Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan kjøpe Ethereum (ETH)?

Hvordan kjøpe Ethereum (ETH)?

Ethereum

I denne artikkelen kan du lære hvordan kjøpe Ethereum (ETH) trygt, raskt og enkelt i Norge. Vi beskriver stegvis hvordan du kommer i gang med handelen, hvilke plattformer som er de beste å kjøpe i fra og hvorfor det kan være en spennende investering.

Ethereum er på mange måter den mest revolusjonerende kryptovalutaen på markedet. Dette fordi det er en plattform som muliggjør enkel opprettelse av desentraliserte tjenester og applikasjoner. Kjente kryptofenomen som «DeFi» og «NFT» har blomstret de siste årene kun takket være deres nettverk.  

Vil du vite mer? Her kan du lære mer om det innovative prosjektet, som i skrivende stund er rangert som markedets nest største kryptovaluta.

Kjøp Ethereum (ETH) hos Crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Kjøp Ethereum – Komplett guide

Å kjøpe Ethereum er lite problematisk og krever heller ikke særlig med teknisk kompetanse. Stegvis ser prosessen slik ut;

 1. Velg plattform
 2. Opprett konto
 3. Sett inn penger
 4. Kjøp ETH

Steg 1 – Velg plattform å kjøpe Ethereum fra

Stadig flere spør oss «hvor kan jeg kjøpe Ethereum». Det raske svaret er at det finnes hundrevis av plattformer som tilbyr handel av markeds nest største kryptovaluta.

Du bør imidlertid gjøre grundige undersøkelser før du tar et endelig valg, noe FTX-skandelen og den nylige Binance-saken er gode eksempler på. Høye gebyrer og sikkerhetsproblemer er andre trusler du bør passe deg for ved valg av nettmegler.

Slik finner du beste kryptobørs når du skal kjøpe Ethereum

 • Trygghet og sikkerhet: Her er det i hovedsak hvilke regulatoriske tiltak som er gjennomført og hvilke lisensier plattformene har du bør se på. Stol kun på aktører som er regulerte. Sjekk også hva som er gjort for å beskytte din konto mot hacking og lignende.
 • Omdømme og rykte: Undersøk hvor mange brukere plattformene har og hvordan deres rykte er. Vi skal selvsagt ikke holde noe imot nystartede aktører på vei opp, men ofte er det tryggere å velge etablerte aktører med en betydelig brukermasse.
 • Handelsgebyrer og øvrige avgifter: Kurtasje, spredning, samt uttak- og innskuddsgebyrer er avgifter som kan spise mye av pengene dine.
 • Utvalg: Vurder utvalget til plattformene, både i forhold investeringsmuligheter og funksjoner, verktøy etc.
 • Brukervennlighet: Velg en plattform tilpasset ditt eget nivå. Er du nybegynner kan CFD-plattformer, særlig om handlene må «geares», være lite egnet.

Beste kryptobørser for å kjøpe Ethereum

 1. Crypto.com: Beste kryptobørs sett i forhold til utvalg og funksjoner. Har mer enn 80 millioner brukere rundt om i hele verden.
 2. Skilling: Et godt alternativ om du vil trade Ethereum. Tilbyr rask og enkel registrering med BankID. Flere kryptoposisjoner må imidlertid gires, noe som involverer større risiko for deg. Har også andre instrumener utenom krypto.
 3. Firi: Norske kryptobørs regulert av Norske myndigheter. Ikke uventet et populært valg her til lands.

Steg 2 – Opprett konto

Prosessen med å opprette konto varierer fra plattform til plattform, men normalt er den ofte nokså lik. Den største forskjellen er om hvorvidt du må gjennom den såkalte KYC-prosedyren. Hos for eksempel Skilling og Firi, er prosessen automatisert via BankID-registreringen, noe den ikke er hos Crypto.com

Velger du andre aktører må du blant annet:

 • Oppgi identitet
 • Oppgi adresse og skattested
 • Svare på noen investeringsrelaterte- og «personlige spørsmål».

KYC-prosedyren er lovpålagt, og noe alle regulert handelsplattformer er nødt til å gjennomføre. Dette som et tiltak mot hvitvasking og for å beskytte brukerkontoer.

Steg 3 – Sett inn penger for å kjøpe Ethereum

Før du kan kjøpe Ethereum må du finansiere kontoen. Det gjøres raskt og enkelt ved å klikke på knappen hvor det står «sett inn penger».

På innbetalingssiden kan du velge å betale med Visa/Mastercard, bankoverføring, samt løsninger som PayPal og Skrill. Hvor mye som må settes inn varierer, men hos nevnte Skilling må innskuddene være på minst 1000 kroner.

Pengene er umiddelbart på konto, sett bort i fra om du bruker bankoverføring. Da kan det ta opptil 2-3 virkedager før pengene er tilgjengelig. Det koster ingenting å gjøre et innskudd, men du blir belastet med et lite gebyr ved hvert uttak.

Steg 4 – Kjøp Ethereum (ETH)

Å kjøpe Ethereum (ETH) gjøres normalt raskt og sømløst. Du søker bare enkelt og greit i søkefeltet. Alternativt kan du gå gjennom hele utvalget ved å bruke kategorien «Crypto».

Pass på å ikke forveksle «Ethereum» med «Ethereum Classic». Dette er to kryptovaluta som er forskjellige, men som har samme navn fordi de begge stammer fra samme nettverk. Ethereum Classic (ETC) klassifiseres som den «gamle Ethereum», mens ETH er den «nye Ethereum». På kjøpssiden velger du beløpet du ønsker å kjøpe Ethereum for, klikker på kjøpsknappen og du har kjøpt Ethereum.

Bruker du såkalte CFD-plattformer, finner du også to funksjoner; «selg» og «kjøp». Selg i dette tilfellet er ikke at du selger dine Ethereum, men en funksjon som lar deg spekulere i og tjene penger på en fallende pris. En slik handle kalles for «shorting».

Skal du selge ETH må du først til porteføljen, som du finner i hovedmenyen til venstre på siden, og der kan du selge dine ETH for å ta ut eventuelle gevinster.

Hvorfor kjøpe Ethereum i 2024?

Argumenter som ofte brukes når man snakker om «hvorfor kjøpe Ethereum» er at det er en kryptovaluta med en betydelig markedsposisjon, er rangert som den nest største med en markedsverdi på flere hundre milliarder dollar.

Således er det klassifisert som en kryptovaluta med mindre risiko. Det betyr ikke at at den er uten risiko vel og merke. Kursen svinger nemlig mye, og kan både falle og stige vesentlig på kort tid.

Det største argumentet for å investere i Ethereum, altså kjøpe Ether coins, er at det er en protokoll med en svært innovativ teknologi. Mange mener til og med at det er en langt bedre kryptovaluta enn Bitcoin, og at den på sikt vil overgå det som er markedets største kryptovaluta.

Det er nettopp Ethereum som er årsaken til at vi i dag har sett en voldsom oppblomstring av nye kryptovaluta og desentraliserte prosjekter. NFT, DeFi, Metaverse, web 3.0 og faktisk rundt halvparten av markedets kryptovaluta er bygd på plattformen til Ethereum.

Ethereum gjør det enkelt å lage nye krypto-protokoller

Siden Ethereum er en plattform for «smarte kontrakter», altså selvutførende avtaler som trer i kraft når bestemte kriterier innfris, kan hvem som helst bygge og skape desentraliserte applikasjoner, såkalte «dApps», uten behov for å lage en ny blokkjede.

Dette har gjort at «hvem som helst» raskt og enkelt kan skape nye kryptovaluta og andre DeFi-prosjekt, som de nevnte NFT-ene. Med det tok Ethereum blokkjedeteknologien et steg videre og åpnet opp for en rekke spennende løsninger og tjenester, utover det Bitcoin er i stand til.

Bitcoin er en kryptovaluta som kun brukes til direkte transaksjoner mellom to personer, mens bruksområdene til Ethereum altså er langt større.

Av den grunn er det flere som forventer og tror at Ethereum vil fortsette sin allerede ekstreme vekst. Det naturligvis ingen garantier for at det vil skje, men sett i forhold til den skyhøye populariteten til kryptovaluta og ikke minst innovasjon plattformen byr på, er det heller ikke utenkelig.

Fordeler og ulemper med å investere i Ethereum

 • Det er markedets nest største kryptovaluta med en markedsverdi på flere hundre milliarder dollar.
 • Ethereum er en plattform for smarte kontrakter, som lar brukere bygge egne desentralisert applikasjoner.
 • Takket være Ethereum har det vokst frem så mange nye kryptovaluta og prosjekter.
 • Ethereum svinger tidvis mye i verdi, og kursen har tidligere falt mye og brutalt.
 • Å kjøpe Ethereum involverer høyere risiko enn aksjer og fond, men har i gjengjeld et større gevinstpotensial.
Ethereum, invester, The Merge,

Hva er Ethereum?

Frem til nå har vi forklart hvordan kjøpe Ethereum og hvorfor det kan være en spennende investering, men hva er det sånn egentlig?

I likhet med Bitcoin er det en plattform som benytter seg av blokkjedeteknologi til å muliggjøre desentraliserte tjenester. At noe er desentralisert betyr at makt fordeles likt og at det ikke er behov for et sentralt organ til å bestemme og styre betingelser.

I så måte er Ethereum og Bitcoin åpne nettverk som ikke styres eller kontrollers av sentrale aktører, men av alle deltagerne i nettverket. Dermed eliminerer de behovet for et mellomledd, ved for eksempel transaksjoner. Istedenfor kan tjenesten utføres direkte mellom to personer.

Ethereum, Ether, ETH

Det som derimot skiller nettverkene til Ethereum og Bitcoin er, som vi var så vidt innom ovenfor, at Ethereum har langt større bruksområder. Bitcoin kan kun brukes til transaksjoner, mens Ethereum muliggjør bygging og skapelse av alle mulige applikasjoner og derav en rekke tjenester.

Et annet viktig punkt, er at Ethereum er selve nettverket – altså plattformen – men når vi snakker om kryptovalutaen refereres det til «Ether». Så når du kjøper Ethereum, kjøper du egentlig Ether og ikke Ethereum. Ether er med andre ord valutaen til nettverket Ethereum, og er det som får nettverket til å fungere.

Bitcoin eller Ethereum – Hvilken krypto bør man satse på?

For svært mange står valget mellom Ethereum og Bitcoin når de skal investere i kryptovaluta. Det er heller ikke så rart, i og med at de begge er de mest toneangivende. Vårt tips er at det kan være lurt å velge begge, for diversifiseringens skyld.

Har du derimot bestemt deg for at må være enten den ene eller den andre, er vår anbefaling å lese seg godt opp, og rett slett lære seg de to typene å kjenne. Hvem tror du har best forutsetning for videre vekst og ekspansjon i fremtiden?

Som nevnt har Ethereums blockchain, altså teknologi, flere bruksområder og er derfor et langt større nettverk enn Bitcoin. Likevel har Bitcoin langt større markedsverdi, og som den første til å presentere konseptet med Blockchain og et desentralisert betalingssystem er det også den mest innovative protokollen.

Ethereum er tross alt basert på Bitcoin, selv om mange mener at Ethereum er en «videreutvikling», eller «forbedring» av Bitcoin.

Les mer om Ethereum her.

Ethereum kurs – hvor mye kan ethereum stige?

Om du vurderer å kjøpe Ethereum er det helt klart nyttig å se på kursutviklingen. Misforstå oss rett, historisk utvikling er ingen garantier for fremtiden og slik sett er Ethereum kursutvikling irrelevant. Men det kan samtidig gi en viss forståelse av hvordan prisen kan komme til å utvikle seg.

Ethereum ble lansert i 2015 med en kurs på rundt 2 dollar. Det tok imidlertid ikke lang tid før den innovative kryptovalutaen fanget folks oppmerksomhet, og Ethereum kurs begynte derfor å stige rimelig raskt. Etter kun to år på markedet hadde Ether opplevd en svimlende vekts på flere tusen prosent, og den mye omtalte kryptoboomen i starten av 2018 sendt kursen til himmelhøye 1400 dollar.

Det var dog først i slutten av 2020 og starten av 2021 at kryptoen begynte sin eksepsjonelle himmelferd, og i november 2021 opplevde Ethereum sin hittil beste notering noensinne med en kurs på nærmere 5000 dollar.

I skrivende stund er prisen på rundt 1200 dollar. Dette er tilsvarer en nedgang på over 60 prosent sammenlignet med all time high. Med andre ord er kursen volatil, og en investering vil nok svinge mye i verdi. Dette er derimot gunstig om du ønsker å trade kryptovaluta, altså spekulere i prisbevegelser for å tjene penger på kortere sikt.

Ethereum kurs
Ethereum kurs utvikling

Ethereum kurs prognose

Det mest relevant å vurdere som investorer er hvorvidt kryptovaluaten kan stige i fremtiden. Vi tar derfor en titt på noen av prognosene, men ønsker å presisere at estimater kun er spekulasjoner. Prognosene må ikke betraktes som garantier.

De største optimistene mener kursen kan stige og overgå toppnoteringen allerede innen utgangen av 2023, mens andre er mer tilbakeholdene og anslår at prisen vil ligge på rundt maksimalt 2000 dollar de neste årene.

På lengre sikt er det fleste enige om at prisutviklingen blir spennende å følge videre. Blant annet Gov Capital estimerer at kursen vil være på hele 9000 dollar innen 2025 er omme, og opptil 15,000 dollar innen 2030. De er samtidig raske med å understreke at utviklingen avhenger av flere faktorer, og at deres prognoser derfor kan endres raskt.

Til syvende er det dine egne vurderinger som bør veie tyngst når du vurderer fremtidsmulighetene. Det var for eksempel spådd at ETH kurs skulle stige vesentlig etter «Ethereum The Merge», men foreløpig er disse spådommene gjort til skamme. Kursen har nemlig falt og det i betydelig grad.

  


Les også:


Ethereum Norge – Hva er siste nytt?

2022 har vært et forferdelig år for dem som har kjøpt og investert i Ethereum og øvrige kryptovaluta. Året begynte med nokså lovende med en pris på nært 4000 dollar per Ether, men krigen i Ukrania og særlig LUNA-kollapsen var negativt utslagsgivende for den videre utviklingen.

Bare i perioden april til juni raste kursen og falt med mer enn 50 prosent. Ethereum fikk et lite oppløft i perioden rundt «The Merge», men den skandaløse FTX-konkursen i november gjorde at kryptoen igjen falt.

Imidlertid kan det være lysende utsikter å spore i fremtiden. Den 20.desember 2022 ble det kjent at Visa, et av verdens største betalingsnettverk, vurderer muligheten for å tillate automatiske Ethereum-betalinger.

Du kan lese mer om Visas planer i denne artikkelen.

Ethereum staking: Å kjøpe Ethereum kan innebære passive inntekter

Du har sikkert hørt om mining og staking? Det er prosessene som utvinner nye kryptovaluta, der mining er kritisert for å bruke mye strøm og være svært lite miljøvennlig.

Ethereum har frem til nå benytte seg av mining og driftes på en «Proof-of-work-konsensus», men skiftet den 15.september om til konsensusen «Proof-of-stake».

Dette skiftet er ventet å kutte energiforbruket til Ethereum med 99,99 prosent, og følgelig gjøre nettverket mer miljøvennlig. I tillegg til det gjør det at innehavere kan stake Ethereum og på den måten generere passive inntekter.

Å stake ETH er ikke nødvendgvis en enkel prosess, det krever nemlig at du eier hele 32 ETH-mynter, som etter dagens verdi tilsvarer over 380,000 kroner. Heldigvis tilbyr flere plattformer staking på vegne av sine brukere. Det de krever er at du eier 1 ETH, og med denne kan du tjene opptil 5 – 6,25 prosent renter på dine Ethereum mynter.

Oppsummering – Bør jeg kjøpe Ethereum nå?

Å kjøpe Ethereum kan gjøres raskt og enkelt benytter du deg av en kryptobørs. Det er mange børser å velge mellom.

Videre er Ethereum markedets nest største kryptovaluta med en allerede eksepsjonell vekst, men som likevel er spådd å stige i fremtiden.

Dog er kryptoinvesteringer forbundet med ganske høy risiko, på grunn av høy volatilitet og ikke minst fordi det er uregulerte objekt. Gjør deg derfor kjent med egen risikotoleranse og vurder om det er en investering som egentlig passer deg.

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stile spørsmål

Hvordan kjøpe Ethereum i Norge?

For å kjøpe Ethereum Norge kan du opprette konto på en kryptobørs/handelsplattform. Du må så verifisere deg, gjøre et innskudd og etter det kan du kjøpe ETH.

Hvor kan jeg kjøpe Ethereum?

Du kan kjøpe Ethereum på en handelsplattform.

Hvorfor investere i Ethereum?

Ethereum er markedets nest største kryptovaluta som har meget sterk vekst de siste fem årene. Dessuten er det indikasjoner på at prisen kan stige videre, men husk at en investering involverer risiko.

Kommer Ethereum kurs til å stige?

Det er selvsagt umulig å si om Ethereum vil stige eller ikke, men flere er optimistiske med tanke på at Ethereum er i ferd med å skifte måten å utvinne kryptovaluta fra mining til staking. Ethereum staking, eller ETH 2.0 som det egentlig heter, vil gjøre kryptoen mer miljøvennlig.  

Må jeg betale skatt ved kjøp og salg av Ethereum?

Ja, alle kryptoinntekter må skattes. Du finner oversikt over skattereglene her.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X