Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Aksjemarkedet faller: Hva gjør jeg?

Aksjemarkedet faller: Hva gjør jeg?

aksjemarkedet faller

At aksjemarkedet faller fra tid til annen, er normalt og noe man må belage seg på. Samtidig er det lite som er mer fryktinngytende enn å se blodrøde aksjekurser.

Så hva bør man egentlig gjøre i nedgangstider? I dette innlegget finner du tips og råd til hva som kan være lurt når børsen faller.  

Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Investering i nedgangstider – Dette kan du gjøre når aksjemarkedet faller

At markedet faller er noe vi ikke kommer foruten. Ifølge forskning har aksjemarkedet opplevd en korreksjon hvert andre år. En korreksjon er når aksjemarked faller mellom 10 og 20 prosent.

Samtidig har markedet «alltid» steget etter perioder med fall, og da også til nye toppnoteringer. Ser vi på utviklingen til de mest toneangivende børsene de siste 50 årene, ser vi at de i snitt har steget.

kursutvikling MSCI World Index
Kursutviklingen til MSCI World Index. Indeksen består av store- og mellomstore selskaper fra hele verden.

Aksjemarkedet har faktisk en årlig gjennomsnittsvekst på rundt 8 prosent – og det til tross for perioder med kraftige fall.  

Dermed er det ikke uvanlig at verdens fremste finanseksperter nærmest «oppfordrer» folk til å kjøpe aksjer i nedgangstider.

«Buy the dip» – Er aksjemarkedets fall en ypperlig kjøpsmulighet?

Siden markedet «alltid» stiger til nye høyder etter fall, må jo en såkalt korreksjon være en ypperlig kjøpsmulighet?

Det stemmer at det å investere i nedgangstider kan være svært lønnsomt ettersom aksjer normalt stiger igjen, men faren med å tenke at børsfall er det samme som «å kjøpe aksjer på billigsalg» er at ingen vet når bunnen faktisk er nådd.

Du kan selvsagt dra god nytte av at prisene er lavere enn det de kanskje har vært på en stund, men det er sjeldent lurt å pumpe alle pengene på markedet i tro om at det skal stige igjen. Handler du over evne og aksjekursene fortsetter å falle, kan det medføre store tap.

Har du derimot bestemt deg for en strategi, er disiplinert mot din spareplan og handler ut i fra eget budsjett, er fallende aksjekurser en rimelig og en potensiell lønnsom inngangsbillett til aksjemarkedet.

Investere i råvarer – Råvarer er ofte en trygg havn når aksjemarkedet faller

Å investere i råvarer er populært brukt som en «hedge» mot fallende aksjekurser. En hedge kan forklares som en investering for å minimere risiko ved en annen investering.  

Investere i gull, aksjemarkedet faller
Å investere i gull er populært når aksjemarkedet faller

Råvarepriser har nemlig en tendens til å korrelere negativt med aksjemarkedet, noe som særlig gjelder edle metaller, eksempelvis gull og sølv.

Som knappe gjenstander, de finnes i begrensede mengder, er gull og sølv sett på som en form for sikring mot inflasjon. Nettopp derfor stiger gullprisen i perioder med markedsuro.

Råvareinvesteringer passer derfor personer som ønsker å begrense tap i perioder hvor aksjekursene faller. Du kan lære mer om investering i råvarer her.

Andre råvarer som er mulig å investere i er;

 • Olje- og gass
 • Kobber
 • Nikkel
 • Hvete
 • Sukker
 • Kakao
 • Bomull

Shorte aksjer – Tjen penger på fallende aksjekurser

Å shorte aksjer innebærer å spekulere i fallende aksjekurser og tjene penger på dette. Denne handelen er i grunn det motsatte av å kjøpe aksjer, fordi du tjener penger i nedgang og taper penger i oppgang. Shorting er kalt å «vedde» mot markedet.  

Mange har tjent gode penger på å spekulere i et fallende marked, men risikoen med en slik handel er høy og det er forbeholdt personer med lang erfaring og mye kunnskap.

I teorien er det ingen grense på hvor mye penger som er mulig å tape på shorting. Aksjer kan nemlig stige i det uendelige, og for å forhindre tap i en short-handel er du selv nødt til å avslutte shortposisjonen. Ved en tradisjonell handel kan du kun tape penger som er investert.

The Big Short, aksjemarkedet faller
Filmen «The Big Short» forklarer hvordan noen investorer forutså og tjente seg rike på finanskrisen.

Det er mulig å shorte alle salgs aksjer, om du benytter deg av en CFD-plattform, for eksempel Nordnet. Hos Nordnet kan du også kjøpe aksjer på vanlig vis.

Ønsker du å profitere på et fallende aksjemarked, men føler at du mangler kunnskapen til å selv utføre slike handler? Da kan du vurdere å kjøpe fond som shorter aksjer på dine vegne;

 • ProShares UltraPro Short QQQ ETF (SQQQ) – Børsfond som shorter Nasdaq 100-indeksen. Faller indeksen i verdi, stiger børsfondet og vice versa.
 • CBOE Volatility Index (VXX) – Vix-indeksen er også kalt for «volatilitetsindeksen» og «fryktindeksen», fordi fondet shorter indeksen S&P 500. S&P 500-indeksen inneholder flere av verdens mest dominante selskap, og er derfor sett på som et mål for verdensøkonomiens tilstand.  
 • ProShares Ultra VIX Short-Term Futures ETF (UVXY) – Er et fond som prøver å utkonkurrere VIX-indeksen ved å bruke høyere «gearing».

Du kan lære mer om hvordan shorte aksjer her.

Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Tålmodighet og en klar plan – Nøkkelen til langsiktig suksess

For de aller fleste, spesielt nybegynnere og personer som ikke har tid til å følge nevneverdig med på markedsbevegelsene, er det nok best med en langsiktig strategi og en fast spareplan. Å time markedet, kjøpe i nedgang og selge i oppgang, er svært vanskelig og noe de færreste lykkes med.

Med tålmodighet og en forhåndsbestemt strategi blir du mindre påvirket av de kortsiktige kurssvingningene. Dette gjør igjen at du har større sjanse for å lykkes på sikt.  

Det er så klart mange som har profitert godt på å ha en aktiv tilnærming, enten om det er shorting eller ved å vente på å kjøpe aksjer til aksjemarkedet faller, men dette er gjerne personer med meget god innsikt og forståelse over hvordan aksjemarkedet fungerer.

Uansett, det viktigste er at du klargjør en plan og handler ut i fra egen risikotoleranse. Usikker på hvordan kjøpe aksjer? Da kan du lese denne artikkelen.

Hvorfor faller aksjemarkedet?

For å forstå hvorfor aksjemarkedet faller er vi først og fremst nødt til å forstå hvordan markedet fungerer.

Markedet er styrt av tilbud og etterspørsel-teorien, som betyr at det stiger desto større kjøpevillighet det er hos folk. Derfor vil markedet falle når kjøpevilligheten er mindre.

Ting som kan påvirke kjøpsvilligheten negativt er:
 • Renteøkninger, som dyrere boliglån.
 • Inflasjon, høyere konsumpriser etc.
 • Politikk og skatt.
 • Andre utforutsette hendelser.

Så alt i alt handler aksjemarkedets utvikling om investeringsvilligheten til folk. En sunn, voksende økonomi hvor folk har mer penger å rutte med, resulterer normalt i større kjøpevillighet.

Mens nedgangstider, eksempelvis i perioder med høy rente, høy inflasjon, dyre konsumpriser –  rett og slett i perioder hvor folk har mindre penger til rådighet –  fører til fallende aksjepriser.

Ukraina-krigen og Covid-19 er også gode eksempler på hvordan utforutsette hendelser kan påvirke aksjemarkedet negativt.

Andre ting som kan føre til at aksjemarkedet faller er om toneangivende aksjeselskap presterer dårligere enn forventet.

Børsen stuper – Bør jeg selge fond nå?

Investerer du penger i aksjer eller fond er pengene direkte knyttet til markedsbevegelsene. Det betyr enkelt og greit at du taper penger når aksjemarkedet faller og tjener penger når markedet stiger, med mindre du shorter eller benytter deg av andre verktøy.

Derfor er det kanskje ikke så rart at mange velger å selge seg ut av investeringene i perioder med uro, særlig om frykten for å tape for mye tar overhånd.

Men ser vi på den historisk utviklingen til aksjemarkedet, har det alltid steget til nye høyder etter perioder med fall.

Som sådan er det som regel hensiktsmessig med is i magen og ikke la seg stresse av at børsene faller og heller la utviklingen gå sin gang. Et godt tips kan være å «glemme» at du har investert, og rett og slett aksepterte at aksjefall er en del av gamet.

Oppsummering

Å se aksjemarkedet falle kan skape både frykt og dårlig nattesøvn. Heldigvis har markedet normalt steget til nye toppnoteringer etter nedgangstider.

Derfor er det enkelt å argumentere for en «sitte stille i båten»-strategi, og bare vente på at vinden skal snu igjen. Er dette noe du ikke er tilfreds med, kan råvarer, som gull, sølv eller olje, være en trygg havn i urolige tider.

Ønsker du derimot å profitere på en nedadgående trend, et såkalt «bear-marked», er shorting av aksjer noe du kan gjøre, men merk at dette krever en del kunnskap og involverer ganske høy risiko.

Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stile spørsmål

Hvordan investere når aksjemarkedet faller?

Dersom aksjemarkedet faller kan det være smart investere i råvarer. Råvarer stiger ofte når aksjekursene faller. Mange velger også å shorte aksjer, som er en måte å spekulere i et fallende marked. Shorting involverer høy risiko, og for de fleste har det lønt seg å kun «sitte stille i båten».

Bør jeg selge fond nå som verdien faller?

Aksjemarkedet stiger normalt til nye toppnoteringer etter perioder med fall. Derfor lønner det seg som regel med tålmodighet, men mister du nattesøvnen av at du «taper pengene», bør du selvsagt ta en vurdering på om det kan være hensiktsmessig å selge seg ut.

Bør jeg kjøpe fond når kursen er lav?

En gyllen regel er å «kjøpe lavt og selge høyt». Følgelig kan det være lurt å kjøpe når kursen er lav, men husk å aldri handle over evne. Avkastning er aldri garantert.

Hva skal jeg investere når børsen faller?

Aller oftest lønner det seg å ikke endre strategi, men faller kursene svært mye kan kanskje råvareinvesteringer være en lur måte å forhindre brutale tap. Råvareprisene stiger nemlig ofte når aksjemarkedet faller.

Kan man tape alt penger i fond?

Ja, i teorien kan du det, men det skjer svært sjeldent.

Hvorfor faller aksjer?

Det er flere grunnet til at aksjer faller, men i bunn og grunn handler det om investeringsvilligheten til folk. Dette avhenger igjen av den økonomiske situasjonen. desto mer penger man har å rutte med, jo vanligere er det at aksjemarkedet stiger.

Hva skjer med aksjemarkedet ved krig?

Krig kan være utslagsgivende i negativ forstand og føre til at aksjemarkedet faller. Ukraina-krigen har påvirket markedet negativt, sammen med andre faktorer som inflasjonsfrykt og høyere rente.