Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Å time markedet kan være risikosport for sparepengene

Å time markedet kan være risikosport for sparepengene

time markedet aksjer

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Aksjemarkedet er en fin måte å investere pengene i for de som har en langsiktig sparehorisont. Forsøker du derimot å time markedet i mellomtiden kan dette utgjøre store utslag på din totalavkastning.  

Vi blir kontinuerlig matet med negative nyheter om økonomien. For mange kan dette skape en trigger for å selge sine investerte midler. Som beskrevet i nyhetsbrevet for to uker siden, rister aksjemarkedet av seg både økonomiske kriser og kriger. 

Det kan selvfølgelig være fristende å forsøke å komme seg ut på topp, for så kjøpe seg inn igjen på bunnen. Men hadde det vært så lett, ville alle gjort det. Faktum er at de færreste klarer det, selv de dyktigste investorene. 

Så hvordan kan man forvente at private investorer, som har tilgang til langt mindre informasjon, skal klare å konkurrere mot de profesjonelle? Vel, undersøkelser viser at de færreste kommer seirende ut. 

5 dager utgjorde 300 000 kroner på 24 år

Historiske tall viser at du kan tape store verdier på å gå glipp av de beste børsdagene. Et eksempel ble godt illustrert i VG for noen år tilbake:

Fra 1. januar 1996 til 1. oktober 2019 ville 100 000 kroner investert i et fond som følger Hovedindeksen på Oslo Børs, gitt deg 874 000 kroner. Dersom du var utenfor markedet i de fem dagene der børsen presterte best, ville du kun hatt 568 000 kroner, altså 300 000 kroner mindre. 

Sant skal sies at du må være nokså uheldig dersom du kun går glipp av de børsglade dagene, samtidig som du er investert under dagene med størst børsfall. Likevel er det med på å illustrere hvor mye enkeltdager kan påvirke dine sparepenger. 

❝Time in the markets beats timing the market – almost always❞

Ken Fisher, grunnlegger av Fisher Investments

Høy avkastning over tid

Tar vi en titt på utviklingen til S&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA, har den gitt svært god avkastning over tid. I løpet av de siste 50 årene har indeksen gitt en årlig avkastning på nesten 11 prosent.

Bryter vi ned tallene år for år, ser vi likevel at det har vært årsperioder med svært røde tall. Selger du deg ut i disse periodene, vil du fort ende opp med å være den største taperen. Da får du nemlig ikke gevinsten som ofte kommer i ettertid. 

Og selv om man ofte leser om en god årlig avkastning, er dette et endelig resultat etter flere år med store sprik. Som vist i figuren falt S&P 500-indeksen med 17,4 prosent og 29,7 prosent i 1973 og 1974, for så å stige med 31,6 prosent og 19,2 prosent i de to følgende årene.

Det største fallet kom under finanskrisen i 2008, da indeksen falt med 38,5 prosent. Markedet svarte på fallet med å gi flere år med høy avkastning i etterkant.

God stemning på børsen

I løpet av de siste ukene har det vært en nokså god stemning i aksjemarkedet, spesielt i USA. På tre uker har S&P 500-indeksen steget med nesten 10 prosent. 

Å få en årlig avkastning på 10 prosent er et godt resultat. Så om du var utenfor markedet i løpet av denne perioden, kan du ha risikert at din totalavkastning er blitt redusert. Dette gjelder spesielt dersom du solgte på bunnen. Med andre ord kan det være en risiko for sparepengene dine å forsøke å time markedet.

Mer sol enn uvær

Er du blant dem som har tapt penger på å forsøke å time markedet? Bekymre deg ikke, du er ikke alene. Jeg har selv vært der, og for min del har det gitt meg en god lærepenge til å takle kommende svingninger i markedet. 

Å følge intuisjonen kan være en smart ting, men de fleste indikatorer peker i retning om at det kan være lurt å sitte stille i båten, selv når man føler at en storm er rett rundt hjørnet. For etter stormen skinner solen. Og solen gir som regel en mye mer langvarig glede enn ubehaget du føler når det regner som mest. 

Invester jevnlig over tid

Er du nervøs for å starte å investere, i frykt for at du kommer inn på et ugunstig tidspunkt? En god måte å forsikre seg mot at man kjøper seg på topper, er å investere jevnt og trutt. På den måten får du med deg både oppturer og nedturer. Og som vist i eksemplene ovenfor, har aksjemarkedet levert en god avkastning over tid. 

Hva planlegger du å investere i?

Før du går i gang med å investere, er det viktig å lage en strategi som samstemmer med din risikovillighet og tidshorisont.

Dersom du ønsker å investere i aksjer eller fond, kan vi anbefale Nordnet. Dette er Nordens største handelsplattform og tilbyr et stort utvalg. Her kan du også sette opp en månedlig spareavtale, som gjør det enkelt å spare et satt beløp hver måned.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X