Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste globale indeksfond (2024): Se våre 3 favoritter!

Beste globale indeksfond (2024): Se våre 3 favoritter!

Beste globale indeksfond

Å investere i globale indeksfond er en fin måte å eksponere seg mot aksjemarkedet. Ved hjelp av kun én investering, eier du hundrevis av selskaper på tvers av flere titalls land. I dag finnes det flere globale indeksfond å velge mellom.

Hvilke fond du velger vil ha en påvirkning på hvor mye du tjener over tid. I denne artikkelen vil du lære hvordan du finner de beste globale indeksfondene til din portefølje.

Hva er globale indeksfond?

Et globalt indeksfond er en portefølje av selskaper som representerer hele verden. Et slikt fond har en passiv investeringsstrategi, der formålet er å gjenskape avkastningen til aksjemarkedet. 

Globale indeksfond følger ofte disse to indeksene:

 • MSCI World: Fond som følger denne indeksen investerer i over 1500 selskaper i 23 utviklede markeder (land).
 • MSCI ACWI: Dette er en indeks som representerer utviklingen av hele verdensmarkedet. Den representerer nesten 3000 selskaper fra 23 utviklede markeder og 24 vekstmarkeder. 

Før du investerer i et globalt indeksfond, bør du derfor vurdere om du ønsker å eksponere deg mot hele verden (MSCI ACWI), eller de fremste økonomiene (MSCI World).

Gir en velbalansert portefølje

Kjennetegn på globale indeksfond er at de gir deg en velbalansert portefølje. Siden et slikt fond inneholder så mange aksjer fra hele verden, får du en god eksponering mot den globale økonomien. Dette bidrar også til at du sprer risikoen over flere selskaper, som igjen øker sjansen for god avkastning over tid.

Globale indeksfond er populært blant nordmenn

I 2023 var det kun fire av 62 aktive fond som presterte bedre enn indeksfond. De fleste statistikker viser også at indeksfond i de fleste tilfeller oppnår bedre avkastning. Èn av årsakene til dette er fordi indeksfond kommer med lave kostnader, som har en positiv påvirkning på den totale avkastningen.

Derfor er det positivt at globale indeksfond er populære investeringer blant nordmenn. I en meningsmåling på vår Instagram-konto, svarte følgende:

 • 24 personer investerte mest i indeksfond, som tilsvarte 71 % av stemmene. 
 • 6 personer investerte mest i aktive fond, som tilsvarte 18 % av stemmene.
 • 4 personer investerte omtrent 50/50 i aktive og passive fond, som utgjorde 12 % av stemmene.

De 3 beste globale indeksfondene i 2024

Det finnes mange globale indeksfond på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilket fond som er best. Her er en oversikt over noen av de beste globale indeksfondene, basert på kostnader, risiko og historisk avkastning:

 • Nordnet Global Indeks: Fondet fra Nordnet følger MSCI World ESG, som betyr at den representerer selskaper fra 23 utviklede markeder med et fokus på ESG. På Nordnet koster fondet kun 0,19 % i gebyrer. 
 • Storebrand Indeks – Alle Markeder N: Storebrand-fondets referanseindeks er MSCI ACWI, som betyr at den representerer hele verdensmarkedet. Fondet kommer med et årlig gebyr på 0,30 %.
 • Kron Indeks Global: Dette fondet er kun tilgjengelig for Kron-kunder. Fondet følger MSCI World og har et årlig gebyr på 0,15 %, som er det billigste på markedet.
Prøv Nordnet. Investeringstips.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Se også:

Beste fond i Norge 2024

Hvilke globale indeksfond bør du investere i?

Før du investerer i et globalt indeksfond, bør du se på hva gebyrene er i forhold til handelsplattformen du investerer fra. 

Mindre gebyrer = Mer i avkastning for din del!

Vi kan anbefale plattformen til Nordnet, som er Nordens største investeringsplattform. Her har du et bredt utvalg av aksjer og fond fra hele verden. I tillegg vil du ha tilgang til Nordnets egne fondsprodukter, som kommer med lave gebyrer. 

Både Nordnet Global Indeks og Storebrand Indeks – Alle Markeder N er to gode alternativer. Den største forskjellen er at Storebrand sitt fond også inkluderer utviklede markeder, som gir en enda bredere eksponering. La oss se hvordan disse to fondene har prestert over tid:

FondNordnet Global IndeksStorebrand Indeks – Alle Markeder N
Porteføljesammensetning:Over 1500 aksjer fra 23 utviklede land.Nesten 3000 askjer fra 47 land.
Kostnad: 0,19 % årlig0,30 % årlig
Risiko5 av 7, som betyr middel høy risiko4 av 7, som betyr middel risiko
Historisk avkastning:58 % avkastning de siste 3 årene (30.1.2024)43 % avkastning de siste 3 årene (30.1.2024)

Historisk avkastning er ikke en garanti for fremtidig avkastning. Det amerikanske aksjemarkedet har prestert bedre enn resten av markedet de siste 3 årene, som har gått i favør av Nordnet sitt fond. Det er ikke sikkert at samme trend fortsetter i årene fremover. 

Begge fondene er tilgjengelig på Nordnets handelsplattform.

Hvordan investere i globale indeksfond?

Ønsker du å komme i gang med å investere i fond? Vi anbefaler Nordnet. Her har du tilgang til et stort investeringsunivers. I tillegg vil du også kunne bruke Shareville, som er Nordens største læringsplattform. Her kan du kommunisere, dele og få tips fra et stort nettverk av investorer.

Slik kommer du i gang:

1. Opprett en konto

Først velg en handelsplattform. Vi kan anbefale Nordnet. Trykk på “bli kunde”, fyll inn kontaktinformasjon og opprett din konto. Hos Nordnet kan du registrere deg gjennom BankID.

2. Gjennomfør et innskudd

Når du har valgt et fond, må du sette inn penger på kontoen din. Du kan gjøre dette ved å overføre penger fra din bankkonto.

3. Velg global indeksfond

Velg hvilke fond du vil investere i. Nordnet tilbyr et bredt utvalg av globale indeksfond, så du bør finne et som passer for dine behov og risikoprofil.

4. Kjøp fondet

Når du har penger på kontoen din, kan du kjøpe fondet. Trykk på ønsket fond og velg hvor mye du vil investere for. Du kan starte med så lite som en hundrelapp!

Prøv Nordnet. Investeringstips.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Tips for å investere i globale indeksfond

Er du ny i aksjemarkedet? I så fall er dette noen gode tips for å komme i gang:

 • Start med en lav investeringssum. Dette gir en komfortabel inngang til aksjemarkedet. I et globalt indeksfond kan du starte med bare en hundrelapp. 
 • Invester regelmessig. På den måten reduserer du sjansen for å komme inn på et ugunstig tidspunkt. Det kan være smart å starte en månedlig spareavtale
 • Ikke bli for blind på porteføljen. Aksjemarkedet svinger i verdi. Unngå å bli for nervøs hvis verdiene på fondet skulle falle, eller for oppspilt hvis verdiene stiger. 
 • Unngå å time markedet: Tid i markedet er som regel den beste oppskriften for suksess. De færreste klarer å time markedet.
 • Ha en langsiktig horisont: Det anbefales å ha en minimum tidshorisont på 5 år når du investerer i aksjefond. Jo lenger tid du planlegger å investere, desto større er sjansen for at verdiene stiger.
Beste globale indeksfond
Å investere i globale indeksfond krever lite fra deg som investor. Det betyr at du frigjør tid til å gjøre hva du ønsker.

Konklusjon

Globale indeksfond kan være en god investering for deg som ønsker å investere i den globale økonomien. Fondene har lave kostnader, god spredning av risiko og en potensiell god avkastning.

Anbefalinger

Hvis du er nybegynner på aksjemarkedet, kan det være lurt å starte med et globalt indeksfond. Dette er en enkel og effektiv måte å investere i verdensmarkedet på.

To konkrete anbefalinger til globale indeksfond er:

 1. Nordnet Global Indeks
 2. Storebrand Indeks – Alle Markeder N

Disse fondene har alle lave kostnader, god spredning av risiko og en potensiell god avkastning.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et globalt indeksfond?

Et globalt indeksfond er en type aksjefond som investerer i et bredt utvalg av aksjer fra hele verden. Fondene følger en passiv investeringsstrategi, som betyr at de forsøker å gjenskape avkastningen til en referanseindeks, som MSCI World (representerer 23 utviklede markeder) og MSCI ACWI (representerer 23 utviklede markeder og 24 vekstmarkeder).

Hvorfor kan det være en god investering å investere i globale indeksfond?

Globale indeksfond kan være en god investering for deg som ønsker å investere i den globale økonomien. Fondene har lave kostnader, god spredning av risiko og har gitt høy avkastning over tid.

Hvilke er de beste globale indeksfondene?

De beste globale indeksfondene er basert på faktorer som kostnader, risiko og historisk avkastning. Noen av de mest populære globale indeksfondene i Norge er Nordnet Global Indeks, Storebrand Indeks – Alle Markeder og Kron Indeks Global.

Hva er kostnadene ved å investere i et globalt indeksfond?

Kostnadene ved å investere i et globalt indeksfond er forvaltningshonoraret, som er en prosentandel av fondet du investerer. Globale indeksfond har generelt lavere kostnader enn aktivt forvaltede fond. Statistikk viser også at indeksfond i de fleste tilfeller gir en bedre avkastning enn aktive fond.

Hva er risikoen ved å investere i et globalt indeksfond?

Aksjemarkedet kan svinge, og derfor er det alltid en risiko forbundet med å investere i aksjefond. Globale indeksfond har en viss risiko, men de har også en god spredning av risiko, da de investerer i aksjer fra hele verden.

Hvordan velger jeg et globalt indeksfond?

Når du velger et globalt indeksfond, bør du vurdere faktorer som kostnader, risiko og historisk avkastning. Du bør også sammenligne ulike fond for å finne det som passer best for dine behov og risikoprofil.