Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Spare penger – Se våre sparetips

Spare penger – Se våre sparetips

spare penger

Å spare penger er både lurt og nyttig. Ved å sette litt ekstra penger til side kan du realisere dine drømmer, eller så kan det være til stor hjelp oppstår det uforutsette hendelser.

Selv om konseptet sparing er veldig enkelt, er det ikke nødvendigvis like lett å få til i praksis. Er også du en av dem som ikke føler du har «råd» til å spare penger? Da bør du sjekke våre lure sparetips!

Invester hos Nordnet
Aksjeinvesteringer involverer risiko. Kun bruk penger du kan ta deg råd til å tape.

Med noen enkle hverdagsgrep kan du raskt spare penger

Å spare penger betyr å IKKE bruke penger man har til rådighet. Mange nordmenn oppgir at de ikke klarer å spare penger, rett og slett fordi økonomien ikke strekker til.

Lån, regninger og hverdagslige utgifter på mat, klær og annet sosialt moro, er ting som spiser av et månedsbudsjett. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å komme i gang med sparingen.

Med litt dedikasjon og bevissthet kan du spare deg hundrevis, om ikke tusenvis, av kroner. Her ser du noen enkle grep for å spare penger, selv med et trangt budsjett.

Sparetips 1 – Få oversikt over egen økonomi

For å klare å spare penger må du ha penger til rådighet når måneden er omme. Du må derfor skaffe deg oversikt over egen økonomi. Undersøk hva du bruker penger på, og hvor mye du sitter igjen med når måneden er omme.

Sparingen må selvsagt ikke gå ut over viktige utgifter, som lån og annen gjeld, ei heller alle livets goder, men samtidig er det mye å spare ved å ha en plan på hva du skal bruke penger på.

For mange er det hensiktsmessig med et budsjett, mens for andre ikke. Det som i alle fall er essensielt er at du har kontroll over eget pengeforbruk.

En god tommelfingerregel er at du først betaler de viktigste regningene, for å deretter sette av til sparing. Hvor mye du velger å spare må nesten være opp til deg selv, avhengig egen økonomi og sparevillighet, men litt er bedre enn ingenting. En relativt beskjeden sparesum på 250 kroner i måneden, vil om to år utgjøre 6000 kroner.

Spare penger
Å spare penger gir mulighet for økonomisk frihet i fremtiden.

Sparetips 2 – Kutt ned på kostnader

Nå du som du har skaffet deg bevissthet og oversikt over eget pengeforbruk bør du spørre deg selv om det er noe du kan kutte ned på.

Alle småbeløp, eksempelvis Narvesen-kaffen hver morgen på vei til jobb eller de daglige butikkbesøkene hvor du handler på sulten mage, er kostnader som fint kan kuttes ned på.

Også utgifter på strøm, TV, mobil- og internett samt andre abonnement, er forholdsvis enkelt å kutte ned på med litt bevissthet. Kun ved å sammenligne priser hos forskjellige leverandører kan du spare deg selv opptil flere tusen kroner i måneden.

Sist, men ikke minst kan du spare ufattelig mye ved å flytte lånet ditt til banker med bedre betingelser. Lån med høy rente er typisk noe mange brenner seg på. Derfor velger mange blant annet å refinansiere dyr gjeld med sikkerhet i bolig.

Les om hvordan spare penger på strøm.

Refinansiering – Samle all gjeld i ett felles lån

Sliter du med dyr gjeld kan det være smart å søke refinansiering. Typiske lån som spiser mye av et månedsbudsjett er forbrukslån og kredittkortgjeld.

Ved å samle alle dine lån på et sted kan du kanskje få senket rentene, som gjør at kostnadene reduseres. Tjenestetorget Finans er en tjeneste som hjelper deg med refinansiering. De sammenligner tilbud fra 17 forskjellige banker, og har som mål å hjelpe brukerne å finne lån med de beste betingelsene.

Spare penger refinansiering

Sparetips 3 – Skaff deg en ekstra inntektskilde

Å være bevisst på eget pengeforbruk og kutte ned på «unødvendige» kostnader er vel og bra, men kanskje bedre er det om du skaffer deg en ekstra inntektskilde?

Her er det mye du kan gjøre, som for eksempel å selge ting du ikke bruker eller å jobbe ekstra. Kanskje du har mulighet til å jobbe flere timer eller i helgene, alternativt kan du søke en sidejobb som barnevakt, hundepasser eller eksamensvakt.

Den lille inntekten du får med en ekstrajobb kan utgjøre mye for din sparing.

Spare penger i bank eller investere?

Hvor er det best å sette sparepengene og hva slags sparing lønner seg sånn egentlig? Mange velger å spare pengene i banken på en såkalt høyrentekonto, men ønsker du muligheten for at pengene skal vokse bør du investere dem.

De vanligste formene for investeringer er i aksjer, fond og eiendom. Aksjemarkedet har de siste 40 årene en gjennomsnittlig årlig avkastning på rundt 8 prosent.

Det vil si at pengene dine stiger med åtte prosent for hvert år som går, som er en betydelig bedre avkastning enn det du får om du sparer pengene i banken. Da kan du «kun» forvente en rente på maksimalt 2 prosent.

Merk at når du investerer penger er det med til dels høyere risiko enn om du plasserer dem i banken. Du kan nemlig tape penger når du investerer, om investeringen faller i verdi.

Derfor må du vurdere hvilke metode som passer deg best, basert på din risikotoleranse. Imidlertid har tålmodighet og en langsiktig strategi vist seg som meget lønnsomt for dem som har spart penger i aksjemarkedet.

S&P 500-indeks
Utviklingen til S&P 500-indeks. Indeksen inkluderer flere av de største selskapene i USA.

Spare penger i bank

Å spare penger i bank er for mange en trygg og god løsning. Du kan da forvente en nokså stabil, men lav avkastning på mellom 0,50 – 2%

Det er mange som tror at det ikke er mulig å «tape» penger ved å plassere dem i banken, men realiteten er faktisk en helt annen. Faktum er at pengene taper sin kjøpekraft grunnet inflasjon dersom de kun står i banken.

Inflasjon er en betegnelse på at prisnivået stiger over tid. Med andre ord vil noe som i dag koster 50,000 kroner, kanskje koste bortimot det dobbelte om 10 eller 20 år. Skulle inflasjonen stige over avkastningen du får ved å spare i bank, vil pengenes kjøpekraft svekkes og derfor tape seg i verdi. 

Banksparing svinger riktignok ikke i verdi på samme måte som når du investerer i aksjer eller fond og er derfor betegnet som lavere risiko, men igjengjeld kan du forvente vesentlig lavere avkastning.

Spar penger smart
Inflasjon gjør at pengene mister verdi om de står i banken

Spare i fond

Fondsparing er blant nordmenn en av de mest populære sparemetodene. Kort fortalt går det ut på å plassere pengene i en slags samling av flere aksjer. Det er flere fordeler med å spare i fond.

Du sparer penger i aksjemarkedet, som har historisk har vist seg som lønnsomt, der du oppnår en svært bred markedseksponering. Et fond består nemlig av minst 16, men ofte langt flere aksjer. Dessuten etterlater du forvaltingen til profesjonelle som kjenner markedet, og som vet hvilke aksjer som kan gi best avkastning over tid.

Det finnes tusenvis av ulike fond og børsfond (ETF), men i hovedsak skilles det mellom aktivt forvaltede fond (aksjefond) og passiv forvaltede fond (indeksfond).

Som navnene tilsier, er et aktivt fond forvaltet av en person som kontinuerlig kjøper og selge aksjer basert på et bestemt mål og en bestemt strategi. Et passivt fond består ikke av en forvalter som aktivt kjøper og selger aksjer, men skal isteden spore utviklingen til en bestemt indeks.

Eksempler på populære fond 2024:

 • SPDR S&P 500 ETF – Børsfond som sporer en indeks som inkluderer de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi
 • SPDR Gold – Børsfond som sporer utviklingen til gullprisen.
 • Energy Selector Sector SPDR – Børsfond som investerer i store selskaper i det amerikanske energimarkedet.
 • Pro Shares UltraPro Short QQQ – Børsfond som enkelt forklart shorter Nasdaq 100-indeksen. Det vil si at fondet stiger i verdi når Nasdaq 100 faller, og vil derfor tilsvarende falle når indeksen stiger.
 • iShares Core MSCI WORLD UCITS ETF – Børsfond som sporer utviklingen til en indeks bestående av store- og mellomstore selskaper fra utviklingsland.
 • ARK Innovation ETF – Børsfond som investerer i selskaper som driver med «forstyrrende innovasjon». Fondet består i stor grad av teknologiselskaper.
 • iShares MSCI China ETF – Børsfond som følger utviklingen til en indeks bestående av store- og mellomstore selskaper i Kina.
Invester hos Nordnet
Aksjeinvesteringer involverer risiko. Kun bruk penger du kan ta deg råd til å tape.

Spare penger i aksjer

Å spare penger i aksjer vil si at du investerer i et børsnotert selskap, som for eksempel Nike, McDonalds, Netflix, Telenor eller Equinor.

Fordelen med å kjøpe aksjer kontra det å spare i fond er at du får rett på flere goder, eksempelvis utbytte og stemmerett på generalforsamlinger, og naturligvis verdistigningen til aksjene.

Et utbytte er når selskapet betaler en del av sitt overskudd til sine aksjonærer, altså de som eier aksjer i selskapet, mens med stemmeretten kan du være med på å bestemme vedtektene til selskapet.

Aksjemarkedet har, som vi har vært inne på, gitt svært god avkastning over tid. Dog er det forbundet med en viss risiko. Aksjemarkedet svinger en del i verdi, og din investering er sterk knyttet til prestasjonene til selskapet du kjøper aksjene fra.

Hvordan tjene penger på aksjer?

For å tjene penger på aksjer må du selge til en høyere pris enn det du kjøpe for. Du kan også tjene penger om selskapet betaler utbytte.

Aksjer med utbytte er svært populære ikke minst fordi det muliggjør passive inntekter, men også fordi det kan utjevne tap om aksjene faller i verdi.

Mange lurer på om de skal spare i fond eller aksjer. Fordelen med aksjesparing, utenom det at du får rett på utbytte og kan være med på å stemme frem vedtektene, er at du som regel ikke betaler like mye i gebyrer.

Fond er derimot foretrukket for nybegynnere, og spesielt blant de som ønsker bred markedseksponering.

Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?

Når du skal i gang med aksjeinvesteringer bør du forhånd sette opp en strategi. Her kan du lese mer om hvordan bygge en aksjeportefølje, og nedenfor ser du noen populære aksjer, ofte omtalt som de beste aksjene:

 • Equinor Norges største selskap målt i markedsverdi. Driver hovedsakelig med Olje- og gassutvinning.
 • Apple Et av verdens største selskaper. Utvikler og selger elektroniske enheter, som mobiltelefoner og smartbrett under merkenavnene iphone og ipad.  
 • Nike Amerikansk selskap som selger sportsklær og sko. Selskapet omsetter årlig for flere titalls milliarder dollar.  
 • Coca-Cola – Et av verdens største og eldste selskaper, har eksistert siden 1892.
 • Pfizer – Farmasøytisk selskap som er, sammen med Moderna, verdens største distributør av Covid-19 vaksiner.
 • Meta – Het tidligere Facebook, men skiftet navn til Meta høsten 2021. Selskapet drifter det som er verdens største sosiale plattform målt i antall brukere, nemlig Facebook.
 • Microsoft Verdenskjent teknologiselskap som produserer ulike løsninger til datamaskiner og annen forbrukerelektronikk.
 • NEL – Norsk hydrogenselskap som fokuserer på å utvikle «rene energikilder».
 • Johnson & JohnsonVerdens største farmasøytiske selskap målt i markedsverdi.

Spare penger i bolig

Det er mange som har bygd store formuer på investere i bolig. Boligmarkedet har steget mye i verdi, og det innehar attpåtil mindre risiko enn aksjemarkedet. I tillegg er det en smart kilde til passive inntekter. Ved å kjøpe bolig med utleiedel kan du skattefritt tjene ekstra penger.

Dersom du ikke har nok kapital til å kjøpe bolig, er det likevel mulig å indirekte investere i boligmarkedet ved å kjøpe såkalte eiendomsaksjer eller eiendomsfond.

Les mer om boliginvestering i denne artikkelen.

Invester hos Nordnet
Aksjeinvesteringer involverer risiko. Kun bruk penger du kan ta deg råd til å tape.

Ofte stile spørsmål

Er det skatt på sparing?

Du betaler ikke skatt når du sparer penger, men av overskuddet. Det betyr at du kun skatter av det du tjener når du sparer penger. Skattesatsen er lik uavhengig om du sparer i fond, aksjer bolig eller på en høyrentekonto, og er på 22 prosent av overskuddet. Her kan du lese mer om skattereglene.

Hvordan spare penger på mat?

Planlegg måltider, vær bevisst på prisene og unngå impulskjøp.

Hvordan spare penger fort?

Skaff oversikt over egen økonomi og kutt ned på unødvendig kostnader. Et godt sparetips er også å skaffe ekstra en inntektskilde, som for eksempel ved å selge ting du ikke bruker.

Hvorfor spare penger?

Å spare penger smart kan være en måte å oppnå økonomisk frihet i fremtiden.

Hvordan bruke lite penger?

For mange er det hensiktsmessig å lage et budsjett. Planlegg din kjøp og kun bruk penger på ting du trenger.

Hvordan bli flinkere til å spare penger?

Et godt sparetips er å sette et mål med sparingen. Er det noe spesielt du ønsker å spare til? Det kan være alt fra en finere ferietur til pensjon. Du bør også lage en plan på hvordan du skal spare penger.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X