Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste aksjer å investere i 2024 – Se våre vinneraksjer

Beste aksjer å investere i 2024 – Se våre vinneraksjer

Investere, aksjer, økonomisk frihet

Å investere på aksjemarkedet kan være svært lønnsomt, men kun om man velger «riktige» aksjer. Så hva er egentlig beste aksjer å kjøpe nå?

På grunn av et enormt utvalg og mange faktorer å ta hensyn til er det ganske krevende å finne «vinneraksjene», særlig som nybegynner. Vi ønsker derfor å gi deg bedre oversikt over det som oppfattes, av eksperter og investorer, som beste aksjer.

Du finner også våre aksjetips for hvordan lykkes med handelen, samt en velforklarende guide som beskriver hvordan kjøpe aksjer.   

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Oversikt over Beste aksjer nå

Listen nedenfor inkluderer blant markedets mest populære aksjer, både her til lands og rundt om i verden. Den består av en bred variasjon av selskaper innenfor ulike regioner og sektorer.

Merk at avkastning ikke er garantert og at listen ikke må tolkes som et råd eller en kjøpsoppfordring, men som en måte å få bedre oversikt over noen av børsfavorittene på markedet.

Finn de beste aksjene hos Investeringstips. Prøv Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Beste norske aksjer 2024

Oslo Børs domineres av selskaper innenfor shipping, energi og sjømat. Er dette sektorer du interesserer deg for, kan norske aksjer være et ypperlig valg for deg.

 • Equinor – Norges største selskap og et av verdens største oljeselskaper. Aksjene svinger normalt ganske mye på kortere sikt, er derfor egnet til trading, men siden selskapet betaler utbytte er de også egnet til en langsiktig strategi.
 • DNB – Norges største bankkonsern. Er en såkalt verdiaksje, og derfor et gunstig valg om du ønsker lave risiko og stabil avkastning.
 • Mowi – Norsk oppdrettsselskap som har hatt en årlig omsetning på langt over 3 milliarder dollar, over 25 milliarder kroner, de siste fem årene.
 • SalMar: Er sammen med Mowi et av Norges og verdens største oppdrettsselskap. Selskapet hadde en inntjening på over 3 milliarder kroner i 2022.
 • Golden Ocean Group: Shippingselskap som har prestert svært godt de siste årene. Selskapet er kjent for å betale et høyt utbytte i periode hvor det går godt.
 • AkerBP: Norsk olje- og gasselskap som betaler et utbytte på 21,55 kroner per aksje.
 • Gjensidige: Forsikringskonsern med markedsverdi på 80 milliarder kroner.
 • Telenor: Norges største telefonselskap og det fjerde største selskapet målt i markedsverdi. Har en børsverdi på rundt 15 milliarder dollar.
 • Veidekke: Bygg- og eiendomsselskap med en børsverdi på 15 millioner kroner. Veidekke betaler i 2023 7,75 kroner per aksje man eier i utbytte
 • Scatec: Sol- og vindkraftselskap som opererer rundt om i hele verden. Har en markedsverdi på 13 milliarder kroner.
 • 2020 Bulkers: En populær shipping-aksje som betaler månedlige utbytter.

Beste amerikanske aksjer 2024

Amerikanske aksjer utgjør over 60 prosent av det totale aksjemarkedet. Flere av disse aksjene er også verdens største, og det er ikke uventet populært blant nordmenn å investere i aksjemarkedet på den andre siden av Atlanteren.

 • Apple – Et av verdens aller største selskaper målt i markedsverdi. Tech-giganten er kjent for produktene iPhone, iPad, Mac, og mer. Apple passer deg med en langsiktig strategi.
 • Johnson & Johnson – Verdens største legemiddelselskap. Selskaper betaler normalt høyt utbytte, og passer deg med en langsiktig strategi. 
 • Nvidia – Amerikansk grafikkprodusent med en markedsverdi på nærmere 400 milliarder dollar. Nvidia er en av de mest populære AI-aksjene på markedet.
 • GameStop – Selskap som driver med salg av spill og andre underholdningsprodukter, både over nett og via butikk. Er en såkalt «meme-aksje», som betyr at kursen drives i stor grad av popularitet og «hype». Aksjen kan svinge svært mye i verdi og involverer høy risiko.
 • Goldman Sachs – Amerikansk investeringsbank som betaler utbytte. Aksjene er i tillegg volatile og derfor egnet til trading.
 • BioNano Genomics – Farmasøytisk selskap som i hovedsak driver med DNA-analyse.
 • Mastercard – Amerikansk betalingskortleverandør. Matercard-aksje har siden 2006 en vekst på over 7000 prosent.
 • Microsoft: Et av verdens største selskaper. Microsoft er tungt investert i OpenAI, selskapet som har utviklet tekstroboten «ChatGPT».

Beste utenlandske aksjer 2024

Nedenfor ser du aksjer plassert rundt om i hele verden.

 • Tencent – Kinesisk teknologiselskap som betjener over 1 milliard mennesker på diverse nettbaserte plattformer.
 • Solar Edge Technologies – Israelsks selskap som leverer ulike tjenester og løsninger innen solenergi. 
 • Shopify Inc. – Multinasjonal leverandør av netthandelstjenester.
 • Allianz – Tysk bankkonsern som ble etablert i 1890. Har en markedsverdi på nærmere 70 milliarder euro.
 • Nio – Kinesisk elbilprodusent. Aksjene har siden børsnoteringen i 2019 steget nærmere 600 prosent.
 • Nestle – Et av verdens største mat- og drikkevareselskap. Nestle opererer over hele verden, og er en investering egnet for deg som ønsker lav risiko.
 • Alibaba – Kinas svar på Amazon. Er blant de største selskapene i verden.
 • Barrick Gold – Kanadisk selskap som driver med utvinning av blant annet gull og kobber. Aksjen er ganske volatil og passer deg som søker fortjeneste på kortere sikt.
 • Volvo – Svensk bilprodusent med en børsverdi på omtrent 30 milliarder dollar.
 • Novo Nordisk – Dansk legemiddelselskap som utvikler en rekke farmasøytiske produkter. Novo Nordisk-aksje har siden tidlig 2000 en avkastning på nær 4000 prosent.
Finn de beste aksjene hos Investeringstips. Prøv Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Aksjetips – Dette bør du tenke på

For å finne beste aksjer å kjøpe må du aller først klargjøre en strategi, og deretter velge selskapene du tror har best forutsetning for å gi deg avkastning.

Ønsker du å aktivt spekulere i prisbevegelser for å tjene penger på kortere sikt, altså «trade aksjer», bør du velge selskaper som normalt svinger mye i verdi. Dette er kjent som volatile aksjer.

Ønsker du å finne beste aksjer for langsiktige investeringer derimot, er situasjonen en helt annen. Da må du gå for selskap som svinger lite i verdi og som kan vise til en stabil vekst. Slike aksjer er kjent som defensive aksjer.

Du må heller ikke undervurdere viktigheten av å velge en god handelsplattform/nettmegler. Med en god aksjeplattform vil du bedre sjansene for å lykkes.

Andre ting som er lurt før man begir seg ut på aksjemarkedet er;

 • Å lære seg hva en aksje er og hvordan aksjemarkedet fungerer: Med litt basiskunnskap vil du bedre sjansene for å lykkes. Da vet du i større grad hva som påvirker aksjekursene både positivt og negativt.
 • Å klargjøre hvor høy risiko man er tilfreds med: Noen aksjer er forbundet med høyere risiko enn andre. Du gjør lurt i å velge å investere i selskap som passer din risikoprofil.  
 • Å sette opp budsjett og en fast spareplan: Det kan være hensiktsmessig med en fast spareplan fremfor å investere litt, eller mye for den saks skyld, i ny og ne. Da påvirkes du mindre av kortsiktige kursfall.
 • Å forstå viktigheten av ansvarlig investering/trading: Aldri bruk penger du ikke kan tape og aldri forvent avkastning basert på historisk utvikling. Markedet er flyktig og meget uforutsigbart, spesielt på kortere sikt. Med en bred portefølje vil du også få større risikospredning, som vil si at du er mindre utsatt skulle det gå dårlig med enkeltaksjer.
 • Vurder om du heller bør investere i fond: Å investere i fond kan være et godt alternativ, særlig om du ønsker å bruke mindre tid på å følge med på markedet.  
 • Handle etter interesse og kjennskap: Du gjør også lurt i å investere i selskaper du kjenner til og som du interesser deg for. Da blir det trolig mer givende å følge utviklingen, samt at du nok vil ha en større forståelse for faktorene som påvirker selskapet.

Hvor kan jeg kjøpe beste aksjer 2024?

Å kjøpe aksjer kan enten gjøres på en nettbasert handelsplattform, også kalt for nettmegler, eller hos banken. Vi anbefaler å velge en nettmegler, fordi disse plattformene er både billigere og mer brukervennlige.

Så hvilken plattform bør man velge? Valg av plattform bør naturligvis baseres på egne preferanser, men pass på at plattformen har selskapene du ønsker å investere i.

Dessuten bør faktorer som kostander, funksjoner/verktøy, brukervennlighet og ikke minst trygghet og sikkerhet være med i betraktningen. Mange av aktørene der ute er ikke nødvendigvis pålitelige.

Dette mener vi er beste handelsplattform

Vi har gjort en større undersøkelse for å finne de beste nettmeglerne:

 1. Nordnet – Beste plattform om du foretrekker nordiske aksjer og fond. Gebyrene er lave, de har et stort utvalg, samt at de tilbyr enkel registrering med BankID. En annen fordel med Nordnet er at du får norsk kundeservice.
 2. Skilling – Et godt valg om du ønsker å trade aksjer. Hos Skilling får du tilgang til flere prisbelønte verktøy samt at du kan handle aksjer til lave gebyrer.

Slik kjøper du aksjer

Å kjøpe aksjer, uavhengig om det er hos Skilling eller Nordnet, er både enkelt og lite tidkrevende. Du må bare opprette konto, sette inn penger og velge det selskapet du ønsker å investere i.

Merk at du hos noen aktører er nødt til å gjennomgå en såkalt KYC-prosedyre. Denne innebærer å oppgi identitet ved å sende kopi av godkjent ID-kort. Dessuten må du svare på noen personlige- og investerings relatere spørsmål. Dette er et lovpålagt sikkerhetstiltak. Hos Nordnet og Skilling kan du opprette konto med BankID.

Opprett konto hos Nordnet
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Velg aksje og kjøp

Både Skilling Nordnet har et oversiktlig brukergrensesnitt som gjør det enkelt å gjennomføre handler. Vet du hvilke aksjer du skal kjøpe søker du i søkefeltet, men ønsker du oversikt over hele utvalget kan du benytte deg av de ulike kategoriene.

Selve kjøpsprosessen er også veldig «rett frem» og du trenger egentlig bare å følge instruksene som angitt. Det du bør være oppmerksom på er funksjonen «kjøp» og «selg». «Selg» er i dette tilfellet en funksjon som gjør at du «shorter aksjer». Dette innebærer å tjene penger på fallende aksjekurser.

Les mer om hvordan kjøpe aksjer her.

Hvordan finne de beste aksjene?

For å finne beste aksjer å kjøpe er det flere ting som må vurderes. Som nevnt er det først og fremst viktig å investere i selskap som passer din strategi og risikoprofil.

Når det er gjort må du se på aksjenes utvikling, og ikke minst selskapet som helhet. Hvilken sektor opererer selskapet i? Hvilke produkter og tjenester tilbyr dem? Hvordan er de nåværende resultatene, og har de forutsetninger for å generere inntekter i fremtiden?

Alt dette er viktig å vurdere når du skal i gang med å investere. Nedenfor ser vi på anbefalte aksjer og tips basert på ulike strategier.

Beste aksjer for langsiktig investering

For de aller fleste lønner det seg med en langsiktig strategi. Her er målet å holde på investeringene lengst mulig og håpe på vekst over tid. En slik strategi er ofte, men ikke nødvendigvis, forbundet med lavere risiko. Dette fordi en langsiktig portefølje som regel inneholder de største og mest stabile selskapene.

Samtidig er det hensiktsmessig å inkludere mindre selskaper med et høyt potensial, men da vil også risikoen øke. Dermed er det optimalt med en god blanding av store, stabile aksjer og billige aksjer med potensiale. Nedenfor ser du beste aksjer for en langsiktig strategi. 

Large-cap aksjer

Dette er selskaper med en markedsverdi på 10 milliarder dollar eller mer. Dette er stabile selskaper med god omsetning, er ledene i sitt felt og som normalt ofte betaler utbytte. Apple, Microsoft, Amazon, Berkshire Hataway er eksempler Large-cap selskaper.

Defensive aksjer

Dette er selskaper som påvirkes lite av makroøkonomiske forhold. Slike selskaper leverer produkter og tjenester folk er «avhengige» av, og aksjene holder seg derfor stabile selv i perioder med økonomisk nedgang. Nestle, Johnson & Johnson, Visa, Walmart, Coca-Cola og Mastercard er eksempler på defensive aksjer.

Utbytteaksjer

Er selskaper som betaler utbytte til sine investorer. Disse investeringene muliggjør passive inntekter. Ofte er det de store, stabile selskapene som betaler utbytte, men også mindre selskaper kan betale utbytte for å gjøre aksjene mer attraktive hos investorene. Mowi, Equinor, Microsoft, Johnson & Johnson og Nike er kjent som utbytteaksjer. 

Vekstaksjer

Er selskaper som prises etter fremtidig inntjening og ikke nåværende resultat. Disse selskapene involverer noe høyere risiko, da de svinger mer i verdi.

Typisk er selskaper innenfor teknologi og fornybar energi, «teknologiaksjer» og «grønne aksjer», karakterisert som vekstaksjer. Dog finnes det vekstaksjer innen alle sektorer og bransjer.

Det grunnleggende for disse selskapene er at aksjekursen er høyere enn det inntektene tilsier, og at forventinger om at inntektene skal vokse i fremtiden. Tesla, Zoom, Nio, Freyr, Zoom og Netflix er typiske vekstaksjer.

Beste aksjer for daytrading

De beste aksjene til trading er det som svinger mest i verdi. Når man trader har man en mer spekulativ tilnærming og ønsker å utnytte prissvingninger til sin fordel. For tradere har det ikke nødvendigvis så mye å si om aksjemarkedet faller, fordi man kan «shorte».

Alt i alt handler trading om å treffe på sine predikasjoner og «time» handlene sine mest mulig. Uansett, som trader vil man ha aksjer som svinger i verdi, altså de som er volatile.

Sykliske aksjer

Sykliske selskaper er tett knyttet til den makroøkonomiske utviklingen. Disse aksjene gjør det typisk bra i perioder hvor arbeidsledigheten er lav, inflasjonen stabil og når det er generelt mye aktivitet i økonomien.

Motsatt vil aksjene prestere dårlig i perioder hvor økonomien går i negativ retning. En fordel med sykliske selskap er at de er nokså forutsigbare ettersom de beveger seg i takt med økonomien. Aksjene til flyselskaper, bilselskaper, tech-selskaper og banker er typisk sykliske.  

SAS, Norwegian, DNB, BMW, og til og med Tesla – et av verdens største selskaper målt i markedsverdi – er eksempler på sykliske aksjer.

Vekstaksjer

Siden vekstaksjer prises basert på forventinger om fremtiden, har de volatile tendenser. De faller typisk i perioder hvor resultatene uteblir, og stiger ofte veldig mye på kort tid, mer enn inntektene tilsier, i perioder hvor det er forventinger om økt fortjeneste lengre frem i tid.

Energiaksjer

Energiaksjer inkluderer selskaper innen olje- og gass, samt fornybar energi. Så ethvert selskap som er involvert i produksjon, forsyning eller distribusjon er kategorisert som en energiaksje.

Grunnen til at disse aksjene kan være gunstig til trading er at de ofte følger råvareprisene tett, som normalt er volatile. Equinor og Exxon Mobil, to av verdens ledene oljeselskaper, korrelerer positivt med oljeprisen som også påvirker deres aksjekurs.

Oppsummering

Når du skal investere er det viktig å danne seg et eget bilde av hva som er beste aksjer. Vi har i denne artikkelen nevnt flere populære selskap, men det er ingen garantier for at noen av disse vil gi avkastning. Gjør derfor egne analyser og undersøkelser, og velg investeringer som passer deg og din portefølje.

Vårt aksjetips for nybegynnere er ha en langsiktig strategi med en bred portefølje bestående av flere typer aksjer. Da vil du kunne utnytte deg av stabiliteten til de store selskapene, som normalt betaler utbytte, og samtidig dra nytte av potensialet til de mindre, fremadstormende selskapene.

Avslutningsvis er det viktig at du gjør deg forstått med risikoen som er involvert, og at du kun investerer penger du kan tape.

Finn de beste aksjene hos Investeringstips. Prøv Nordnet.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål

Hva er beste aksjer 2024?

Hva som er beste aksjer for deg avhenger av din strategi, ditt mål og din risikotoleranse. Ønsker lav risiko er det typiske defensive aksjer som er de beste, men skal du ha fortjeneste på kort sikt er det volatile aksjer du bør gå for.

Hvordan finne beste aksjer nå?

For å finne de beste aksjene for din portefølje må du se på den historiske kursutviklingen, hvilken type aksje det er, hvilke sektor selskapet operere i og hvilke muligheter for fremtidig vekst selskapet har.

Hvordan kjøpe beste aksjer?

For å kjøpe aksjer må du ha konto på en handelsplattform, som Nordnet. Har du det er det bare å søke etter aksjene du ønsker å kjøpe, og deretter klikke på «kjøp».

Hva er beste aksjer med utbytte?

Populære utbytteaksjer er Microsoft, Equinor, Mowi, Johnson & Johnson og Exxon Mobil.

Hva er beste aksjer oslo børs?

Eksempler på norske aksjer som er populære er Telenor, Vår Energi, DNB, Equinor, Yara, Tomra og Nel.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X