Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan kjøpe aksjer? Kom i gang med aksjehandel på nett

Hvordan kjøpe aksjer? Kom i gang med aksjehandel på nett

Hvordan kjøpe aksjer?

Å komme i gang med å kjøpe aksjer er enklere enn mange tror og kan ha en svært positiv innvirkning på din fremtidige økonomi. Over tid har aksjeinvesteringer gitt en langt bedre avkastning sammenlignet med å ha pengene i en sparekonto, hvor pengene faktisk mister verdier over tid hvis man kalkulerer inn inflasjonen. 

Lær alt du trenger å vite for å komme i gang med å kjøpe og selge aksjer på nett her. Vi går gjennom hvordan du investerer i aksjer, fordeler med aksjesparing samt hva som er viktig å huske på før du setter i gang.

Registrer deg på vårt ukentlige nyhetsbrev for å motta råd og tips om investeringer og privatøkonomi.

Kjøp aksjer på 1-2-3

Slik kommer du i gang med å handle aksjer på nett:

 1. Velg en handelsplattform som er brukervennlig og tilbyr de finansielleproduktene du ønsker å investere i.
 2. Registrer en konto ved å fylle inn din kontaktinformasjon, verifiser din identitet. Deretter logger du inn og gjennomfører et innskudd til handelsplattformen.
 3. Når pengene er mottatt, kan du gå i gang med aksjehandelen. Du velger selv om du vil utføre kjøpene via PC-en eller gjennom appen til nettmegleren.

Du kan kjøpe aksjer hos eToro eller Nordnet, handelsplattformene vi anbefaler:

Kjøpe aksjer hos eToro. Investeringstips.
Investeringstips Nordnet

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Hvorfor investere i aksjer?

Aksjesparing har vært en lønnsomt for folk flest. De fleste tenker ofte at det er krevende å komme i gang, men som du kan se i guiden ovenfor er det en vesentlig enklere prosess en de fleste tenker. 

Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag har børsnoterte aksjer gitt en årlig avkastning på rundt 12 %. Dette er en betydelig meravkastning til andre finansielle marked, og spesielt sammenlignet med å penger i en sparekonto. 

Hadde du investert 100.000 kroner på dette tidspunktet, med en årlig avkastning på 12 %, ville du i dag hatt over 1,3 millioner dollar på kontoen. 

Over en halv million nordmenn eier aksjer

En rapport utført av AksjeNorge i 2021 viser at antall private aksjonærer er i sterk vekst. I fjor var det over en halv million nordmenn som eide aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Dette tilsvarte totalt 162 milliarder kroner.

Det er en tydelig årsak til at mange har kommet inn i aksjemarkedet de siste årene.

Det er flott å se at flere ønsker å ta del i aksjemarkedet, ettersom det er en svært god form for sparing av penger. Aksjemarkedet har historisk sett gitt en svært god avkastning på investerte penger. Flere har derfor gått glipp av en stor potensiell vekst av sin kapital dersom man bare har latt pengene stå i en bankkonto. Vil du lære mer om aksjer, kan du lese artikkelen vår «hva er aksjer«.

Beste plattformer å kjøpe aksjer

Under ser du de tre beste plattformene å kjøpe aksjer fra:

 1. eToro: Ifølge vår vurdering er eToro den beste plattformen å handle aksjer fra fordi den er tilpasset alle nivåer, fra nybegynnere til profesjonelle investorer. Her investerer du i aksjer med svært lave gebyrer. De har et stort utvalg av aksjer som representerer hele verdensmarkedet. I tillegg tilbyr de en CopyTrading-funksjon, som lar deg spore investeringene til investorer som har oppnådd svært høy avkastning.
 2. Nordnet: På andre plass kommer Nordnet, som er den beste plattformen å kjøpe norske aksjer fra. Plattformen tilbyr alle børsnoterte selskaper i Norge. I tillegg er plattformen svært brukervennlig, tilbyr aksjesparekonto (ASK) og pensjonssparing.
 3. DNB: Vi kan anbefale DNB fordi det er en brukervennlig plattform. Det er enkelt å komme i gang, spesielt for de som allerede er DNB-kunder. Men personlig er det en plattform vi ikke foretrekker på grunn av høye kostnader og et noe begrenset utvalg.
 4. Nordea: I likhet med DNB, er Nordea en fin plattform å bruke for de som ønsker å investere i aksjer gjennom bankens tjenester. Det er også ideelt for de som vil ha alle pengene sine plassert på samme konto. Likevel har Nordea en noe begrenset utvalg og høye gebyrer på aksjekjøp.
 5. Skilling: Vi anbefaler Skilling til tradere som primært ønsker å geare sine aksjeinvesteringer. Her vil du ikke kunne få direkte eierskap i aksjene du kjøper, som også gjør at plattformen havner på femte plass i vår vurdering.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Utfyllende informasjon om hvordan du kjøper aksjer

Har du lyst til å komme i gang med å kjøpe aksjer? Da kan du følge vår guide, som viser deg fra punkt til prikke hvordan du setter i gang:

1. Velg en handelsplattform

Det første man må gjøre for å starte å investere i aksjer er å finne en velegnet handelsplattform å handle gjennom. I dag finnes det flere aktører å velge mellom, både nettmeglere som spesialiserer seg på aksjehandel og banker. Som nevnt tidligere kan vi anbefale Nordnet, eToro og DNB som gode alternativer. Se vår kåring av de beste nettmeglerne her.

Usikker på hvem som passer deg? Dette bør du se etter når du velger en plattform:

 • Finn ut av at plattformen tilbyr aksjene du ønsker å kjøpe
 • Se etter plattformer med lave gebyrer
 • Velg en plattform som er brukervennlig og lett å handle fra
 • Skal du kjøpe aksjer via mobilen? Se etter en nettmegler med en mobilapp

2. Registrer deg og opprett konto

Når du har funnet en velegnet plattform må du i gang med å opprette en konto. Velger du Nordnet, kan du klikke deg inn på deres hjemmeside her og trykk på “begynn å investere”. Fyll inn kontaktinformasjonen og trykk på “opprett konto”.

Deretter vil du motta en e-post med en link du vil kunne klikke deg videre fra. Logg inn med brukernavnet og passordet du har laget. Når det er gjort verifiserer du deg med BankID.

kjøpe aksjer på nett

For å sikre kontoen din samt forhindre kriminell aktivitet og hvitvasking av penger er du nødt til å gjennomføre en såkalt KYC-prosess. Dette er noe alle regulerte plattformer er lovpålagt å gjennomføre. 

Denne prosessen innebærer spørsmål som:

 • Hvor kommer din investeringskapital fra?
 • Er du innforstått med risikoen med å investere?
 • Hvor mye planlegger du å investere?

3. Gjennomfør et innskudd

I plattformen kan du enkelt komme i gang med å sette inn det beløpet du ønsker. Nordnet har ikke et minsteinnskudd, og det er koster deg heller ingenting å sette inn penger.

investere i aksjer

Steg 4: Finn aksjen du vil kjøpe og invester

Når pengene er kommet inn på kontoen kan du komme i gang med å finne den aksjen du ønsker å investere i. Du kan enten benytte deg av søkefeltet øverst i plattformen eller navigere deg gjennom deres ulike faner. 

Det kan være greit å være klar over at du får all informasjon om de ulike selskapene når du klikker deg inn på selskapet. Dette inkluderer selskapsinformasjon, kurshistorikk, finansielle resultater og mye mer. 

Aksjehandel

Siste steget er å kjøpe aksjene du ønsker. Klikk deg inn på “handle” fra søkefeltet eller “investere” fra selskapssiden. 

Deretter får du opp et felt hvor du enkelt velger beløpet du ønsker å investere for. Se over at alt stemmer og trykk på “åpne handel”. Hvis markedet er stengt trykker du på “angi rekkefølge” og investeringen blir gjennomført når markedet åpnes. 

Denne oppskriften kan brukes uavhengig av hvilken aksje du velger å investere i hos Nordnet. Prosessen er som regel også nokså lik dersom du velger å benytte en annen handelsplattform. 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Hva må man tenke på før man kjøper aksjer

Når du skal i gang med å investere i aksjer er det en del man bør tenke på. For det første bør man ha lagd en strategi som inkluderer hvor mye du ønsker å investere, hvor lenge du ønsker å pengene i markedet og hvor mye risiko du ønsker å ta.

Blant annet ser vi at yngre investorer ofte har en portefølje som består av færre selskaper. I tillegg investerer den yngre aldersgruppen også i aksjer som svinger mer i verdi, såkalte vekstaksjer

Dette resulterer i en portefølje med høyere risiko. Dersom en aksje faller mye i verdi, vil dette dermed ha stor påvirkning på den totale avkastning. Med flere aksjer i en portefølje, eventuelt at man inkluderer fond i porteføljen, vil bidra til en mer robust investeringsportefølje samtidig som man tar del i verdiskapningen som skjer i aksjemarkedet. 

Risiko tilknyttet investering i aksjer

Selv om aksjesparing har vært lønnsomt for de fleste, er det likevel være viktig å være innforstått med risikoen tilknyttet investeringene. For eksempel er det vist at man har en stor fordel dersom man planlegger å investere over en lengre periode. 

Dette gjør at man ikke er så påvirket at korte svingninger, som også begrenser muligheten for at man kommer inn på et ugunstig tidspunkt. 

Flere aksjer bidrar til lavere risiko

Man vil være bedre rustet for nedturer (bear-market) ved å ha flere aksjer i porteføljen, samtidig som man tar del i oppturene (bull-market). Når du skal investere i aksjer kan det være lurt å ha selskaper i porteføljen som representerer ulike:

 • Marked
 • Regioner
 • Sektorer

På den måten vil hele porteføljen være påvirket av eksempelvis hvordan et lands økonomi (f.eks. Norge eller USA) er, eller hvordan en sektor (f.eks. teknologi eller eiendom) presterer.

Eksempel på aksjehandel

Når du er investert i en aksje er du ofte med på selskapets oppturer og nedturer. Her er et eksempel på Apple-aksjen:

 1. Du investerer i 10 Apple aksjer i begynnelsen av 2020 til en pris på 74 dollar per aksje. Dette tilsvarer 740 dollar.
 2. I mars har kursen falt til 57 dollar per aksje, som resulterer i et tap på cirka 23 %.
 3. Du forholder deg rolig og velger å ikke selge ettersom ingenting fundamentalt med selskapet har endret seg til tross for aksjefallet. 
 4. Kursen innhenter seg, og fortsetter å øke. I slutten av 2020 velger du derimot å selge, til en pris på 132 dollar. Investeringene dine har dermed en gevinst på 78 %. Da sitter du igjen med en gevinst på 577 dollar. 

Hvordan tjene penger på aksjer?

Å tjene penger på aksjer handler om å kjøpe en aksje billigere enn det du selger aksje for. Du tjener penger dersom du selger aksjene du eier for en dyrere sum enn du kjøpe dem for.

I teorien høres det veldig enkelt ut, men det er vanskeligere i praksis. Aksjepriser svinger opp og ned i verdi, og det er vanskelig å time når en aksje er “billig” og når det er “dyrt”. Det er også mange faktorer som spiller inn på prisingen på en aksje.

Likevel har aksjemarkedet over tid steget. Derfor har man en fordel dersom man er langsiktig investor. Da trenger man ikke å forholde seg til alle kortsiktige svingninger. Flere aksjer vil også ha en lavere aksjeverdi om 10 år fra nå. Derfor er det så viktig å bygge en portefølje med flere aksjer. 

En annen måte å tjene penger på er på utbytte. Ved å eie utbytteaksjer over tid, vil du få løpende inntekter uten at du trenger å selge aksjene.

Investeringstips Nordnet

Fordeler med aksjehandel på nett

Det er mange fordeler ved å utføre aksjehandel på nett fremfor å utføre handlene gjennom banken. Under ser du noen av fordelene:

Hva slags aksjer kan man investere i?

Du kan investere i alle aksjer som er notert på en børs, så fremt nettmegleren du bruker tilbyr produktet. Dette inkluderer alt fra enkeltaksjer, som Apple, Equinor eller Louis Vuitton, eller fond som representerer enkelte sektorer eller marked. Her er noen eksempler på hva du kan investere i gjennom aksjehandel på nett:

 1. Store teknologiaksjer: som Apple, Amazon, Alphabet (Google) og Meta (Facebook) er populært blant investorer på grunn av deres globale innflytelse og høye inntjeningsvekst. Disse selskapene er ofte i forkant av innovasjon, og deres aksjer kan være attraktive for de som søker langsiktig vekst.
 2. Selskaper med fokus på helse og medisinsk innovasjon: Aksjer i slike selskaper være attraktive for de som ønsker å investere i selskaper med stor samfunnsmessig betydning. Eksempler på dette er Eli Lilly og Novo Nordisk.
 3. De største norske selskapene på Oslo Børs: Det inkluderer blant annet Equinor, DNB og Schibsted.
 4. Du kan investere i aksjefond: Skal du bygge en bred portefølje, kan det være lurt å velge et indeksfond som representerer hele verdensmarkedet. Her er f.eks. Storebrand Indeks – Alle Markeder N et populært valg.

Les også om:


Aksjehandel på nett gjør investeringer mer tilgjengelig

På grunn av prosessen og kostnaden tilknyttet å investere i aksjer, var det krevende å komme i gang med å kjøpe aksjer tidligere. Myten om at aksjer kun er forbeholdt de velstående stemmer ikke lenger. 

I dag kan man komme i gang med å investere i aksjer og fond selv med en svært liten sum. Man kan faktisk starte sin investering med kun noen hundrelapper. Dette har gjort at flere kan dra nytte av verdiøkningen som oppstår i finansmarkedene. Dette har blitt mulig på grunn av flere nettmeglere tilbyr aksjehandel på nett. 

Flere nordmenn har satt i gang en månedlig spareavtale, der de setter inn et lite beløp hver måned. Dette er en god måte å kjøpe aksjer på. Dette gir jevnlig investering over tid, hvor små beløp over tid kan bli verdt store summer. 

Aksjehandel på nett
Aksjehandel på nett gjør det enklere å investere. En populær aksje er Apple, som har gitt gode gevinster til sine investorer over tid.

Kjøp aksjer fra mobil

Tidligere var man nødt til å kjøpe aksjer gjennom en bank eller en forvalter. Denne prosessen er både tidkrevende og kostbar. Dette vil man unngå når man handler aksjer på nett. 

I tillegg vil du ha all informasjonen du trenger til stede. Og dersom du ser en god kjøpsmulighet kan du investere i aksjen på et blunk. 

Investerer du gjennom eToro eller Nordnet vil du like enkelt kunne investere like lett gjennom mobilen som gjennom PC-en. Med deres brukervennlige mobilapp vil du kunne gjennomføre kjøp og salg av aksjer når og hvor du vil. 

Øk sjansen for god avkastning når du kjøper aksjer

Når man går i gang med investering i aksjer er det flere forhåndsregler man kan ta i bruk for å øke sjansen for å oppnå god avkastning over tid. 

Først og fremst er det lurt å ha en strukturert plan for hvordan du investerer. Å sette av et visst antall månedlig er for eksempel en godt brukt strategi som gjør at du investerer jevnlig samt at du reduserer sjansen for å investere på et dårlig tidspunkt. 

For det andre er det viktig å ha et godt kjennskap til selskapene du ønsker å investere i. Det finnes mange gode kilder du kan velge mellom for å finne informasjon om aksjer og aksjemarkedet. Blant annet har Nordnet analyser av både selskaper og bransjer, dersom du benytter deg av dem. Mer generelle nyheter kan vi anbefale:

 • Dagens Næringsliv: Dekker nyheter om finans og økonomi. DN Investor gir deg  
 • E24: Norges største nettavis for økonomi og næringsliv.
 • Financial Times: En britisk, internasjonalt ledende finansavis
 • Wall Street Journal: En New York-basert finansavis 
 • The Motley Fool: Privat finans- og investeringsrådgivningsselskap

Tips til å kjøpe aksjer på nett

 1. Dersom du ikke har investert før, kan det være lurt å starte forsiktig. Start med å investere med et beløp du føler det komfortabel med i begynnelsen. Å investere i aksjer kan virke skremmende, og man kan heller øke investeringsbeløpet med tiden. 
 2. Å kjøpe og selge aksjer er både interessant og lærerikt. Det er også ofte slik at jo mer tålmodighet du har, desto bedre sjanser har du til få god avkastning over tid. Et godt eksempel på dette er Warren Buffet, som ofte blir omtalt som “verdens beste investor». 
 3. Det fine med aksjemarkedet er at man kan starte med å investere med kun noen hundrelapper. På den måten kan man høste erfaring og bli tryggere på seg selv som investor.

Oppsummering

Å kjøpe aksjer på nett er langt enklere enn mange tror. Du kan komme raskt i gang med å opprette en konto på en handelsplattform. Vi har partnerskap med eToro og Nordnet. Likevel er dette plattformer vi selv bruker, på grunn av stort utvalg, lave gebyrer og brukervennlig design.

Dersom du ønsker å se etter andre plattformer, bør du undersøke at:

 • Plattformen tilbyr aksjene du vil kjøpe
 • De har lave gebyrer for kjøp og salg av aksjer
 • Tilbyr en læringsplattform
 • Gir utfyllende informasjon om investeringsproduktene
 • Er enkel å handle fra

Ofte stilte spørsmål

Hvordan starte å kjøpe aksjer?

For å starte å kjøpe aksjer trenger du først og fremst å opprette en konto hos en nettmegler. Dermed velger du aksjen du ønsker å investere i for så å velge beløpet du ønsker å investere med.

Hvordan tjene penger på aksjer?

For å tjene penger på aksjer må du selge aksjene du kjøper for en dyrere sum enn du kjøpte for. Å ha en langsiktig investeringsplan har vist seg å gi bedre avkastning.

Hva bestemmer prisen på en aksje?

Aksjekursen til et selskap bestemmes ut fra flere faktorer. Dette gjelder blant annet selskapets finansielle resultater og hva investorer mener om dets fremtidsutsikter. 

Hvordan handle aksjer i Norge?

Enten man ønsker å handle aksjer i Norge eller utenlandske aksjer, gjøres dette på samme måte. Du oppretter en konto hos en nettmegler. Deretter velger du aksjen du vil investere i. Vi kan anbefale plattformen til eToro.

Hvor mye bør man kjøpe aksjer for?

Det avhenger av hvor mye kapital du besitter, og når du trenger å bruke dine penger. Jo lenger tid du planlegger å ha pengene dine i markedet, desto mer penger bør du investere.

Hva koster det å kjøpe aksjer?

Dette avhenger av nettmeglerens kurtasje, som er gebyret man betaler for å kjøpe og selge aksjer. Noen meglere krever vesentlig mer i gebyr enn andre. Hos eToro kan man kjøpe aksjer kurtasjefritt. Når man oppretter konto hos Nordnet vil man kunne kjøpe og selge aksjer for 1 kroner den første måneden.

Hvorfor har selskaper aksjer på børs?

Å ha selskapet på børs er en måte å hente inn kapital på. Dette bidrar til at selskapet kan gjennomføre nye investeringer, som du ikke kunne gjort dersom det var et privat selskap. Børsen er en felles markedsplass hvor alle har tilgang til å kjøpe selskapets aksjer.

Må man skatte av sine aksjer?

Ja, man er nødt til å skatte av sin gevinst. For inntektsåret 2022 ligger skatten på 35,2 prosent. Ved fradrag for tap er skattesatsen tilvarende. Les mer på Skatteetaten her.

Hvordan tjene penger på å kjøpe aksjer?

Hvis selskapet du eier aksjer i presterer godt, vil som regel aksjene stige i verdi. Hvis du selger aksjene du eier til en dyrere pris enn når du kjøpe dem vil du ha tjent penger på din investering.

Hvor burde jeg investere i aksjer?

Det finnes flere handelsplattformer å investere i aksjer gjennom. Vi kan anbefale plattformen til Nordnet som er brukervennlig, har et stort utvalg og lave gebyrer. 

Er det lurt å investere i aksjer nå?

Å spare penger i aksjer har vist seg å være en god måte å spare penger på over tid. Hvis du er usikker på hvor du skal starte kan det være lurt å sette penger i et indeksfond.

Hva er fordelene med aksjehandel på nett?

Det er mange fordeler med å kjøpe aksjer på nett. Du kan utføre kjøpet når og hvor du vil, gebyrene er langt lavere og du har et mye større tilbud av aksjer. I tillegg vil du ha all nødvendig informasjon for å gjøre gode kjøp, som selskapsinformasjon og tilgang til rapporter.

Hvordan kjøpe aksjer på nett?

For å komme i gang med aksjehandelen på nett, må du først finne en velegnet handelsplattform. Deretter overfører du penger og investere i aksjen du ønsker å eie.

Er det lett å kjøpe aksjer på nett?

Aksjehandel på nett har aldri vært enklere enn det er i dag. Det eneste man trenger å gjøre er å opprette en konto hos en nettmegler, gjennomføre et innskudd og investere i aksjene til selskapet man ønsker å investere i.

Bør jeg investere i aksjer på nett?

Det kan være smart å komme i gang med aksjehandel på nett. Da vil du ha tilgang til et bredt utvalg av investeringer, som inkluderer både norske og internasjonale aksjer. Du vil til enhver tid har oversikt over din portefølje og følge med på hvordan dine investeringer presterer. Gjennom en nettmegler vil du kunne utføre handlene både via PC, mobilapp eller nettbrett.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X