Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere i fond? Lær om fondssparing 2023

Investere i fond? Lær om fondssparing 2023

investere i fond

Å investere i fond har vist seg som en av de mest lønnsomme sparemetodene på lengre sikt, og har for mange vært den sikreste veien å bygge opp en formue.

Investering i fond byr også på en rekke fordeler, som bred eksponering mot aksjemarkedet og ikke minst at det krever lite forkunnskaper.

Ønsker du å spare penger i fond, men ikke helt sikker på hvor du skal begynne? Da er denne artikkelen perfekt for deg. Her finner du mye nyttig informasjon om fondssparing.

Hvorfor investere i fond?

Å investere i fond har historisk vist seg som en av de sikreste sparemåtene på lengre sikt. I snitt de siste 40 årene har aksjemarkedet steget med rundt 8 prosent.

Følgelig kan du forvente en betydelig bedre avkastning i fond enn om du sparer penger i for eksempel bank, som normalt har en årlig rente på rundt 2 prosent.

Du er riktignok ikke garanterer avkastning og du kan faktisk tapene pengene driver du med fondssparing, men så lenge verden har produktivitetsvekst og opplever økt verdiskapning vil aksjemarkedet stige mer enn det faller over tid.

Mange opplever derimot aksjemarkedet som for risikabelt å spare i, og velger derfor heller å plassere pengene i banken. Å spare penger i bank innebærer ikke at pengene svinger i verdi på måte som de kan gjøre når du investerer i fond, eller aksjer for den saks skyld.

Sånn sett er banksparing mindre risikabelt, men det mange glemmer å ta høyde for er inflasjon. Inflasjon betyr at prisnivået på varer og tjenester stiger, som igjen betyr at pengene mister kjøpekraft.

Inflasjon spiser pengene dine om de ligger i banken

Norges Bank inflasjonsmål er at den årlige veksten i konsumprisene skal ligge på nær 2 prosent. Det betyr enkelt og greit at noe som koster 100 kroner i dag, vil koste 102 kroner til neste år, og hele 128 kroner om 10 år.

I så måte blir pengene dine mindre verdt med tid, og for at de ikke skal tape kjøpekraft må de ha en avkastning som overgår inflasjonen. Med andre ord må dine penger stige mer enn 2 prosent for at de ikke skal tape verdi.

Som skrevet ovenfor er normal rente på en høyrentekonto på rundt 2 prosent, ofte mindre. Dermed er avkastningen akkurat nok til at pengene ikke taper verdi, men inkluderer vi skatt i regnestykket må avkastningen være på 5 prosent eller mer for at pengene ikke skal tape seg.

Fondsinvestering muliggjør en slik avkastning, og i de fleste tilfeller ha en årlig avkastning på nær 10 prosent. 

investere i fond
Fondsinvestering har vist seg som en av de mest lønnsomme måtene å spare penger.

Hvordan investere i fond – Slik sparer du penger i fond

Fond investering kan gjøres på to vis. Den ene er via banken, mens den andre via en handelsplattform.

Vår anbefaling er å investere via en handelsplattform, som for eksempel eToro. Dette har med at handelsplattformer er langt rimeligere enn bankene. Hos nevnte eToro kan du investere i fond uten å betale noe i forvaltningsgebyr.

Slik kommer du gang med å investere i fond

1. Velg handelsplattform

eToro er langt ifra eneste fondstilbyder og det er mange aktører å velge mellom. Vi er derimot ikke i tvil om at det er eToro som er vårt foretrukne valg, grunnet deres enorme utvalg og lave gebyrer.

De har også et bredt utvalg av andre markeder å investere i, som kryptovaluta, råvarer, valuta, pluss mer, samt at de tilbyr aksjer på tvers av sektorer, bransjer og regioner.

Andre populære plattformen blant nordmenn er Nordnet og Kron. Dette er absolutt gode aktører, men har sammenlignet med eToro ikke i nærheten av et like godt utvalg. I tillegg er de er en del dyrere sett i forhold til gebyrer og avgifter.

eToro investere i fond

2. Registrer deg og opprett konto

Å opprette konto hos eToro er både enkelt og lite tidkrevende. Det eneste du må være oppmerksom på er den såkalte KYC-prosedyren.

Den innebærer at du verifiserer identitet ved å sende kopi av ID-kort, eksempelvis pass, samt at du må svare på noen spørsmål angående hvor dine innskuddsmidler stammer fra.

Denne prosessen er for å forhindre kriminell virksomhet og er noe alle regulerte handelsplattformer er nødt til å gjennomføre.

Åpne konto eToro

3. Gjør et innskudd

For å sette inn penger kan du benytte deg av bankoverføring, kort og digitale løsninger som Skrill og Paypal.

Hos eToro er minsteinnskuddet 50 dollar ved kort og Paypal, 500 dollar om du benytter deg av bankoverføringer.

Pengene er på konto umiddelbart, sett bort i fra om du overfører via bank. Da kan det ta opptil 3 dager før pengene er på konto.

For å gjøre et innskudd klikker du enkelt og greit på «Sett inn penger», som du finner i menyen til venstre.

eToro innskuddsmetode

4. Invester i fond

En annen grunn til at vi liker eToro er plattformens gode brukervennlighet. Plattformen er svært oversiktlig og det er enkelt å navigere seg frem.

For å begynne fondsinvesteringen kan du bla gjennom hele sortimentet ved å klikke på kategorien «ETF». ETF er raskt forklart et børsfond, som betyr at andeler av fondet kjøpes på børs, i likhet med aksjer.

Nå er det bare å plassere penger i fond og klikke på handelsknappen. Du har da investert i et fond.

eToro investere i fond

Hva er et fond?

Et fond er en slags samling av penger som spres utover flere aksjer. Det har ingen gitt definisjon, men er ofte beskrevet som en kollektiv samling av investeringer, og er populært kalt for en «spareklubb».

Å investere i fond kan derfor forklares som en måte å plassere penger på en konto sammen med andre sparere, der pengene investeres på aksjemarkedet.

I et fond finner du minimum 16 aksjer, og som regel langt flere. Du får med andre ord en bred eksponering mot aksjemarkedet, som gir redusert risiko. Dersom man har en kort tidshorisont for sine investeringer, kan det også være lurt å vurdere et kombinasjonsfond, som er et aksje- og rentefond.

Skulle det gå dårlig med enkeltselskaper vil du være mindre utsatt, siden fondets verdi påvirkes av den samlede verdien til alle selskapene fondet har investert i.

Hvordan fungerer fond?

Når du sparer i fond får du en indirekte eksponering mot flere aksjer. Som skrevet inneholder et fond minst 16 aksjer, men kan inneholde opptil 100 aksjer. Hvilke aksjer som er i et fond avhenger av fondets strategi.

Hva er et fond?
Et fond er en samling av flere investeringer, hvor pengene investeres på aksjemarkedet

Normalt er aksjene som er investert i et fond basert på;

 • Region – Fond som investerer i selskaper innenfor bestemme regioner. Det har fond som utelukkende investerer i enkeltland, mens andre har et litt bredere fokus og investerer innen spesifikke verdensdeler.
 • Bransje: Her vil fondene investerer i selskaper som driver innenfor bestemte virksomheter, for eksempel innen teknologi, energi, bærekraft, eller annen form for virksomhet.  
 • Selskapenes verdi: Du finner attpåtil fond som investerer basert på selskapenes verdi. Noen inkluderer kun små selskaper, på finansspråket kalt «small-cap-aksjer», mens andre investerer utelukkende i de største selskapene, kjent som «Large-cap-aksjer».  

Noen fond har også et bredere fokus og ønsker å inkludere selskaper innen flere bransjer og regioner, som såkalte globale indeksfond.

Selv om de finnes tusenvis av forskjellige fond, skilles det i hovedsak mellom to typer. Disse er aksjefond og indeksfond.

Indeksfond vs aksjefond

Et indeksfond er passiv forvaltet og følger bestemte indekser. Det vil si at fondet følger utviklingen til bestemte verdensbørser, som for eksempel Oslo Børs eller S&P 500, indeks som inkluderer de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi. 

Et aksjefond er aktivt forvaltet og består av en analytiker som skal finne aksjene han eller hun tror vil gi best avkastning. Målet til et aksjefond er å «utkonkurrere» verdensbørsene ved å aktivt kjøpe og selge aksjer basert på egne undersøkelser og predikasjoner. 

Siden indeksfond kun følger bestemte indekser er kostnadene betydelig lavere enn i et aksjefond. Dessuten er indeksfond betegnet som mindre risikable enn aksjefond. Dette fordi de normalt svinger mindre i verdi ettersom de følger utviklingen til de største og mest stabile selskapene.

På en annen side kan aksjefond være meget lukrative dersom analytikerne er dyktige nok og faktisk klarer å finne de såkalte «vinneraksjene».

Investere i indeksfond fordeler og ulemper
 • Indeksfond har lave gebyrer. Koster normalt mellom 0,2% – 1% av innskuddet i årlige gebyrer.
 • Indeksfond følger utviklingen til bestemte indekser og varier ofte mindre i verdi enn aksjefond.
 • Siden indeksfond følger utviklingen til referanseindekser kan ikke fondet aktivt selge aksjer som presterer dårlig.
 • Indeksfond er forbeholdt langsiktige sparere som ønsker avkastning over tid.  
Investere i aksjefond fordeler og ulemper
 • Aksjefond er aktivt forvaltet og har derfor høyere gebyrer enn et indeksfond, normalt opptil 2,5%.
 • Aksjefond er vurdert som mer risikable enn indeksfond og varierer ofte mer i verdi.
 • Aksjefond kan til enhver tid selge aksjer som presterer dårlig og kjøpe aksjer som er på «moten», i henhold til fondet mål og strategi vel og merke.
 • Aksjefond kan stige relativt mye på kortere sikt, om analytikerne velger riktige aksjer.  

Hvilke fond bør man investere i – Hva er beste fond?

Hva som er beste fond å investere i er naturligvis umulig å svare på. Det som ga best avkastning i fjor, trenger ikke nødvendigvis å gi mest avkastning i fremtiden.  

Som sådan bør valg av fond baseres på egne preferanser i henhold til flere faktorer, blant annet risikotoleranse, og ikke minst bransjen og regionen du ønsker eksponering mot.

Du bør også, opplagt som det er, velge et fond du tror har muligheten til å stige i verdi. I nyere tid har det blitt svært populært å investere i grønne fond.

Stadig flere anser såkalte «grønne aksjer» som potensielle gullgruver, ettersom det jobbes voldsomt med å skape fossilfrie energikilder, eksempelvis via solkraft og hydrogen.

Viktigst av alt bør du velge et fond hvor kostnadene ikke er høy. Betaler du mye i gebyrer og avgifter risikerer du at gevinstene spises opp.

Fond tips

Her ser du eksempler på populære fond 2023;

 • SPDR S&P 500 ETFBørsfond som sporer S&P 500-indeksen, en indeks som inkluderer de 500 største selskapene i USA målt i markedsverdi.
 • Energy Selector Sector SPDR – Børsfond som investerer i store selskaper innen energisektoren.
 • Pro Shares UltraPro Short QQQ – Børsfond som shorter Nasdaq 100-indeksen. Fondet stiger i verdi når indeksen faller, og taper seg tilsvarende når indeksen stiger.
 • iShares Core MSCI WORLD UCITS ETF – Børsfond som investerer i selskaper fra utviklingsland.
 • ARK Innovation ETF – Børsfond som investerer i selskaper som driver med «forstyrende innovasjon». Fondet består i stor grad av såkalte tech-aksjer.   
 • iShares MSCI China ETF – Børsfond som sporer utviklingen til en indeks bestående av large-cap og mid-cap-aksjer fra Kina.
 • Nordea Klima og Miljø – Er et såkalt «grønt fond», som investerer i globale selskaper innen fornybar energi.

Investere i fond eller aksjer – Velg sparemåten som passer deg

Å investere i fond istedenfor aksjer gir fordelen av at du får bredere eksponering mot aksjemarkedet, et fond inneholder flere titalls aksjer, og derfor er fondssparing vurdert som mindre risikabelt enn aksjehandler.

Dessuten trenger et fond mindre oppfølging enn det investeringer i enkelt aksjer gjør. Dette fordi fond enten forvaltes av en profesjonelle analytiker (aksjefond), eller automatisk av datamaskiner (indeksfond).

Ulempene med fondssparing kontra det å kjøpe aksjer er at du mister rettighetene som følger med det å eie aksjer. Du mister for eksempel stemmerett, du kan ikke stemme på generalforsamlinger, i tillegg til at du mister utbytteretten.

En portefølje trenger for øvrig ikke å bestå av enten eller, men kan fint inneholde både aksjer og fond. Les mer om hvordan bygge en investeringsportefølje her.   

Investering i fond – Oppsummering

Fondsinvestering har vist seg som en av de tryggeste og mest lønnsomme måtene å spare penger på. Det er også veldig enkelt, og noe alle kan begynne med.

Det eneste som kan være krevende med å spare penger i fond er å vite hvilket fond man bør investere i. Dette er det dessverre ikke et godt svar på, og til syvende og sist bør valg av fond baseres på egne preferanser.

Dersom du ønsker å begynne investeringen er det den prisvennlige plattformen eToro vi anbefaler. Her finner du et bredt utvalg av forskjellige fond, i tillegg til en rekke andre investeringsinstrument, som aksjer og kryptovaluta.

eToro, fond, ETF

Ofte stile spørsmål

Hva er et fond?

Et fond er en slags felleskonto av investeringer hvor pengene spres utover aksjemarkedet. Et fond inneholder minst 16 aksjer, og ofte opptil flere hundre.

Hvordan tjene penger på fond?

Du tjener penger når fondet stiger i verdi, og taper penger når verdien faller. Et fond stiger når den samlede verdien av alle aksjene som er inkludert stiger.

Hva er avkastning på fond?

Avkastning i fond sier noe om hvor mye investeringen din har økt innenfor en bestemt periode. Investerer du 10,000 kroner og får en avkastning på 20 prosent i løpet av et år, vil du ha tjent 2000 kroner.

Når bør man investere i fond?

Et godt sparetips er å investere penger jevnt og trutt, og ikke la seg påvirke av kortsiktige svingninger. Å «time» markedet er både vanskelig og tidkrevende, og derfor er det bedre å ha en fast sum som du investerer i måneden.

Hva er beste fond å investere i?

Indeksfond er vurdert som et «tryggere» valg sammenlignet med aksjefond. Dette i stor grad fordi kostandene er lavere.

Hvordan finne et bra fond?

For å finne et bra fond er det flere ting du bør vurdere, blant annet egne risikotoleranse, hvilken bransje og region fondet skal investere i, og ikke minst kostnader.

Hvilke fond bør man investere i 2023?

Eksempler på populære fond er Nordea Klima og Miljø, SPDR S&P 500, ARK Innovation ETF og Energy Selector Sector SPDR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, kryptovaluta og fond Prøv eToro