Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Investere i råvarer? Alt om råvarehandel

Investere i råvarer? Alt om råvarehandel

Investere i råvarer

Å investere i råvarer har historisk vist seg som en lur måte å sikre mot fallende aksjekurser. Råvareprisene korrelerer nemlig i liten grad med verdensbørsene, og kan derfor være et godt tilskudd i en aksjeportefølje

Råvarer som olje, gull og kobber er også normalt forbundet med hyppige prisendringer, som gjør det til spennende mål blant tradere som ønsker å oppnå avkastning på kortere sikt.

I denne artikkelen finner du svar på alt som er nødvendig å vite om råvareinvesteringer. Vi beskriver hvordan du kommer i gang med handelen, hvilke råvarer som er mulig å kjøpe, ulike måter å kjøpe på – og ikke minst, fordeler og ulemper med å inkludere råvarer i porteføljen.

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert

Hva er råvarer?

Råvarer er råstoff som brukes som grunnlag i industriell produksjon. Råvarer har ingen gitt definisjon, men all råstoff fra naturen som kan brukes til å produsere energi, mat, forbruksvarer og andre produkter, kan defineres som en råvare.

Det skilles primært mellom to typer råvarer, «harde» og «myke». Harde råvarer består av metaller og energiressurser, mens myke råvarer består i hovedsak av landbruksprodukter.

Råvaremarkedet er en essensiell del av verdensøkonomien og det brukes i handel mellom land over hele verden. Her kan du finne mer informasjon om hva råvarer er.

Eksempler på råvarer;

 • Olje- og gass: Brukes til produksjon av energi, som strøm og oppvarming.
 • Bomull: Brukes i en rekke produkter, men hovedsakelig i klær og sengeklær.
 • Gull: Brukes først og fremst i smykkeindustrien, men er også et viktig metall innen industri og teknologi.
 • Kaffe: Nordmenns «favorittdrikk».
 • Aluminium: Et viktig metall innen industri.
 • Hvete: En viktig ingrediens i blant annet brød og pasta.

Hvorfor investere i råvarer?

Grunnen til at mange velger å kjøpe råvarer er at prisene som regel er motsykliske med aksjemarkedet. Det betyr at råvareprisene beveger seg i motsatt retning av verdensbørsene.

Typisk når aksjemarkedet faller i stor grad og er i et såkalt «bear-marked», som er en betegnelse når aksjekursene faller tilsvarende 20 prosent eller mer, vil råvareprisene normalt stige.

Dermed er råvareinvesteringer populært brukt som en måte å redusere eller eliminere risikoen for tap. På finansspråket omtales det som en «hegde». En hedge kan forklares som handel spesifikt utført for å fjerne risiko ved en annen investering.

År 2022 var et godt eksempel på hvor verdifullt det kan være å kjøpe råvarer og inkludere det i en investeringsportefølje. Stigende renter, høy inflasjon, og ikke minst krigen i Ukraina har sendt aksjemarkedet kraftig ned, mens råvarer som Olje og Hvete har i samme periode opplevde sin høyeste pris noensinne.

Slik investerer du i råvarer raskt og enkelt

Å investere i råvarer er enklere enn man skulle tro. Dette skal dagens handelsplattformer, som Nordnet, ha en stor takk for.

Slike plattformer muliggjør nemlig handel med enkle klikk på enten mobiltelefonen eller pc-en. Så når du investerer i olje via en handelsplattform er det ikke slik at du kjøper et fat olje som du må oppbevare i garasjen eller kjelleren, men du kjøper isteden en kontrakt, kalt «CFD», som gir eksponering mot oljeprisen.

For å komme i gang med investeringen trenger du å:

1. Finne en handelsplattform som tilbyr råvarehandel

Det finnes flere plattformer som tilbyr råvarer. Du bør velge en aktør med et godt utvalg og med lave gebyrer. Dessuten er det ekstremt viktig at plattformene du velger er regulert og lisensiert.

Bruker den en plattform uten nødvendige lisenser er sjansene store for å enten bli svindlet eller hacket. Utover det kan det være smart å se på hvilke funksjoner og verktøy som tilbys, spesielt om du skal ha en aktiv tilnærming for å trade råvarer. Da er risikostyringsfunksjoner, som stop-loss og take-profitt et «must».

En annen ting som er viktig å vurdere er hvilke type råvareinvesteringer du ønsker å gjennomføre. Ønsker du direkte eksponering mot råvaren eller å investere i råvareaksjer- og fond? Det er nemlig noen plattformer som er bedre egnet til den ene som det andre.

Beste plattformer til investering i råvarer

 1. Skilling: Plattform forbeholdt aktive tradere. Er prisvennlig, har et gigantisk utvalg og flere innovative verktøy. Merk at alle handler må gires, som betyr at ditt opprinnelige innskudd forstørres. Det gir mulighet for høye gevinster, men risikoen øker tilsvarende.
 2. Nordnet: Tilbyr råvaresertifikater (ETN) i fem forskjellige råvarer, og du kan velge om du vil handle med giring eller ikke. Er ikke like prisvennlig som Skilling, men er absolutt et godt alternativ og med god grunn en av Nordens mest populære handelsplattformer.

Se større en sammenligning av plattformene i artikkelen «Beste nettmegler».

Invester i råvarer hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert

2. Opprett konto

Å opprette konto er som regel gratis og tar sjeldent lang tid. Det du må være oppmerksom på er at ofte du må igjennom en verifiseringsprosess som inkluderer å sende inn kopi av enten pass eller førerkortet. Merk at dette kun er sikkerhetstiltak alle regulerte handelsplattformer er lovpålagte å gjennomføre. Utover det er det egentlig bare å følge stegene som anvist på de respektive sidene.

3. Sett inn penger

Betalingsmetoder du kan bruke er både bank- og kortoverføringer, iallfall om du bruker en plattform som Skilling. Der er også minsteinnskuddet på kun 1000 kroner. Hos Nordnet er det ingen minstekrav til hvor mye man må sette inn. Pengene er også på konto umiddelbart, med mindre du gjennomfører et bankinnskudd. Da kan det ta opptil 3 virkedager før pengene er tilgjengelige.

4. Begynn råvareinvesteringen

Nå er det bare å begynne investeringen. Det du må tenke på nå er hvilken råvare du skal investere i. Det er mulig å investere i både olje, gull, hvete, sølv kobber og mer. Hos Skilling får du som nevnt mulighet til å følge prisen (CFD) til mer enn 15 råvarer, i tillegg til at de har et bredt utvalg av aksjer og fond.

invester i råvarer hos Skilling.
80.2% av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.

Når du har klargjort hva du skal investere/trade er det bare å klikke på instrumentet, velge beløp og klikke på «Åpne handel». Som bildet viser får du flere muligheter. «Kjøp» og «Salg» henviser til hvilken type handel du ønsker å gjennomføre.

Førstnevnte tjener du penger om prisen stiger, mens «Salg» er en type handel der du spekulere i fallende priser og tjener penger på dette. Dette kalles for «shorting».

Stop-loss og Ta-profitt er ordrer som automatisk lukker din handel etter et bestemt beløp for å forhindre tap og sikre gevinster. Lånegraden er funksjonen som forstørrer ditt opprinnelige innskudd. Dette er en spennende funksjon, muliggjør svært høye gevinster, men som også medfører høy risiko.

Hvilken råvare bør man investere i?

Hvilken råvare du bør investere i er en vurdering du selv må ta, og valget bør avhenge av din strategi, risikotoleranse, men kanskje viktigste av alt ditt kunnskapsnivå.

Investerer du i råvarer du har kjennskap til, som du vet hva det brukes til og hva som normalt påvirker prisen, vil du bedre sjansene for å lykkes med investeringen.

For eksempel er det mange som tror at kobberprisen vil stige i fremtiden som et resultat av at det brukes mye i elektriske- og bærekraftige produkter, som elbiler og vindmøller. Har du tro på vindmøller vil få en større betydning som energikilde i fremtiden, kan kanskje kobber være riktig investering for deg.

Er du derimot kun ute etter å sikre deg mot fallende aksjekurser, er det heller gull du bør rette deg mot. Som en knapp råvare anses det som en trygg havn når det er uro i finansmarkedene.

Råvarer, kobber, hvete

Ulike måter å investere i råvarer på;

Vi nevnte tidligere at en råvareinvestering ikke innebærer å kjøpe den fysiske råvaren, men en kontrakt som gir eksponering mot råvareprisen, en såkalt CFD.

I tillegg til CFD-er kan du kjøpe råvareaksjer og råvarefond. Det er selvsagt også mulig å kjøpe den faktiske råvaren og eie det fysisk, men som investering er det lite hensiktsmessig.

Når du kjøper CFD-er, aksjer eller fond, slipper du problematikken rundt det å finne en trygg oppbevaringsplass, samt at du kan selge deg ut av investeringen lynraskt med noen enkle klikk på telefonen eller pc-en.

Investere i råvare aksjer

Å investere i råvareaksjer innebærer at du kjøper aksjene til et selskap som driver med en form for råvarevirksomhet. Det kan være salg eller utvinning av gull, distribusjon av hvete, eller leting etter olje. 

Kjøper du råvarer som aksjer er investeringen din knyttet til selskapets prestasjoner og ikke råvareprisen. Det vil si at investeringen kan falle og stige helt uavhengig av hvordan den faktiske råvarens utvikling.

Eksempler på råvareaksjer;

 • Equinor – Norges største selskap målt i markedsverdi. Driver med leting, utvinning og produksjon av olje, gass og andre energiformer.
 • Aker BP – Norsk oljeselskap med en markedsverdi på 211 milliarder kroner.
 • Yara – Norsk selskap som leverer miljø- og industrielle løsninger, særlig gjødselbaserte produkter, rundt om i hele verden. Har en markedsverdi på 101 milliarder kroner.
 • ExxonMobil – Et av verdens desidert største selskap. Har en markedsverdi på 3500 milliarder kroner. Selskapet driver med leting og utvinning av råolje og naturgass.
 • Asante Gold Corp – Gruveselskap som driver utvinning av gull og andre edle metaller. Har en markedsverdi på rundt 60 millioner kroner.
 • Barrick Gold – Selskap som driver med leting og utvinning av gull og kobber. Er verdens største gruveselskap, med en markedsverdi på nærmere 300 milliarder kroner.
 • First Quantum Minerals – Kanadisk selskap som driver med leting og utvinning av gull, kobber, nikkel og sølv. Er verdsatt til 160 milliarder kroner.
 • Nestlé – Verdens største produsent av mat- og drikkevarer. Er verdensomspennende og selger sine produkter i 189 forskjellige land.
Invester i råvarer hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert

Investere i råvarefond/ råvare ETF

Børsnoterte råvarefond, altså ETFer, har flere likhetstrekk med indeksfond. Et slikt fond investerer i flere råvarer og har som mål om å følge utviklingen til en råvareindeks.

Noen indekser dekker et bredt spekter av råvarer, mens andre har et langt smalere fokus og dekker kun en enkelt råvare og følger prisen på denne, som for eksempel SPDR Gold ETF. Dette fondet følger kun gullprisen, i likhet med en CFD.

Det finnes også råvarefond som investerer i aksjeselskaper innenfor de ulike virksomheten, blant annet Invesco Dynamic Energy Exploration & Production ETF. Fondet følger utviklingen til 30 amerikanske selskaper som driver med leting og produksjon av naturressurser.

Råvarefond liste;

 • Invesco Dynamic Energy Exploration & Production ETF – Fond som investerer minst 90 % av sine midler i amerikanske selskaper som driver leting og produksjon av naturressurser brukt til å produsere energi. Har en avkastning på omtrent 36 % det siste året.
 • SPDR Gold Shares ETF – Fond som investerer i gull, og som derfor gjenspeiler gullprisen. SPDR Gold Shares var lenge et av verdens mest verdifull børsfond.
 • Energy Select Sector SPDR – Fondet sporer utviklingen til børsnotert selskaper i Energy Select Sector Indeksen, som består av flere av verdens ledene energiselskaper, blant annet ConocoPhillips og ExxonMobil.
 • Theucrium Wheat Fund – Fondet sporer prisen på hvete, en av verdens viktigste matkilder. Avkastningen det siste året er på nærmere 20 %.
 • Global X Lithium & Battery Tech ETF – Fondet investerer i minst 80 % av sine eiendeler i selskaper som driver med produksjon eller utvinning av litium. Litiumbatterier er essensielle for elbilers drift.
 • Invesco DB Agriculture Fund – Fondet sporer utviklingen til flere råvarer, og er ment til å reflektere utviklingen til landbrukssektoren.
 • Global X Uranium ETF – Fondet investerer i globale selskaper innen uranindustrien.

Investere i råvarer som CFD

CFD er en forkortelse for «contract for difference, og det er et derivat som gjenspeiler prisen til finansielt aktivum, som i dette tilfelle er råvarer. Så når du kjøper CFDen til, la oss si olje, får du direkte eksponering mot oljeprisen.

Stiger oljeprisen tjener du penger, men dersom oljeprisen faller taper du penger. CFDer er svært populære, særlig blant tradere.

Dette fordi denne «forskjellskontrakten» muliggjør lynraske handler. Du kan raskt kjøpe og selge instrumentet, som er viktig skal du profitterte på kortsiktige prisbevegelser.

Ikke nok med det, med CFD kan du bruke flere spennende verktøy som «shorting» og «giring», samt risikostyringsfunksjoner som «stop-loss» og «take-profitt».

Eksempler på råvare CFDer;

 • Olje
 • Gull
 • Sølv
 • Nikkel
 • Hvete
 • Palladium
 • Bomull
 • Sukker

Trade råvarer – utnytt prissvingningene til din fordel

Grunnet de nokså hyppige prissvingningene til olje, gull, kobber etc. og de mange muligheten CFDer byr på, er råvaretrading særdeles attraktivt blant spekulanter som søker fortjeneste på kort sikt.

En «trade» kan forklares som en kortsiktig handel, altså kjøp og salg innenfor korte tidsperioder, der målet er å kjøpe når prisen er lav og selge når prisen er høy.

Råvaretrading kan foregå på flere måter og det inkluderer en rekke strategier, men det som trolig er den mest kjente og brukte metoden er daytrading. Her skjer handelen på samme dag, og målet er rett og slett å oppnå flere små gevinster som sammen akkumuleres til større gevinster.

Oljepris, råvaretrading
Prisutviklingen til Olje

Å trade råvarer er svært risikabelt og det krever både mye tid og kunnskap. Du må først og fremst vite hva som påvirker prisene, og deretter bruke tid på å analysere dette. Å trade er svært spekulativt og langt ifra det samme som en investering.

Når du investerer er målet å holde posisjon over lengre tid, gjerne over flere år. Fordelen med dette er at du blir mindre påvirket av de kortsiktige svingningene. For de aller fleste er det anbefalt med et langsiktig perspektiv når man investerer i råvarer.

Ønsker du likevel å teste råvaretrading bør du gjøre deg kjent med risikoen som involverer, og ikke minst hva som påvirker prisene.  

Hva påvirker råvareprisene?

Råvareprisene påvirkes av flere forhold, men i hovedsak av tilbud og etterspørsel. Tilbudet forklarer mengden, altså hvor mye som er tilgjengelig og utvunnet etc. mens etterspørselen sier noe om hvor stort behov det er for råvaren, kjøpekraft og interessen.

Et knapt tilbud og høy etterspørsel vil normalt føre til stigende priser, mens lav etterspørsel og et høyt tilbud fører til fallende priser.

Videre vil også følgende faktorer påvirke prisene

 • Produksjonsnivå
 • Lagerkapasitet
 • Transport
 • Klimaforhold
 • Politiske forhold
 • Populasjon

Politisk uro og konflikter, samt skattesatser, streik, økonomiske tiltak og ikke minst klimaforhold påvirker både tilbudet og etterspørselen.

Et eksempel er Ukraina-krigen som har sendt både hveten og oljen til sitt tilnærmet høyeste nivå noensinne. Ukraina er nemlig en av verdens største leverandører av hvete, mens Russland er sammen med Saudi-Arabia den største distributøren av olje. Konflikten mellom dem har redusert tilbudet av olje og hvete, som har ført til økende priser.  

Oppsummering av investere i råvarer

Å investere i råvarer er populært brukt som en måte for å eliminere risikoen ved aksjeinvesteringer. Typisk når aksjemarkedet faller, stiger råvarer som olje og gull.

Dermed kan man oppnå det som kalles for en god «risikojustert avkastning». Dog er råvareinvestering, som alle investeringer, forbundet med en viss risiko, særlig på grunn av de hyppige prisendringene.

Les deg derfor godt opp, lær deg markedet å kjenne og lag en strategi som du ønsker å følge før du begynner investeringen. Føler du deg trygg og ønsker å begynne investeringen, er det enkelt å komme i gang.

Du trenger bare å opprette konto på en handelsplattform, der vi anbefaler Skilling og Nordnet grunnet deres enorme råvareutvalg.

Ofte stilte spørsmål

Hva er råvarer?

Råvarer er råstoff som brukes i industriell produksjon, som for eksempel olje, gull eller hvete.

Er råvarer en god investering?

Råvarer en populært brukt som en «hedge» mot fallende aksjekurser. Normalt når aksjemarkedet faller, stiger råvareprisene.

Hvilke råvarer kan man investere i?

Du kan investere i råvarer som olje, gull, hvete, kobber, nikkel, sukker, bomull og sølv.

Hvordan investere i råvarer?

Du kan investere i råvarer ved å kjøpe et råvarederivat (CFD) som gir eksponering mot prisen, råvare, eller så kan du investere i et aksjeselskap med en form for råvarevirksomhet. For å begynne investeringen trenger du bare å opprette konto på en plattform som Nordnet.

Kan man investere i olje?

Ja, du kan investere i olje enten ved å kjøpe et derivat som lar følge oljeprisen, eller så kan du indirekte investere via et oljeselskap.

Må jeg skatte av råvareinvesteringen?  

Ja, alle gevinster og inntjeninger fra investeringen må skattes. Du skatter kun når du realiserer gevinster. For mer informasjon, kan du klikke her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *