Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » AI aksjer: Slik investerer du i kunstig intelligens

AI aksjer: Slik investerer du i kunstig intelligens

Invester i AI. Kunstig intelligens aksjer

Stadig flere viser interesse for aksjeselskaper relaterte til kunstig intelligens, nok bedre kjent som AI-aksjer. Det er heller ikke så rart med tanke på at teknologien har gitt troen på et nytt gullrush. 

Speider også du etter interessante kunstig intelligens-aksjer, og kanskje du til og med vurderer å investere? I denne artikkelen finner du informasjonen du trenger for å komme i gang. Vi ser på hvilke aksjer som kan relateres til AI, og hvem som er pekt ut til å tjene mest på fremveksten av den banebrytende teknologien.   

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Beste AI aksjer 2023

Det flere selskaper som kan relateres til kunstig intelligens. Her har vi listet opp noen eksempler på såkalte kunstig intelligens-aksjer, også ai-aksjer på Oslo Børs. Merk at dette ikke er en kjøpsanbefaling, men ment som en måte å gi deg oversikt. 

 • Apple: Verdens største selskap målt i markedsverdi. Apple bruker teknologien til blant annet ansiktsgjenkjenning. 
 • Microsoft: Selskapet har integrert AI i flere av sine produkter og tjenester, og er også den største aksjonæren i selskapet OpenAI, utvikleren av ChatGPT.  
 • Alphabet (Google): Google er verdens største søkemotor, og for at vi skal få best mulige søkeresultater bruker selskapet AI. Selskapet har også utviklet en egen chatterobot kalt for “Bard”.  
 • IBM: Var blant de første selskapene til å ta i bruk AI, og de har utviklet utallige tjenester drevet av kunstig intelligens. 
 • Nvidia: Den største produsenten av grafikkort som er kraftige nok til å drive programvare for AI. Nvidia er av den grunn et av de viktigste AI-selskapene i verden.  
 • Tesla: I utgangspunktet et elbilselskap, men de driver stadig med å utvikle selvkjørende biler drevet av nettopp AI. 
 • Salesforce: Selskapet driver en skybasert plattform for markedsføring og kundebehandling. De har aktivt brukt AI i sine tjenester siden 2016.  
 • Amazon: Netthandelstjenesten har integrert kunstig intelligens i så å si hele virksomheten. Selskapet har i skrivende stund en markedsverdi på spinnville 1000 milliarder dollar.  
Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? AI-aksjer. Tech-aksjer.
 • Nordic Semiconductor: Norsk selskap som utvikler databrikker som kan benyttes i AI-produkter.  
 • Huddly: Norsk Tech-selskap som driver med utvikling av blant annet smarte konferansekameraer drevet av AI. 
 • Intel: Amerikansk selskap som utvikler mikroprosesser.
 • TSMC: Den største produsenten av halvledere. Selskapet utvikler også databrikker egnet for kunstig intelligens. 
 • Meta: Facebook-eier Meta har investert tungt i kunstig intelligens og er godt i gang med å integrere AI i sine produkter og tjenester. 

Hva er AI aksjer? 

AI aksjer er et begrep som brukes for å beskrive aksjeselskaper knyttet til kunstig intelligens. Denne tilknytningen er normalt i form av at selskapene bruker teknologien til å automatisere og effektivisere bestemte prosesser.  

Google, Netflix, Apple, Amazon og Microsoft er eksempler på selskaper som har brukt “KI” i en årrekke. Google bruker blant annet teknologien for å sortere ut urelevante søkeresultater i deres søkemotor, mens Netflix bruker AI til å skreddersy filmanbefalinger. 

Et annet eksempel på en AI-aksje er Nvidia. Nvidia utvikler databrikker og grafikkort som igjen brukes i AI-relaterte systemer. Med andre ord selger selskapet et produkt som er helt avgjørende for at teknologien skal fungere. 

Nvidia. AI-aksje.

Som du ser omfatter begrepet “ai-aksjer” selskaper som aktivt bruker eller utvikler kunstig intelligens på en eller annen måte. AI-revolusjonen vil derfor ikke bare omhandle selskaper innenfor teknologisektoren. 

Det er nemlig en rekke andre bransjer som også bruker kunstig intelligens hyppig. Særlig i helsesektoren har AI en fremtredende posisjon. UnitedHealth, Johnson & Johnson og Pfizer er selskaper som har brukt teknologien til å blant annet oppdage kreft, og til å utvikle og produsere nye medisiner.  

Også innenfor finans har AI blitt mer og mer utbredt, da spesielt i form av de såkalte “sparerobotene”. Kort fortalt er dette datadrevne pengeforvaltere som gir automatisert rådgivning basert på kunders svar på investeringsrelevante spørsmål.   

Hvordan kjøpe kunstig intelligens-aksjer?

Dersom du ønsker å investere i kunstig intelligens, må du altså kjøpe aksjene til et selskap som enten bruker eller utvikler kunstig intelligens. For å komme i gang med å kjøpe aksjer må du først og fremst velge deg en handelsplattform. 

Valg av plattform bør selvsagt falle på personlige preferanser, men vi tror det kan være lurt å basere valget på kostnader, utvalg og brukervennlighet. Betaler du lave gebyrer unngår du at pengene dine spises opp, og med et større utvalg vil du enklere kunne skape en diversifisert portefølje. 

I artikkelen “beste nettmegler” ser du hvilke plattformer vi mener egner seg best til aksjehandler.

Slik åpner du konto på en handelsplattform

Prosessen med å åpne konto er meget enkel. I grunn er det bare å følge instruksene som angis på siden, og som regel innebærer det å lage et brukernavn og passord, samt oppgi en e-postadresse. 

Opprett konto hos Nordnet

I noen tilfeller må du også verifisere identiteten din, kjent som en KYC-prosess. Denne går ut på å sende kopi av et godkjent ID-kort. Hos aktører som Skillig, er denne prosessen automatisert gjennom BankID-registreringen. 

Sett inn penger 

Når kontoen er klar må du sette inn penger. Hos plattformer som Nordnet er det ingen begrensninger i forhold til hvor mye eller lite du ønsker å sette inn. Det kan imdiertid hende at enkelte plattformer har et minstekrav når det gjelder innskuddet. Betalingsmetodene som normalt tilbys er  bank- og kortoverføringer i tillegg til elektroniske løsninger som Paypal. 

Kjøp ai-aksjer 

Hos Nordnet er det enkelt å komme i gang med handelen takket være deres oversiktlige design. Du kan bla deg gjennom de forskjellige kategoriene, eventuelt søke i søkefeltet etter bestemte aksjer. 

Når du har bestemt deg for en aksje er det bare å klikke på “investere”. Du videreføres da til kjøpssiden, og der velger du beløpet du ønsker å handle for. Når det er gjort klikker du på “Åpne handel”, og du har da investert i kunstig intelligens-aksjer. 

Kjøp AI aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Hvorfor investere i kunstig intelligens? 

Kunstig intelligens er en kraftig form for teknologi som er ventet å totalforandre en rekke bransjer og nisjer. Det vil sannsynligvis også være noe de fleste selskaper bruker i en ikke så alt for fjern fremtid. Vekstpotensialet er dermed meget bratt. Analytikere anslår at sektoren som helhet vil vokse med 40 prosent per år, og nå en totalverdi på astronomiske 422 milliarder dollar innen 2028. 

Årsakene til den høye optimismen er flere, men kort fortalt automatiserer og effektiviserer teknologien en rekke prosesser. Dette vil igjen drastisk redusere tiden det tar å gjennomføre bestemte oppgaver. Særlig repetitive oppgaver er noe som kan utføres av selvdrevne datamaskiner i stedet for mennesker. 

Dette vil utvilsomt bidra til økt produktivitet for selskapene, og ikke minst føre til store kostnadsbesparelser. En datamaskin er i sterk kontrast til et menneske tilgjengelig 24 timer i døgnet alle dager i uken, som gjør at man klarer å produsere mer og det også raskere. 

Hva er Kunstig intelligens? Hva menes med AI?

En annen fordel med dette er at selskaper kan i større grad fokusere på andre arbeidsoppgaver, som for eksempel innovasjon. Forkjempere av teknologien forklarer at dette resulterer i mer spennende arbeidsoppgaver for de ansatte, som videre bidrar til et forbedret arbeidsmiljø. 

Selv om AI har eksistert en stund – begrepet ble brukt for første gang på 50-tallet – anses den likevel å være i startfasen. Teknologien er derfor ventet å gjøre store fremskritt i fremtiden, og det på tross av at den allerede har kommet langt. 

Med andre ord vil AIs forventede vekst mest sannsynlig skape lukrative muligheter både for selskaper og de som velger å investere. Så er det store spørsmålet hvem av de utallige selskapene som nå har kastet seg på AI-bølgen som vil stå igjen som “vinnerne av kunstig intelligens”.    

Hva er de beste AI-aksjene å investere i? 

Den høye interessen for den AI-drevne tekstroboten ChatGPT har ført til en eksplosjon av investeringer i selskaper med en tilknytning til kunting intelligens. Men hvilke AI aksjer er egentlig de beste? 

Ifølge amerikanske analytikere er det nærliggende å tro at det er tech-gigantene på Wall Street som vil tjene mest på AI-revolusjonen. Microsoft, Apple, Alphabet, IBM og særlig Nvidia pekes ut som selskapene som vil dra mest fordel av økt bruk av kunstig intelligens. 

Det begrunnes med at det er selskaper som har vært tungt investert i AI i flere år, og at de har økonomi til å leve med kostnadene som kreves for å forbedre teknologien. Vi skal selvsagt ikke utelukke de mindre selskapene, men økonomien til de største selskapene gir dem av opplagte grunner et gigantisk konkurransefortrinn.    

Tech-giganter har best forutsetninger for å lykkes

Microsoft trekkes frem som en åpenbar kandidat til å trone øverst på AI-toppen. Dette på grunn av at de er den største aksjonæren i OpenAI, utvikleren av det som trolig er den hittil mest innovative formen for kunstig intelligens – nemlig ChatGPT

Også Nvidia spås en lysende fremtid. Som nevnt utvikler de databrikker som er kraftige nok til å drive teknologien, og dette vil trolig resultere i en høy inntjening for selskapet, spesielt om interessen for AI fortsetter i samme forrykende tempo. 

Med det sagt, er det viktig at du selv vurderer hvilke ai-aksjer som passer til din portefølje best. Det er heller ikke gitt at det er de nevnte selskapene som vil dra mest nytte av kunstig intelligens. Egne undersøkelser er derfor nødvendige.    

Kunstig intelligens fond – En bredere eksponering mot AI-aksjer

Dersom du ønsker en bredere eksponering mot sektoren kan det være en god ide å investere i et AI-fond. Da får du eksponering mot flere AI-aksjer i en og samme investering. 

En annen fordel med fond er at du ikke behøver å følge like mye med på utviklingen, som når du investerer i enkeltaksjer. Dette fordi at fond forvaltes enten av analytikere, eller så er det passivt forvaltet og følger bestemte indekser. Nedenfor ser du noen eksempler på fond som inneholder AI-aksjer. 

 • Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF: Er et børsfond som sporer utviklingen til indeksen Indxx Robotics & Artificial Intelligence Thermatic Index. Indeksen består av selskaper i utviklede markeder som er involvert i utviklingen av robotikk og AI.  
 • iShares U.S. Technology ETF: Børsfond som investerer i teknologiselskaper i det amerikanske aksjemarkedet. 
 • ARK Autonomous Technology & Robotics ETF: Et aktivt forvaltet børsfond som investerer i globale selskaper som er engasjert i utviklingen av kunstig intelligens. 
 • First Trust Nasdaq Artificial Intelligence ETF: Børsfond som investerer i amerikanske tech-selskaper som driver AI-virksomhet. 

Oppsummering 

Investorer, store som små, leter febrilsk etter de beste ai-aksjene. Skal vi tro analytikere er det tryggeste å se mot store teknologiselskaper, men som det har fremkommet i denne artikkelen, omfatter begrepet “AI aksjer” også selskaper fra andre sektorer enn teknologi. 

Selskaper som bruker kunstig intelligens strekker seg over et bredt spekter av virksomheter, alt fra helsevesen til banker. Du er derfor selv nødt til å vurdere hvilke sektorer, og ikke minst selskaper, du tror har best forutsetning for å gi deg avkastning i fremtiden. 

Er du allerede sikker i din sak og klar til å begynne investeringen, er det handelsplattformen Nordnet vi anbefaler. Der kan du kjøpe enorme mengder AI-relevante aksjer og det uten å betale kurtasje. 

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål 

Hvordan kjøpe ai aksjer?

For å kjøpe aksjer relatert til kunstig intelligens må du først og fremst opprette konto på en handelsplattform. Når det er gjort må du sette inn penger, for deretter å finne aksjene du vil kjøpe. 

Hva er de beste ai aksjene? 

Ifølge analytikere er det store teknologiselskaper, som Microsoft og Nvidia, som vil tjene mest på fremveksten av kunstig intelligens. Microsoft er tungt investert i OpenAI, utvikleren av ChatGPT, mens Nvidia utvikler grafikkort kraftige nok til å drive systemer for kunstig intelligens. 

Hva er ai stocks? 

AI Stocks, på norsk AI askjer, er aksjene til selskaper som kan knyttes til kunstig intelligens. Denne tilknytningen forekommer enten ved at selskaper utvikler systemer for AI eller aktivt bruker teknologien i sin virksomhet. 

Kan jeg kjøpe ChatGPT aksjer? 

Nei, ChatGPT er utviklet av et selskap som heter OpenAI. OpenAI er imidlertid ikke børsnoterte, som betyr at du ikke kan kjøpe aksjer i selskapet. 

Hvordan kjøpe openAI aksjer? 

OpenAI er ikke børsnoterte, som vil si at det ikke er mulig å kjøpe OpenAI aksjer. Du kan imidlertid kjøpe aksjer i Microsoft, som eier omtrent 50 prosent av OpenAI. 

Hvilke aksjer kan defineres som “AI aksjer”? 

Aksjene til selskaper som enten bruker eller utvikler kunstig intelligens kan defineres som ai aksjer.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X