kryptovaluta-investeringer og oppføre dine handler i skattemeldingen.

Er Bitcoin lovlig i Norge?

Ja, Bitcoin er lovlig, men det er en uregulert eiendel.

Hvor kan man investere i Bitcoin?

Du kan investere i Bitcoin på en kryptbørs, som for eksempel eToro eller Firi.

Hvordan kjøpe Bitcoin?

For å kjøpe Bitcoin må du opprette konto på en handelsplattform. Les hvordan her.

Hvordan selge Bitcoin i Norge?

Hvordan du selger Bitcoin avhenger av hvordan du kjøpte. Har du kjøpt på en plattform som eToro trenger du bare å gå til porteføljen, klikk deg inn på aktivumet for å så «lukke handelen». Pengene overføres da rett til din handelskonto.

Invester i aksjer, kryptovaluta og fond Prøv eToro