Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste alternative investeringer (2024): Invester ut fra din interesse og risikotoleranse!

Beste alternative investeringer (2024): Invester ut fra din interesse og risikotoleranse!

aksjehandel på nett, fond

Har du litt ekstra penger som du ønsker å investere med, foruten aksjemarkedet? Det finnes flere alternative investeringer til aksjer, som kan resultere i en vel så god avkastning som du kan få ved å investere i aksjer. 

I denne artikkelen kan du lese om de beste investeringene til aksjer, som inkluderer alt fra crowdlending til eiendom til kryptovaluta. Les om mulighetene for å investere i andre alternative investeringer enn aksjer her. 

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Hva er alternative investeringer?

Alternative investeringer er investeringer som ikke faller inn under kategorien børsnoterte selskaper. Dette inkluderer blant annet:

 • Crowdlending
 • Eiendom
 • Kryptovaluta
 • Råvarer
 • Obligasjoner

Å investere i andre ting enn aksjer vil gi deg en mer diversifisert portefølje. Dette vil redusere risikoen for at du opplever store tap, til tross for at aksjemarkedet skulle falle.

Les om våre tips til alternative investeringer til aksjer under:

Crowdlending – invester i lån til bedrifter og tjen penger på renter

Crowdlending, som omhandler å investere i lån til bedrifter og tjene penger på renter, har vokst i popularitet de siste årene. Denne investeringsformen ble først tilgjengelig i Norge i 2017, og flere nordmenn har begynt å investere i crowdlending siden den tid. 

Et annet ord for crowdlending er folkefinansiering. Konseptet går ut på at flere investorer går sammen for å finansiere et lån til et prosjekt, som kan f.eks. være en eiendomsutvikler. Mange bedrifter ønsker heller å få lån fra folket enn å gå gjennom prosessen hos banken, som ofte også gir dårligere rente. Dette er derfor en vinn-vinn-situasjon for bedrifter og investorer. 

Kameo er Skandinavias største crowdfunding-selskap

I Norge er Kameo den største crowdfunding-selskapet, og også vår foretrukne plattform å handle fra. Her kan man investere i lån til bedrifter som gir en forventet årlig avkastning mellom 5 – 15 % og med månedlige rentebetalinger. Lånene er med sikkerhet i andre eiendeler, som gir en trygghet for investorene.

Gjennom deres plattform kan man enkelt registrere seg med BankID. Det tar kun et par minutter å registrere seg og du kan lese om alle bedriftslånene i deres plattform. Du kan starte å investere med så lite som 500 kroner. 

Kameo har gitt en gjennomsnittlig avkastning på over 8 % til sine kunder, men denne avkastningen kan også være høyere basert på hvilke bedrifter du ønsker å låne til. Under kan du se hvordan Kameo presterte i oktober 2022:

Eiendom – Et godt alternativ for investorer med kapital

Blant alternative investeringer til aksjer, er eiendom ofte sett på som den beste investeringen for dem med egenkapital. Ifølge Statistisk sentralbyrå har prisstigningen for bruke boliger i Norge økt med nesten 200 % de siste 20 årene. Det er derfor ingen tvil om at det å eie bolig har vært lønnsomt. 

Dette er selvfølgelig gjennomsnittet, og det finnes flere boliger som har økt vesentlig mer og andre vesentlig mindre, mye avhengig av lokasjon. 

Likevel er dette gevinsten du har hatt for å eie og bo i en bolig i Norge. Men hva om du investerer i eiendom som du ikke skal bo i selv? Da vil du tjene på både prisoppgangen og på leieinntekter samt at du vil betale vesentlig mindre i skatt sammenlignet med aksjer. Skattesatsen i 2022 er på 35,2 % for aksjer og 22 % for eiendom. 

Med dette avviket i skattesats, kan det være verdt å investere i eiendom kontra aksjer. Dersom du planlegger å leie ut en bolig du eier kan vi anbefale eiendomsmegler.no. Gjennom dem kan du innhente tilbud fra 5 ulike meglere og velge den eiendomsmegleren som passer best for å leie ut din bolig.

Kryptovaluta – For deg som har troen på et mer desentralisert samfunn

kryptovaluta, alternative investeringer

For dere som har kjennskap til kryptovaluta er klar over markedets volatilitet, som betyr at prisen svinger mye opp og ned i verdi, kan krypto være spennende. Det gjelder særlig dem med høy risikovilje og som ønsker å investere i fremtidens teknologi. 

Det anslås at rundt 500.000 nordmenn har investert i kryptovaluta. Og til tross for nedgangen i det finansielle markedet, har flere deler av samfunnet begynt å inkorporert kryptovaluta i hverdagen. 

Derfor er det mange som spår at kryptovalutamarkedet vil stige igjen. Likevel er det viktig å skille klinten fra hveten. Det finnes et hav kryptovaluta å velge mellom, og det gjelder å gjøre grundig research før man starter å investere. 

Vi kan anbefale Crypto.com som en god handelsplattform å investere i kryptovaluta fra. De tilbyr et stort utvalg av ulike krypto og du kan kjøpe og selge kryptovaluta uten å betale noe i gebyrer. Firi er et annet alternativ.

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Invester i metaverse: Fremtidens internett

Metaverse er et digitalt nettbasert samfunn, og bankgiganten Citi estimerer at metaverset kan øke til 13 milliarder dollar innen 2030. Det er ikke uten grunn til at flere store selskaper har valgt å bruke mye penger på å videreutvikle et eget metaverse, der Meta står i spissen. 

Det er flere kryptovalutaer som satser tungt på metaverse. Ved å investere i noen av disse kan du investere i tidlig i et marked i vekst. Noen kryptovaluta som investerer i metavers er Decentraland, Axie Infinity og The Sandbox.

Råvarer – Invester i råstoff som olje, gull og kaffe

Råvarer er en god alternativ investering til aksjer. Det finnes mange ulike råvarer man kan investere i, som inkluderer blant annet olje, gull, bomull, kaffe, hvete osv. Det som er attraktivt med denne investeringsformen, er at råvarer ikke følger de samme trendene og svingningene som aksjemarkedet.

Investering i kaffe, alternative investeringer, råvarer
Visste du at du kan investere i råvareprisene til kaffe?

Det er mange faktorer som spiller inn på hvordan råvareprisene beveger seg, som blant annet:

 • Produksjonsnivå
 • Geopolitiske forhold
 • Klimaforhold

For å investere i råvarer bør man ha gode kunnskap om makroøkonomiske hendelser, som ofte spiller en viktig rolle for hvordan ulike råvarepriser beveger seg. 

Du kan lese mer om investering i råvarer her eller komme i gang med å investere i råvarer ved å trykke på knappen under. 

Obligasjoner – Et godt tilskudd til en investeringsportefølje

Obligasjonsfond, eller rentefond, blir ofte betegnet som den sikreste investeringsmåten. Obligasjoner er lån som blir utstedt av statlige instanser og selskaper for å finansiere sin bedrift. Å investere i obligasjoner er anbefalt dersom du ønsker en portefølje med lavere risiko. 

Hvis du har privat pensjonsforsikring har du sikkert opplevd å bli spurt om hvor høy risiko du ønsker for din fondsportefølje. Porteføljene med lav risiko inkluderer en høyere andel rentefond, og de porteføljene med høy risiko har en høyere andel aksjefond og lavere andel rentefond. 

Som privatinvestor kan du også investere i rentefond. Nordnet er en velegnet plattform å investere i obligasjoner gjennom. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Andre populære alternative investeringer

Det finnes en rekke andre alternative investeringer til aksjer, også om vi ser bort fra det finansielle markeder. Det er mange andre objekter som er blant folkets mest populære alternative investeringer.

Ifølge selskapet Knight Frank er dette de mest populære luksuriøse alternative investeringene i 2021:

 1. Kunst
 2. Klassiske biler
 3. Klokke
 4. Vin 
 5. Smykker 
 6. Sjelden Whisky 
 7. Møbler 
 8. Fargede diamanter 
 9. Mynter
 10. Vesker

Selv om dette er en litt annen type investering, som også krever at man har visse forkunnskaper, har mange av disse gitt en solid avkastning. Blant annet har sjelden whisky gitt størst avkastning på 478 % de siste 10 årene. Deretter kommer klassiske biler og vin på 193 % og 127 %.

alternative investeringer.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål rundt alternative investeringer

Hva er alternative investeringer?

Alternative investeringer kan bety mye, men i de fleste finansielle sammenhenger betyr det andre investeringer en børsnoterte aksjer.

Gir aksjer best avkastning?

Det er ikke en selvfølgelig at å investere i aksjer vil gi deg best avkastning. Andre alternative investeringer enn aksjer kan være kryptovaluta, crowdfunding, eiendom og råvarer, for å nevne noen.

Hvilke alternative investeringer bør jeg investere i?

Dette bør baseres ut fra din investeringsprofil og hvor mye risiko du ønsker å ta. Kryptovaluta har gitt god avkastning de siste årene, men kommer med veldig høy risiko. Crowdfunding er også en investeringstype som har økt i popularitet blant nordmenn de siste årene.

Hvordan investere i metaverse?

Det finnes mange måter å investere i metaverse på, for eksempler gjennom å investere i aksjer eller kryptovaluta som satser på metaverse. Les mer om det her.

Hva er de mest populære luksuriøse alternative investeringene

I 2021 var de mest populære luksuriøse alternative investeringene kunst, klassiske biler og klokker. Det er dog sjelden whisky som har gitt best avkastning med 478 % de siste 10 årene.

Hva er smart å investere i?

Det er flere marked som har vist seg å være smart å investere i de siste årene, inkludert aksjer. Andre gode alternative investeringer er crowdfunding, råvarer og eiendom.

Hvordan kan jeg bli rik?

Tålmodighet er ofte den beste egenskap for å bli økonomisk fri. Det er lurt å spare penger jevnlig over tid i investeringer som kan gi god avkastning, enten det er aksjer, crowdfunding, aksjer eller andre investeringsformer.