Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » 1. Hva er ETF og er det en investering som passer deg?

1. Hva er ETF og er det en investering som passer deg?

ETF, investering, aksjer, fond

«Hva er ETF?» er første av totalt 3 artikler i vår ETF-guide.

ETF er en forkortelse for «Exchange Traded Fund», som på norsk betyr børsnoterte fond, og gir deg en god mulighet til å spisse porteføljen med aksjer innenfor spesifikke marked, til billig penge. 

Flere nordmenn har fått øynene opp for ETF-er de siste årene. Investering i slike fond kan være en god strategi for langsiktig investering, samtidig som du vil ha muligheten til å kjøpe tematiske aksjer du har troen på fremover, enten det er innenfor solenergi, kunstig intelligens eller boligmarkedet. 

Les mer om hva ETF er og fordelene med å inkludere ETF-er i en investeringsportefølje. 

Hva er ETF?

Enkelt forklart er dette et finansielt produkt som lar deg kjøpe fond på samme måte som du kjøper en aksje. 

Når du investerer i et indeksfond, vil en forvalter gjøre kjøpene for deg. Denne forvalteren vil forsøke å speile verdensindeksen, MSCI World, så tett så mulig. Investerer du i verdensindeksen gjennom en ETF vil du kjøpe indeksen til nåværende kurs og investere i alle aksjene som befinner seg i indeksen til enhver tid. 

Nordnet, som er Nordens største handelsplattform, skriver at ETF-er er en god og billig måte å skape en bred portefølje på, samtidig som det er en god måte å investere i spesifikke bransjer og temaer. 

Fordeler med ETF-investering

ETF-er har ikke vært like bredt markedsført i Norge som i andre land. Derfor ser vi at noen nordmenn har vært usikre på disse produktene, men samtidig ser vi at flere går i gang med å inkludere ETF-er i porteføljen. 

Her er noen fordeler med ETFer:

 • ETFer har en lavere kostnad enn ordinære fond.
 • De børsnoterte fondene handles i realtid på børsen, som gjør det enklere og raskere å kjøpe seg inn og selge seg ut. 
 • Det er enklere å spisse porteføljen med investeringer i spesifikke sektorer og bransjer, som f.eks. teknologi eller helse. 
 • De handles som en vanlig aksje. Det betyr at man ikke trenger å vente flere dager før kjøpet er gjennomført, som er tilfelle når man kjøper et fond. 
solenergi, ETF, investering
Har du troen på selskaper innenfor solenergi? Da kan du investere i aksjer som satser på dette gjennom en ETF.

ETF-er gir deg tilgang til spesifikke markeder

En annen stor fordel ETF-er gir deg, er at du får tilgang til å investere i spesifikke marked du ellers ikke ville hatt muligheten til. Du kan for eksempel investere i internasjonale aksje- og råvareindekser. 

Tre eksempler på dette er:

 • The Health Care Select Sector SPDR: Denne ETF-en gir deg eksponering mot alle aksjer innenfor helsesektoren i S&P 500-indeksen. Fondet har gitt en avkastning på 330 % siden 2010, som tilsvarer en årlig avkastning på over 25 %.
 • SPDR Gold ETF: Gir deg enkel og billig tilgang til gullmarkedet. Gull blir ofte kjøpt som en hedge mot aksjemarkedet, og er en fin investering for de som tror på en liten nedgang i aksjemarkedet fremover. 
 • Schwab US Dividend ETF: Interessert i å investere i utbytteaksjer, men usikker på hvor du skal starte? Denne ETFen består av minimum 90 % av aksjene som befinner seg i Dow Jones utbytteindeks. 
Nordnet. Hva er ETF?
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Hva kjennetegner gode ETF-er?

Som med alle andre finansielle produkter, finnes det gode ETF-er og dårligere ETF-er. Din oppgave som investor er såklart å finne riktig type ETF ut fra din investeringsstrategi. Heldigvis er dette nokså enkelt. Dette er punkter som kjennetegner gode ETFer:

 • Det skal være lett å forstå hva man kjøper: Fondet bør ha tilstrekkelig med informasjon lagt ut. Investerer du i et ETF hos eToro eller Nordnet, vil som regel informasjonen være presentert på kjøpssiden. 
 • Korrekt avkastning til underliggende indeks: Følger ETF-en indeksen S&P 500? Da kan du enkelt sjekke om fondet har gitt tilsvarende avkastning som indeksen. 
 • Lav pris: En av de store fordelene med ETF-er er at de er rimelige å kjøpe, du trenger nemlig ikke et mellomledd for å utføre handelen. 
 • Tilbys fra en kjent aktør: Et kort søk, og du vil finne ut av om ETF-en selges fra en pålitelig aktør. Eksempler på kjente ETF-aktører er iShares, Vanguard, SPRD og ARKK.

Høres det komplisert ut? Bekymre deg ikke! Det finnes mange børsnoterte fond som oppfyller disse kravene. Hvis du investerer i en regulert og pålitelig handelsplattform, kan du være sikker på at de ikke godtar hvilke som helst produkter på plattformen. 

ETF, indeks, indeksfond, investering
Via ETFer kan du investerer direkte i diverse indekser, som Dow Jones, S&P-500 og Nasdaq-100.

Vi anbefaler likevel å gjøre litt research før du går i gang med å investere. Dette gjelder i grunn uavhengig av hva du planlegger å investere i, om det måtte være aksjer, aktivt forvaltede fond eller råvarer. 

Hvem bør investere i ETF?

Det har vært et inntrykk av at ETF-er kun passer aktive tradere eller profesjonelle investorer. Dette kunne ikke vært lenger fra sannheten. ETF-er er nemlig billig og gir bred diversifisering, som gjør at det kan passe til enhver person som ønsker å spare i aksjer. 

Exchange Traded Funds kan passe for deg som:

 • Ønsker å spre risikoen mot andre marked, på en billig måte. 
 • Vil investere i sektorer som ellers er lite tilgjengelige, som f.eks. spesifikke råvarer, råvaremarkedet, teknologisektoren osv. 
 • Ønsker å investere i alle aksjene som en indeks består av. 
Nordnet. Hva er ETF?
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Hva er forskjellen mellom indeksfond og ETF?

Selv om indeksfond og ETF-er har noen likheter, er det likevel noen vesentlige forskjeller mellom investeringsformene. 

Når du investerer i et indeksfond, vet du ikke hvilken kurs du kjøper fondet på. Årsaken til dette er fordi forvalteren handler aksjene for deg på et gitt tidspunkt. Siden prisen på ETF-er stiger og faller ut fra markedets tilbud og etterspørsel, vil du se hva kursen er på i sanntid. 

En annen vesentlig forskjell er at du kan kjøpe og selge deg ut av et børsnotert fond samme dag. Når du har kjøpt ETF-en, eier du den. Kjøper du et fond vil det gjerne ta flere virkedager før investeringen dukker opp i porteføljen. 

Til slutt har fond frihet til å luke ut selskaper de ikke ønsker å ha i porteføljen. Dette kan f.eks. Være av etiske forhold. Kjøper du en ETF som følger en indeks, vil du investerer i alle selskapene indeksen består av. 

Tilsvarer ETF høy risiko?

På samme måte som andre fond, varierer risikograden hos børsnoterte fond fra lav til høy. Siden du handler et fond, vil det tilsvare en lavere risiko sammenlignet om du investerer i en enkeltaksje. Samtidig så vil risikoen avhenge av hva ETF-en investerer i. S&P 500, som består av de 500 største børsnoterte selskapene, vil ha en vesentlig lavere risiko enn en ETF som investerer i et dusinvis av vekstaksjer innenfor teknologisektoren. 

Konklusjon

Mange har en formening om at ETF er en risikabel investering som er forbeholdt profesjonelle investorer. Dette er noe som rett og slett ikke stemmer. ETF-er vil kunne gi deg en bred eksponering, samtidig som du vil ha muligheten til å investere i marked du ellers ikke ville hatt tilgang til. 

Det som kjennetegner ETF-er, er at det er billig å investere i. I tillegg vil du også ha muligheten til å kjøpe og selge indekser på flekken. Du behøver heller ikke et mellomledd, ettersom investeringen ikke blir styrt av en forvalter.

Med dette håper vi at du har fått en litt bedre forståelse for hva ETF egentlig er. Vi kan anbefale å kjøpe ETF-er gjennom en av våre anbefalte plattformer, som du finner i artikkelen «beste nettmegler«.

Les de neste artiklene av vår ETF-guide:

Del 2: Hvordan investere i ETF? Slik kommer du i gang!

Del 3: Beste ETF å investere i? Disse fondene har gitt høyest avkastning!

Ofte stilte spørsmål

Hva betyr ETF?

ETF betyr «Exchange Traded Fund», som på norsk betyr børsnoterte fond. Dette er et investeringsprodukt som lar deg kjøpe indekser på samme måte som du skulle kjøpt en aksje. 

Hva er forskjellen på indeksfond og ETF?

Et indeksfond blir styrt av en profesjonell forvalter, mens et børsnotert fond følger utviklingen til en indeks. Gjennom en ETF vil du kunne kjøpe en indeks billig, samtidig som du kan kjøpe deg inn og selge deg ut samme dag.

Er ETF trygt å investere i?

Ja, børsnoterte fond passer fint inn i en langsiktig portefølje. På samme måte som andre fond, finnes det ETF-er med ulike grad av risiko.

Hvem bør investere i ETF?

ETF, eller børsnoterte fond, passer alle investorer som ønsker å spre risikoen mot andre marked, på en billig måte.

Hva er gode ETFer?

Et godt børsnotert fond bør ha tilstrekkelig med informasjon tilgjengelig, være lavt priset og tilbys fra en kjent aktør.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X