Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste fond i Norge: Populære fond 2024 og vinnere av Morningstars kåring 2023

Beste fond i Norge: Populære fond 2024 og vinnere av Morningstars kåring 2023

Beste fond i Norge

Aksjemarkedet har gitt gode resultater så langt i 2023. Å investere i fond er en god måte å få en bred eksponering på. Likevel vil avkastningen variere veldig ut fra hvilket fond du investerer i.

I denne artikkelen ser vi på de mest populære fondene i år, samt tar et blikk tilbake og ser på hvilke fond som presterte best i 2022.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Hva er beste fond 2024?

Vi er kun i andre kvartal av 2024, men likevel er det noen aksjefond som har gitt betydelig meravkastning. Under ser vi på 5 fond som har fått stor oppmeksomhet fra norske investorer, og ser på avkastningstallene fra fondene:

DNB Teknologi A

Aksjefondet fra DNB har lenge vært en av de mest populære aksjefondene og investerer i store, internasjonale teknologiselskaper, som inkluderer Alphabet, Microsoft og Amazon. Fondet ble utviklet i 2021, har fått stjernekast 5/5 av Morningstar og slår godt ut i forhold til bærekraft. 

 • Avkastning hittil i år: 13 %
 • Avkastning siste 3 år: 66 %
 • Avkastning siste 5 år: 145 %

Alfred Berg Gambak C

Dette fondet har vært en folkefavoritt i mange år. Fondet startet opp i 1990 og har vist en imponerende avkastning over en årrekke. Dette fondet investerer i det norske markedet, og er særlig eksponert mot aksjer i energi og finansbransjen. Det har også mottatt stjernekast 5/5 av Morningstar. 

 • Avkastning hittil i år: 3 %
 • Avkastning siste 3 år: 74 %
 • Avkastning siste 5 år: 67 %

Nordea Stabile Aksjer Global Etisk

Dette fondet blir forvaltet av den profilerte forvalteren Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea. Han investerer i selskaper over hele verden og har et særlig fokus på aksjer i helsesektoren, teknologi og telekommunikasjon. Nordea Stabile Aksjer Global Etisk har mottatt stjernekast 5/5 på Morningstar. 

 • Avkastning hittil i år: 8 %
 • Avkastning siste 3 år: 51 %
 • Avkastning siste 5 år: 88 %

First Veritas

First Veritas er forvaltet av Thomas Nielsen, som investerer i nordiske selskap som kan vise til imponerende finansielle resultater over flere år. Dette fondet har vokst i popularitet blant norske investorer. De største eierandelene i porteføljen, per dags dato, er Evolution, Pandora, Bahnhof, Novo Nordisk og Bouvet. 

 • Avkastning hittil i år: 12 %
 • Avkastning siste 3 år: 77 %
 • Total avkastning: 102 % (startdato var i august 2019)

Nordnet Indeksfond Global ESG

Hvis du ønsker å investere i et indeksfond som er eksponert mot hele verden, er Nordnet sitt indeksfond et godt valg. Fondet har lave forvaltningsgebyr, som gir en bedre avkastning totalt sett. Å investere i et globalt indeksfond har vist seg å være en god investering over tid. Da vil du eie mange hundre selskaper som representerer selskaper fra hele verden. 

 • Avkastning hittil i år: 15 %

(startdato var september 2020)

*Resultatene ovenfor er ut fra 24. mars 2024. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig suksess. 

Investere i globalt aksjefond apple
I vår kåring, kommer Nordnet ut som et av de beste globale indeksfondene. Ved å investere i fondet får du eierandeler i mange selskaper, inkludert Apple.

Her kan du investere i fondene

Det finnes flere nettmeglere og banker som tilbyr aksjefond. Når du skal investere i aksjefond, er det viktig å se etter en megler som tilbyr lave gebyrer, er brukervennlig og har et stort utvalg av aksjer og fond. 

Alt dette får du hos Nordnet, som er Nordens største handelsplattform. Gjennom Nordnets plattform vil du kunne kjøpe alle fondene som er nevnt ovenfor. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Slik investerer du i aksjefond

Å investere sine penger i fond har vist seg å være lønnsomt over tid. Det har også vist seg å være en mer effektiv sparemåte enn å kjøpe enkeltaksjer, ettersom fåtallet klarer å gjøre det bedre enn de profesjonelle. 

Over tid vil du kunne opparbeide deg vesentlig store summer ved å investere i fond. Dette er årsaken til at rekordmange nordmenn har begynt å investere i slike produkter de siste årene. Ikke så rart med tanke på at pengene vil tape verdier når man har dem i en sparekonto i banken, ettersom inflasjonen er høyere enn renten. 

Du kan komme i gang med å kjøpe aksjefond med så lite som en hundrelapp, og det er svært enkelt å starte å investere. Slik gjør du det:

Steg 1: Velg en passende nettmegler å handle fond fra

Det finnes flere handelsplattformer som tilbyr fond. Vi kan anbefale å velge en nettmegler som fokuserer primært på aksjer og fond, i motsetning til en bank. Førstnevnte vil mest sannsynlig ha et større utvalg, lavere priser og vil ha rådgivere som ikke vil veilede deg til å investere i bankens produkter. 

Vi anbefaler Nordnet. Dette er den mest populære nettmegleren i Norge og Norden, av flere årsaker:

 • Plattformene er utviklet følger norske retningslinjer
 • Har et godt omdømme
 • Har lave avgifter
 • Tilbyr et stort utvalg av aksjer og fond, samt andre finansielle produkter
 • Er svært brukervennlig å handle fra

Steg 2: Opprett en konto

Videre i denne guiden vil vi ta utgangspunkt i Nordnet. Det neste steget er å opprette en konto. Dette gjør du ved å klikke deg inn på deres nettside. Deretter trykker du på “bli kunde” og følger instruksene. 

Opprett konto hos Nordnet

Steg 3: Gjennomfør et innskudd

Etter at kontoen er opprettet, er du nødt til å sette inn penger. Du kan overføre penger til kontoen via vanlig bankoverføring, betalingskort eller med elektroniske løsninger. For eksempel Trustly og Paypal. Setter du inn via bankoverføring vil det ta 1-2 dager til pengene er på kontoen, mens midlene vil bli overført umiddelbart hvis du bruker de øvrige metodene. Nordnet har ingen minsteinnskudd for investeringer, som betyr at du kan sette inn den summen du ønsker.

Overføre penger Nordnet

Steg 4: Invester i et fond

Når pengene er mottatt, kan du komme i gang med å investere i det fondet du ønsker. Du kan enten benytte deg av Nordnets navigeringsverktøy, eller søke opp fondet i søkefeltet. Når du klikker deg inn på fondet, vil du også få nyttig informasjon. Dette inkluderer selskapene som er i porteføljen til fondet, hvilket marked fondet opererer i og historisk avkastning. 

Under viser vi hvordan du investerer i DNB Teknologi A

Søke etter fond investering

Trykk på “kjøp” når du er klar for å investere. Deretter velger du beløpet du ønsker å investere med. Se deretter over at alt stemmer og fullført kjøpet. Aksjefondet vil bli inkludert i din portefølje når kjøpet er gjennomført. Minsteinnskuddet for å investere i DNB Teknologi A er på 100 kroner.

Beste fond investering

Så enkelt er det å investere i fond gjennom Nordnet. Samme oppskrift kan følges dersom du ønsker å investere i enkeltaksjer eller andre finansielle instrumenter. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Dette var de beste fondene i 2023

Hvilke aksjefond utmerket seg med beste resultater i 2023? Morningstar har kåret de beste fondene for 2023, men utgangspunktet i fjorårets resultater. Her har de inkludert fond som investerer i det norske, nordiske, europeiske og globale marked. Kåringen baserer seg på forrige års resultat, i kombinasjon med avkastning og risiko på en femårs periode. På den måten utelukker de fond som havnet på toppen på bakgrunn av et enkeltår. 

Dette var fondene som vant i Morningstar Fund Awards Norge 2023 :

Norske aksjer

 • Storebrand Verdi N (vinner)
 • DNB Selektiv A (nominert)
 • Nordnet Indeksfond Norge (nominert)

Nordiske aksjer

 • Storebrand Verdi N (vinner)
 • DNB Selektiv A (nominert)
 • Nordnet Indeksfond Norge (nominert)

Europeiske aksjer

 • Sparebank 1 Utbytte U (vinner)
 • Blackrock BGF European Value A2 (nominert)
 • Danske Invest SICAV Europe (nominert)

Globale aksjer

 • Nordea Stabile Aksjer Global (vinner)
 • DWS CROCI World USD (nominert)
 • Fidelity FAST Global A-AC (nominert)

Planlegger du å investere i noen av disse markedene, vil det kunne være en god idé å undersøke følgende fond. Brorparten av disse fondene kan bli kjøpt gjennom Nordnet. Ettersom dette er en nettmegler som primært fokuserer på aksjer og fond, vil disse gi et bedre utvalg og lavere gebyrer sammenlignet med bankene. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Bør man investere i indeksfond eller aktivt forvaltede fond?

Et hett tema som ofte går igjen, er om man bør investere i indeksfond eller aktivt forvaltede fond. Men hva er egentlig forskjellen mellom dem?

 • Et indeksfond har som mål å kopiere en bestemt indeks, som OSEBX (det norske markedet) eller MSCI World (det globale markedet). Målet er å oppnå en så lik avkastning som markedet som mulig. Slike aksjefond har lavere forvaltningsgebyr siden forvalteren av fondet ikke bruker tid på å analysere ulike selskap. 
 • Et aktivt forvaltet fond har som mål å slå en bestemt indeks, som betegnes som meravkastning. Dette skal oppnås ved at de velger selskaper de har troen på at vil stige i tiden fremover. Siden de bruker mye tid på selskapsanalyser, er slike fond dyrere i drift. 
Indeksfond Norge beste fond 2023
OSEBX-indeksen, som representerer det norske aksjemarkedet, har gitt en avkastning på nesten 160 % de siste 10 årene. Dette tilsvarer en årlig gjennomsnittlig avkastning på rundt 16 %.

Statistikk viser at nordmenn investerer mer i aktive forvaltede fond enn indeksfond. Likevel er det også vist at det er vanskelig å slå markedet, som er målet til aktive fond. 

Så, hva er årsaken til dette?

Mange ønsker å oppnå en bedre avkastning enn det markedet gir. Dette vil man ikke oppnå med et indeksfond, ettersom fondet har som målsetting å følge markedet og vil derfor gi tilnærmet lik avkastning. 

Gjennom å investere i et aktivt forvaltet fond vil man kunne oppnå meravkastning, altså en bedre avkastning enn markedet. Selv om de fleste aktive fond ikke slå markedet, vil enkelt oppnå en vesentlig bedre avkastning. Dette er altså risikoen du tar, som også kan belønne deg med god gevinst. 

Fond – Perfekt for passive investorer

Det er viktig å ha strukturert en plan før du investerer i et fond. Hvor lenge planlegger du å være investert? Hvor mye risiko ønsker du å ta? Og hvilket marked ønsker du å eksponere deg mot?

Basert på disse spørsmålene kan du gå i gang med å kjøpe et fond som passer deg og din investeringsstrategi. Det er flere fordeler med å investere i fond, uavhengig om du velger å investere i et indeksfond eller et som er aktivt forvaltet:

 • Forvalteren vil ta hånd om investeringene for deg. Det betyr at du slipper å måtte følge opp porteføljen selv. 
 • Et aksjefond består av minimum 16 aksjer, og ofte mange flere. Du får derfor en bred eksponering mot markedet du vil investere i.
 • Du kan investere i aksjefond med så lite som 100 kr, som f.eks. i Nordnet Indeksfond Global ESG og DNB Teknologi A (minsteinnskuddet avhenger fra produkt til produkt).
 • Å investere i mange aksjeselskap øker sjansen for god avkastning, samtidig som man reduserer risikoen for tap.
 • Det er svært enkelt å komme i gang med å investere i aksjefond gjennom Nordnet. 

Inkluder fond i din investeringsportefølje

Mange velger å investere i enkeltaksjer i stedet for aksjefond, fordi man blant annet har interessen og kunnskapen til å analysere selskaper. Dette er både læringsrikt og kan resultere i en svært høy avkastning. Likevel viser tall fra AksjeNorge at de fleste private investorene i Norge kun eier ett eller 2-5 selskaper. 

Dersom du planlegger å investere i enkeltaksjer, vil du kunne redusere risikoen betraktelig ved å også inkludere fond i porteføljen. Ønsker du kun å investere i ett aksjefond, kan det være lurt å velge et globalt indeksfond. Et slikt fond representerer selskaper fra hele verden. 

Du vil derimot ha en bred eksponering hvis du investere i følgende marked:

 • Globalt fond: Investerer i selskaper fra hele verden. Har ofte en høy eksponering i selskaper i Nord-Amerika. Nordea Stabile Aksjer Global Etisk og Nordnet Indeksfond Global ESG er to fond innenfor denne kategorien. 
 • Nordisk fond: Investere i selskaper som er børsnotert i Norden. Her er First Veritas et godt valg. 
 • Fremvoksende Markeder: Velg et fond som investerer i vekstmarkeder og utviklede markedet, som selskaper fra Kina, Brasil, India etc. 

Oppsummering av beste fond 2024

I denne artikkelen har du sett hvilket aksjefond som ble kåret til beste fond i fjor av Morningstar. I tillegg har vi også sett på noen av de mest populære fondene i 2024, og hva slags avkastning de har gitt, både hittil i år og over tid. 

Hvilket fond du velger vil være en vesentlig faktor for din totale avkastning. Velger du rett aksjefond vil du kunne oppnå en svært høy gevinst over tid. 

Alle investeringsobjektene som er nevnt i denne artikkelen kan du finne hos Nordnet. Dette er Nordens største handelsplattform for kjøp og salg av aksjer og fond. 

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen mellom fond og aksjefond?

Et aksjefond er et fond der minst 80 % av pengene er plassert i aksjer. Et rentefond er et fond som investerer i rentepapirer. Investerer man i både renter og aksjer betegnes dette som et kombinasjonsfond.

Hva er de mest populære fondene?

DNB Teknologi A, Alfred Berg Gambak C, Nordea Stabile Aksjer Global Etisk, First Veritas og Nordnet Indeksfond Global ESG er populære fond blant nordmenn. Disse aksjefondene kan vise til gode resultater over tid.

Hvilket fond er best å investere i?

Det er viktig å analysere fondene ut fra markedet de investerer i og risikoen tilknyttet fondet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig suksess.

Bør jeg investere i indeksfond eller aktivt forvaltet fond?

Det finnes ingen fasit svar på hva som vil gi best avkastning over tid. I løpet av de siste årene har vi sett at det har vært lønnsomt å investere i aktive forvaltede fond i det norske markedet, mens globalt har indeksfond gitt best resultater.

Hva er et aksjefond?

I et aksjefond består minimum 80 % av porteføljen av aksjeinvesteringer. For å kategoriseres som et aksjefond må man investere i minst 16 selskaper.

Hvilket fond ga best resultater i 2022?

Storebrand Verdi N, XACT Norden, Sparebank 1 Utbytte U og Nordea Stabile Aksjer Globalt vant Morningstars kåring for beste fond 2022. Dette var aksjefondene som ga best resultater i markedene de investerer i.

Bør jeg investere i fond?

Å investere i fond har vist seg å være lukrativt over tid. To populære valg er DNB Teknologi A og Alfred Berg Gambak C. De har levert en avkastning på 145 % og 67 % de siste fem årene.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X