Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere i ETF? Slik kommer du i gang!

Hvordan investere i ETF? Slik kommer du i gang!

Investere i ETF, kjøpe ETF

«Hvordan investere i ETF?» er den andre av totale tre artikler i vår ETF-guide.

Tidligere har vi sett på hva ETF faktisk er og hvilke investorer som bør vurdere å inkludere ETF-er i sin portefølje. Som vi har sett, er dette en investering som kan passe de fleste, enten man er en kortsiktig trader eller en langsiktig investor.

Med dette i bakhodet, vil du kunne ha godt nytte av å vite hvordan du kommer i gang med å kjøpe ETF-er. I denne artikkelen skal vi derfor se på hvordan du kommer i gang med å investere i ETF samt hvilke plattformer som tilbyr slike produkter.

Hvor kan jeg kjøpe ETF-er?

La oss først ta en titt på hvor du faktisk kan investere i ETF-er. For de som leste første del av guiden, er nå klar over at ETF-er er et nokså utbredt investeringsprodukt. Det betyr at du vil kunne kjøpe ETF hos de aller fleste regulerte handelsplattformene.

Dette er gode nyheter for alle som ønsker å investere i ETF-er. Det betyr at du mest sannsynlig kan investere i produktene hos handelsplattformen du allerede har en registrert bruker, eller at du ikke trenger å undersøke plattformene kun basert på om de vil tilby ETF-er, får det vil de mest sannsynlig gjøre uansett.

Personlig liker vi handelsplattformer som tilbyr et bredt utvalg av finansielle produkter, er enkle å bruke og gir tilstrekkelig med informasjon. Med et utgangspunkt i dette, kan vi anbefale følgende tre handelsplattformer for investering av ETF og andre finansielle produkter:

  • eToro: Dette er en internasjonal handelsplattform som tilbyr et stort utvalg av internasjonale aksjer og inkludert mange ETF-er. De har over 25 millioner kunder verden over og gir deg tilgang til verdens største sosiale tradingnettverk. Her kan du kommunisere med andre investorer, få tips og hente inspirasjon. Vår foretrukne plattform.
  • Nordnet: Nordens største nettmegler og er best for kjøp av nordiske aksjer og fond. Plattformen har et stort utvalg av aktive og passive fond, men noe mindre utvalg av ETF (børsnoterte fond). Med Nordnets månedlige sparing, passer plattformen ypperlig for de som har en passiv tilnærming til sin sparing og ønsker å sette av noen penger månedlig.
  • Kron: Den norske aktøren har spesialtilpasset seg mot fondsmarkedet. Det betyr at du ikke vil ha muligheten til å investere i enkeltaksjer. Vi anbefaler denne aktøren til investorer som kun ønsker å investere i fond og har en passiv investeringstilnærming.
Kapitalen din er i fare. Andre avgifter påløper. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees.

Slik kommer du i gang med å investere i ETF

Mange av våre lesere har allerede investert i aksjer og/eller indeksfond. For dere er dette en god nyhet, for det er nemlig vel så enkelt å komme i gang med å investere i ETF. Dersom du ikke har investert i aksjemarkedet enda, frykt ikke. Det er svært enkelt å komme i gang.

Vi har laget en enkelt guide under som viser deg hvordan du investerer i ETF, steg-for-steg:

1. Velg en handelsplattform

Det første du må gjøre er å velge en handelsplattform du ønsker å handle fra. Vi har allerede anbefalt eToro, Nordnet og Kron, som er gode alternativer.

Dersom du ønsker å ha alle pengene samlet på samme sted, tilbyr også flere banker handel i ETF-er og andre finansielle instrumenter. Selv om dette er en mulighet, bør du vite at det ofte kommer med noe høyere gebyrer. Samtidig ser vi at flere er villig til å ta ut sine sparepenger igjen dersom de ligger i banken – som ofte går imot ideen om langsiktig sparing.

Uansett hvilken plattform du velger, er det viktigste å komme i gang. Videre vil vi ta utgangspunkt i hvordan du kjøper ETF fra eToro, men selve prosessen er nokså lik alle plattformer.

2. Registrer deg og opprett konto

Å registrere en konto hos eToro er svært enkelt og tar lite tid. Klikk deg inn på hjemmesiden og opprett et brukernavn og passord. Deretter fyller du inn din e-postadresse.

Deretter vil du motta en e-post som du må bekrefte, for så å verifisere din identitet. Du kan registrere deg hos eToro her. Vi gjør oppmerksom på at du risikerer å tape dine penger.

ETF, etoro, registrering
eToro er en investeringsplattform med flere eiendeler. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

For å beskytte dine penger og for å forhindre kriminell aktivitet, er du lovpålagt å utføre en såkalt Know-Your-Customer (KYC)-prosess. Dette er noe du må gjennom hos alle regulerte plattformer, og innebærer spørsmål som:

  • Hvor mye planlegger du å investere?
  • Hvor kommer dine investeringspenger fra?
  • Er du innforstått med risikoen med å investere?

3. Gjennomfør et innskudd

For å kunne investere i ETF, er du selvfølgelig nødt til å gjennomføre et innskudd først. Dette er enklere hos eToro enn mange andre plattformer, siden de godtar mange ulike overføringsalternativer, som blant annet bankoverføring, kredittkort/debetkort eller PayPal For å komme i gang med å investere, må du sette inn minimum 50 dollar, som tilsvarer rundt 500 norske kroner.

Gjør et innskudd eToro.

4. Finn ETF-en du vil kjøpe

Hos eToro tilbys det ETF-er som representerer mange marked og sektorer. Du kan også være sikker på at ETF-ene som tilbys er fra store kjente aktører.

Du kan selv velge om du vil investere i store indekser, som S&P500, eller i spesifikke sektorer, som for eksempel børsnoterte fond innenfor teknologiaksjer eller solenergi-aksjer.

For å finne ønskede objekt, trykk på ETF-er i plattformen og naviger deg rundt tilbudene som du er interessert i. Dersom du allerede vet hvilke ETF du vil investere i, kan du søke opp ETF-en i søkefeltet øverst i plattformen.

5. Investere i ETF

Nå er du kommet til siste steget i prosessen – hvor du faktisk går i gang med å investere i ETF.

Trykk på produktet du ønsker å investere i. Da vil du bli videreføst til kjøpssiden. Her kan du lese mer om produktet, som kursutvikling, informasjon om ETF-en og mer. For å kjøpe ETF-en, trykker du på «investere».

Her vil du legge inn din ordre. Velg beløpet du ønsker å investere for og trykk på «åpne handel». Deretter vil din investering fullføres og du vil se ETF-en i din portefølje.

Investere i aksjer hos eToro

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. eToro er en investeringsplattform med flere eiendeler. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Å investere i ETF kan gi god gevinst

Ovenfor har du nå fått fasiten på hvordan du kommer i gang med å investere i ETF. Å investere i riktig ETF vil kunne ha en betydelig påvirkning på din fremtidige finansielle situasjon. Siden aksjemarkedet blir sett på som et av de beste stedene å spare sine penger, vil ETF-er være glimrende for langsiktig sparing.

Bare la oss ta en titt på iShares Core S&P 500 ETF som tilbys av alle handelsplattformene vi har listet opp tidligere. Dette fondet følger utviklingen til den brede markedsindeksen S&P500. Den består av akkurat de samme selskapene og har gitt en tilsvarende avkastning.

S&P500 ETF investering
Skjermbilde fra Kron.

Hvorfor er dette så positivt? Ser man på andre fond, enten det er indeksfond eller aktive forvaltede fond, er det kun fåtallet som klarer å faktisk slå markedsindeksen. Det betyr at for deg som investor vil du ha en stor sjanse til å oppnå bedre resultater ved å investere i S&P 500 gjennom et børsnotert fond (ETF) enn et fond styrt av en forvalter.

I løpet av de siste 5 årene har iShares Core S&P 500 ETF gitt en avkastning på 117 %, som tilsvarer over 16 % årlig avkastning. Investerte du 100 000 kroner i denne ETF-en for 5 år siden, ville du altså hatt 217 000 kroner i dag. Og siden fondet ikke styres aktivt, er det svært billig å investere i ETF-produkter.

Les også:

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere i ETF?

Å investere i ETF er en nokså enkelt prosess. Det eneste du må gjøre er å finne en regulert handelsplattform som tilbyr ETF, sette inn penger og finne produktet du vil investere i.

Bør jeg kjøpe ETF?

Å kjøpe ETF kan være et fint tilskudd til en investeringsportefølje. Dette gir deg muligheten til å investere i indekser, som MSCI World, S&P 500 eller Dow Jones.

Er det lurt å investere i ETF?

Ja, det kan være lurt å investere i ETF, enten du er en kortsiktig trader eller langsiktig investor. ETF-er er fond som enten kan innebære alt fra markedsindekser til spesifikke sektorer.

Er ETF en trygg investering?

Det er ingen investeringer som klassifiseres som helt trygg, men ETF-er er børsnoterte fond som har ulike risikograd. Visse ETF-er kan være et fint tilskudd i en langsiktig investeringsportefølje.

Kan jeg kjøpe ETF på en aksjesparekonto?

Ja, du kan kjøpe visse ETF-er uten gearing på din aksjesparekonto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *