Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? Få aksje- og analysetips her!

Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? Få aksje- og analysetips her!

Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?

Et spørsmål som stadig dukker opp er «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?». Selv om det er umulig å si for sikkerhet hvilke akjser som vil gi best avkastning frem i tid, kan man forbedre sine muligheter ved å gjøre grundig research i forkant. 

Husk at det også er viktig å vurderer aksjer ut fra hvor mye risiko du er villig til å ta. En aksje som kan gi høy avkastning har også en større sjanse for å gi negativ avkastning. 

Man kan for eksempel bruke betaverdien til en aksje som et mål for volatiliteten, som gir en indikasjon om hvordan avkastningen til en aksje beveger seg til markedet eller en indeks. 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan vurdere aksjer, slik at du får et bedre svar på hvilke aksje du bør kjøpe nå, basert på din risikotoleranse og investeringsstrategi. Du vil også lære hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Eksempler på «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?»

Det er vanskelig å spå hvilke aksjer som vil gi best avkastning fremover i tid. Ved å gjøre grundig analyse basert på historisk utvikling, finansielle resultater og fremtidsutsiktene til et selskap og sektoren den befinner seg i, kan man øke muligheten for å gjøre gode investeringer. 

Vi vil vise hvordan man gjennomfører selskapsanalyser lenger ned i artikkelen. Under er eksempler på selskaper som kan gi god avkastning fremover. 

 • Novo NordiskNordens største selskap som selger legemidler verden over. Selskapet er særlig kjent for sine insulin- og diabetesprodukter, som er esimert å øke i etterspørsel i årene som kommer. 
 • Visa – Et av verdens mest verdifulle selskaper. De betaler jevnlig utbytte, og aksjene har gitt en avkastning på over 70 % de siste 5 årene. 
 • Equinor – Gassprisene er fortsatt svært høye, oljelagrene er på historiske lave nivåer og Equinor økte deres omsetning fra 23,1 milliarder dollar til 42,3 milliarder dollar i tredje kvartal 2022. Les hvordan du investerer i Equinor.
Novo Nordisk aksje. Hvilke aksjer bør jeg invester i nå? Helsesektoren.
Novo Nordisk befinner seg i helsesektoren og har gitt en god avkastning i løpet av de siste årene. Dette kan også vise seg å være en god investering frem i tid.

Husk at når du stiller deg spørsmålet «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?», bør dette svares ut fra hvordan du ønsker å investere. Din investeringsprofil, risikotoleranse og strategi er forbeholdt deg, og ingen andre.

Finn aksjer å kjøpe hos investeringstips. Prøv Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Teknologiaksjer har snudd fra nedgang til oppgang

Flere selskaper i teknologisektoren har steget markant i 2023, en vekst som er sterkt drevet av kunstig intelligens. Det har derfor vært en økende interesse for å kjøpe tech-aksjer den siste tiden, og nedenfor ser du noe teknologiaksjer som kan gi god avkastning i tiden fremover:

 • Amazon – Selskapet sto for 40 % av all nettsalg i USA i 2022. I tillegg er Amazon den ledende aktøren innen datalagring samt et av verdens største selskaper innenfor annonsemarkedet. Les mer om Amazon
 • Apple – Verdens største selskap målt i markedsverdi. Apple har generert årlige inntekter på langt over 70 milliarder dollar de siste fem årene. Les hvorfor Apple kan gi god avkastning i tiden fremover her
 • Microsoft – Selskapet har en sterk posisjon i teknologibransjen, med et bredt spekter av produkter og tjenester, inkludert Windows, Office, Xbox og Azure cloud computing. Microsoft er også største eier i OpenAI, selskapet bak tekstroboten ChatGPT.
 • Nvidia – Grafikkkortprodusent som har steget i et forrykende tempo så langt i 2023. Selskapet har tjent godt på den vanvittige AI-euforien.
Aksjetips 2023 Apple. Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?
Apple har et stort konkurransefortrinn i sitt marked og kommer jevnlig med nye produkter. De har nylig lansert at de vil lansere et nytt produkt, AR/VR-headset.

Disclaimer: Ingen av aksjene nevnt er ment som kjøpsanbefaling, og er kun ment som inspirasjon og innsikt. Det er viktig at du foretar egen research før du investerer i aksjer.

Slik investerer du i aksjer

Når vi går i gang med å svare på spørsmål «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?», er det også vesentlig å vise hvordan du faktisk kommer i gang med å investere i aksjer. Under har vi laget en guide som viser deg hvordan du kommer i gang.

Steg 1 – Velg en handelsplattform 

Det først du må gjøre er å opprette en konto hos en nettmegler, også kalt handelsplattform. Det er viktig å forsikre deg om at plattformen inneholder de aksjene du ønsker å investere i.

Vi kan anbefale plattformen til Nordnet, av flere ulike årsaker:

 • Plattformen er regulert og lisensiert. På den måten er du sikker på at dine midler er trygge.
 • Nordens største plattform for aksjer og fond. Det er en populær plattform som blir benyttet av investorer og tradere rundt om i hele Skandinavia.
 • Har lave gebyrer. Dette er viktig for å få maks utbytte av dine investeringer. Høye gebyrer kan spise av store deler av din fortjeneste.
 • Stort utvalg av aksjer: Det er en stor fordel å registrere seg hos en plattform som har et bredt utvalg av aksjer. Dette vil gi deg et godt utgangspunkt hvis du planlegger å bygge en bred investeringsportefølje.
Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Steg 2 – Opprett en konto 

I det neste steget i prosessen, er du nødt til å registrere din bruker. Dette gjør du inne på deres hjemmeside.

Når du oppretter en konto må du fylle ut et registreringsskjemaet og gjennomgå en KYC-prosessen. Dette innebærer at du svarer på noen investeringsrelaterte spørsmål og godkjenner din identitet. Prosessen tar ikke mer enn et par minutter å fullføre. Hos Nordnet er denne automatisert gjennom BankID-registreringen.

Opprett konto hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Steg 3 – Gjør et innskudd

Når kontoen er oppretter, må du sette inn penger. Både Skilling og Nordnet godtar flere innbetalingsmetoder, som blant annet bankoverføring, debet- eller kredittkort eller andre elektroniske løsninger, som Skrill og PayPal.

Skilling krever et minsteinnskudd på 1000 kroner, men dette er ikke tilfellet hos Nordnet. Hos Nordnet kan du sett inn akkurat det beløpet som passer deg. Pengene overføres umiddelbart, med mindre du overfører via bankoverføring. Da vil det kunne ta opptil tre dager før pengene er tilgjengelig på kontoen.

Steg 4 – Invester i aksjene du ønsker å kjøpe

Når du har mottatt penger inn på kontoen, kan du komme i gang med å investere. Slik går du frem:

 1. Søk aksjen i søkefeltet: Du kan enkelt søke opp aksjen i søkefeltet øverst i plattformen.

2. Trykk på logoen: Vi anbefaler at du leser deg opp om selskapet før du går i gang med kjøpet. Du kan lese mer om selskapet du ønsker å investere i ved å trykke på logoen. Da blir du videreført til informasjonssiden, hvor du kan se kursutvikling, oversikt over finansielle resultater, siste nyheter, kursmål etc.

3. Trykk på «investere»: For å kjøpe aksjene til selskapet du vil investere i, trykker du på «investere». Deretter velger du hvor mye du ønsker å investere for, som i dette eksemplet er 1000 dollar, som tilsvarer rundt 10 000 norske kroner. Deretter trykker på du «angi rekkefølge» hvis markedet er stengt, eller «åpne handel» hvis markedet er åpent.

Hvordan vurderer hvilke aksjer man bør investere i?

Det er sjelden en god ide å investere i en aksje på grunn av en analytiker eller forvalter har gått ut i media og uttalt at dette er en god investeringsmulighet. For å øke sjansen for å oppnå god avkastning på aksjer, bør man undersøke aksjene selv på forhånd. 

Her er noen faktorer du bør se på når du skal vurdere før du går i gang med å investere i en aksje:

 • Les deg opp om selskapets økonomiske fundamenter, som inntjening, egenkapital og likviditet. Dette kan gi deg en ide om selskapets evne til å generere overskudd og hvordan deres finansielle resultater har utviklet seg over tid. 
 • Se på selskapets bransje og konkurransesituasjon. Det er viktig å vurdere hvordan selskapet klarer seg i forhold til konkurrentene og om bransjen har positive vekstutsikter. Det er ofte slik at de beste selskapene i én sektor ofte beveger seg i samme retning, ut fra hvordan sektoren presterer. 
 • Undersøk selskapets historiske prestasjoner. Hvordan har selskapet prestert frem til nå. Det kan være en god ide å se om selskapet har oppnådd de målsettingene de har offentliggjort under tidligere kvartals- og årsrapporter. 

I et forsøk på å svare på ditt spørsmål «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?», er dette viktige faktor du bør ha i bakhodet.

Kvartals- og årsrapportene er tilgjengelig for alle

Alle børsnoterte selskaper er lovpålagte å offentliggjøre deres rapporter hvert kvartal. Disse rapportene er lett tilgjengelig på hjemmesidene til selskapene. Under kan du se et utdrag av fjerde kvartalsrapport fra Netflix, som ble offentliggjort 19. januar 2023. 

I rapportene vil du også få presentert et kort utdrag om selskapets prestasjoner og hva de forventer fremover. Dette vil gi en god indikasjon om hva du kan forvente av selskapets fremover.

Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? Netflix aksje

Reduser risikoen for tap

Dersom man ikke er villig til å gjøre research selv, vil man reduserer risikoen for tap ved å inkludere fond i investeringsportfeføljen. Å legge alle midlene i én aksje er sjelden en god idé. 

Et godt eksempel på det er DNs artikkel om en investor som satset alt på Tesla, som førte til at flere titalls millioner forsvant på svært kort tid som følge av et stort aksjefall.  

Tesla aksjer har falt mye i 2022. Tesla aksjer jeg bør investere i nå?
Det er ikke anbefalt å sette alle pengene sine i en aksje. Tesla-aksjene har redusert seg kraftig i løpet av ett år.

Under ser du et eksempel på hvordan en portefølje kan se ut. Du kan lese mer om hvordan du bygger en diversifisert investeringsportefølje her

I hvilken sektor bør jeg investere i?

På samme måte som man ikke burde sette alle midlene sine i én aksje, bør man også forsøke å unngå å investere brorparten av pengene sine i samme sektor. 

Dersom noen uforutsette hendelser oppstår som vil påvirke hele sektoren, vil dette ofte føre til at mesteparten av aksjene i sektoren vil falle. Et prakteksempel er teknologisektoren i 2022. 

Aksjekursen på disse selskapene representerer ofte hvordan investorer antar at selskapene vil tjene fremover i tid. Økonomisk usikkerhet, inflasjon og rentehevinger endret bilde raskt, som førte til at flere populære aksjer falt markant. 

Her er noen eksempler på populære teknologiaksjer som opplevde et større fall i 2022:

 • Tesla-aksjene falt med 65 prosent 
 • Meta (Facebook)-aksjene falt med 65 prosent
 • Zoom-aksjene falt med 63 prosent
 • Netflix-aksjene falt med 54 prosent
 • Amazon-aksjene falt med 51 prosent
Hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå? Sjekk investeringstips for inspirasjon. Prøv Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Historiske resultater er ingen garanti for fremtidig oppgang eller fall

Til tross for at flere aksjer i denne sektoren hadde et stygt år i 2022, vil ikke dette tilsi at disse investeringene er dårlige eller god investeringer i 2023. Dette bør man alltid vurdere på nåværende tidspunkt. 

Det man kan si er at de økonomiske utsiktene er bedre enn de var i begynnelsen av fjoråret. Ser man også på P/E-ratioen til disse selskapene, som er en av måtene å måle verdien til en bedrift på, har fallet ført til at aksjene er rimeligere priset. Dette vil i flere tilfeller gi en bedre kjøpsmulighet. 

Dersom man er en langsiktig investor, bør man også fokusere på det langsiktige bildet. Et godt eksempel er Amazon. Til tross for at aksjene falt med rundt 50 prosent i fjor, har aksjene levert en avkastning på over 600 prosent de siste 10 årene.

Å gjennomføre sektoranalyser vil kunne bidra til å gi deg svaret på «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?»

I likhet med at man bør undersøke et selskap før man går i gang med å investere i deres aksjer, bør man også vurdere fremtidsutsiktene til sektoren selskapet befinner seg i. Her er noen faktorer du bør se på når du skal vurdere en sektor:

 • Økonomisk vekst og prognoser: Se på på hvilke sektorer som har positive vekstutsikter og hva som kan være de mest lønnsomme sektorene å investere i. I fjor kunne vi se at inflasjon, rentehevinger og deglobalisering resulterte i gode resultater for aksjer i olje- og gassektoren.
 • Reguleringer og politiske endringer: Dette kan ha stor innvirkning på ulike sektorer. Det kan være lurt å undersøke hvilke sektorer som kan være påvirket av reguleringer eller politiske endringer, og hvordan dette kan påvirke sektorens fremtidige vekst. Blant annet falt flere kinesiske aksjer på grunn av nasjonale politiske beslutninger. 
 • Teknologiske endringer: Teknologiske endringer kan ha stor innvirkning på ulike sektorer. Det kan være lurt å undersøke hvilke sektorer som er mest sårbare for teknologiske endringer og hvordan dette kan påvirke sektorens fremtidige vekst. Tidligere var det flere som satset tungt på metaverse, men i nyere tid har fokuset skiftet mot "AI" isteden.
Investere i Metaverse 2023
Mange er usikre på metaverse sin fremtid. Mens noen spår at dette markedet ikke vil være en stor del av fremtiden, er det flere store teknologiaksjer som investerer flere milliarder i teknologien.

Så langt man ikke har magiske krefter til å spå hva som vil skje i fremtiden, vil en sektor alltid kunne bli påvirket av uforutsette hendelser. Derfor er det også viktig å bygge en diversifisert portefølje med investeringer i ulike sektorer.

Metoder for å vurdere om en aksje er høy eller lav risiko

Ettersom spørsmålet «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?» vil samsvare med din risikovillighet, er det viktig å vite hvordan du vurderer om en aksje innebærer høy eller lav risiko.

Dersom negativ avkastning vil føre til dårlig nattesøvn, bør du vurdere å sette mer midler i aksjer som har potensialet til å gi en stabil, god avkastning. 

En god måte å måle om en aksje er volatil, som betyr at kursen svinger mye opp og ned, er å måle betaverdien til aksjen. Aksjemarkedet har en betaverdi på 1. 

Dersom en aksje har en betaverdi over 1 vil dette betyr større risiko, men også større mulighet for bedre avkastning. Er betaverdien derimot på under 1 betyr det at risikoen og den forventede avkastning er lavere enn aksjemarkedet.  Å beregne dette kan være komplisert, men heldigvis er denne informasjonen tilgjengelig hos Nordnet.

Novo Nordisk aksjekjøp

Indikasjon om aksjer er undervurdert eller overpriset

Det finnes flere metoder for å vurdere om en aksje er høy eller lav risiko, og om den kan gi høy eller stabil avkastning. Noen av metodene som brukes er:

 • Price to earning (P/E) ratio: forholdet mellom aksjekursen og selskapets inntjening per aksje. Aksjer med lavere P/E ratio kan være mer attraktive fordi de kan være undervurdert, men det kan også være tegn på at markedet ikke har høye forventninger til selskapet.
 • Price to book (P/B) ratio: I motsetning til P/E-ratio, viser dette forholdet mellom aksjekursen og selskapets bokførte verdi. 
 • Debt to equity (D/E) ratio: Dette målet forholdet mellom selskapets gjeld og egenkapital. Aksjer med høyere D/E ratio kan være mer risikable fordi selskapet har mer gjeld, men det kan også være tegn på at selskapet har en mer aggressiv investeringsstrategi.

Å bruke disse indikatorene vil kunne bistå deg med å finne svaret på «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?. Det er viktig å være klar over at ingen av disse metodene er en fasit, og det kan være lurt å bruke flere av dem sammen for å danne seg et bedre bilde av aksjens risiko og avkastning.

Oppsummering av «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?»

I denne artikkelen har vi forsøkt å svare på spørsmål «hvilke aksjer bør jeg kjøpe nå?.

Som du har lest, er det viktig å gjennomføre egen selskapsanalyse før du går i gang med å kjøpe aksjer. Dette vil øke sjansen for at du oppnår god avkastning på dine aksjer. 

Det er flere måter man kan analysere en aksje på, som ved å lese selskapets kvartals- og årsrapporter, utføre sektorsanalyse og se på indikasjoner om aksjen er undervurdert eller overpriset. 

Husk at det er viktig at du investere i aksjer ut fra din investeringsstrategi og risikotoleranse. Dersom du ser etter selskaper som kan gi høy avkastning, tilsier dette også en høyere risiko. 

Høyere risiko gir høyere forventet avkastning på lang sikt. På kort sikt kan verdien på aksjene dine gå opp og ned, men over tid er det forventet at du får betalt for risikoen du tar.

Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål — Hvilke aksjer bør jeg kjøpe?

Hvor lønner det seg å kjøpe aksjer?

Den beste måten å kjøpe aksjer på er gjennom en nettmelger på nett. Vi kan anbefale Nordnet, som er Nordens største handelsplattform for aksjer og fond.

Hvor mange aksjer bør man ha?

Det er lurt å bygge en portefølje bestående av flere aksjer. Dette vil redusere risikoen for tap og øke sjansen for god avkastning. 

Hvilke aksjer kan gi god avkastning fremover?

Å spå hvilke aksjer som vil gi god avkastning i årene fremover er vanskelig. Man kan derimot øke sjansen for å gjøre gode investeringer ved å foreta en grundig selskapsanalyse. 

Kan man tape på å investere i aksjer?

Ja, man kan tape på å investere i aksjer. Ved å gjøre en grundig research av aksjene i forkant vil du øke sjansen for å tjene penger på dine aksjeinvesteringer. 

Er det lurt å investere i aksjer nå?

I 2022 falt aksjemarkedet. Dette har ført til at mange selskap er billigere priset, som kan gi gode kjøpsmuligheter.