Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste rentefond 2024: Et tryggere investeringsalternativ

Beste rentefond 2024: Et tryggere investeringsalternativ

Beste rentefond 2023

Rentefond har blitt et populært investeringsalternativ i 2023. Et høyt rentenivå bidrar til at man får en relativt høy avkastning i forhold til risiko. 

I kombinasjon med et urolig marked, er det mange som velger å selge unna andeler i aksjefond og plassere penger i rentefond. Dette bidrar til en lavere porteføljerisiko, samtidig som man oppnår større gevinster sammenlignet med å ha penger i banken. 

I denne artikkelen ser vi på noen gode alternativer til rentefond som kan passe godt inn i en helhetlig portefølje i 2024. 

Hva er rentefond?

Rentefond er et fond der pengene plasseres i lånepapirer fra selskaper eller myndigheter. Gjennom fondet låner du indirekte bort penger, hvor du til gjengjeld mottar en bestemt rente frem til lånet forfaller. 

Det er litt det samme som når du har et lån fra banken, bare motsatt. Ved et rentefond er det du som låner bort pengene, og selskapet betaler deg for lånet. Avkastningen du får avhenger av rentene du mottar. 

Hvor mye avkastning kan man få på rentefond?

I likhet med et aksjefond, vil forventet avkastning avhenge av hvor mye risiko du er villig til å ta. Høyere risiko utgjør en høyere forventet avkastning. 

For eksempel vil et høyrentefond, som er lån utstedt av selskaper med lav kredittkvalitet, ha en relativt høy risiko. Dette er fordi lånene gis til selskaper med høy sjanse for å gå konkurs. Denne usikkerheten gir derimot også en høyere rente, som gir høyere avkastning. 

Et pengemarkedsfond, som er obligasjoner med kort løpetid (normalt sett under ett år), har lavere risiko og også lavere forventet avkastning. 

Høyrentefond avkastning

Hvorfor investere i rentefond?

Det er flere grunner til at investorer velger å sette penger i rentefond. Dette er de vanligste årsakene for å kjøpe rentefond:

 • Har laverer risiko enn aksjeinvesteringer
 • Gir en bedre avkastning sammenlignet med en sparekonto
 • En god måte å reduserer risikoen på investeringsporteføljen
 • Man har liten tro på aksjemarkedet fremover, og velger å spre risikoen
 • Pengene svinger mindre i verdi

Beste rentefond 2024

Har du vurdert å inkludere rentefond i din investeringsportefølje? Her er noen populære rentefond:

 • Carnegie Likviditetsfond A: Fondet investerer i rentepapirer utstedt primært av stater, boligkredittforetak og andre foretak. Derfor kommer fondet med relativt lav risiko. I løpet av det siste året har fondet gitt en avkastning på 9,6 %. 
 • Heimdal Høyrente A – Rentefond NOK: Dette er et høyrentefond (høyere risiko) som investerer i verdipapirer utstedt av norske selskaper, myndigheter og institusjoner. Det siste året har fondet gitt en avkastning på 13,4 %. Dette var for øvrig det mest kjøpte fondet hos Nordnet i juli-måned. 
 • Fondsfinans High Yield: Fondet forvaltes av Erlend Lødemel, som ble kåret til Norges beste renteforvalter av Morningstar i 2022. Dette er et aktivt høyrentefond med moderat til høy risiko. Fondet har gitt en avkastning på 9,8 % det siste året. 

Alle disse fondene er tilgjengelig hos Nordnet, som er Nordens største handelsplattform. Dette er vår foretrukne plattform for kjøp av aksjer og fond, inkludert rentefond. 

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Slik investerer du i rentefond

Rentefond kan være en god investering for de som ønsker å ta litt mindre risiko. Vanligvis passer et pengemarkedsfond for investorer med en tidshorisont på minst 12 måneder, mens det anbefales å ha en tidshorisont på minst 2 år ved investering i høyrentefond. 

Har du en kortere tidshorisont på dine midler, eller rett og slett ønsker å redusere risikoen i din portefølje, er rentefond et godt alternativ. Under viser vi hvordan du kommer i gang med å tilføye rentefond i din portefølje:

Steg 1: Velg en handelsplattform

Først og fremst må du velge en handelsplattform som tilbyr rentefond. Som nevnt, kan vi anbefale Nordnet. Dette er en god plattform for dem som ønsker å bygge en bred portefølje av ulike investeringer, enten det er aksjer, aksjefond eller rentefond. 

Steg 2: Opprett en konto

Vi vil ta utgangspunkt i Nordnet videre. Du oppretter en konto ved å klikke deg inn på deres nettside. Trykk så på “bli kunde” og følg instruksene. 

opprette konto høyrentefond

Steg 3: Gjennomfør et innskudd

Når du har opprettet en konto, må du sette inn penger du ønsker å investere. Det er helt opp til deg hvor mye du ønsker å sette inn. Du kan overføre midlene med bankoverføring, betalingskort eller med Trustly (elektronisk løsning).

Det er ingen minsteinnskudd eller gebyrer for å utføre innskuddet. Med rentefond kan du komme i gang med å investere med så lite som en hundrelapp. 

Steg 4: Velg rentefond og invester

Når pengene er inne på investeringskontoen, kan du gå i gang med å investere i det fondet du ønsker. Du kan enten navigere deg gjennom deres filtreringsverktøy eller søke opp fondet i søkefeltet. 

Trykk på fondet du er interessert i for å få ytterligere informasjon om investeringsproduktet, som hva slags obligasjoner de investerer i, avkastning over tid og risiko. 

Slik investerer du i Heimdal Høyrente A – Rentefond NOK:

 1. Søk på fondet i plattformen og trykk på produktet
 2. Trykk på den blå knappen “kjøp”
 3. Velg hvor mye du ønsker å investere for og fullfør kjøpet
Kjøpe rentefond

Så enkelt er det å investere i et rentefond gjennom Nordnet. Du følger akkurat samme metode hvis du ønsker å investere i andre finansielle instrumenter.

Finansielle verdipapirer kan øke og minke i verdi. Å investere innebærer en form for risiko.

Oppsummering

Å investere i rentefond kan være en fin måte å redusere risikoen i din portefølje på. Dette er spesielt gunstig for investorer som har en kortere tidshorisont for sine investerte midler. 

I takt med økte renter, har det vært mer gunstig å investere i et fond som investerer i obligasjoner. Dette er fordi fondene gir høyere avkastning, samtidig som risikoen er lavere enn å investere i aksjefond. Flere investorer som er usikre på aksjemarkedet i nærmeste fremtid har valgt å inkludere rentefond i sin portefølje. 

Det finnes mange rentefond å velge mellom. Carnegie Likviditetsfond, Heimdal Høyrente A og Fondsfinans High Yield er tre gode alternativer. Husk at du er selv ansvarlig for å lese deg opp om fondene og avgjøre om de passer med din investeringsstrategi og risikovillighet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er rentefond?

Et rentefond er et fond som der pengene plasseres i verdipapirer som statsobligasjoner og pengemarked. Et rentefond gir normalt sett lavere avkastning enn aksjer, men kommer også med betydelig lavere risiko.

Hvordan fungerer rentefond?

I et rentefond vil du eie flere obligasjoner. En obligasjon er et verdipapir som beviser at du har lånt bort penger, til for eksempel selskaper, myndigheter eller kommuner. Det finnes ulike rentefond med forskjellig risiko og avkastningsmål.

Hvordan investere i rentefond?

Du investerer i rentefond på samme måte som du investerer i aksjer, aksjefond eller andre finansielle instrumenter. Velg rentefondet du ønsker å investere i og velg hvor mye du ønsker å sette inn.

Er rentefond trygt?

Et rentefond er en investering som innebærer risiko. Likevel er det vesentlig lavere risiko enn aksjefond. Ved pengemarked er det anbefalt å ha en tidshorisont på minimum 1 år, mens ved høyrentefond bør man ha en tidshorisont på minimum 2 år.

Hva skjer med rentefond når renten faller?

Dette vil avhenge av hva slags type obligasjoner man investerer i. Rentefond som investerer obligasjoner med fast rente vil normalt sett stige når realrenten faller.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X