Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Meta-aksjen suser videre: Oppgang på 20 prosent etter tallslipp

Meta-aksjen suser videre: Oppgang på 20 prosent etter tallslipp

Meta, en av fjorårets børsvinnere, la nylig frem tall for forrige kvartal. Der kom det frem at tekgiganten omsatte for 40 milliarder dollar. På forhånd var det ventet at selskapet skulle omsette for 39 milliarder dollar, som altså betyr at de presterte bedre enn forventningene. 

Tallslippet har sendt Meta-aksjen til værs. I etterhandelen fredag ettermiddag steg aksjen mer enn 20 prosent. Dermed fortsetter Meta siste års oppadgående trend. Siden i fjor har selskapets aksjeverdi steget med mer enn 150 prosent. 

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev om privatøkonomi og sparing? Registrer deg under.

Meta med rekordsterk vekst 

Selskapets nylige kursoppgang har virkelig satt spor i historiebøkene. Oppgangen bidro ikke bare til å sende S&P 500 til all time high, det løftet også Metas markedsverdi med over 200 milliarder dollar, opp fra drøyt 1000 milliarder dollar og til 1200 milliarder. Dette er rekord på Wall Street. 

Aldri før har et selskap hatt større verdiøkning i løpet av én dag, og vi må tilbake til i 2022 – da Apple og Amazons verdi steg med 190 milliarder dollar på ett døgn – for å finne tilsvarende tall.

Ifølge Meta-sjef Mark Zuckerberg har selskapet hatt stor fremgang i sin visjon om å fremme AI og metaverset, selv om sistnevnte tilsynelatende ikke ser ut til å bære frukter. Metas metaverse-satsning, Reality Labs, har nemlig blødd penger. I fjerde kvartal i fjor tapte Reality Labs 4,1 milliarder dollar. 

AI-eufori blant tech-gigantene 

Meta er ikke det eneste selskapet som har prestert godt den siste tiden. Også andre teknologiselskaper rapporterte om resultater som var bedre enn forventningene i forrige uke. Microsoft, verdens mest verdifulle selskap for øyeblikket, hadde en omsetning på 62 milliarder dollar og et driftsresultat på 27,03 milliarder dollar. 

Forventningen var på forhånd en omsetning på 61 milliarder og et driftsresultat på 26 milliarder dollar, ifølge Bloombergs estimater. Amazon presenterte på sin side en omsetning på nær 170 milliarder dollar, mot en forventet omsetning på 166 milliarder.  

I likhet med Meta fremhever både Microsoft og Amazon kunstig intelligens som en nøkkelfaktor til forrige kvartals inntektsvekst, som for øvrig er den sterkeste siden 2022 for førstnevnte. I tillegg er det tilsynelatende AI som har gjort at Microsoft har tatt over tronen som verdens mest verdifulle selskap.  

Apple har tronet øverst store deler av det siste tiåret, men har havnet på bakbeina i AI-kappløpet, noe som visstnok er årsaken til at de har blitt overgått av Microsoft. Enkelte eksperter, blant annet investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener at AI spiller en viktigere rolle for tech-selskapenes markedsverdi. Og her skal Microsoft ha prestert bedre enn Apple, har Næss tidligere forklart til E24.  

Både Amazon og Microsoft har, som resten av de store teknologiaksjene, steget jevnt og trutt den siste tiden. Amazon har så langt i år steget med om lag 15 prosent, mens Apple-aksjen er opp 10 prosent. Frem til nå er det imidlertid databrikke-produsenten Nvidia som har tjent mest på AI-hypen. Selskapets aksjeverdi har steget mer enn 210 prosent det siste året.

Erlend Karlsen
Erlend Karlsen

Erlend er en skribent med et øye for detaljer og han er lidenskapelig opptatt av privatøkonomi, sparing og investeringer. Hos Investeringstips vil Erlend dele sin kunnskap for å gi leserne sine innsikt og inspirasjon. Hans mål og ønske er å hjelpe leserne med å bygge et solid økonomisk fundament.

"Å investerte kan virke som et komplekst fag for et utrent øye, men det er faktisk langt enklere enn mange tror. Det behøver heller ikke å være dyrt, og ofte trenger man ikke mer enn noen hundrelapper for å komme i gang".