Har årslønnen steget de siste årene? Eller har du vært så heldig å arvet penger? Det kan være mange grunner til at man får litt mer å rutte med. Det kan derimot være en prøvelse å holde utgiftene nede.
Inflasjon er et begrep som har blitt brakt til middagsbordet hos de fleste norske familier de siste årene. Livsstilinflasjon er diskutert i mindre grad, og er et fenomen som tilsier at man øker utgiftene i takt med økte inntekter. Jo mer penger inn på konto, desto mer går også ut.
Tidligere så man seg kanskje fornøyd med filterkaffe hjemme, men med mer penger på kontoen er det lett å bytte ut dette til en kaffe på kafé. Man kan jo tross alt ta seg råd til det. Samme eksempel kan trekkes mot klær, kjøkkenutstyr, ferieturer osv.
Det som var luksus tidligere, blir plutselig en vane. Før du vet det, lever ordtaket “en gammel vane er vond å vende” i beste velgående.
Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på her!
Bidrar livsstilinflasjon til et bedre liv?
At man plutselig har råd til ting man har hatt på ønskelisten lenge, er selvfølgelig positivt. Dette kan gi økt glede i hverdagen, som igjen kan resultere i et bedre liv. Likevel er det viktig å skille mellom hva som har en positiv effekt på livskvaliteten og hva som er overflødige utgifter.
Under er noen spørsmål til refleksjon:
- Vil en oppgradert bil gjøre deg mer lykkelig eller er det for å imponere naboen og de rundt deg?
- Nyter du den daglige kaffen på Kaffebrenneriet eller er det en vane å stoppe innom kafeen på vei til jobb?
- Får du en bedre ferie dersom du tar deg inn på et femstjerners hotell, i stedet for firestjerners, eller kanskje trestjerners?
- Gjør en oppgradert garderobe deg mer lykkelig? I så fall, hva er årsaken til det?
Her er det ingen rett eller feil svar, da alle har ulike hobbyer og interesser. For noen kan enkelte av disse punktene bidra til større glede, og da kan det også være verdt å betale litt ekstra for dette.
Man skal jo unne seg litt. Likevel er det også lurt å reflektere rundt hva kjøpene gir igjen i form av lykke. For min egen del rettes store utgiftsposter mot kjøp av opplevelser – og gjerne i form av aktiviteter eller musikk.
Økt sosioøkonomisk status påvirker helsen
Statistisk sett har økt sosioøkonomisk status en effekt på helsen. Men dette gjelder først og fremst om du har kontroll på egen økonomi. Dersom du klarer å disponere den økte inntekten på rett måte, slik at du oppnår økonomisk fleksibilitet og frihet, vil det kunne ha en svært positiv effekt.
Men har livsstilinflasjonen økt såpass mye at du ikke har mer spillerom? Større bolig, en ekstra bil og en båt tilsier større kostnader. De færreste ønsker jo tross alt ikke å ta et steg tilbake fra livsstilen man har bygget opp.
Personlig har jeg sett flere eksempler der livsstilinflasjonen har ført til at man må jobbe mer for å holde økonomien i sjakk. I så fall har man behandlet den økte pengemengden på en dårlig måte.
Slik unngår du livsstilinflasjon
Planlegging kreves for å oppnå en bedre økonomisk fremtid. Har pengebruken økt i forbindelse med livsstilinflasjon, må sparebeløpet matche dette:
- Fått en lønnsforhøyelse? Da er dette et godt tidspunkt å øke sparebeløpet på. Eller eventuelt sette opp et automatisk månedlig sparetrekk om du allerede ikke har gjort det.
- Arvet en betydelig sum med penger? Sett pengene i noe som vil vokse over tid, som f.eks. aksjefond. Da setter du restriksjoner til deg selv om at dette er penger som ikke kan brukes.
Personlig anbefaler jeg å spare et jevnlig beløp i måneden. Da sørger du for at en del av pengene som tjenes inn, settes til langsiktig sparing. For mange er det smart å overføre penger samme dag man mottar lønn. Da vet man hvor mye man har igjen til rådighet, og kan planlegge deretter!
Start å spare med Nordnet
Ønsker du å komme i gang med å spare penger? Da kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Her har du tilgang til et stort utvalg av aksjer og fond. Du kan også sette opp en månedlig spareavtale i handelsplattformen.
Kim Ingwersen
Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.
«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»
Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.