Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Stadig flere er bekymret for egen økonomi

Stadig flere er bekymret for egen økonomi

Bekymret over egen økonomi

Nesten halvparten av Norges befolkning er bekymret for sin økonomiske situasjon. En undersøkelse viser at 9 % ikke takler en ny renteheving, og par med barn er rammes hardest.

Sentio Reseach fullførte nylig en undersøkelse for Forskning.no, som gir et tydelig bilde av at flere nordmenn er bekymret for egen økonomi. 

Undersøkelsen spurte 947 personer hvordan deres oppfatning av egen økonomi er. Svarene på spørsmålet var som følger:

Bekymret over egen økonomi

Vil ikke takle en ny renteheving

Dette viser at 45 % av alle deltakerne var noe eller svært bekymret over egen økonomi. Dette er kanskje ikke så merkelig med tanke på at styringsrenten har økt fra 3,25 % til 4,5 % på bare litt over ett år.

Det som derimot er mer bekymringsfullt er at 9 % forteller at de ikke vil kunne håndtere en ny renteheving, mens 17 % sier de vil takle det nokså dårlig. 

Egen økonomi nordmenn

– Norges Bank sier alltid at de fleste hushold vil tåle renteoppgangen. Det er fortsatt tilfelle. Men nå røyner det på for mange, sier Christian Poppe, seniorforsker ved SIFO.

Par med barn er gruppen som er hardest rammet. Ifølge SSB har renteøkningene for denne gruppen økt med 66 000 kroner i snitt sammenliknet med 2021. 

Par med barn sliter med økonomien

Realitetssjekk

En kanskje noe upopulær mening, er at man må handle ut fra egen evne. Takler man ikke flere renteøkninger, setter man seg selv i en vanskelig situasjon dersom rentene på boliglånet øker. 

For noen kan selvfølgelig uforutsette livsendringer ha hatt en negativ påvirkning, men det finnes flere eksempler der nye boligeiere kjøpte langt over egne evner når renten var på sitt laveste. 

I så fall trenger man kanskje en realitetssjekk. Er det nødvendig med så mange kvadratmeter? Eller trenger du å bo så sentrumsnært? 

Kanskje klarer du å kutte i andre kostnader som gjør at du kan bevare det du eier, eller så må du muligens bite i det sure eplet og vurdere å sette boligen til salg. Men i dagens situasjon må du i hvert fall ikke finne på å kjøpe før du selger!

Rust opp for fremtiden

Som undersøkelsen også viser, er det mange som ikke påvirkes nevneverdig av renteøkningen. 

Det er lett å tenke at ting vil forbli som det er når hverdagen er rosenrød. Men som alt her i livet så skjer det ting man ikke kan kontrollere. Kanskje mottar du en oppsigelse fra arbeidsgiver, eller får en sykdom som gjør at du ikke lenger kan jobbe?

Fremtiden er uvisst. Poenget er at sparing i gode økonomiske tider er et virkemiddel for å takle perioder hvor privatøkonomien får et rykk nedover. 

Tankesettet om at alt vil ordne seg kan være skummelt for økonomien. Rust deg heller opp ved å sette av et månedlig beløp til sparing, som kan få lov til å vokse i frem og ro – og dra fordelen av rentes rente-effekten

Starter du tidlig er det ikke store beløpene som skal til for å skape en vesentlig tryggere økonomisk fremtid. Som nevnt i et tidligere nyhetsbrev, vil et sparebeløp på 823 kroner i måneden kunne bli verdt flere millioner kroner over noen år. 

Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips.

5 tips for å komme i gang med sparingen

  1. Start med å få en oversikt over egen økonomi. Dette vil hjelpe deg med å finne ut av hva du bruker penger på, og hvor mye du kan spare i måneden.  
  2. Bestem deg for et fast beløp du kan spare hver måned. Har du mer overskudd i slutten av måneden, kan dette være et bonusbeløp. Alle monner drar!
  3. Sett deg et mål. Hvor lenge du planlegger å ha pengene i markedet vil være utslagsgivende for hva du bør investere i.
  4. Invester ut fra dine mål. Har du en tidshorisont på over 5 år, er aksjefond som regel et godt alternativ. Mange er tilfredse med å investere i et globalt indeksfond, som betyr at du investerer i flere hundre selskaper spredt over hele verden. 
  5. Sett opp en månedlig spareavtale. På den måten gir du deg selv et ansvar for å spare jevnlig. Det kan være lurt å sette datoen rett etter lønningsdatoen, så du ikke har muligheten til å bruke pengene først. 

– Ta på egen oksygenmaske først

Som nevnt, er det mange par med barn som er hardest rammet av den økonomiske utviklingen. Å spare til barn kan gi barnet en enorm fordel senere i livet, men det burde ikke komme på bekostning av din egen økonomi. 

Marte Bolsø Jøleid, gründer av Økonomisjekken, skrev nylig et innlegg på Instagram som illustrerer dette godt. Klarer du ikke å brødfø deg selv når du skal av med pensjon, vil dette kunne ha negative konsekvenser for både deg og dine barn. 

Da vil det fort være barnet som tar på seg ansvaret for å hjelpe deg. Som hun poengterer, tar du på egen oksygenmaske først ved å:

  1. Logge inn på norskpensjon.no og se hvor mye du vil få i pensjonspenger.
  2. Finne ut av om beløpet du får er tilstrekkelig. Hvis ikke, følg tipsene ovenfor for å komme i gang med å investere.

Start sparingen med Nordnet

Skal du i gang med å investere, kan vi anbefale handelsplattformen til Nordnet. Her finner du et stort utvalg av fond og aksjer, samt at du enkelt kan sette opp en månedlig spareavtale. Du får også tilgang til Shareville, som er Nordens største læringsplattform. Her kan du hente inspirasjon og lære fra andre investorer.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.
Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X