I forrige uke fikk vi nye toppnoteringer blant de tre største indeksene i USA – og aksjene er nå kategorisert som dyre. Er det på tide å vurdere å selge seg ut, eller bør man forholde seg rolig?
– Amerikanske aksjer er blitt ganske så dyre, sa Knut Hellandsvik, aksjesjef i DNB Asset Management og medforvalter i det populære aksjefondet DNB Global, til DN i forrige uke.
Han advarer om at det er flere faktorer som kan påvirke aksjemarkedet i nærmeste fremtid:
– Dessverre virker ikke arbeidsgiverne like ivrige etter å åpne opp for nyansettelser. Dessuten kommer det signaler om at husholdningenes oppsparte midler fra koronapandemien brukes opp, og at sparekontoene tappes. Kombinasjonen av dette kan være faretruende – spesielt når aksjemarkedet er på all-time high.
Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.
Overprisede aksjer i USA?
Ser man på pris i forhold til inntjening (P/E) på amerikanske aksjer, handles de nå svært høyt i et historisk perspektiv.
Dette var P/E-ration til de største indeksene 17. mai, ifølge Wall Street Journal:
Indeks | 17.05.2024 | Ett år siden | Forventet P/E om ett år |
Nasdaq 100 | 31.05 | 28.12 | 27.35 |
Russel 2000 | 28.35 | 29.75 | 25.19 |
S&P 500 Index | 23.83 | 18.57 | 21.62 |
– Det skremmende med kursrekorder er at man betaler en høyere pris for aksjene enn noen gang før. Det som er lett å glemme er at inntjeningen heller aldri har vært høyere, skrive Christian Lie, sjefstrateg i Formue, i en ukeskommentar.
Så, skal man være nervøs for de høye P/E-ratioene? For selv om det kan være skremmende å investere i aksjer under toppnoteringer, har det som regel vært lønnsomt å komme seg inn i markedene i slike perioder, som beskrevet i mitt tidligere nyhetsbrev.
Lavere rente gir høyere inntjening
Det er økt tro på at sentralbanken i USA kutter rentene i tiden fremover. Dette er i så fall positivt for selskaper. Lavere renter gir høyere fremtidig inntjening fordi renten på deres lån blir lavere. Og høyere inntjening vil igjen føre P/E-ratioen til et lavere nivå – så langt ikke kursene fortsette å stige oppover.
Denne nyheten er derimot allerede godt kjent for investorene. Derfor er forventingen om at det vil komme to rentekutt i år mest sannsynlig allerede priset inn i markedet.
Økt investeringene i Europa
DNB Global er for øyeblikket overvektet i europeiske selskaper fremfor amerikanske selskaper. Nesten 15 % av porteføljen består av europeiske selskaper. 60 % representerer USA. Selv om det høres mye ut, er det fortsatt godt under fondets referanseindeks, MSCI World Index, der over 70 % av porteføljen består av amerikanske aksjer.
Hellandsvik forteller at de har vektet seg opp i de amerikanske tek-aksjene Alphabet (Google) og Meta (Facebook), mens de synes Apple fremstår som dyrt på nåværende tidspunkt. I tillegg trekker han frem Ericsson og Nokia som europeiske aksjer som er billige for øyeblikket.
Suksessen er større ved å forholde seg rolig
Det er lett å gjøre seg blind ved å lese forvalteres råd. Dette er eksperter som følger markedet tett, og kjøper og selger sine posisjoner regelmessig. Som privat investor krever dette mye tid og kompetanse.
For de fleste er det en seirende oppskrift å forholde seg rolig i markedet. Historien viser at det er en knippe selskaper som er avgjørende for avkastningen over tid. Hvem som vil gå seirende ut de neste årene er umulig å forutsi. Ved å eie et globalt indeksfond er sjansen høy for at du er på eiersiden.
Så, for å svare på spørsmålet: Det er sjeldent lønnsomt å selge seg ut på tidspunktet markedet når nye toppnoteringer. Da risikerer du å forblir utenfor hvis markedet fortsetter å stige, som ofte er tilfeller.
Starte din investeringsreise?
Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjemarkedet? I så fall kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Dette er Nordens største handelsplattform og innehar et stort utvalg av aksjer og fond. Her finner du mange globale aksjefond.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.