Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste investering 2024 – Hva er den beste investeringen for deg?

Beste investering 2024 – Hva er den beste investeringen for deg?

Beste investering 2024

Det finnes mye å investere i, som eksempelvis aksjer, fond og eiendom. Men hva er beste investering i 2024?

Her finnes det ingen fasitsvar. Likevel vil du ha et godt utgangspunkt for å gjøre en god investering hvis du investerer i et finansielt objekt som samstemmer med dine målsettinger og risikovillighet. 

Vi tar en titt på de ulike investeringsalternativene – slik at du enklere kan finne den beste investeringen for deg.

Er aksjer beste investering i 2024?

Aksjer er beste investering for deg som liker å ta noe høyere risiko og ønsker å ha kontroll over dine investeringer. Liker du å følge med på markedsnyheter, vil denne investeringen passer ypperlig for deg. Men det krever at du følger med på selskapene du investerer i og holder det oppdatert.

Aksjesparing er en populær investeringsform, og det med god grunn. Historisk sett har det globale aksjemarkedet gitt en avkastning på rundt 10 % årlig. Dette er langt bedre enn hva man får ved å sette pengene i en sparekonto.

Av den grunn er aksjer kategorisert som en av de beste investeringene. Det er derimot viktig å være obs på at ulike aksjer kommer med ulike forhold mellom avkastning og risiko. Noen aksjer har levert en enorm avkastning de siste 10 årene, og andre har gått i minus. 

Under ser du noen eksempler på hvilken avkastning ulike selskaper har gitt i løpet av de siste 10 årene:

Eksemplene gir en illustrasjon over at du både kan tjene mye og tape penger på å investere i aksjer. For de som ikke er villig til å følge like mye med på markedet, kan andre investeringer være et bedre alternativ.

Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Aksjefond er den beste investeringen for passive investorer

Ønsker du å overlate investeringene dine til profesjonelle forvaltere, er aksjefond et utmerket valg. Denne investeringsformen passer godt for de med et langsiktig tidspersektiv, der pengene jobber for deg uten at du trenger å handle aksjer aktivt. Du trenger ikke nødvendigvis å holde deg oppdatert på markedsutvikling, i og med at dette blir gjort av forvalteren som styrer fondet.

Mange forbinder aksjeinvesteringer med høy risiko. Investerer du i enkeltaksjer, er dette tilfellet. For går det dårlig med selskapet du har investert i, kan du risikere å tape store deler (eller hele) av ditt investerte beløp. 

Derfor er det mange som foretrekker å investere i et aksjefond. Dette er en portefølje som består av mange aksjer. Så når du investerer i et aksjefond, får du eierskap i mange selskaper. Om du eksempelvis velger å investere i et globalt indeksfond, vil du eie flere tusen selskaper over hele verden. Her er noen eksempler over de beste globale indeksfondene:

 • Nordnet Global Indeks
 • Storebrand Indeks – Alle Markeder N
 • Kron Indeks Global

Husker du vi nevnte at det globale aksjemarkedet har gitt en årlig avkastning på rundt 10 % årlig? Da henviser vi til fond som følger en verdensindeks, som gjelder alle de overnevnte aksjefondene.

En ulempe med å investere i aksjefond er at du setter din lit til en forvalter, og har derfor lite kontroll over dine egne investeringer. Dette gjelder spesielt de som har en genuin interesse for aksjemarkedet.

Les også: Første kvartal har gitt gode resultater – men ikke i Norge!

Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Bolig er den beste investeringen om du har mye egenkapital

Har du opparbeidet deg mye egenkapital, kan boliginvestering være den beste investeringen. Mange nordmenn har opparbeidet seg en stor formue gjennom å investere i eiendom, både gjennom verdiøkning og leieinntekter. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har brukte boliger i hele landet steget meg cirka 250 % siden 2000 – 2023, som tilsvarer en årlig økning på nesten 11 %. Dette er ikke beregnet for leieinntekter, som i så fall har resultert i en enda høyere fortjennelse.

Til tross for at bolig kan være en lønnsom investering, finnes det også noen fallgruver:

 • Økte renter fører til høyere utgifter, som resulterer i mindre belønninger.
 • Investerer du for å leie ut og ikke får noen leietakere, kan du ende med utgifter som du ikke har råd til å betale. 
 • En bolig i dårlig stand kan føre til høye kostnader til vedlikehold og renovering. 

Investerer du i en bolig som befinner seg i en attraktiv lokasjon og som er i god stand, kan du tjene gode passive inntekter på å leie den ut. I tillegg vil boligverdien stige over tid. I så fall er det en investering som gir to tomler opp!

For å investere i bolig krever det at du har mye egenkapital for å få et boliglån. Du må også belage deg på en del arbeid. Dette slipper du hvis du investerer i et aksjefond, hvor du kan komme i gang med så lite som hundre kroner.

Penger på sparekonto – dårligste investering i 2024?

Mange velger å sette sine ekstra midler på bankens sparekonto. Selv om det ikke er en dårlig idé, kan det ikke kalles en investering. I motsetning til eksemplene ovenfor, lar du ikke pengene jobbe for deg. 

Lar du pengene stå i sparekontoen, får du en svært dårlig rente. Inkluderer vi inflasjon og skatt på renteinntekter, kan faktisk pengene tape verdier over tid. Så, hvis du ser etter måter å investere på, unngå å sett dem i en sparekonto. 

Det er derimot noen tilfeller hvor det kan være lurt å ha penger på sparekontoen:

 • Du vet alltid hvor mye penger du har tilgjengelig. En buffer burde f.eks. være på sparekontoen. 
 • Du trenger pengene innen en kort periode. Da kan det være for stor risiko å sette penger i aksjemarkedet, ettersom du kan være uheldig å komme inn på et dårlig tidspunkt.
 • Høyere rente enn vanlig brukskonto. Fortsatt lav rente, men skal du velge mellom sparekonto eller brukskonto, velg førstnevnte.

Hva er den beste investeringen for deg?

Hittil har vi tatt for oss fire ulike investeringsformer. Så, hva er egentlig den beste investeringen i 2024 for dine behov. Her er en rask oppsummering:

 • Investering i enkeltaksjer er best for personer som jakter høy avkastning og er komfortable med en høyere risiko. 
 • Aksjefond er den beste investeringen for langsiktige investorer som ønsker moderat risiko og en høy avkastning over tid.
 • Eiendomsinvestering er best for de som har mye i egenkapital, interesserer seg for boligmarkedet og er villig til å bruke tid på å finne leietakere.
 • Penger på sparekontoen er i grunn ikke en investering, men passer best for de som trenger pengene i løpet av kort tid. 

Som du ser, er det veldig individuelt hva som er den beste investeringen for en person. Det viktigste er at du finner en investeringsform du er komfortabel med. Til slutt vil vi ende med et sitat som kan være fint å huske på hvis du vurderer å investere:

“The biggest risk of all is not taking one.”

Mellody Hobson, president i Ariel Investments og styreleder i Starbucks.

Ingen av disse investeringene som falt i smak for deg? Da kan du finne alternative investeringer her.

Ofte stilte spørsmål

Hva er beste investering 2024?

For å finne beste investering i 2024 må du først identifisere dine mål og risikovillighet. Mange synes aksjefond er beste investering ettersom aksjemarkedet har gitt høy avkastning over tid, det krever lite oppfølging og et lavt inngangsbeløp.

Hva bør jeg investere i 2024?

For å finne ut av hva du bør investere, må du vurdere hvor mye penger du ønsker å investere og hvor lang tidshorisont du har på din investering. Er du en langsiktig investor, som betyr at du har en tidshorisont på 5+ år, kan aksjefond være et smart valg.

Bør jeg spare i fond?

Det kan være lurt å sette penger i et aksjefond fremfor å ha pengene på en sparekonto. Aksjemarkedet har nemlig gitt en langt bedre avkastning over tid. Har du sparepengene på en sparekonto lar du ikke pengene jobbe for deg.

Hvordan investere på best måte?

Den beste måten å investere på, er å finne en investering som samstemmer med dine målsettinger. Har du et langsiktig mål med dine sparepenger, kan det være lurt å sette penger i aksjer og fond. Et annet alternativ er å investere i bolig, men dette krever mer egenkapital og tid.

Hvilke investeringer er best i år?

Hittil i 2024 har aksjemarkedet gitt en høy avkastning. Investorer som har investert i det globale aksjemarkedet har fått god uttelling på sine investeringer. Aksjemarkedet gir høy avkastning over tid, men hva som vil skje i overskuelig fremtid er umulig å spå.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X