Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Følg investeringsreisen til «Silje»: Fra 0 til 43 millioner kroner!

Følg investeringsreisen til «Silje»: Fra 0 til 43 millioner kroner!

Investeringsreise sparing

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev.

Silje har gjennom livet fulgt spareregelen 50-30-20, som går ut på at 20 prosent av hennes månedlige inntekter rettes mot investeringer. Eksemplet illustrerer hvordan dette kan gi betydelige verdier på sikt. 

Silje ønsker å bli lærer og starter lektorprogrammet som 18-åring. For å kunne finansiere livets opphold ved siden av studiet, tar hun på seg en deltidsjobb som gir henne 10.000 kroner per måned. 20 prosent av dette beløpet, som tilsvarer 2000 kroner, setter hun i sitt globale aksjefond. 

Denne jobben beholder hun gjennom hele studieperioden, altså i fem år. I løpet av disse årene har Silje satt inn 120.000 kroner. Aksjemarkedet har gitt hun en årlig avkastning på 10 prosent i løpet av denne perioden, som gir et totalt sparebeløp på 154.343. 

Investeringsreise sparing

Sparebeløpet økes i takt med lønnen

Silje fullfører studiet og er nå 23 år gammel og takker ja til en jobb som lærer hos en ungdomsskole. Dette er en fulltidslønn og lønnen tilsvarer 600.000 kroner. Etter skatt utgjør dette en månedslønn på 36.866 kroner. 

I takt med den økte lønnen velger Silje å følge spareregelen og fortsetter å investere 20 % av sine månedlige inntekter, som tilsvarer 7373 kroner pr. måned. 

De neste syv årene setter hun inn denne summen i fondet sitt. I løpet av denne perioden oppnår hun en årlig avkastning på 8 prosent. I en alder av 30 har hun et sparebeløp som har vokst til en verdi av 1,09 millioner kroner. 

Sparebeløp avkastning

Investeringsreisen fortsetter gjennom voksenlivet

Silje har gjort en god jobb som lærer og har nå en lønn på 750.000 kroner i året. Hennes månedslønn er nå 44.285 kroner og 20 prosent av dette beløpet tilsvarer 8857 kr. 

Foruten et forsøk på å trade 100.000 kroner i Harmonychain, som førte til at hun mistet brorparten av disse pengene, ble resten av pengene satt inn i hennes globale indeksfond. (Ja, dette er et ikke-så-subtilt hint om at man ikke burde følge råd fra nettet som forteller om neste aksje-rakett. Alltid utfør egen research før du investerer!)

I de 20 årene hun investerer med dette beløpet, presterer aksjemarkedet relativt godt og leverer en årlig avkastning på 11 prosent. Silje er nå 50 år gammel og ser at sin investeringsportefølje har en verdi på rundt 15,9 millioner kroner. 

Sparing avkastning fond

Lar pengene gjøre jobben

Silje føler at hun har gjort en god jobb med sparingen. Hun bestemmer seg for å følge sin interesse for sykling og velger å gå over til en 50 prosent stilling. Dette gir hun 375.000 kroner i året og mye mer fritid. 

Dette gir hun en månedslønn på 24.491 kroner. Hun regner på utgiftene og finner ut at hun fint kan leve med denne lønnen, men at hun ikke har råd til å sette ekstra midler til sparing. Derfor velger hun å la pengene som er i markedet gjøre jobben for seg. 

De neste 20 årene presterer markedet litt under forventning og gir en årlig avkastning på 6 %. På grunn av rentes rente-effekten får Silje uansett mye drahjelp og verdiene stiger til en verdi av rundt 42,8 millioner kroner i løpet av denne perioden. Dette til tross for at hennes investerte midler «kun» er 3,2 millioner kroner siden hun startet å spare som 18-åring.

Sparing avkastning rentes rente effekten

Nyter pensjonisttilværelsen

Silje er nå 67 år gammel og velger å gå av med pensjon. Med pensjonspengene hun har opparbeidet seg i tillegg til sine store verdier gjennom sin sparing, kan hun nyte glade dager. 

Dersom fondet hennes gir en avkastning på 7 % årlig, vil Silje kunne ta ut 2,94 millioner kroner årlig uten å tape verdier på fondet. Hun er godt klar over at disse pengene må beskattes, men dette lever hun fint med. 

Nyt livet som pensjonist investeringsreise

Et forenklet bilde

Siljes investeringsreise er kun en illustrasjon på hvordan sparing over tid kan gi betydelig verdier. Ved å investere regelmessig over tid vil man få god drahjelp fra rentes rente-effekten, som tilsier at man får avkastning både på pengene man har satt inn og på avkastningen man oppnår hvert år. 

Selv om Silje opparbeidet seg store summer, er det viktig å finne en balansegang som fungerer for deg – det er også viktig å leve og gjøre ting som gjør deg lykkelig. 

Å spare betyr ikke at man må gå ned i livskvalitet. Finn ut hva slags utgifter du kan kutte (som ikke påfører livet ditt noe særlig verdi) og fortsett å bruk penger på det som trekker på smilebåndet. Det er tross alt de gode stundene man lever for!

Hva planlegger du å investere i?

Silje gjorde det enkelt og investerte i et globalt indeksfond. Hun satt inn et jevnlig beløp i sin månedlige spareavtale. Dette kan du gjøre hos Nordnet, som er Nordens største handelsplattform. Her har du et stort utvalg av norske og internasjonale fond og aksjer! 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X