Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan kjøpe aksjer? (Tips, råd og innsikt)

Hvordan kjøpe aksjer? (Tips, råd og innsikt)

Kjøpe aksjer, Apple, aksje

Å komme i gang med å kjøpe aksjer er enklere enn mange tror. Lær alt du trenger å vite for å komme i gang med å kjøpe og selge aksjer i denne artikkelen.

Registrer deg på vårt ukentlige nyhetsbrev for å motta råd og tips om investeringer og privatøkonomi.

Over 50.000 førstegangsinvestorer i 2021

En rapport utført av AksjeNorge i 2021 viser at antall private aksjonærer er i sterk vekst. I fjor var det over en halv million nordmenn som eide aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs. Dette tilsvarte totalt 162 milliarder kroner. Over 50.000 begynte å investere i aksjer for første gang. 

Det er flott å se at flere ønsker å ta del i aksjemarkedet, ettersom det er en svært god form for sparing av penger. Aksjemarkedet har historisk sett gitt en svært god avkastning på investerte penger. Flere har derfor gått glipp av en stor potensiell vekst av sin kapital dersom man bare har latt pengene stå i en bankkonto.

Eksempel på aksjehandel

Når du er investert i en aksje er du ofte med på selskapets oppturer og nedturer. Her er et eksempel på Apple-aksje:

 1. Du investerer i 10 Apple aksjer i begynnelsen av 2020 til en pris på 74 dollar per aksje. Dette tilsvarer 740 dollar.
 2. I mars har kursen falt til 57 dollar per aksje, som resulterer i et tap på cirka 23 %.
 3. Du forholder deg rolig og velger å ikke selge ettersom ingenting fundamentalt med selskapet har endret seg til tross for aksjefallet. 
 4. Kursen innhenter seg, og fortsetter å øke. I slutten av 2020 velger du derimot å selge, til en pris på 132 dollar. Investeringene dine har dermed en gevinst på 78 %. Da sitter du igjen med en gevinst på 577 dollar. 

Slik kommer du i gang med å kjøpe aksjer

Mange assosierer aksjehandel med noe som er komplisert og forbeholdt personer med kunnskap om finans og økonomi. Heldigvis er en del av disse fordommene blitt borte. 

Faktisk er det slik at mange av de såkalte ekspertene ofte gjør det dårligere enn referanseindeksene, som er et representativt utvalg av aksjer eller verdipapirer som etterligner utviklingen i et marked, region, sektor etc. 

Alle har tilgang til å investere i fond som følger en referanseindeks. Et eksempel er Nordnet Indeksfond Norge, som fokuserer på det norske markedet. Det fondet har gitt en avkastning på over 70 % de siste 5 årene, som tilsvarer årlig avkastning på over 14 %. Dette bidrar til at din kapital vokser vesentlig mer enn dersom du lar dem ligge i banken, som i samme periode har gitt rente på rundt 1 – 2 %. 

Slik kommer du i gang med å investere i aksjer:

1. Velg en handelsplattform

Det første man må gjøre for å starte å investere i aksjer er å finne en velegnet handelsplattform å handle gjennom. I dag finnes det flere aktører å velge mellom, både nettmeglere som spesialiserer seg på aksjehandel og banker. 

Vi anbefaler at man velger en nettmegler som kun har tjenester innenfor investeringer i finansmarkedene. Banker har i motsetning høyere gebyrer og dårligere utvalg av investeringsobjekter. 

Her er plattformer vi kan anbefale ut fra hva du ønsker å investere i:

 1. eToro: Denne plattformen har det beste utvalget av internasjonale aksjer. Her kan man også samle alle investeringer på ett sted, ettersom de også tilbyr produkter som fond, råvarer, valuta, etc. Man får også kjøpt aksjer for 0 kr i kurtasje hos eToro.
 2. Nordnet: Dette er den mest populære plattformen blant nordiske investorer. Nordnet fokuserer først og fremst på nordiske aksjer og fond, og er anbefalt dersom dette er i dette markedet du først og fremst vil investere i.
 3. Skilling: En såkalt CFD-plattform. Skilling passer utmerket om du vil trade aksjer. Her får du tilgang flere nyttige funksjoner, du kan registrere konto med BankID og plattformen er kjent for å ha lave gebyrer.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine

Dersom man ønsker å investere i aksjer (og ikke kun fond), anbefaler vi eToro. Årsaken til dette er fordi det er enklere å bygge en diversifisert portefølje med aksjer i ulike marked, sektorer og regioner. Vi vil ta utgangspunktet i denne plattformen videre.

Kjøpe aksjer hos eToro. Investeringstips.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

2. Registrer deg og opprett konto

Å registrere seg hos eToro er svært enkelt og tar lite tid. 

Du registerer deg gjennom hjemmesiden ved å opprette et brukernavn og passord. Deretter skriver du inn epost-adressen. 

Registreringen fullføres ved at du bekrefter eposten du mottar og verifiserer din identitet. Det kan du gjøre her.

eToro, investere, plattform

eToro er en investeringsplattform med flere eiendeler. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

For å sikre kontoen din samt forhindre kriminell aktivitet og hvitvasking av penger er du nødt til å gjennomføre en såkalt KYC-prosess. Dette er noe alle regulerte plattformer er lovpålagt å gjennomføre. 

Denne prosessen innebærer spørsmål som:

 • Hvor kommer din investeringskapital fra?
 • Er du innforstått med risikoen med å investere?
 • Hvor mye planlegger du å investere?

3. Gjennomfør et innskudd

Du har flere alternativer for hvordan du ønsker å gjennomføre et innskudd. De mest populær er bankoverføringer og innskudd med kredittkort/debetkort, som Visa eller Mastercard. Du har også muligheten til å bruke betalingssystemer som PayPal.For å kunne starte å investere i aksjer må du sette inn minimum 50 dollar. 

Gjør et innskudd eToro.

4. Kjøp aksjer

Når du har fullført disse tre stegene kan du komme i gang med å investere i aksjer. Hos eToro kan du investere i børsmarked fra hele verden. Dette inkluderer aksjer fra Oslo Børs og naturligvis fra øvrige markeder i Europa, Asia og USA.

Nordnet har også et bredt aksjeutvalg fra flere av verdens børser, men består i størst grad av nordiske aksjer. Vi viser videre hvordan kjøpe aksjer på eToro og hos Nordnet.

Kjøpe aksjer eToro

For å kjøpe aksjer på eToro kan du enten søke i søkefeltet etter bestemte aksjer, eller bla gjennom kategoriene. Klikker du inn på de ulike aksjene kommer du til en informasjonsside hvor du finner viktige nøkkeltall, graf over kursutviklingen og annen nyttig info. For å kjøpe, klikker du på «Investere».

Du kommer da til siden hvor du legger inn din ordre. Her bestemmer du beløpet du ønsker å handle for, og etter det klikker du på «Åpne handel». Som bildet også viser får du tilgang til ulike funksjoner, blant annet «Stop-loss», «Ta-Profitt» og «lånegrad». Disse er kun nødvendige om du skal handle CFD, som vil si at du ikke eier aksjene, men kun følger prisbevegelsen.

Øverst finner du også funksjonene «kjøp og «selg». Velger du «kjøp», kjøper du aksjer på normalt vis og får rettighetene det innebærer. Velger du «Selg» spekulerer du i fallende priser og tjener altså penger om kursen faller. dette kalles for å «shorte aksjer». En slik handel er forbeholdt de med noe høyere risikotoleranse.

Kjøpe aksjer gjennom nettmegler

Kjøpe aksjer Nordnet

Hos Nordnet er det også lite problematisk å kjøpe aksjer. Du søker i søkefeltet, eventuelt blar gjennom hele sortimentet, og klikker inn på aksjen. I likhet med eToro dukker ordrene «Kjøp» og «Salg» opp, der «Salg» er en måte å shorte aksjer.

Les også hva som er viktig å tenke på når du skal lage en portefølje av aksjer her.

Hvordan kjøpe aksjer Nordnet.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Hva må man tenke på som investor?

Når du skal i gang med å investere i aksjer er det mye man bør tenke på. For det første bør man ha lagd en strategi som inkluderer hvor mye du ønsker å investere, hvor lenge du ønsker å pengene i markedet og hvor mye risiko du ønsker å ta.

Blant annet ser vi at yngre investorer ofte har en portefølje som består av færre selskaper. I tillegg investerer den yngre aldersgruppen også i aksjer som svinger mer i verdi, såkalte vekstaksjer. 

Dette resulterer i en portefølje med høyere risiko. Dersom en aksje faller mye i verdi, vil dette dermed ha stor påvirkning på den totale avkastning. Med flere aksjer i en portefølje, eventuelt at man inkluderer fond i porteføljen, vil bidra til en mer robust investeringsportefølje samtidig som man tar del i verdiskapningen som skjer i aksjemarkedet. 

Flere akjer bidrar til lavere risiko

Man vil være bedre rustet for nedturer (bear-market) ved å ha flere aksjer i porteføljen, samtidig som man tar del i oppturene (bull-market). Når du skal investere i aksjer kan det være lurt å ha selskaper i porteføljen som representerer ulike:

 • Marked
 • Regioner
 • Sektorer

På den måten vil hele porteføljen være påvirket av eksempelvis hvordan et lands økonomi (f.eks. Norge eller USA) er, eller hvordan en sektor (f.eks. teknologi eller eiendom) presterer.

Hvordan kjøpe aksjer for nybegynnere

Å starte å kjøpe aksjer er egentlig ganske enkelt, som du så i vår steg-for-steg guide. Likevel er det viktig at du er bevisst over risikoen og søker kunnskap og gjøre research før du investerer i enkeltaksjer. 

Begynn å invester med små beløp

Dersom du ikke har investert før, kan det være lurt å starte forsiktig. Start med å investere med et beløp du føler det komfortabel med i begynnelsen. Å investere i aksjer kan virke skremmende, og man kan heller øke investeringsbeløpet med tiden. 

Å kjøpe og selge aksjer er både interessant og lærerikt. Det er også ofte slik at jo mer tålmodighet du har, desto bedre sjanser har du til få god avkastning over tid. Et godt eksempel på dette er Warren Buffet, som ofte blir omtalt som “verdens beste investor. 

Det fine med aksjemarkedet er at man kan starte med å investere med kun noen hundrelapper. På den måten kan man høste erfaring og bli tryggere på seg selv som investor.

Hvordan tjene penger på aksjer?

Å tjene penger på aksjer handler om å kjøpe en aksje billigere enn det du selger aksje for. Du tjener penger dersom du selger aksjene du eier for en dyrere sum enn du kjøpe dem for.

I teorien høres det veldig enkelt ut, men det er vanskeligere i praksis. Aksjepriser svinger opp og ned i verdi, og det er vanskelig å time når en aksje er “billig” og når det er “dyrt”. Det er også mange faktorer som spiller inn på prisingen på en aksje.

Likevel har aksjemarkedet over tid steget. Derfor har man en fordel dersom man er langsiktig investor. Da trenger man ikke å forholde seg til alle kortsiktige svingninger. Flere aksjer vil også ha en lavere aksjeverdi om 10 år fra nå. Derfor er det så viktig å bygge en portefølje med flere aksjer. 

Kjøpe aksjer hos eToro. Investeringstips.
{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine

Eksempel på aksjehandel

Når du er investert i en aksje er du ofte med på selskapets oppturer og nedturer. Her er et eksempel på Apple-aksje:

 1. Du investerer i 10 aksjer i begynnelsen av 2020 til en pris på 74 dollar per aksje. Dette tilsvarer 740 dollar.
 2. I mars har kursen falt til 57 dollar per aksje, som resulterer i et tap på cirka 23 %.
 3. Du forholder deg rolig og velger å ikke selge ettersom ingenting fundamentalt med selskapet har endret seg til tross for aksjefallet. 
 4. Kursen innhenter seg, og fortsetter å øke. I slutten av 2020 velger du derimot å selge, til en pris på 132 dollar. Investeringene dine har dermed en gevinst på 78 %. Da sitter du igjen med en gevinst på 577 dollar. 

eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks,  as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage.{etoroCFDrisk} % of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. Trading history presented is less than 5 complete years and may not suffice as basis for investment decision.

Copy Trading does not amount to investment advice. The value of your investments may go up or down. Your capital is at risk.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan starte å kjøpe aksjer?

For å starte å kjøpe aksjer trenger du først og fremst å opprette en konto hos en nettmegler. Dermed velger du aksjen du ønsker å investere i for så å velge beløpet du ønsker å investere med.

Hvordan tjene penger på aksjer?

For å tjene penger på aksjer må du selge aksjene du kjøper for en dyrere sum enn du kjøpte for. Å ha en langsiktig investeringsplan har vist seg å gi bedre avkastning.

Hva bestemmer prisen på en aksje?

Aksjekursen til et selskap bestemmes ut fra flere faktorer. Dette gjelder blant annet selskapets finansielle resultater og hva investorer mener om dets fremtidsutsikter. 

Hvordan handle aksjer i Norge?

Enten man ønsker å handle aksjer i Norge eller utenlandske aksjer, gjøres dette på samme måte. Du oppretter en konto hos en nettmegler. Deretter velger du aksjen du vil investere i. Vi kan anbefale plattformen til eToro.

Hvor mye bør man kjøpe aksjer for?

Det avhenger av hvor mye kapital du besitter, og når du trenger å bruke dine penger. Jo lenger tid du planlegger å ha pengene dine i markedet, desto mer penger bør du investere.

Hva koster det å kjøpe aksjer?

Dette avhenger av nettmeglerens kurtasje, som er gebyret man betaler for å kjøpe og selge aksjer. Noen meglere krever vesentlig mer i gebyr enn andre. Hos eToro kan man kjøpe aksjer kurtasjefritt. Når man oppretter konto hos Nordnet vil man kunne kjøpe og selge aksjer for 1 kroner den første måneden.

Hvorfor har selskaper aksjer på børs?

Å ha selskapet på børs er en måte å hente inn kapital på. Dette bidrar til at selskapet kan gjennomføre nye investeringer, som du ikke kunne gjort dersom det var et privat selskap. Børsen er en felles markedsplass hvor alle har tilgang til å kjøpe selskapets aksjer.

Må man skatte av sine aksjer?

Ja, man er nødt til å skatte av sin gevinst. For inntektsåret 2022 ligger skatten på 35,2 prosent. Ved fradrag for tap er skattesatsen tilvarende. Les mer på Skatteetaten her.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X