Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvor mye må investeres for å oppnå 5 millioner kroner?

Hvor mye må investeres for å oppnå 5 millioner kroner?

Spare 5 millioner kroner

Ved å spare penger nå vil du kunne oppnå en bedre fremtidig hverdag. Vi ser på hvor mye du må investere for å oppnå 5 millioner kroner ved en alder av 67 år. Beløpet vil variere i stor grad ut fra alder.

Det har vært mye snakk om trading i løpet av den siste perioden. Selv om det kan være fristende å teste ut, skal det sies at brorparten ender opp i tap. Sjansen for gevinst er så klart større dersom man er gift med statsministeren og har sensitive opplysninger tilgjengelig. 

Sjansen er liten for at du havner i denne situasjonen, og at du utnytter situasjonen er kanskje heller ikke å anbefale. Vi vil derimot heller vise hvordan du kan opparbeide deg et betydelig beløp, men med en langt tryggere investeringsfilosofi.

Denne artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg her!

Investere i fond er en god langsiktig strategi

Se for deg at du sier takk og farvel med arbeidslivet og går av med pensjon i en alder av 67 år. Pensjonstilværelsen står for døren og din hverdag vil i stor grad avhenge av hvor mye du har klart å spart opp til dette punktet. 

Har du investert i aksjer og fond over en lengre periode, vil du ha et langt bedre utgangspunkt enn de som har latt pengene ligge i banken. Hva du sparer opp av verdier i dag kan utgjøre forskjellen på om du må leve restriktivt eller at du kan ta den ferien du vil ha eller nyte den gode vinen du ser på menyen.

Hvor mye er du nødt til å spare?

Det er ingen hemmelighet at jo tidligere du starter, desto mindre behøver du å spare. Dette er takket være rentes rente-effekten, som betyr at du får renter (avkastning) både på pengene du setter inn og på rentene (avkastningen) du får hvert år.  

Den årlige gjennomsnittlige avkastning på et globale indeksfond har vært over 10% siste 3, 5 og 10 år. I eksemplet under har vi tatt utgangspunkt i at du oppnår en avkastning på 8 % årlig. Vi har regnet ut hvor mye du må spare for å oppnå 5 millioner kroner ved en alder av 67 år:

Som du kan se er det store beløp som skiller avhengig av når du starter. Å starte tidlig gir en soleklar fordel. Likevel er den beste løsningen å komme i gang så fort som mulig, uavhengig av alder. 

Hva om du kan la pengene stå?

Se for deg et scenario hvor du er 67 år gammel. Du har spart opp 5 millioner kroner og trenger ikke å ta ut disse pengene på dette tidspunktet. Da er du i så fall i en god posisjon. For hvis du velger å la pengene stå stille i fondskontoen, uten å tilføre ekstra midler, vil sparebeløpet stige fra 5 millioner kroner til 10,8 millioner kroner på 10 år. 

Okei, kanskje et scenario som er for godt til å være sann? Det finnes i hvert fall mange løsninger. La oss si at du ønsker å bruke disse pengene som et ekstra tilskudd til pensjonen du får. Hvis du tar ut 200.000 fra sparepengene dine hvert år, med en avkastning på 8%, vil du likevel gå 200.000 i pluss. 5.000.000 + 8 % = 400.000 kr. 

Da kan du ta ut penger jevnlig, som du kan bruke på det du selv ønsker, samtidig som pengene fortsetter å vokse til ditt favør. 

Hvordan spare så mye?

Det er så klart veldig individuelt hvor mye man klarer å spare. Faktorer som inntekter, lån og utgifter spiller en sentral rolle. Likevel ser vi at det er mange som har muligheten til å spare mer enn per dags dato. 

Personlig er vi en tilhenger av 50-30-20-regelen. Det betyr enkelt og greit at 50 % av alle inntekter går til ting du må ha, 30 % går til ting du vil ha og 20 % rettes til sparing og investeringer. La oss se hvor mye du kan spare med denne spareregelen:

  • En inntekt på 50.000 kroner i måneden vil gi deg et sparebeløp på 10.000 kroner
  • En inntekt på 30.000 kroner i måneden vil gi deg et sparebeløp på 6000 kroner
  • En inntekt på 10.000 kroner i måneden vil gi deg et sparebeløp på 2000 kroner

Noen kan kanskje tenke seg at det er vanskelig å sette av hele 10.000 kroner i måneden til sparing. Men ved å se på alle utgiftene og hvor du eventuelt kan kutte, kan du fort bli overrasket. Uansett dine spareevner, er det bedre med en hundrelapp i måneden enn 0 kr. i sparing.

Du kan lese mer om hvordan du setter opp månedlig sparing i fond her.

Hva planlegger du å investere i?

Ønsker du å sette opp en månedlig fast spareavtale eller investere i norske fond og aksjer? Da vil vi anbefale Nordnet. Nordnet har et bredt utvalg, forholdvis lave gebyrer og mye nyttig opplæringsmateriale.

Nordnet. Investeringstips.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X