Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Kjøpe teknologiaksjer? Se hvordan her!

Kjøpe teknologiaksjer? Se hvordan her!

kjøpe teknologiaksjer

Teknologiaksjer, også kjent som tech-aksjer, er aksjene til selskaper innen teknologi. Flere av tech-selskapene er blant verdens største og mest dominerende, og det er et segment som berører hele verdensøkonomien.  

Ønsker du å investere i aksjer innen teknologi? Da vil denne artikkelen hjelpe deg i gang. Her finner du en oversiktlig guide som viser hvordan kjøpe tech-aksjer.

Vi forklarer også hva teknologiaksjer er, hvilke selskaper begrepet inkluderer, samt at vi går nærmere innpå fordeler og ulemper med å legge til slike aksjer i porteføljen.

Invester hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine midler

Hva er teknologiaksjer?

Teknologiaksjer, eller tech-aksjer som det også kalles, referer til alle aksjer innen teknologisektoren. Ifølge Store Norske Leksikon er teknologi læren om teknikker og de tilhørende materielle produkter innenfor et bestemt område.

Dermed er begrepet svært vidt og involverer kan alle mulige selskaper, men innen finans er det normalt omtalt om selskaper som driver med det som kalles for «avansert teknologi».

Følgelig vil teknologiaksjer omfatte selskaper som driver med utvikling, produksjon og salg av IT-produkter, mobiltelefoni, elektronikk, applikasjoner, og andre programvarer samt kunstig intelligens.

Et selskap som Tesla er også definert som en teknologiaksje, til tross for at de driver med produksjon av elbiler. Årsaken er at de driver med utvikling av blant annet kunstig intelligens, og ønsker å ha selvkjørende biler i fremtiden.

Eksempler på Tech aksjer på Oslo Børs

 • Telenor – Norges største telefonselskap med en markedsverdi på 16,5 milliarder dollar.
 • Crayon – Norsk programvareselskap som driver med utvikling av IT-infrastrukturer. Har samarbeid med verdensledende aktører som Google og Microsoft.
 • Nordic Semiconductor – Selskap som produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi. Selskapet hadde i 2021 en omsetning på 610 millioner dollar.   
 • Kahoot – Norsk selskap som driver en læringsbasert quiz-plattform som brukes av millioner av mennesker verden over.
 • Schibsted – Norges største mediekonsern med en markedsverdi på rundt 4 milliarder dollar.
 • ATEA – Selskap som driver med utvikling av ulike IT-infrastrukturer primært for å bedre kommunikasjonsløsningene til bedrifter. Selskapet operer globalt og er kjent for å betale utbytte.
Apple. Verdens nest største teknologiaksje.

Eksempler på Tech aksjer i USA

 • MicrosoftRangert som verdens tredje største selskap. Kjent for dataproduktene Microsoft Office, Skype, OneDrive, pluss mer.  
 • Alphabet (Google) – Verdens fjerde største selskap målt i markedsverdi. Fungerer i hovedsak som en nettbasert søkemotor.
 • Snap – Mobilapplikasjon for deling av bilder og videoer.  
 • Meta (Facebook) – Verdens største sosiale medium målt i antall brukere. Plattformen brukes til nettverkskommunikasjon.
 • AmazonSelskap som tilbyr netthandel av alle mulig varer og tjenester. Er det femte største selskapet i verden målt i markedsverdi.
 • AppleVerdens mest verdifulle selskap. Utvikler elektroniske enheter, under merkevarene iPhone, iPad, Mac etc.
 • Dell – Produsent av datamaskiner og dataprosessorer.
 • IBM – Et selskap som driver med utvikling av dataprogramvarer, i tillegg til at dem tilbyr konsulenttjenester.
 • IntelAmerikansk produsent av mikroprosesser. Selskapet ble grunnlagt i 1968.
 • Netflix – En av verdens største strømmetjenester.
 • Disney – Et av verdens største medie- og underholdningskonsern. Tilbyr i likhet med Netflix en nettbasert strømmetjeneste.
 • Nvidia – Verdens største grafikkbrikkeprodusent, og et av verdens største selskaper. Nvidia har tjent rått på AI-bølgen de siste årene.

Hvordan kjøpe teknologiaksjer 2024?

Å investere i teknologiaksjer er uproblematisk og lite tidkrevende. Hvem som helst kan gjøre det, og det eneste som kreves er at du finner en god handelsplattform.

Alternativt kan du handle via banken, men siden utvalget er dårligere og gebyrene vesentlig høyere er vi ikke i tvil om at vi foretrekker en handelsplattform.

Slik åpner du konto på en handelsplattform

Det finnes flere tilbydere av teknologiaksjer. Du bør velge en aktør med godt omdømme, et godt utvalg, og viktigst av alt lave gebyrer. Selv foretrekker vi flere aktører, som du kan se i artikkelen beste nettmegler.

Raskt oppsummert inneholder en kontoopprettelse, etterfulgt av et kjøp følgende steg:

 1. Registrere bruker/verifisere identitet: For å registrere bruker trenger du bare å følge instruksene som hos plattformen du velger. Vi gjør dog oppmerksom på at enkelte aktører krever at du gjennomfører en såkalt KYC-prosess. Denne innebærer at du verifiserer identitet ved å sende kopi av et godkjent ID-kort. Hos aktører som Nordnet er KYC-prosessen automatisert gjennom Bank-ID.
 2. Gjøre et innskudd: Neste steg er å sette inn penger. Normale metoder inkluderer alt fra kort til bankoverføringer og andre elektroniske løsninger. I noen tilfeller kan det hende at det er et krav til et minsteinnskudd, som for eksempel hos Skilling. De krever at du setter inn minst 1000 kroner om gangen. Hos Nordnet er det ingen krav til et minsteinnskudd.
 3. Velge Tech-aksje: Når pengene er på konto, er det bare å bla seg gjennom sortimentet og velge teknologiaksjene du vil kjøpe. Usikker på hvilke aksjer du skal velge? Da kan artikkelen «beste aksjer» være en god inspirasjonskilde.
 4. Kjøpe teknologiaksjer: Så over til det morsomste – nemlig å kjøpe tech-aksjer! Da trenger du bare å velge beløpet du vil kjøpe for, og klikke på kjøp. Vanskeligere er det faktisk ikke.
Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine midler

Hvorfor investere i teknologiaksjer?

Tech aksjer har vært et populært mål blant investorer verden over de seneste årene, noe som er lite overraskende med tanke på den vanvittige verdiøkningen til flere av disse selskapene.

De siste 10 årene har teknologiselskaper som Tesla, Apple, Microsoft og ikke minst Nvidia steget med flere hundre- og tusen prosent. Dessuten inkluderer teknologisektoren flere av de største selskapene målt i markedsverdi.

Tech-aksjer. Nasdaq 100-indeks.
Utviklingen til Nasdaq 100-indeks. Indeksen består hovedsakelig av teknologiaksjer.

Blant de fem største selskapene i verden, finner vi hele 4 aktører som kan klassifiseres som teknologiselskaper. Med andre ord kan du investere i stabile selskaper med svært god omsetning, som genererer inntekter for flere titalls milliarder dollar, og som normalt betaler utbytte.

Andre ting som taler for en investering er at det er det største enkelsegmentet i finanssektoren. Begrepet involverer selskaper som driver med alt fra telekommunikasjon og applikasjonsutvikling til maskinvareproduksjon og kunstig intelligens. Dermed er mange av de ansett som AI-aksjer, som oppfattes som meget spennende for tiden, grunnet høy etterspørsel på blant annet generative språkmodeller.

Fire av de fem største selskapene i verden er teknologiselskaper.

Det gjør at du kan nokså enkelt diversifisere tech-selskaper på tvers av forretningsmodell, som er en god måte å redusere risiko.  

Teknologiaksjer har et enormt vekstpotensial

Det som trolig er den største årsaken til at folk tiltrekkes av aksjer innen teknologi, er at slike selskaper ofte er forbundet med «innovasjon», altså noe nytt og oppfinnsomt.

Et selskap som driver en ny teknologi opplever normalt at aksjekursene stiger til værs. Som sådan har teknologiaksjer, i alle fall de som driver med nyutvikling, et enormt vekstpotensial.

Risikoen med å investere i et selskap som driver med nyutvikling er at aksjekursen kan falle drastisk og brutalt dersom resultatene uteblir. For investorer kan det oppleves som en «dårlig» investering om et selskap taper penger på å drive med innovasjon, som kan føre til at man selger seg ut av selskapet. Dette vil igjen føre til at aksjekursen faller. Les artikkelen «beste aksjer» for flere aksjetips.

Kjøp tech-aksjer hos Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine midler

Ulemper med teknologiaksjer

Det er særlig to ting som du bør være oppmerksom på når du investerer i aksjer innenfor tech-sektoren.

1. Aksjene er ofte svært høyt priset

Dette gjelder spesielt de største selskapene, som Apple, Microsoft, Tesla og Alphabet. Skal du kjøpe én aksje i et av disse selskapene må du ut med mer enn 500 kroner. Mange mener også at teknologiaksjer er «overpriset».

Det vil si at aksjene er priset høyere enn det inntektene kanskje tilsier. Snapchat er et eksempel på det som kan være en overpriset aksje. Deres resultat etter skatt i andre kvartal 2022 var på minus 422 millioner dollar, men likevel er aksjen priset til nærmere 80 dollar.

2. Høy volatilitet

Som en konsekvens av at teknologiaksjer i stor grad handles basert på forventinger om fremtiden, og ikke minst det faktum at mange av disse aksjene kan vurderes som «overpriset», er det ikke unormalt at aksjene faller ganske mye fra tid til annen.

Selv de største techselskapene, som har steget fullstendig ut av proporsjoner de siste 10 og 20 årene, har i perioder opplevd ganske kraftige fall. Aksjer som svinger på denne måten kalles for «volatile», der høyere volatilitet er forbundet med høyere risiko.

Nå vil riktignok risikoen reduseres dersom du har et langsiktig perspektiv og ikke lar deg stresse av kortsiktige fall. Markedet stiger nemlig normalt etter perioder med fall, også ofte til nye høyder, og derfor er det anbefalt å sitte stille i båten selv om aksjekursene faller.  

    

Hva er beste teknologiaksjer å investere i?

Hva som er beste tech aksjer å investere i avhenger i stor grad av din strategi og risikotoleranse. Søker du fortjeneste på kortere sikt er det teknologiaksjer som svinger mye i verdi du bør gå for.

Med en slik strategi er det også hensiktsmessig å se på de mindre selskapene, altså de med størst potensial.

Ønsker du mindre risiko og skal spare penger i aksjer, er det smartere å velge de største og mest stabile selskapene. Med det menes selskaper med en betydelig markedsposisjon og som kan vise til god omsetning.

I tillegg kan det være lurt å velge teknologiaksjer basert på;

 • Interesse
 • Kjennskap
 • Hva man tror på i fremtiden
 • Forretningsmodell og region  

Om du ønsker flere tips til hvordan skape en aksjeportefølje kan du lese denne artikkelen.

Teknologifond – En bredere eksponering mot teknologisektoren

Noe som også har blitt populært de siste årene er å investere i teknologifond. Et fond er en samling av flere aksjer, minst 16 og som regel flere hundre.

Å investere i tech-fond er en måte å investere indirekte i flere teknologiselskaper. Dette har flere fordeler som redusert risiko, porteføljen din diversifiseres automatisk, og det passer godt til deg som ønsker å investere i teknologiaksjer, men som ikke har kunnskap nok, eller ikke ønsker, å selve velge aksjer.

Ulemper med fond kontra aksjer er at du mister rettighetene som du får som aksjonær, blant annet retten på utbytte. Du kan lese mer om fond her.

Eksempler på populære teknologifond 2024

 • Invesco QQQ ETF – Børsfond som sporer utviklingen til den teknologitunge indeksen Nasdaq-100.
 • Ark Inovation ETF – Børsfond som investerer i selskaper som driver med «forstyrrende innovasjon», også kjent som teknologi.
 • Technology Select Sector SPDR Fund – Børsfond som følger utviklingen til alle tech-aksjene i S&P 500-indeksen.  
 • Vanguard Information Technology Index – Børsfond som investerer i et bredt utvalg av forskjellige teknologiaksjer.

Teknologiaksjer 2024 – Oppsummering

Tech aksjer dekker et svært bredt spekter av aksjeselskaper, hvor flere av dem er blant verdens aller største selskaper. Følgelig er det en sektor som har stor betydning for den moderne økonomien.

I tillegg er teknologiaksjer forbundet med innovasjon, noe som gjør en investering potensielt meget lukrativt. Alt i alt er det få sektorer med et like imponerende vekstpotensial, særlig nå som kunstig intelligens er i vinden.

Nvidia er et godt eksempel på et selskap som opplever høy etterspørsel utelukkende på grunn av AI, og de er heller ikke alene. Derfor kan det være spannede tider for teknologiaksjer fremover, men som med alle investeringer involverer det en viss risiko.  

Gjør deg kjent med egen risikotoleranse, klargjør en strategi og gjør grundige undersøkelser før du velger aksjer å investere i. Da bedrer du sjansene for å lykkes.

Invester i teknologiaksjer hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine midler

Ofte stilte spørsmål

Hva er teknologiaksjer?

Tech-aksjer omtales som aksjene til selskaper som driver med produksjon, utvikling eller salg av en form for teknologi. Begrepet er svært bredt og omfatter alt fra IT, telekommunikasjon, applikasjonsutvikling og kunstig intelligens.

Hvordan investere i aksjer innen teknologi?

For å investere i teknologiaksjer må du opprette konto på en handelsplattform.

Hva er beste Teknologiaksjer i USA?

Det finnes ikke et godt svar på hva som er beste tech aksjer i USA, men Apple, Microsoft og Google er populære valg ettersom det er blant verdens desidert største selskaper.

Hvilke norske tech aksjer bør jeg velge?

Det avhenger av hva du tror på i fremtiden og hvilke strategi du skal benytte deg av. Imidlertid er de mest populære tech aksjene i Norge Kahoot, Nordic Semiconductor og Telenor.

Må jeg skatte av gevinst på tech aksjer?

Alle aksjeinntekter er skattepliktig. Du skatter kun av gevinst. Les mer her.