Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere i kryptovaluta? Alt om du må vite om kryptoinvesteringer 2023

Investere i kryptovaluta? Alt om du må vite om kryptoinvesteringer 2023

Investere i kryptovaluta

Vurderer du å investere i kryptovaluta? Da er du nok ikke alene. Kryptovalutaer, som Bitcoin og Ethereum, har steget i et uvirkelig tempo de siste ti og fem årene. Siden Bitcoin så dagens lys i 2009, har den populære kryptovalutaen steget med flere hundretusen prosent.  

Likevel er det mange som er tvilende. Dette på grunn av at det er en type investering forbundet med høy risiko, og ikke minst fordi at de ikke helt vet hvordan man kommer i gang med kryptoinvesteringer. 

I denne artikkelen kan du lese om hvordan kjøpe kryptovaluta trygt og enkelt på nett. Vi går igjennom hvor man kan kjøpe krypto, hva som gjør det til spennende investeringer og hva slags risiko du må belage deg på. Se også beste kryptovaluta å investere i 2023.

80.2% av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Hva er krypto? – kryptovaluta for dummies

Før du begynnere å investere i kryptovaluta kan det være smart å først forstå hva det er. Krypto er raskt forklart digitale penger som fungerer uavhengig av sentrale myndigheter og finansielle institusjoner.

Det er med andre ord desentraliserte midler, som kan brukes av alle uavhengig av nasjonale restriksjoner, og som kan sendes fritt mellom personer uten å gå via en tredjepart. Krypto er dermed en motsetning til vanlig fiat valuta, for eksempel norske kroner eller britiske pund, som er regulert og kontrollert av landene de tilhører.

Kryptovaluta har mange bruksområder og det finnes tusenvis av ulike varianter, men et fellestrekk er at de er opprettet på noe som heter Blockchain. Blockchain er en slags åpen database som lagrer informasjon.

Ønsker du lære mer kan du lese artikkelen «hva er kryptovaluta«.

Hvor kan jeg kjøpe krypto?

Skrur vi tiden tilbake til 2019 var det å investere i kryptovaluta ansett som både komplekst og tidkrevende. Man måtte da opprette en såkalt Crypto Wallet og koble seg til en markedsplass for kryptovalutaer. 

I dag er situasjonen en helt annen. Nå behøver man bare å opprette konto på en handelsplattform/nettmegler som tilbyr krypto. På grunn av den økende interesse for kryptoinvesteringer, finnes det hundrevis av ulike plattformer som tilbyr dette.  

Beste plattformer til å kjøpe kryptovaluta 

Å peke ut den ene plattformen over den andre er noe vi ønsker å være forsiktige med. De ulike kryptobørsene har nemlig forskjellige fordeler og ulemper. Foretrekker du norske kryptobørser som er godkjent av finanstilsynet, er Firi og NBX gode alternativer.

Fordelene med disse børsene er at de, som nevnt, er overvåket av norske myndigheter, samt at de tilbyr rask registering med BankID. Et ankepunkt med de norske aktørene er at de har ganske høye gebyrer, i tillegg til et begrenset utvalg.

Derfor har mange her til lands vendt blikket mot utenlandske kryptobørser, eksempelvis Binance, Kraken, Crypto.com og Coinbase. Dem har et vesentlig større utvalg, men også her kan gebyrene være nokså høye. Her må man dessuten gjennom tidkrevende KYC-prosesser ved registering.

Skilling er, basert på vår forskning, plattformen som utmerker seg mest. Plattformen tilbyr registrering med BankID og norsk kundeservice, samt at de har et imponerende utvalg. Du kan handle over 90 ulike kryptovaluta og det til lave gebyrer.

Det eneste ankepunktet med Skilling er at de kun tilbyr krypto i form av CFD og at posisjonene må gires. CFD-er er kontrakter som kun gir eksponering mot prisbevegelsene, du eier altså ikke kryptovalutaene du kjøper. Giring er en funksjon som forstørrer dine handler, og dette involverer høyere risiko.

Populære kryptobørser 2023

 1. Skilling – Skilling har et godt utvalg og lave gebyrer. Dette er en pålitelig aktør, som opererer med gyldig lisens. Videre er plattformen brukervennlig. Det du derimot må være obs på er at dette er en CFD-plattform. Å kjøpe krypto hos Skilling egner seg nok best om du skal trade kryptovaluta.   
 2. Firi – Norsk kryptobørs, hvor du kan raskt og enkelt registrere konto med BankID. Firi er utvilsomt et godt alternativ, men er ikke i nærheten av å ha et like godt utvalg som eksempelvis Skilling. Også gebyrene er en del høyere. 
 3. Binance – Verdens største kryptobørs målt i handelsvolum. Plattformen er kjent for sitt enorme utvalg og mange krypto-relaterte funksjoner.
 4. Crypto.com – Populær plattform med mer enn 80 millioner brukere.
Skilling.
80.2% av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Hvorfor investere i kryptovaluta? 

De siste årene har antallet personer som investerer i kryptovaluta her til lands økt betraktelig. Dette kommer nok først og fremst av den vanvittige prisutviklingen. 

Som nevnt innledningsvis har Kryptovalutaer, for eksempel Bitcoin og Ethereum, steget ufattelig mye siden de først ble introdusert for verden. Bitcoin har sammenlignet med 2015 en verdistigning på hele 10,000 prosent. I samme periode kan Ethereum vise til en vekst på elleville 400,000 prosent. 

Dermed har det å kjøpe krypto nærmest vært ensbetydende med å tjene penger. Men, som du sikkert vet, er dette langt ifra sannheten. Kryptovaluta er aktivum forbundet med meget høy risiko. Tar vi 2022 som et eksempel, var prisutviklingen ikke annet enn katastrofal. 

Så å si samtlige kryptovaluta tapte seg vesentlig i verdi, der mange tapte seg med så mye som 90 prosent. Med andre ord, er man langt ifra garantert positiv avkastning investerer man i krypto. Så hvorfor er det så mange som tar risikoen med å investere når man vet at det kan resultere i tap? 

kryptovaluta, alternative investeringer

Årsaken er nettopp det at man tror på teknologien, og at den kan bli viktig i fremtiden. Bitcoin, som er det første eksemplet på en kryptovaluta, er en global valuta som kan sendes fritt mellom personer uavhengig av et banksystem. 

Formålet med Bitcoin, og alle krypto for øvrig, er å fjerne makten til sentrale autoriteter og fordelen den likt mellom alle deltakere. Etterhvert som denne teknologien, altså blockchain, har utviklet seg har det dukket opp nye prosjekter. Særlig Ethereum og dets plattform for smarte kontrakter  har åpnet opp et hav av nye muligheter. 

I dag finnes det tusenvis av ulike krypto-prosjekter som muliggjør en rekke finansielle tjenester uten behov for et banksystem. Derfor er det stadig flere som mener og tror at krypto og teknologien bak vil stå for en større omveltning av dagens finansielle system. 

Er kryptovaluta en god investering? 

Forklart på en annen måte investerer folk i kryptovaluta fordi de tror at det vil gi avkastning i fremtiden. Skulle Bitcoin bli fremtidens globale valuta, eller DeFi utkonkurrere det konvensjonelle finanssystem, kan en investering i dag bety uante gevinster på lengre sikt. 

Det er også mye som kan tyde på at krypto-relaterte prosjekter vil få en betydningsfull posisjon for fremtidens samfunn, og det er ikke uten grunn at det omtales av stadig flere som en av de viktigste teknologiske revolusjonene noensinne. 

Så, å investere i kryptovaluta kan utvilsomt være lukrativt, men det er som nevnt heller ikke garantert. I dag finnes det over 20,000 kryptovaluta og relaterte prosjekter. At samtlige av disse vil vise seg som gode investeringer, tviler vi sterkt på. 

Således avhenger investeringen av hvilke kryptovaluta du faktisk kjøper – og ikke minst når du kjøpte. Ofte kan det være smart å holde seg unna prosjektene som fremstår som useriøse, og det er også lurt med en langsiktig tankegang. Selv de største variantene varierer svært mye i verdi på kort sikt. 

Fordeler med å kjøpe krypto 

 • Det er en ny type teknologi som er i ferd med å totalforandre hvordan vi gjennomfører transaksjoner og andre finansielle tjenester. 
 • Krypto-relaterte protokoller, som DeFi,web3, og Metaverse, vurderes som banebrytende innovasjoner med et høyt potensial. 
 • Kryptovaluta kan stige mye i verdi på kort sikt. I et lengre tidsperspektiv har også flere av dagens kryptoer en helt uvirkelig utvikling på mange tusen, om ikke hundretusener, prosent. 
 • Stadig flere erkjenner at kryptovaluta har kommet for å bli, og både land og selskaper er godt i gang med å utforske teknologien. 

Ulemper med å kjøpe krypto   

 • Enorme prissvingninger. Verdien kan falle på dramatisk vis på meget kort tid. 
 • Det er uregulerte instrument. Å kjøpe kryptovaluta innebærer at du mangler investorbeskyttelse. 
 • Det finnes kryptovaluta som er direkte svindel. Av den grunn er omfattende undersøkelser nødvendig. Det kan være smart å holde seg unna mindre kryptovaluta, særlig de som fremstår som useriøse. 

Hvilken kryptovaluta skal jeg investere i 2023? 

“Hvilken krypto skal jeg satse på” og “hvilken kryptovaluta bør man kjøpe” er spørsmål som vi til stadighet får. Dette mener vi er en beslutning som ene og alene bør være opp til deg selv. 

Les deg opp, gjør undersøkelser og lær deg litt om de forskjellige variantene, og velg deretter de som står i tråd med din investeringsstrategi. Er det noen kryptovaluta typer du har mer tro på enn andre? Nedenfor ser vi på de ulike typene kryptovaluta som finnes: 

 • Bitcoin: Verdens første og største kryptovaluta er i en egen kategori. Samtlige kryptovaluta baserer seg på Bitcoins teknologi. 
 • Altcoins: Omfatter alle kryptovaluta som IKKE er Bitcoin.  
 • DeFi Crypto: Er kryptovaluta relatert til desentraliserte finanstjenester. 
 • StableCoins: Er kryptovaluta som skal være prisstabile. Slike krypto følger prisen til et bestemt instrument, ofte verdien til en amerikansk dollar. 
 • Meme Coins: Kryptovaluta opprettet med et humoristisk formål. Slike krypto spiller ofte på en internett-meme. 
 • Web3 Crypto: Er kryptovaluta relaterte til prosjektet som bygger på visjonen om et demokratisk internett styrt av forbrukerne istedenfor store selskaper. 
 • Metaverse Crypto: Er kryptovaluta som brukes til betalinger i spill hvor handlingen foregår i et såkalt metaverse. 

Beste kryptovaluta å investere i 2023 

Nedenfor tar vi en titt på kryptovalutaene som er blant de mer populære å investere i. Dette er ingen kjøpsanbefaling, men en måte å gi deg oversikt over det som av andre oppfattes som beste kryptpoinvesteringer, basert på popularitet. 

 • Bitcoin: Markedets ubestridte ener. Har en astronomisk markedsverdi 500 milliarder dollar. Toppen er likevel nådd, skal vi tror diverse analytikere. 
 • Ethereum: Av mange vurdert som den viktigste kryptovalutaen, til og med mer betydningsfull enn Bitcoin. Er den første blokkjeden til å introdusere smarte kontrakter.  
 • Cardano: Det første, vellykkede eksemplet på en proof-of-stake-blokkjede. Proof-of-stake, også kjent som “staking”, er blokkjeder som bruker lite energi og som klarer å behandle et større antall transaksjoner i sekundet. 
 • Decentraland: Markedets største metaverse crypto. 
 • Solana: Protokoll som i bunn og grunn er identisk med Ethereum. Solana er likevel en unik kryptovaluta, da det er en av de raskeste blokkjedene på markedet. 
 • Dogecoin: Kryptovaluta som ble opprettet hovedsakelig for å gjøre narr av Bitcoin. Det er markedet største meme-coin, og den er også rangert blant markedets 10 største kryptovaluta. 
 • Ripple: En betalingsprotkoll som muliggjør lynraske transaksjoner direkte mellom personer, selv på tvers av landegrenser.  
 • BNB: Den opprinnelige kryptovalutaen til den amerikanske kryptobørsen Binance. 
 • Shiba Inu: Nok en meme-coin, eller rettere sagt kryptovaluta med en humoristisk hensikt. Shiba Inu er Dogecoins største konkurrent. 
 • Litecoin: Trolig Bitcoins første konkurrent. Kryptovalutaen brukes til desentraliserte transaksjoner. 
Investere penger 2023 i Bitcoin

Hvordan investere i kryptovaluta? 

Nå som vi har sett på fordeler og ulemper med å investere i kryptovaluta og eksempler på kryptovaluta som kan investeres i, er det på tide å se hvordan man kjøper krypto. Slik kommer du i gang med å kjøpe kryptovaluta. 

 1. Velg handelsplattform
 2. Opprett konto 
 3. Finn kryptovalutaen du ønsker å kjøpe
 4. Velg beløp og klikk på kjøp 

Steg 1: Velg plattform å kjøpe krypto fra 

Siden det finnes hundrevis av forskjellige nettmeglere kan det være nokså vanskelig å vite hvem man skal velge. Vi mener imidlertid det kan være lurt å basere valget på følgende faktorer: 

 • Utvalg; Innlysende som det er, må du velge plattformer som faktisk tilbyr kryptoen du ønsker å investere i. Dessuten er et større utvalg bedre enn et snevert, da det gjør det enklere å skape en diversifisert portefølje.
 • Gebyrer; Gebyrer å se opp for er kurtasje, spredning, og ved innskudd- og uttak. Desto mindre penger du betaler i gebyrer, jo større mer sitter du igjen med.   
 • Sikkerhetstiltak; Hva er gjort for å beskytte dine midler og ditt personvern? Dette er viktig å undersøke. Regulerte plattformer er også et tryggere valg enn uregulerte aktører.   
 • Omdømme og rykte; Hvor mange brukere har plattformen, og hvordan er omdømmet? Det som trolig er den beste måten å vurdere omdømmet er å lese seriøse artikler, som for eksempel her på Investeringstips.  
 • Type plattform; Klargjør formålet med investeringen før du velger plattform. Ønsker du å eie kryptovalutaen du kjøper, må du ikke velge CFD-plattformer som kun lar deg følge prisbevegelsen. Ønsker du derimot å trade og spekulere i fallende kurser, er CFD-plattformer riktig valg ettersom de muliggjør såkalte «short»-handler 
 • Brukervennlighet: Velg plattformer med et oversiktlig og Intuitivt brukergrensesnitt, og som er egnet ditt nivå.  

Steg 2: Opprett konto 

Når du har valgt plattform er neste steg å opprette konto. Kontoen opprettes raskt og enkelt ved å fylle ut registreringsskjemaet, som du finner klikker du på “bli med nå”. 

Velger du Skilling eller noen av de andre norske aktørene kan du opprette konto ved hjelp av BankID. Velger du en av de utenlandske aktørene må du verifisere identitet ved å gjennomgå en KYC-prosess.

Kjøpe krypto hos Skilling.

Når kontoen er opprettet må du gjøre et innskudd. Hos Skilling kan du bruke normale innskuddsmetoder, som bankkort eller bankoverføring. De aller fleste foretrekker kortinnskudd, fordi at da gjennomføres innskuddet umiddelbart.  Hos Skilling må du minst sette inn 1000 kroner eller 10,000 kroner. Dette avhenger av hvilken kontotype du velger.

Steg 3: Finn kryptovalutaen du vil investere i

Skilling har omkring 90 kryptovaluta i sitt sortiment. Om du vil bla gjennom hele utvalget, klikker du deg bare inn på kategorien “Krypto”. Har du allerede bestemt deg for en spesiell type kryptovaluta, kan du søke etter den i søkefeltet. 

Skilling kryptovaluta.

Når du klikker på søkefeltet kommer du til en side hvor du kan lese mer om den respektive kryptovalutaen. Her finner du mye nyttig informasjon, som kursutvikling og andre nøkkeltall. 

Steg 4: Velg beløp og klikk på kjøp krypto 

Siden Skilling er en CFD-plattform må du gjøre deg kjent med forskjellen på «kjøp» og «selg«. Kjøp refererer til en normal handel, der du profiterer på stigende kryptokurser. «Selg» er i dette tilfellet en posisjon hvor du profiterer på fallende kurser. Dette er også kjent som «shorting».

Når du har bestemt deg for type handel, er det bare å velge beløp. Klikk deretter på «åpne trade», og handelen gjennomføres.

Skal du selge krypto, eller lukke dine posisjoner som det heter på trading-språket, må du gjøre dette:

 1. Gå til porteføljen
 2. Velg kryptovaluta
 3. Klikk på «avslutt handel» eller «lukk trade»
 4. Pengene overføres til din handelskonto

Kryptovaluta kurser – Det som bestemmer pris per mynt

Kursen til kryptovaluta sier noe om hva det koster deg å kjøpe en hel krypto-mynt. Er Bitcoin kurs 300,000 kroner, er dette prisen du må ut med skal du kjøpe en hel Bitcoin. 

Heldigvis for de som ønsker å kjøpe Bitcoin, kan en Bitcoin mynt, altså BTC, kjøpes i brøkdeler. Det vil si at du ikke behøver å kjøpe til opprinnelig kurs. Hos eksempelvis eToro, kan du kjøpe krypto til kun 10 dollar, som etter dagens verdi ville ha tilsvart noe som 0,000000001 Bitcoin. 

Som vi allerede har forklart er krypto kursene meget variable, i alle fall på kort sikt. Det er ikke unormalt med en daglig prisvariasjon på opptil 20 prosent eller mer. Grunnen til de smått utrolige prissvingningene er markedskreftene som påvirker kursen.   

På et grunnleggende nivå påvirkes prisene av tilbud og etterspørsel, men dette påvirkes igjen av en rekke faktorer, som: 

 • Trender og popularitet
 • Nyheter omkring prisutviklingen og bruksområdene
 • Samfunnsadopsjon og antall brukere
 • Utvinning (mining og staking)  

Skatt på kryptovaluta 

Alle inntekter fra dine kryptoinvesteringer må skattes. Du skatter kun når du realiserer gevinster, men er likevel nødt til å oppgi hvilken krypto du kjøper, kjøpstidspunktet, og verdien ved kjøpstidspunktet, samt kostander knyttet til transaksjonen. Les mer om skattlegging av krypto på skatteetatens sider.

Oppsummering av investere i kryptovaluta

Den bemerkelsesverdige veksten til krypto har lokket til seg flere investorer, også her til lands. I tillegg er det vesentlig enklere å investere i kryptovaluta i dag enn tidligere, mye grunnet økt tilgjengelighet.

I dag tilbyr de fleste nettmeglere krypto, og det er derfor mye som må vurderes ved valg av plattform. Men spesielt gebyrer, utvalg og sikkerhet er viktige faktorer å vurdere før du tar et endelig valg. Husk også på at det å investere i kryptovaluta er forbundet med risiko. Bruk derfor kun penger du har råd til å tape.

Skilling Kryptovaluta.
80.2% av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere i kryptovaluta?

For å kjøpe krypto må du opprette konto på en handelsplattform som eToro. Når kontoen er opprettet setter du inn penger og deretter kan du begynne handelen.

Hvor kan jeg kjøpe kryptovaluta?

Du kan investere i kryptovaluta på en kryptobørs, som Skilling, Firi, Coinbase eller Binance.

Hvilken kryptobørs anbefales?

Vi opplever Skilling som beste kryptobørs på utvalg og gebyrer. Dog er det en plattform best egnet til trading. Firi er et godt valg om du ønsker en norsk kryptobørs.

Er krypto trygt?

Kryptovaluta svinger mye i verdi, og er derfor risikable å investere i. Dog har de et ufattelig høyt avkastningspotensial.

Er det lov å investere i kryptovaluta?

Ja, det er lovlig å investere i kryptovaluta. Det er imidlertid forbundet med risiko.

Når må man betale skatt på krypto?

Du betaler skatt på krypto når du realiserer profitt. Alle handler må dog oppgis i selvangivelsen.

Er det lurt å investere i kryptovaluta?

Det er en viss risiko å investere i krypto, men det har også vist seg som meget lukrativt. Bitcoin har siden 2015 steget med flere titalls tusen prosent.

Hvor mye kostet en Bitcoin i starten?

En Bitcoin kostet ved lansering under 1 dollar.

Kan man bli rik av krypto?

Det er flere som har tjent godt på å kjøpe krypto, men du kan også tape penger. Skal du investere er det viktig å gjøre det på en ansvarlig måte.

Når lønner det seg å kjøpe Bitcoin?

For de fleste lønner det seg med en langsiktig tankegang, men for tradere lønner det seg å kjøpe Bitcoin når prisen er lav for å så selge når prisen har steget til et høyere nivå. Sistnevnte er imidlertid ganske risikabelt.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X