Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Spar månedlig i fond – start en spareavtale!

Spar månedlig i fond – start en spareavtale!

månedlig fondssparing, spar månedlig i fond, Spareavtale

Spar månedlig i fond enkelt ved å starte en spareavtale. Da vil et fast beløp trekkes fra kontoen din hver måned. Dette er en lettvint måte å spare på, samtidig som du kan oppnå langt bedre avkastning på dine sparepenger over tid!

Slik fungerer månedlig fondssparing

  1. Åpne en konto hos en handelsplattform som tilbyr månedlig spareavtale. Vi kan anbefale Nordnet. 
  2. Velg hvor mye du ønsker å spare månedlig i fond. Du kan endre eller stoppe avtalen når enn du ønsker.
  3. Velg det fondet du ønsker å spare i. Du kan velge mellom et fond eller sette sammen en fondsportefølje for månedlig sparing. 
  4. Selg fondene dersom du trenger pengene. Vi anbefaler å ha et langsiktig tidsperspektiv når du setter opp en spareavtale.

Hvor mye bør du sette av til månedlig fondssparing?

Hvor mye du bør spare månedlig i fond vil avhenge av din økonomi. Har du vært i arbeidslivet lenge og har en høy inntekt? Da vil du mest sannsynlig kunne spare mer. Det samme gjelder for de som nettopp har startet arbeidslivet og enda bor hjemme hos foreldrene sine. Da har man som regel svært lave utgifter. 

Vi liker å nevne 50-30-20-regelen. Denne spareregelen går ut på at 50 % av alle inntektene går til ting du er nødt til å ha. Dette kan være leie, mat og elektrisitet. 30 % av inntektene går til ting du ønsker, som en ny iPhone og god mat på restauranter. Resterende 20 % settes av til sparing og investering, som månedlig sparing i fond. 

De som starter med å følge denne spareregelen, har en tendens til å øke prosentandelen etter hvert. Dette er fordi man ser verdien av månedlig fondssparing og velger heller å kutte andre unødvendige kostnader.

Fondssparing, månedlig sparing fond, spareregel

Så mye sparer andre i fond

Ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF) sparer 40 % 2000 kroner eller mer månedlig i fond. Ifølge deres undersøkelse har det vært en rekordhøy andel nordmenn mellom 18-30 år som plasserer penger i aksjefond. 

– De siste årene har vi sett en betydelig vekst i andelen av befolkningen som har plassert penger i aksjefond. Det er positivt å se at andelen holder seg på et høyt nivå også i år, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF. Han mener dette er fantastiske nyheter, spesielt med tanke på renteøkningene og inflasjonen. 

Vi har også sett på hvor mye kunder i Storebrand setter av til investeringer i måneden. Så mye sparer deres kunder i ulike aldersgrupper i gjennomsnitt per måned:

Sparing alder, månedssparing, pensjon

Spar månedlig i fond – slik kommer du i gang!

Med en månedlig spareavtale kommer du enkelt i gang med å spare penger, uten å måtte logge inn på plattformen og sette inn penger i fondet selv. Alt vil bli gjort automatisk på dine vegne. 

En av de store fordelene med månedlig fondssparing er at du reduserer risikoen for å investere på et ugunstig tidspunkt, siden du setter inn med jevne mellomrom. Du kan også styre hvor mye du ønsker å sette inn månedlig med din spareavtale, slik at innskuddene alltid står i tråd med din økonomi. 

Under har vi laget en steg-for-steg-guide som viser hvordan du kommer i gang:

1. Registrer deg hos en handelsplattform

Først og fremst må du melde deg inn hos en handelsplattform som tilbyr månedlig fondssparing. De fleste nettmeglere og banker som opererer i Norge tilbyr dette i dag. Vi kan anbefale Nordnet, som tilbyr et stort antall fond og aksjer. Siden de spesialiserer seg på aksjefond, har de som regel lavere priser enn bankene. 

Videre vil vi ta utgangspunkt i Nordnet. Prosessen er derimot nokså lik uavhengig av hvilken aktør du investerer gjennom. 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Månedlig sparing i fond

2. Velg fond til din månedlige spareavtale

Etter at du har registrert en konto, kan du komme i gang med å opprette en spareavtale. Deretter velger du hvilken konto du ønsker å investere i. Vi anbefaler at du oppretter en aksjesparekonto, som gir gode skattefordeler. 

Hos Nordnet har du fire forskjellige valg ved oppretting av månedlig sparing i fond:

  1. Ett fond du investerer i månedlig, satt opp ut fra din investeringshorisont.
  2. Fondsguiden som blir satt opp basert på din målsetting, tidshorisont, risikovillighet og kategorier du vil investere i (bærekraft, indeks/aktivt forvaltet, historiske resultater etc.).
  3. Opprett månedlig spareavtale på egen hånd, hvor du selv velger fond. 
  4. Spareavtale med spesifikke ETFer (børsnoterte fond). 

Hva du eventuelt velger, er selvfølgelig opp til deg. Vi liker veldig godt alternativ to. Da kan man selv styre hva man vil investere i, men likevel får man presentert noen gode valgmuligheter.

Spar månedlig i fond

3. Send inn månedlig spareavtale

Etter at du har fylt inn all informasjon og valgt hvilke fond du ønsker å investere i månedlig, kan du opprette spareavtalen. Da vil Nordnet investere i følgende fond automatisk på den dagen du velger at beløpet skal trekkes. Trykk på “send inn”. 

Månedlig fondssparing

4. Opprett et fast innskudd

Du trenger ikke å ha penger i kontoen for å sette opp en månedlig spareavtale. Men pengene på være på kontoen den dagen du planlegger å investere. Det kan være lurt å opprette et fast innskudd fra din bank, og sette en fast overføringsdato til tre dager før pengene skal investeres, for å være sikker på at du har pengene på kontoen. 

Et tips kan være å sette månedlig fondssparing fem dager etter lønningsdagen, og sette en fast overføringsdato fra banken til Nordnet denne dagen. Da er du sikker på at pengene vil være på Nordnet dagen du skal investere (i tilfelle pengene mottas på fredag og det er helg imellom). 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi.

Hvor mye kan jeg tjene på månedlig sparing i fond?

Du vil aldri få et konkret tall på hvor mye du vil tjene fremover. Det vi derimot kan si, er at du har en mye bedre sannsynlighet for å oppnå store verdier ved å spare månedlig i fond sammenlignet med å ha pengene i banken. 

Det er flere faktorer som vil påvirke dine avkastningsmuligheter, deriblant hvor lenge du planlegger å investere, hvor mye risiko du er villig til å ta, samt hvilke fond du investerer i. Har du en tidshorisont på mer enn 5 år? Da kan du ta høyere risiko. Hvis ikke kan det være lurt å også inkludere renter i porteføljen, for å redusere risikoen for tap. 

Som regel gir aksjer mellom 4-8 % i mer avkastning enn risikofri rente. Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag har aksjemarkedet gitt en årlig avkastning på rundt 12 %. 

Spar månedlig i fond gir større frihet

Å sette av en tusenlapp i måneden er noe de fleste klarer. Sannsynligheten er stor for at disse pengene heller vil bli brukt på andre “unødvendige”. En liten sum per måned kan bli til store verdier over tid. Dette vil den fremtidige deg takke deg for.

Nye tall fra regjeringen viser nemlig at fire av 10 nordmenn vil ha en alderspensjon fra folketrygden som er lavere enn dagens minstenivå i 2060. Ved å spare månedlig i fond vil du gi deg en bedre økonomisk fremtid. Dette vil gi deg større frihet til å gjøre hva du vil, samtidig som du kanskje kan gå av med pensjon tidligere – om det er ønskelig.

Oppsummering

Å spare månedlig i fond er en god måte å spare penger på. Du velger selv hvor mye du skal sette av månedlig, og dette beløpet vil automatisk bli trukket fra kontoen og satt inn til sparing. På den måten vil du kunne oppnå store verdier over tid. 

Hva slags fond du ønsker å investere i er opp til deg. Ved å sette opp en spareavtale med Nordnet vil du få presentert flere fond som samstemmer med informasjonen du gir. Dette inkluderer hvor lenge du planlegger å investere, hvor mye risiko du ønsker å ta og om du har noen spesifikke krav til investeringene, som for eksempel bærekraft. 

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye bør man spare månedlig i fond?

Dette bør vurderes ut fra din økonomi. Vi kan anbefale å følge 50-30-20-regelen, der 20 % av alle inntektene dine går til investere i fond og aksjer.

Hvordan starte en månedlig spareavtale?

Det er enkelt å starte en månedlig spareavtale. Opprett en konto hos en plattform, velg fond du vil investere i og opprett spareavtalen. 

Hvor mye er det vanlig å spare i måneden?

Det varierer veldig fra person til person, inntekter og utgifter. I Storebrand investerer 20-29-åringer i gjennomsnitt 900 kroner/måned, mens 67-70-åringer investerer 3500 kroner. 

Kan jeg spare automatisk i fond?

Ja, du kan enkelt sette opp en spareavtale med et fast månedlig beløp. Dette er en enkelt måte å investere dine sparepenger på. 

Hvordan komme i gang med månedlig fondssparing?

Finn en handelsplattform som tilbyr månedlig sparing. Deretter velger du fond som samstemmer med din investeringsprofil, velg månedlig beløp og start spareavtalen.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.