Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere i eiendom? Alt om boliginvestering!

Hvordan investere i eiendom? Alt om boliginvestering!

eiendom, investering, bolig, boligmarked, fond, aksjer

Mange boligeiere har tjent mye penger og bygget opp en stor formue på eiendom. Det finnes flere måter man kan investere i eiendom på. I denne artikkelen ser vi på ulike type eiendomsinvesteringer og hvordan du kan tjene penger på i investere i eiendom. 

Her er noen grunner til at investering i eiendom er attraktivt:

 • Eiendom har steget mye i verdi over tid
 • Det innehar mindre risiko enn aksjemarkedet
 • Gode muligheter for passive inntekter
 • Det er stor etterspørsel etter boliger
Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Invester i eiendom for utleie

Flere som investerer i eiendom ønsker å investere i en bolig som man kan leie ut. Dette kan enten være ved å leie ut et soverom eller gjennom en sekundærbolig, en bolig du selv ikke bor i. Ser man på utviklingen av eiendomsmarkedet, har det å investere i eiendom for utleie gitt en svært god avkastning. Spesielt dersom man tenker på det risikojusterte avkastningen, som er risikoen som tar for å oppnå avkastningen

Ved å investere i eiendom for utleie vil man:

 1. Tjene penger på verdiøkningen til bolig
 2. Kunne tjene mer penger i måneden enn den koster å eie
 3. Betale ned lånet fra banken med pengene du får fra leietaker

Bruk en utleiemegler – spar tid!

Mange opplever at det å leie ut hele eller deler av sin bolig er lettere enn først antatt. Det er derfor viktig å vite at du har nok tid og kapasitet til dette før du går i gang med å annonsere boligen. Hvis ikke kan det være lurt å se etter en utleiemegler som kan gjøre jobben for deg. Det kan kanskje virke dyrt, men faktum er at du vil spare mye tid på annonser, visninger, markedsføring, fikse kontrakt etc. 

Hvis du planlegger å leie ut din eiendom kan vi anbefale eiendomsmegler.no. I stedet for å finne en megler selv vil de gjøre jobben for deg ved å innhente tilbud fra 5 meglere som konkurrerer for å gi deg det beste tilbudet. På den måten kan du sammenligne og velge den megleren som passer best for utleie av din bolig. 

Leie ut gjennom Airbnb eller langtidsutleie?

De siste årene har flere valgt å leie ut kortsiktig gjennom Airbnb i stedet for langtidsutleie. Men er det faktisk lønnsomt? Ser man på inntektene, kan man tjene vesentlig mer gjennom Airbnb. Selv om man kan tjene mer, kommer det med mer risiko og potensielle ekstrakostnader. 

Gjennom Airbnb er det mindre sjanse for at man får leid ut alle dager, som gjør at man ikke vil generere noe inntekt under visse tidsperioder. Man vil også kunne oppleve sesongvariasjoner, der man vil kunne tjene vesentlig mer under sommeren og helligdager. 

Dersom du velger å leie ut din bolig på Airbnb i stedet for en langtidsutleie, er det lurt at du veier fordelene opp mot ulempene på forhånd:

 • Du kan tjene vesentlig mer gjennom Airbnb, men det krever med vedlikehold og tid
 • Med langtidsutleie vil du få en fast månedlig inntekt, som vil variere ut fra sesong hos Airbnb
 • Hos Airbnb vil du ha mange flere gjester, mens gjennom langtidsutleie vil du kunne bygge opp et godt kjennskap med leietaker (ne)
Airbnb, eiendom, utleie

Hvis du ikke har en sekundærbolig, kan Airbnb være et godt alternativ til deg som reiser mye. Ved å leie ut din egen bolig vil du kunne tjene penger på sin egen bolig mens du reiser med jobben, besøker familie eller ferierer på hytta eller utenlands. 

Tjen penger på din egen bolig

Det er få lang i verden som har så mange boligeiere som i Norge. Ifølge Eiendom Norge eier 8 av 10 nordmenn sin egen bolig til enhver tid, og over 90 % av befolkningen vil eie sin egen bolig i løpet av livet. 

Ser man på verdiøkningen på bolig, har dette både gitt komfort samt vært en bidragsyter til å bygge opp sin formue. Dette gjelder særlig eiendommer i urbane strøk, særlig på Østlandet og i Oslo-regionen. 

Lei ut deler av boligen

Å leie ut deler av boligen din kan gi en solid månedlig inntekt. Hvis du leier ut mindre enn halvparten av boligen din slipper du i tillegg til å betale skatt, som ligger på 22 % i 2022. Siden du også bor i boligen selv, vil du ha full kontroll over om leiligheten blir behandlet på en god måte. 

Dette er noe som også kan være verdt å tenke på før du går i gang med å investere i en bolig. Kanskje det kan være verdt å se etter leiligheter med et ekstra soverom, eller kanskje til og med en tomannsbolig? 

Flere som allerede har eid en bolig har valgt å selge daværende bolig for så å kjøpe en bolig hvor de kan leie ut deler av boligen. Hvis det er et alternativ for deg, kan det være lurt å få verdivurdering og selge boligen her

https://www.youtube.com/watch?v=GS5ORY3o3KQ

Øk verdien ved renovering 

Man kan også øke verdien på boligen ved å renovere. Blant annet ser man at verdien øker betraktelig dersom man lager et ekstra soverom. Men man kan også pusse opp slik at boligen generelt sett blir mer attraktiv ved salg. 

Dersom du har bodd i boligen i mindre enn et år vil du også slippe å betale skatt på gevinst ved salg. 

Pusse opp og selge (flipping)

En svært populær måte å investere i eiendom på er å kjøpe et eiendomsobjekt, pusse det opp og deretter selge det igjen med fortjeneste. En slik investering blir ofte omtalt som flipping

Man kjøper ikke boligen for å bo, men primært for å tjene penger gjennom renovering. Boliger som man kan flytte rett inn i uten å måtte pusse opp er nemlig mye mer attraktivt. 

Flipping, investering, eiendom
Å kjøpe bolig, pusse opp og deretter selge er blitt en mer og mer populær investeringsmetode.

Det er derfor mulighet for å tjene gode penger ved å flippe bolig. Likevel krever flipping en del fra investoren:

 • Nok egenkapital for å kunne kjøpe eiendommen.
 • Ha gode kunnskaper om boligmarkedet for å kunne klare å se hvilke bolig man kan tjene mye på.
 • Man må tjene mer penger enn transaksjonskostnader ved salg.
 • Kunne gjøre store deler av arbeidet selv (håndverkere og byggematerialer er dyrt)

Lån til boligkjøp

Trenger du lån til bolig, kan vi anbefale Tjenestetorget Finans. Ved å sende inn en lånesøknad vil de innhente tilbud for deg, fra 17 forskjellige banker. På den måten vil du kunne sammenligne de ulike lånene, og velge det lånet som passer best for deg.

Tjenestetorget Finans, lån, eiendom, bank

Bør jeg investere i eiendom fremfor aksjer?

Dersom man sammenligner aksjemarkedet med boligmarkedet har aksjer gitt en bedre avkastning enn investering i bolig. Dette er dog kun verdiøkningen, ekskludert det man tjener på leieinntekter ved å eie en sekundærbolig som man leier ut. Tar man det i betraktning er avkastningen i utleiebolig er like høy som aksjer, rundt 7 prosent i gjennomsnitt. Risikoen for å investere i bolig er også lavere enn i aksjemarkedet, særlig dersom man investerer i enkeltaksjer versus globale indeksfond. 

Fordelen med å investere i aksjer er at man ikke trenger så mye egenkapital. Dette gjør at man kan starte sin investering med kun noen hundrelapper. Skal du investere i aksjer er det flere nettmeglere du kan velge mellom, som for eksempel Nordnet.

Les også om:

Investere i eiendom eller aksjer?

Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Investere i eiendomsaksjer

Som nevnt, trenger man mye egenkapital for å kunne kjøpe bolig, enten man ønsker å tjene på å leie eller flippe boliger. Et annet alternativ er derfor å investere i selskaper som fokuserer på eiendom. Det finnes flere selskaper, både internasjonalt og på Oslo Børs, som eksponerer seg mot eiendom. Aksjer innenfor eiendom har historisk sett gitt god avkastning over tid, og fulgt utviklingen i eiendomsmarkedet.

Dersom du har troen på at eiendom fortsatt vil øke i verdi, kan dette være et godt alternativ til å kjøpe fysisk eiendom. Det kan også være lurt å ha eiendomsaksjer som en del av en aksjeportefølje.

Internasjonale eiendomsselskap på børs

Det finnes flere selskap som fokuserer på eiendom som er notert på børsen. Her er noen internasjonale selskap man kan investere i dersom man ønsker å investere i eiendomsaksjer:

 • American Tower Corp: Et selskap som investerer og utvikler global infrastruktur for telekommunikasjonen. Selskapet ble grunnlagt i 1995 i Boston og finnes på børsen til NYSE.
 • Prologis: Fokuserer på logistikkeiendom, som er en sektor innenfor eiendom som har vokst særdeles mye grunnet økt netthandel. Selskapet investerer i eiendom over hele verden.
Investere, eiendom, logistikk, Seattle, USA
Prologis investerer mye i logistikksentre. Her er et av deres sentre i Seattle, USA.
 • Equinix Inc.: Selskapet fra California fokuserer på eiendom innenfor internett og datasentre. De driver over 200 datasentre i over 25 land. Selskapet har virksomhet i 5 kontinenter.
 • Simon Property Group: Ved å investere i Simon Property, investerer du i en portefølje av mange eiendommer. De har investert i blant annet kjøpesentre, restauranter og eiendom som fokuserer på underholdning. De eier eiendommer i Nord-Amerika, Europa og Asia.
 • Innovative Industrial Properties: Innovative Industrial er et investeringsfond innenfor eiendom (REIT). De har dermed en portefølje av eiendommer, men fokuserer først og fremst på industri.

Norske eiendomsselskaper på Oslo Børs

Dersom man ønsker å eksponere seg mer mot eiendom i Norge, kan man heller se på norske eiendomsselskaper. Ved å investere i disse aksjene vil man ha en fot innenfor det norske eiendomsmarkedet uten å eie en bolig fysisk. Her er noen populære eiendomsaksjer på Oslo Børs:

 • Entra: Fokuserer på næringseiendom
 • Olav Thon Eiendomsselskap: Fokuserer på næringseiendom og hoteller
 • KMC Properties: Fokuserer på næringseiendom
 • Solon Eiendom: Et selskap som bygger boliger
 • Selvaag Bolig: Et selskap som bygger boliger

Du kan investere i alle disse selskapene i plattformen til Nordnet.

Invester i eiendomsfond

Dersom man ikke ønsker å lese seg opp i de ulike eiendomsselskapene, eller ønsker å ha en bredere eksponering innenfor de ulike sektorene, er eiendomsfond et bedre alternativ. Da investere man i et aksjefond som består av en portefølje av børsnoterte eiendomsselskaper.

Ved å investere i et fond tilsier at en profesjonell forvalter analyserer og investerer i de selskapene som hen mener vil gi god avkastning. Dette betyr at du selv slipper å foreta analyser av selskapene.

Et godt alternativ er Real Estate Select Sector SPDR. Dette fondet investerer i eiendomsselskaper som finnes i den amerikanske indeksen S&P 500.

Skatt ved utleie av bolig

Dersom du planlegger å leie ut boligen din er du nødt til å skatte av overskuddet. Denne skatten ligger på 22 %. Før du skatter kan du trekke fra kostnader som;

 • Utgifter til vedlikehold
 • Forsikring
 • Kommunale avgifter

Husk at du kun trenger å skatte dersom du leier ut med enn halvparten av boligens areal.

Må man skatte ved salg?

De færreste tenker på skatt når man selger sin bolig. Dersom du har en sekundærbolig er det viktig å ha dette i bakhodet. Dersom du ikke har bodd i boligen de siste 12 månedene er du nødt til å skatte 22 % av overskuddet ved salg.

Invester hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert

Ofte stilte spørsmål

Hvordan investere i eiendom?

Man kan investere i eiendom på flere ulike måter, som å kjøpe en bolig, investere i en eiendomsaksjer eller investere i et eiendomsfond. Les mer her.

Hva slags eiendom bør jeg investere i?

Det kommer an på hva du ønsker med din investering. Eiendom med utleiedel i urbane byer har vist seg å gi god avkastning over tid. Det krever dog en viss egenkapital å investere i slike boliger. Et annet alternativ kan derfor å investere i eiendomsaksjer.

Hva slags eiendoms aksjer kan man investere i?

Det finnes flere eiendomsselskaper på Børs. American Tower og Prologis er kjente internasjonale eiendomsaksjer. På Oslo Børs finner man selskaper som blant annet Entra og Selvaag.

Er eiendom en god investering?

Eiendomsmarkedet har steget mye i verdi de siste årene. Det blir også beregnet som en tryggere investering enn aksjer. Hvor man investerer vil påvirke prisstigningen i stor grad, der leiligheter i urbane strøk har steget mest de siste 10 årene.

Hvordan begynne å investere i eiendom?

For å kjøpe en bolig kreves det at man har 15 % av boligens pris i egenkapital. Trenger du et boliglån, kan du få et boliglån som er 5 ganger mer enn din inntekt.

Er det lurt å investere i eiendom?

Å investere i eiendom er betegnet som en trygg investering, hvor du kan forvente positiv avkastning. Eiendomsinvesteringer krever derimot mye i egenkapital, og har du ikke mye i egenkapital kan det være smart å heller investere i aksjer og fond.

Hvordan tjene penger på eiendom?

Det er flere måter du kan tjene penger på eiendom. Du kan tjene på kjøp og salg, ved utleie og gjennom investeringer i eiendomsaksjer- og fond.