Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste fond for langsiktig sparing

Beste fond for langsiktig sparing

Beste fond for langsiktig sparing

Langsiktig sparing i aksjefond er lurt dersom du kan spare i mer enn fem år. Men hvilke fond er det lurt å sette pengene sine i?

Det er mange faktorer som bør diktere valget, deriblant prisen på fondet, hvilket marked fondet investerer i og hva slags selskaper som befinner seg i porteføljen. I denne artikkelen vil vi gi noen tips til hvilke fond som kan være lurt å vurdere for langsiktig sparing.

Fond som passer til langsiktig sparing

Det fine med å investere i et aksjefond er at du får eierandeler i et stort antall selskaper. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for å utføre selskapsanalyser eller aktivt kjøpe og selge aksjer. All den jobben gjør forvalteren av fondet for deg. 

Med andre ord er fondssparing enkelt. Det passer utmerket for personer som ønsker å sette penger i noe som har stor sannsynlighet for å øke verdiene over tid, uten at man trenger å følge opp investeringen. På den måten frigjør man tid til å gjøre det man vil.

Men hvilke fond bør man velge? For å øke sjansen for å oppnå en god avkastning over tid er det lurt å velge fond som representerer ulike marked, regioner og sektorer. Da har man en robust portefølje som er bedre rustet for å tåle markedsuro.

Eksempler på fond for langsiktig sparing:

  • DNB Global Indeks A: Fondet investerer i over 1000 selskaper på tvers av 23 land. Det er en fin investering for å eksponere seg mot verdensøkonomien. Fondet fikk også terningkast 6 i Dine Pengers fondskåring. 
  • KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar: I likhet med DNB, investerer fondet i et stort antall selskap over hele verden. I tillegg har fondet et stort fokus på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse.
  • Nordnet Indeksfond Global ESG: Er du kunde hos Nordnet? Da vil du kunne investere i dette fondet for kun 0,19 % i total pris. Fondet passer utmerket for langsiktig sparing!

Alle fondene er tilgjengelig hos Nordnet, vår anbefalte handelsplattform. Her har du et stort utvalg av fond og aksjer. I tillegg har du tilgang til Shareville, som er Nordens største læringsplattform for investorer.

Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Spre risikoen med flere fond

Et globalt indeksfond, som inkluderer alle de nevnte fondene ovenfor, gir en bred eksponering mot aksjemarkedet. Likevel er det mange som mener at dette ikke holder. 

Årsaken til dette er fordi det amerikanske markedet dominerer verdensøkonomien. Så når du investerer i et globalt indeksfond, vil rundt 70 % av fondet være investert i USA. 

Det betyr at dersom det amerikanske markedet opplever en nedgangsperiode, vil dette gå utover fondet du investerer i. Derfor kan det vært lurt å spre risikoen med noen flere fond.

Eksempel på portefølje med fond for langsiktig sparing
Beste fond for langsiktig sparing

Denne porteføljen vil gi en veldig bred portefølje som dekker store deler av selskaper over hele verden:

  • Nordnet Indeksfond Global ESG (50 %): Gir deg en eksponering mot de største økonomiene i verden.
  • Nordnet Indeks Emerging Market ESG (20 %): Fondet investerer i selskaper i fremvoksende markeder, som inkluderer land som Brasil, India, Kina og Sør-Afrika.
  • DNB Europa Indeks A (10 %): Gir ytterligere eksponering mot det europeiske markedet. 
  • Nordnet Indeksfond Norge (10 %): Dersom du også ønsker å sette litt penger i det norske markedet. 
  • KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks P (10 %): Dette fondet investerer i mindre selskaper, som har potensialet til å gi høyere avkastning.

Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Beste fond for langsiktig sparing

Hva om du kun skulle valgt ett fond i din portefølje? Da bør du velge et fond som representerer hele markedet på best mulig måte.

Et fond som gjør dette er Nordnet One Offensive:

Dette er et fond-i-fond som gir investorer eksponering mot det globale aksjemarkedet, inkludert de største økonomiene i verden, fremvoksende markeder, Norden og mindre selskaper. Fondet består 100 % av aksjer og beskrives som «den eneste fondssparingen du trenger.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Oppsummering

Fondssparing er en god sparemåte dersom man har et lengre tidsperspektiv enn fem år. For å øke sjansen for god avkastning over tid, kan det være lurt å investere i fond som representerer flere markeder og sektorer. 

Dette kan man gjøre på to måter:

  1. Investere i flere fond som gjør at man får en bred eksponering mot det globale aksjemarkedet. 
  2. Investere i en fond-i-fond-løsning som Nordnet One Offensive. Med én investering vil man investere i flere fond som representerer selskaper over hele verden.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke fond bør man investere i for langsiktig sparing?

Det kan være lurt å investere i fond som representerer det globale aksjemarkedet. Noen alternativer er Nordnet Indeksfond Global ESG, DNB Europa Indeks A og KLP AksjeGlobal Small Cap Indeks P.

Hva er beste fond for langsiktig sparing?

Skal du kun investere i ett fond for langsiktig sparing? I så fall er det lurt å velge ett fond som representerer hele det globale aksjemarkedet. Da er Nordnet One Offensive et godt alternativ.

Hvordan investere langsiktig?

Å investere i fond har gitt gode resultater for investorer med en langsiktig tidshorisont. Likevel vil avkastningen variere ut fra hvilke fond du investerer i. Det kan være lurt å velge et fond som representerer det globale markedet.

Er fondssparing smart for langsiktig investering?

Ja, fond har vært en god sparemåte for langsiktig sparing. Det anbefales å ha et tidsperspektiv på 5 år dersom du investerer i et aksjefond.

Hva er det beste fondet for å investere i aksjemarkedet?

Det finnes mange gode font å velge mellom dersom du ønsker å eksponerer deg mot aksjemarkedet. Noen alternativer er Nordnet One Offensive, DNB Global Indeks A og KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.