Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere 100 000 kroner?

Hvordan investere 100 000 kroner?

Hvordan investere 100 000 kroner nå? Aksjer, fond, eiendom

Å investere betyr at du setter penger i noe som kan gi merverdi over tid. Dette kan være i for eksempel aksjer, fond, eiendom eller andre objekter eller finansielle instrumenter som kan stige i pris.

På et tidspunkt er det mange som opplever at de har litt ekstra midler å rutte med. Å investere disse pengene riktig vil kunne gi et bedre utgangspunkt enn om man lar pengene stå i banken. 

I denne artikkelen ser vi på hvordan man bør investere pengene sine hvis man har 100 000 kr i investerbar kapital. 

Ønsker du å motta markedsinformasjon? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hva er investering?

For at dine penger skal gi øke i verdi, er du nødt til å investere i noe som normalt sett stiger i verdi over tid. Å ha pengene i bankkontoen beregnes for eksempel ikke som investering. Blant annet er dette fordi renten man mottar er lavere enn prisveksten på varer og tjenester (inflasjon), som betyr at pengene vil tape verdi over tid. 

Det finnes mange ulike måter å investere sine penger på. Her er noen eksempler på hva man kan investere i:

 • Det finansielle markedet: Man kan for eksempel investere i aksjer, fond, ETF-er etc. 
 • Eiendom: Man kan kjøpe hele eller deler av en eiendom og tjene penger på prisutviklingen og leieinntekter
 • Crowdlending: Du kan tjene penger på å låne ut pengene dine til andre prosjekter. Dette kan du gjøre gjennom Kameo, som er Skandinavias største crowdlending-selskap.
 • Andre objekter: Har du nok kunnskap om visse objekter, som kunst, biler og vin, kan dette også fungere som investeringsobjekter.
Hvordan investere 100 000 i aksjer?
Investorer som har investert penger i Apple-aksjen har tjent mye penger over tid.

Hvordan investere 100 000 kroner? 

Å ha 100 000 kroner tilgjengelig kan føles ut som et høyt beløp, men i et investeringsperspektiv er det relativt lite. Men dersom man plasserer pengene riktig, kan de vokse til å være verdt mye fremover i tid. 

Dersom man har 100 000 kroner å rutte med, er det for eksempel vanskelig å investere i eiendom. Årsaken til dette er at man har får lite kapital til å kunne få lån fra banken. Og skulle man fått innvilget et lån vil renten sannsynligvis være nokså høy, som gjør det til et dårlig investeringsobjekt. 

Med et slikt beløp kan det være verdt å rette blikket mot aksjemarkedet. I løpet av de siste 100 årene har aksjemarkedet levert en årlig avkastning på over 9 %. Og visse aksjer og fond har gitt en vesentlig bedre avkastning enn dette igjen. For eksempel har S&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA, gitt en årlig avkastning på nesten 12 %

Under ser du et eksempel på hvor mye du vil tjene dersom du investerer 100 000 kroner over 40 år med en årlig avkastning på 10 %. 

Sparekalkulatoren er hentet fra Odin Fond

Hvordan investere 100 000 kroner i aksjer? Slik går du frem!

Å komme i gang med å investere i aksjer er svært enkelt. Det eneste man trenger å gjøre er å:

 1. Velge en godt egnet handelsplattform hvor man kan kjøpe og selge aksjer gjennom
 2. Opprette en konto
 3. Gjennomføre et innskudd
 4. Velge aksjen og beløpet man ønsker å investere med

Under har vi laget en steg-for-steg guide som viser hvordan du kommer i gang.

1. Velg en handelsplattform

Det første du må gjøre er å velge en handelsplattform. Når du skal i gang med å vurdere hvilke plattform du vil bruke, er det noen faktorer som er viktig å se på:

 • Er plattformen trygg og sikker å bruke?
 • Hvor stort er utvalget?
 • Tilbyr de konkurransedyktige priser?
 • Er det lett å handle gjennom plattformen?

Ut fra disse faktorene, og mange flere, kan vi anbefale handelsplattformen til eToro. Denne plattformen blir brukt av nesten 30 millioner investor over hele verden, har et stort utvalg av aksjer og fond og tilbyr svært lave gebyrer. 

I denne plattformen kan du også investere i norske og internasjonale aksjer. De tilbyr også en helhetlig informasjon og finansielle detaljer om de ulike selskapene, som gjør det enkelt å vurdere investeringsobjekter. 

Hvordan investere 100 000 kroner? Investeringstips. Prøv eToro.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

2. Opprett en konto

Deretter er du nødt til å opprette en konto. Dette gjør du ved å fylle inn ditt navn, brukernavn og e-post. Du må også gjennomgå en såkalt KYC-prosess, som innebærer å utfylle noen investeringsrelaterte spørsmål. 

Investere 100,000 kroner. Investeringstips.
eToro er en investeringsplattform med flere eiendeler. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er i fare.

Dette er for å beskytte dine midler og for å hindre ulovlig aktivitet. KYC-prosessen er lovpålagt å utføre av alle lisensierte og regulerte plattformer. Å opprette en konto hos eToro tar ikke mer enn et par minutter.

3. Utfør et innskudd

Når du har fullført steg to, kan du gå i gang med å sette inn et innskudd i plattformen. Dette gjør du ved å trykke på “sett inn penger” til venstre side på menyen inne i plattformen. 

Du har muligheten til å gjøre dette gjennom en bankoverføring, ved bruk av debet- eller kredittkort eller via andre digitale løsninger, som Skrill eller PayPal.

For å investere gjennom eToro kreves det kun et minsteinnskudd på 50 dollar, som tilsvarer rundt 500 norske kroner. Pengene vil bli overført til kontoen din umiddelbart dersom du velger å overføre med et debet- eller kredittkort eller via digitale e-pengeoverføringstjenester.  

Sett inn penger eToro.

4. Invester i aksjer

Når pengene er kommet inn, kan du komme i gang med å investere 100 000 kroner. Du søker enkelt på aksjen eller fondet du ønsker å investere i på søkefeltet øverst. Du vil få mer informasjon om selskapet/fondet ved å trykke på logoen. 

Når du har valgt aksjen du ønsker å investere i, trykker du på handle. Deretter fyller du inn ønsket investeringsbeløp, ser over og gjennomfører handelen.

Investere i aksjer hos eToro

Som du kan se, ønsker vi å kun investere 1000 $ i dette eksemplet, som tilsvarer rundt 10.000 kroner. Når man er klar til å investere trykker man på “åpne handel”, eller «angi rekkefølge» dersom børsmarkedet er stengt.

Så enkelt er det å komme i gang med å investere i aksjer gjennom handelsplattformen til eToro.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Investere 100 000 kroner i aksjer passer best for aktive investorer

Dersom du har litt ekstra tid til å utføre research og ønsker å eie deler av et selskap, kan det være anbefalt å investere i aksjeselskap. 

Når du kjøper aksjer i et selskap, som i Microsoft, vil du være en av eierne i dette selskapet. Hvis selskapet gjør det godt, resulterer dette som regel i at aksjene stiger i verdi. Da vil dine eiendeler bli mer verdt, og du vil tjene penger på din investering. 

Hvordan investere 100 000 kroner for å spare penger over tid?
Man kan komme i gang med å investere i aksjer med bare 100 kroner, og det er svært enkelt å komme i gang!

Hvorfor investere i aksjer?

Å investere i aksjer har gitt god avkastning over tid. Derfor har det vært lønnsomt å sette pengene sine i aksjeselskap. Som investor kan du tjene penger på å investere i aksjer på to måter:

 1. Ved å selge aksjene for en dyrere pris enn hva du kjøpe dem for
 2. Ved å motta utbytte fra selskapet, som er en god måte å tjene passiv inntekt på

Flere selskap opplever både kursøkning samtidig som de har en god utbyttepolicy. På den måten vil man tjene penger både på at aksjene stiger i verdi samt at du mottar passiv inntekt ved å motta utbytte. Eksempler på slike selskap er DNB, Microsoft og Apple. 

Hvilke aksjer bør du investere i?

Du er viktig at du gjør grundig research før du går i gang med å investere i aksjer. Hva du investerer i bør avhenge av din investeringsstrategi, hvor god økonomi du har samt hvor mye risiko du er villig til å ta. 

Gjennom eToro vil du få innblikk i selskapets prestasjoner, finansielle situasjon samt annet informasjonen du trenger å vite. Dette gir deg et bedre utgangspunkt når du går i gang med å kjøpe aksjer. 

eToro.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

Investere 100 000 kroner i fond passer perfekt for nybegynnere 

Å investere i fond passer utmerket dersom du ønsker å investere i aksjemarkedet, men ikke har tid eller interesse for å utføre selskapsanalyser. 

Når du kjøper fond, lar du en profesjonell forvalter investere pengene for deg. Du kan både investere i indeksfond og aktivt forvaltede fond. Førstnevnte følger en markedsindeks, som for eksempel Hovedindeksen på Oslo Børs. Et aktivt forvaltet fond tilsier at forvalteren selv investere i visse selskaper ut fra egne analyser

Det finnes ingen fasitsvar på hvilke fond man bør investere i, men man bør være klar over at aktive fond krever høyere gebyrer. Dette er fordi det krever mer arbeid fra forvalterens side. 

Du kan velge mellom mange ulike type fond, som innehar ulik risiko og mulighet for avkastning. Trykk her for å lese mer om investering i fond

6 gode tips til deg som skal investere 100 000 kroner

Uavhengig av beløpet du ønsker å investere med, er det viktig å ha en klar strategi på plass. Her er noen tips for å lykkes med å investere:

 1. Sett deg klare mål: Hva er årsaken til at du investerer pengene? Er det for å kjøpe en bolig om noen år, for å pensjonere deg tidlig eller for langsiktig sparing? Hvor lenge du ønsker å ha pengene i markedet vil gi deg en pekepinn på hvor høy risiko du kan ta for å oppnå ditt mål. 
 2. Invester ut fra din risikotoleranse: Å investere kommer alltid med en risiko, men noen investeringer innebærer en langt høyere risiko enn andre. Hvor mye risiko er du villig til å ta for å øke sjansen for å oppnå god avkastning?
 3. Gjør grundig research på forhånd: Det er viktig at du vet hva du investerer i før du setter penger i en aksje eller i et fond. Investerer du i aksjer, les deg opp om selskapet først. Investerer du i fond, les deg opp om hva slags type aksjer og marked de investerer i.
 4. Spre risikoen: For å redusere sjansen for tap, er det viktig å spre pengene over flere investeringer. Dersom du ønsker å investere i aksjer, kan du spre risikoen ved å inkludere noen fond i din investeringsportefølje.
 5. Vær klar over at markedet svinger: Det er ikke slik at markedet kun går oppover, så du må også være forberedt på litt nedturer på veien. Mange får panikk når de ser sine verdier reduseres, men dette er som regel et godt tidspunkt å investere mer. Da er tross alt aksjene rimeligere priset. 
 6. Invester jevnlig: Det er vanskelig å time markedet. For å redusere sjansen for at du kommer inn på et dårlig tidspunkt, er det lurt å investere jevnlig over tid. 
Hvordan investere 100 000 kroner for å få pengene til å vokse?
Ved å investere klokt kan du oppleve at dine penger vil vokse over tid.

{etoroCFDrisk} % av ikke-profesjonelle kunder taper penger ved å handle CFDer.Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å tape pengene dine.

eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks,  as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. {etoroCFDrisk} % of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results. Trading history presented is less than 5 complete years and may not suffice as basis for investment decision.

Copy Trading does not amount to investment advice. The value of your investments may go up or down. Your capital is at risk.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere 100 000 kroner nå?

Med et beløp på 100 000 kroner, kan det være lurt å investere i aksjer. Med aksjer kan du starte å investere med et lite beløp, og aksjemarkedet har gitt god avkastning over tid. 

Er det lurt å investere i aksjer nå?

I den siste perioden har vi opplevd et bredt børsfall. I etterkant av slike perioder er det vanlig at aksjemarkedet opplever en oppgang. Derfor kan dette være et godt tidspunkt å investere i aksjer på.

Bør jeg investere 100 000 kr i aksjer eller fond?

Dette er begge gode alternativer. Fond passer best for nybegynnere som ikke ønsker å sette seg inn i aksjemarkedet, mens aksjer passer bedre for aktive investorer. 

Hva er viktig å tenke på når jeg skal investere?

Det er anbefalt at du setter deg noen klare mål før du går i gang med å kjøpe aksjer eller fond. Det er også viktig at du leser deg opp om investeringene i forkant.

Kan jeg investere i eiendom med 100 000 kr?

Å investere i eiendom med et så lite beløp, er ikke nødvendigvis en veldig god investering. Da vil du ende opp med et høyt lån som må nedbetales over flere år.