Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hva er passiv inntekt og hvordan tjene penger uten å jobbe for dem?

Hva er passiv inntekt og hvordan tjene penger uten å jobbe for dem?

Passiv inntekt

Passiv inntekt er når du tjener penger uten å jobbe for dem. Dette kan for eksempel være fra inntektene du mottar gjennom å leie ut en bolig, avkastningen du får fra dine aksjeinvesteringer eller inntekter du får fra et produkt du har laget og selger på nett.

Det finnes mange måter å tjene passiv inntekt på. Ofte er man nødt til å legge ned betydelig arbeid på forhånd, for deretter å kunne lene seg tilbake og nyte belønningen i ettertid. La oss ta en titt på ulike former for passiv inntekt.

Passiv inntekt kan gi betydelige verdier

Passiv inntekt kommer gjerne ikke av seg selv. Hvis du ønsker å få passiv inntekt fra utleiebolig eller aksjer, må du ha tjent opp pengene til å investere i forkant. Det samme gjelder hvis du ønsker å selge produkter over nett. Dette kan generere gode inntekter over tid, men du er først nødt til å lage produktet. 

Eksempler på passive inntekter

 1. Bygg en nettside: Det finnes mange inntjeningsmuligheter gjennom en nettside. Du kan for eksempel selge e-commerce gjennom Shopify eller motta penger gjennom affiliate marketing. Har du nok trafikk, kan du også generere gode inntekter ved å selge annonser. Vi kan anbefale One.com, som også er vår hosting. 
 2. Skriv en bok: Har du kunnskap om et spesifikt emne? Kanskje flere vil få utbytte av din kunnskap. En bok trengs kun å skrive en gang, men du vil få betalt for hvert salg. I dag trenger man ikke lenger et forlag for å kunne selge bøker. 
 3. Selg et digitalt produkt: Dette kan være alt fra regneark til musikk til nettkurs. Det kan være lurt å fokusere på å lage et produkt i forbindelse med noe du engasjerer deg for og har høy kunnskap om. Produktet kan selges på mange plattformer, inkludert Amazon, Etsy og Skillshare
 4. Leie av eiendom: Har du nok kapital til å kjøpe eiendom til utleie? Dette vil i så fall kunne gi gode passive inntekter, samtidig som verdien på eiendommen vil stige over tid. Du kan kanskje oppnå mer penger gjennom korttidsleie på AirBnB, mens langtidsleie vil være enklere å forholde seg til. 
 5. Investering i aksjer: Historisk sett er aksjeinvesteringer en lønnsom måte å sette sparepengene til arbeid på. Ved å investere i aksjer eller fond vil pengene jobbe for deg, som tilsier passiv inntekt. Hvis du ønsker å motta kontanter, er utbytteaksjer et godt alternativ. 
 6. Renteinntekter: Sammenlignet med aksjemarkedet, vil man få mindre avkastning gjennom renter. Likevel kommer det med lavere risiko, som kan være fordel for de med en kort tidshorisont. I tillegg vil man betale mindre i skatt.

Hvorfor er passiv inntekt lurt?

Ønsker du å jobbe hardt eller smart? I en vanlig jobb vil du tjene penger ut fra hvor mange timer du arbeider. Det du gjør for selskapet du jobber for i dag, vil ikke gi deg penger på lønnskontoen om ett år. 

En passiv inntekt gir deg frihet. Er du lei av jobben og ønsker forandring? Med de passive inntektene trenger du kanskje ikke bekymre deg for det økonomiske dersom du velger å slutte i jobben og står uten arbeid i noen måneder. 

Passive inntekter er altså et godt sikkerhetsnett. Tjener du derimot nok på dine passive inntekter, trenger du kanskje ikke å jobbe i hele tatt. Pengene du mottar kan være nok til å leve det livet du ønsker. 

passive inntekter

Fra aktiv til passiv inntekt

Som nevnt tidligere, kommer ikke passiv inntekt av seg selv. Det krever som regel forarbeid. Pengene og kunnskapen du tjener gjennom aktiv inntekt, vil kunne gi deg et godt fundament for å få passiv inntekt over tid.

Eksempel: Petter bruker sin kunnskap og inntekter til å skaffe seg passive inntekter

 • Petter har jobbet som regnskapsfører i fem år og anser seg selv som svært kompetent på området. 
 • Gjennom jobben har han utviklet kompetansen til å lage regnskapsark som vil komme mange til nytte. 
 • Han lager et Excel regneark som vil hjelpe personer med å få kontroll på økonomien. Han selger regnearket for 100 kroner på nett. 
 • I tillegg til at produktet ligger ute på nett og gir ham en passiv inntekt, har Petter også opparbeidet seg en betydelig sum gjennom jobben som han jevnlig har satt inn i aksjer og fond. 
 • Disse investeringene gir han også passive penger gjennom årlig avkastning.

Les også: Slik gikk læreren «Silje» fra 0 til 43 millioner kroner


Oppsummering: Passive inntekter gir jevnlig penger over tid, men krever forarbeid

Det er mange som har innstillingen om at man kan oppnå passive inntekter uten å investere noe i forkant. Dette er for det meste feil: Hvis ikke ville alle gjort det!

For å oppnå passiv inntekt er du nødt til å investere tid, og som regel også litt penger. Hvis du eksempelvis skal bygge en nettside, må du kjøpe domene, hosting og plugins. Dersom du ikke besitter kunnskapen til å designe nettsiden, må dette enten læres eller betales for i tillegg. 

En passiv inntekt krever i de fleste tilfeller altså hardt arbeid og litt risikovillighet. Men forarbeidet du gjør i dag, vil kunne gi betydelig penger i kassen over tid. 

Husk at også de passive inntektsmulighetene vi har nevnt her kan kombineres. Du kan bygge en nettside og selge et digitalt produkt gjennom siden, samtidig som du tjener penger gjennom å selge annonser. Pengene du tjener inn kan investeres i aksjer og fond, som bidrar til større verdier over tid. 

Vi sender ut et ukentlig nyhetsbrev med markedsinfo og investeringstips. Meld deg på her!

Ofte stilte spørsmål

Hva er passiv inntekt?

Det er penger du tjener uten å jobbe for dem. Dette kan for eksempel være fra inntektene du mottar gjennom å leie ut en bolig, avkastningen du får fra dine aksjeinvesteringer eller inntekter du får fra et produkt du har laget og selger på nett.

Hva er eksempler på passive inntekter?

Det finnes mye du kan tjene passivt på. Noen lønnsomme eksempler er å bygge en nettside, selge et digitalt produkt, leie ut eiendom eller å investere i aksjer.

Er leieinntekter en passiv inntekt?

Ja, og det er en svært lønnsom måte å tjene penger kontinuerlig over tid. Ved å leie ut en eiendom vil du både motta penger, samtidig som verdien på eiendommen øker over tid.

Hvordan tjene penger mens man sover?

Det finnes flere måter å tjene penger på passivt. En mulighet er å investere i aksjer, som gir penger gjennom avkastningen, eller ved å selge et produkt over nett. Fokuserer du på et globalt marked, vil produktet kunne bli kjøpt mens du sover.

Kan jeg tjene penger ved siden av jobben?

Det finnes mange muligheter til å få en ekstra inntekt ved siden av jobben. Tjen penger på å selge et produkt over nett, investeringer eller ved å leie en eiendom. Bare kreativiteten setter grenser for hva du kan selge og tjene.

Finans sparing økonomi
Finansjournalist
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X