Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » De store summene har ligget i utenlandske investeringer

De store summene har ligget i utenlandske investeringer

utenlandske investeringer

Siden 2012 og frem til i dag har investeringer i norske fond blitt halvert. Dette har gitt vesentlig mer penger på kontoen for norske private investorer. 

Færre nordmenn investerer i norske aksjeselskaper. Ved utgangen av februar 2024 var 360,5 milliarder kroner investert i aksjefond. Kun 15,8 prosent, som tilsvarer 57 milliarder kroner, fant plass i norske fond, viser tall fra Verdipapirfondenes forening. 

Dette er til stor kontrast fra 12 år siden. I 2012 var over 30 % av nordmenns penger plassert i norske aksjefond. Det betyr at investeringen i norske selskaper har blitt halvert siden den perioden.

Utenlandske investeringer har vært lønnsomt

Skifte fra norske investeringer til utenlandske investeringer har gitt mer penger på kontoen for nordmenn. Ikke bare har verdensindeksen gitt svært høy avkastning i perioden, men den norske kronen har også svekket seg betraktelig mot større valutaer. For norske investorer har dette gitt dobbel gevinst. 

Siden utgangen av 2012 til i dag har nemlig den amerikanske dollar nesten halvert seg, fra å koste 5,57 kroner til nærmere 11 kroner. Det er vesentlig å sammenligne kronen med USD, i og med at globale indeksfond (MSCI World) består av over 70 % amerikanske aksjer.

Artikkelen ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Meld deg på for ukentlig tips om privatøkonomi og investeringer.

Svekkelsen av NOK står for store deler av avkastningen

Siden 2012 og frem til i dag har markedene gitt følgende resultater:

  • Det norske aksjemarkedet har gitt en avkastning på rundt 200 %
  • Det globale aksjemarkedet har gitt en avkastning på rundt 500 % (i norske kroner)
  • Det globale aksjemarkedet, med valutasikring, har gitt en avkastning på ca. 250 %.

Investerte du 100 000 kroner i et globalt indeksfond for 12 år siden, ville du ha hatt rundt 500 000 kroner i dag. 

At kronen skulle svekke seg så drastisk var det få som kunne spå. Men uavhengig av kronekursen, har det globale markedet gitt bedre resultater. 

– Siden 2012 har norske aksjer gitt en glimrende avkastning, på 200 prosent […] Det er mer enn vanlig. Globale aksjer har til sammenligning gitt 500 prosent avkastning, mer enn det doble. Så det har vært et riktig skritt av husholdningene å flytte mer sparing ut, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, til NRK.

Vil trenden fortsette?

Den norske kronen er i dag på høye nivåer. Det er derfor vanskelig å se for seg at kronen vil svekke seg nevneverdig mot den amerikanske dollaren i årene som kommer. Likevel er ingenting skrevet i stein, og jeg skal heller ikke forsøke å spekulere i fremtiden. 

Dersom den norske kronen styrker seg i årene som kommer, vil dette i så fall være negativt for norske investorer som har penger plassert penger i utenlandske investeringer. Om man tror dette skal skje, kan det eventuelt være en idé å sette noen av pengene i valutasikrede fond. Dette er fond som ikke påvirkes av kronekursen. Ulempen er derimot at gebyrene på slike fond ofte er noe høyere, som tar bort noe av avkastningspotensialet.

Oslo Børs utgjør under én prosent

I mitt nyhetsbrev snakker jeg ofte om verdien av å bygge en diversifisert portefølje bestående av selskaper som representerer flere sektorer og regioner. Den norske børsen utgjør under én prosent av de totale verdiene i aksjemarkedet. 

Uavhengig om du tror kronen vil styrke eller svekke seg, vil jeg fortsatt anbefale å investere i utlandet. Dette er for å ha en investeringsportefølje som står stabilt og sterkt, selv om økonomien forverres i deler av verden eller i en spesifikk sektor. 

I tillegg har brorparten av nordmenn investert store deler av pengene sine på det norske markedet, via bolig eller andre eierandeler. Derfor kan det være lurt å spre pengene sine andre steder, i tilfelle den norske økonomien får seg en trøkk.

Starte din investeringsreise?

Ønsker du å komme i gang med å investere i aksjemarkedet? I så fall kan jeg anbefale Nordnet, plattformen jeg selv bruker mest aktivt. Dette er Nordens største handelsplattform og innehar et stort utvalg av aksjer og fond. Her finner du mange globale aksjefond.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Kilder:

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X