Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hva er NFT og hvordan fungerer det?

Hva er NFT og hvordan fungerer det?

NFT er nok for de fleste forbundet med bilder av apekatter og andre merkelige skapninger. Lite overraskende har derfor mange forundret seg over hvorfor det er så mye oppstyr rundt “Non-Fungible-Tokens”. 

Kritikere har for lengst erklært det raskt voksende fenomenet som en overhypet boble. Men det mange ikke vet er at digital kunst, som det ofte omtales som, har en helt sentral posisjon i det som potensielt er fremtidens internett – nemlig web3

Ikke nok med det, det har også en rekke bruksområder utenom kunst og kreative kreasjoner.  Derfor kan NFT bli en vesentlig del av folks liv i fremtiden. Ønsker du å lære mer anbefaler vi  å lese videre. Her tar vi for oss alt som omhandler det som beskrives som “ unike digitale eiendeler”.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Non-Fungible-Tokens raskt forklart 

 • NFT er en forkortelse for Non-Fungible-Tokens. Det har ingen god oversettelse, men kan forklares som en “ikke utskiftbar eiendel”. En bedre definisjon er “en unik eiendel”. 
 • Non-Fungible-Tokens kan være knyttet til nesten hva som helst, alt fra digitale filer og fysiske objekt. Det er dog normalt forbundet med digitale filer, som for eksempel bilder, videofiler, lydfiler eller såkalte “GIFs”. 
 • Det inneholder en unik kode som er lagret på Blockchain. Denne koden fungerer som et bevis på eierskap og autensitet, som betyr at noe er ekte. Takket være denne koden kan alle NFTs spores tilbake til opprinnelig eier. 
 • I motsetning til kryptovaluta, som kan ha millioner eller milliarder av tokens som er helt like, er det ingen non fungible tokens som er like. Dette takket være den unike, blokkjedebaserte koden. 

Hva er NFT? 

NFT forklart på en enkel måte, er at det er unike digitale eiendeler. Disse eiendelene er unike i den forstand at de består av en blokkjedebasert kode, som fungerer som et bevis på at det er ekte, orginalt eller opprinnelig. I så måte beviser også NFT eierskap.  

Hvem som helst kopiere bilder av verdifulle nft apekatter, men det betyr likevel ikke at man kan selge disse videre til astronomiske summer. For takket være den nevnte koden kan man enkelt bevise hvilken eiendel som er den “ekte”. 

Du kan sammenligne det med at du kjøper et maleri av Edvard Munch. I dagens marked er det i bunn og grunn umulig å vite om det du kjøper er laget av Munch eller er om det kun er en kopi. Hadde det derimot vært driftet i form av en Non-Fungible-Token kunne du enkelt skanne en kode og sjekke hvor maleriet egentlig stammer i fra.  

Som skrevet er NFT typisk forbundet med kunst og andre former for kreativt arbeid, men takket være den underliggende teknologien kan det brukes til så mangt. I dag kan det være knyttet til alt fra bilder, videoer, lydfiler, og til og med fysiske gjenstander. 

NFT

Non Fungible Tokens kan knyttes til nesten hva som helst

Det kan for eksempel være konsertbilletter eller attpåtil juridiske dokumenter. Dokumentforfalskning er bare en av mange problemer Non-Fungible-tokens kan løse, nettopp på grunn av det unike identifikasjonsnummeret. 

Bruksområdene strekker seg altså svært langt, noe fremveksten av fenomenene Metaverse og Web3 også skal ha en stor takk for. 

En sentral del i for eksempel web3, som oftes omtales som neste generasjon til internett, er nettopp NFT. Web3 bygger på visjonen om et demokratisk internett styrt av brukerne og ikke av store selskaper teknologiselskaper. 

Non Fungible tokens funksjon i dette nye internettet er at det gir fullt eierskap til nettbaserte eiendeler. Det betyr at du kan flytte eiendelene på tvers av plattform uavhengig om de er relatert til spill eller jobb. NFT kan også fungere som digitale identifikasjonspapirer

Dette gjør at du ikke trenger å gi fra deg sensitiv informasjon, skal du bruke en nettjeneste. I stedet kan man bruke NFT-en som en bekreftelse på identitet, som gjør at dine personopplysninger ikke kan misbrukes av tredjeparter. I beste fall kan det forhindre digital identitetstyveri. 

NFT eksempler 

Non fungible tokens kan i teorien knyttes til hva som helst. Her ser noen av bruksområdene til NFT

 • Digital kunst og digitale samleobjekt 
 • Elementer i spill og andre digitale plattformer. Non-fungible tokens er en sentral del av snakkisen “Metaverse”. 
 • Fysiske objekter, som kan være alt fra en vinflaske til identifikasjonspapirer og i grunn alle former for dokumentasjonspapirer. 
 • Digitale filer i form av lyd, GIFs og videoer. 
 • Juridiske dokumenter. 
 • Tokeniserte eiendeler, som aksjer, fakturaer, signaturer, billetter til arrangementer osv. 

Hvordan fungerer NFT? 

Det som gjør NFT unike er at hver enkelt eiendel administreres gjennom en særegen kode, eller kanskje bedre forklart en ID. Denne ID-en består av et sett med metadata som ingen andre tokens kan replikere. 

I så måte er det denne ID-en som skiller NFT-er fra kryptovaluta. Ta Bitcoin som et eksempel, som har en tilførsel på 21 millioner coins. Hver eneste Bitcoin-mynt innehar en lik kode, noe som ikke er tilfellet med unike eiendeler. 

Det er heller ikke mulig å bytte en NFT mot en annen på samme måte som kryptovaluta. For eksempel har en Bitcoin mynt nøyaktig samme verdi som en annen Bitcoin, hvilket ikke gjelder for NFT. Sånn sett er de “ikke utskiftbare” og verdien fastsettes i grunn av folks oppfatning. 

Blockhain – Kjernen bak det hele 

Hele konseptet er driftet på noe som heter for Blockhain, på norsk blokkjede. Dette er ifølge Store Norske Leksikon en distribuert digital regnskapsbok administrert av et såkalt peer-to-peer-nettverk. 

En kanskje enklere forklaring er at blockchain er en åpen regnskapsbok som ikke styres, kontrolleres eller overvåkes av bestemte personer eller selskaper, men av alle deltagere i et nettverk. Blockchain er sådan “desentralisert”. 

Uansett, når det lages NFT, uavhengig om det er kunst eller billetter til en begivenhet i den fysiske verdenen, opprettes den unike identifikasjonskode ved hjelp av noe som heter smarte kontrakter. Den opprettede koden er som forklart det som representerer den bestemt eiendelen. 

Denne informasjonen lagres deretter i blokkjeden, som videre gjør det enkelt å verifisere dens opphav eller hvem dens nåværende eier er, i tillegg til at det fjerner mulighet for manipulasjon. 

Les om Blockchain her.

Hva er greia med NFT og hvorfor har det blitt så populært? 

For mange er det nok ganske ufattelig at dette nye fenomenet har blitt så populært. Særlig om oppfatningen er at det kun består av bilder av rare apekatter og andre meningsløse kreasjoner. 

Men tar vi en nærmere titt på den faktiske teknologien er det samtidig lite overraskende at folk lar seg rive med. Spesielt skaperne, enten om det er musikere, youtubere eller kunstnere, kan få god nytte av denne teknologien. 

For dem betyr NFT; 
 • At de enklere kan bevise at det er de som er skaperne
 • At de kan selge sitt innhold uavhengig av tredjepartsplattformer. De unngår da at store deler av inntektene går til såkalte mellomledd. 
 • At de kan tjene penger også på videresalg. 

I samlernes tilfelle, altså de som velger å kjøpe NFT, kan populariteten være bunnet i mye. Er eiendelen knyttet til noe fysisk, som en inngangsbillett til en konsert, vil det ha ekte bruksverdi utover det at det er et digitalt samleobjekt. 

Til nå er nok den høye populariteten forbundet med at det er en spekulativ måte å tjene penger på, men vi ser stadig vekk at fenomenet på en eller annen måte inkorporeres i hos flere store aktører. 

SpareBank1 og Brønnøysundregistrene har brukt penger på digitale bygg i Metaversene The Sandbox og Decentraland – hvor disse byggverkene, og regelrett alt på plattformene, er driftet som nettopp NFT.  

Hvordan investere i NFTer? 

Skal du investere i unike digital eiendeler kan dette gjøres på to vis. 

 1. Å direkte kjøpe NFT. 
 2. Indirekte investere via kryptovaluta 

Å direkte kjøpe NFT innebærer at du kjøper en kreasjon som du er nødt til å lagre i en digital lommebok for kryptovaluta, kalt for en Crypto Wallet. Vi gjør oppmerksom på at en slik handel er svært spekulativ, spesielt om målet er å tjene penger. 

Det er også fullt mulig å lage NFT på egenhånd om du heller foretrekker det. Uavhengig om du skal kjøpe eller lage digital kunst er du nødt til å opprette en kryptolommebok og koble deg til en NFT-markedsplass. 

Slik kjøper du NFT

 1. Skaff deg en Crypto Wallet: En kryptolommebok er privat og digital lommebok hvor du kan lagre blokkjedebaserte eiendeler. Det er mange å velge mellom. Populære valg er Metamask Wallet og Crypto.com Wallet.  
 2. Kjøp Ethereum (ETH): Du må nå kjøpe kryptovalutaen Ethereum fordi det er ETH som brukes til betalinger av kryptokunst. I tillegg påløper noe som heter for “gas-fees”, som er en slags nettverksavgift. Også dette betales i Ethereum. Du kan som regel kjøpe krypto via Crypto Wallets, men for å unngå høye handelsgebyrer anbefaler vi Skilling.  
 3. Koble lommeboken til en NFT-markedsplass: Neste steg er å koble seg til en markedsplass for NFT. Også her er det mange alternativer. Det som i dag er den største markedsplassen er OpenSea. Du bør imidlertid gjør egne undersøkelser slik at du finner en markedsplass som passer dine behov. For å koble til lommeboken klikker du på “Connect Wallet”. Vi gjør også oppmerksom på at kryptobørsen Crypto.com har en egen markedsplass for NFT.
 4. Lag/kjøp NFT: Når du er tilkoblet kan du begynne handelen eller lage nfts. For å lage må du “minte” en digital fil. Dette går ut på å tilsette en blokkjedebasert kode til en fil du ønsker å gjøre om til NFT. Skal du kjøpe andres kunstverk blar du gjennom markedsplassen og klikker den eller de du liker. Merk at handelen foregår ofte på auksjon. 
Hva er NFT. Crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Om du heller ønsker en indirekte eksponering, er det mulig å kjøpe kryptovaluta tilknyttet NFT på en eller annen måte. Du kan lese mer om hvordan kjøpe kryptovaluta her. Eksempler på NFT krypto ser du nedenfor; 

 • Ethereum: Verden nest største kryptovaluta. Er “hjemmet” til så å si alle NFT-er, og for øvrig alle kryptoprotokoller, som for eksempel DeFi
 • Decentraland: Metaverse hvor du kan bygge land, tomter og eiendom “mintet” som NFT. 
 • The Sandbox: I likhet med Decentraland et Metaverse hvor du kan bygge og skape flere forskjellige NFT. 
 • ApeCoin: Kryptovalutaen til økosystemet til den populære NFT-samlingen Bored Ape Yacht Club.   
 • CRO: Kryptovaluta til en av verdens største og mest funksjonsrike kryptobørser Crypto.com.
 • Cardano: Blokkjede som drifter en egen NFT-markedsplass. 

Hva gir nfter verdi?   

Det ble reist flere øyenbryn etter at den digitale kunstneren Mike Winkelmann, bedre kjent som Beeple, solgte nft kunstverket “The First 5000 Days” for hele 69 millioner dollar tilbake i 2021. Kunstverket ble da dyreste nft solgt noensinne, men har senere blitt slått av “Paks The Merge”, som ble solgt til den nette sum av 91 millioner dollar. 

Non fungible tokens er dermed, for mange, synonymt med å tjene penger. Ikke at dette har helt rot i virkeligheten. For faktum er at de fleste som har kjøpt NFT for å prøve å selge det videre til en høyere pris har endt opp med å tape penger. 

Dette har åpenbart en sammenheng med at NFT-markedet generelt har falt kraftig det siste året, men mest av alt har det en sammenheng med de grunnleggende markedskreftene som styrer prisene. 

Dyeste nft solgt. First 5000 days.
The First 5000 Days. Kunstverket ble i 2021 dyreste NFT.

Med mindre de digitale objektene har en reell bruksverdi, eksempelvis om de fungerer som en konsertbillett, er det utelukkende etterspørselen som bestemmer verdien. Det betyr at verdien styres av hva folk er villige til å betale. 

I så måte kan dette sammenlignes med kunstmarkedet. Noen kjøper fordi det er pent å se på, mens andre kjøper/investerer fordi det er laget eller tidligere eid av en velkjent person med et mektig renomme. For andre kan NFT-er representere noe særegent og sjeldent, men hos noen kan det være forbundet med status.  

Det vi prøver å si er at dyreste nft i dag ikke nødvendigvis trenger å bli solgt for en like høy pris ved neste salg. På samme måte kan akkurat din eiendel falle i smak hos andre som resulterer i et det blir videresolgt for pengesummer helt utover det vanlige. 

Oppsummering 

Non Fungible Tokens er unike representasjoner av eiendeler som administreres på Blockchain. Det har for mange skapt hodebry da det ved første øyekast kan virke som meningsløse bilder av rare skapninger. 

Faktum er at det imidlertid at det representerer en ny type innovasjon, og det er en av hjørnesteinene i det som omtales som fremtidens digitale tidsalder. Mye må derimot bedres, spesielt med tanke på brukervennlighet. NFT kan være krevende å administrere for en som ikke har kjennskap til digital lommebøker. 

Med det sagt, ser vi at jobbes hyppig med skaleringsløsninger for å fjerne noe av kompleksiteten med NFT. Så gjenstår det å se hvilken posisjon de blokkjede-baserte eiendelene vil få i fremtiden, men siden NFT enkelt beviser eierskap og opphav, samt at det kan knyttes til nesten hva som helst – også fysiske gjenstander – tror vi det blir spennende å følge utviklingen. 

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stilte spørsmål

Hva er NFT? 

NFT er eiendeler som inneholder unike koder lagret på Blockchain. 

Hva betyr NFT?

NFT betyr “non fungible token”. På norsk kan det oversettes til “en unik eiendel” eller “en ikke utskiftbar eiendel”. 

Hva skiller NFT fra kryptovaluta? 

Alle NFT er unike, og det er ingen som er like grunnet det blokkjede-baserte koden. I kryptovalutas tilfelle kan det være millioner og milliarder av coins som er identiske. 

Hvor mye koster NFT? 

Det varierer hva NFT koster. Noen har en fastsatt pris, særlig om det har en viss bruksverdi, men de fleste NFT styres utelukkende av etterspørsel. 

Hvordan lage nft kunst? 

or å lage kryptokunst må du opprette en Crypto Wallet, koble deg til en NFT-markedsplass. Du må da “prege” eller på engelsk “minte” en digital fil til NFT. Dette innebærer å tilføre filen et unikt identifikasjonsnummer. 

Hvordan kjøpe NFT? 

For å kjøpe NFT må du koble deg til en markedsplass med en kryptolommebok, som Metamask.  Deretter er det bar eå klikke på NFT-en du ønsker å kjøpe. 

Hva gir kryptokunst verdi? 

Til syvende og sist er det folks oppfatning som gir NFT verdi.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X