Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste norske aksjer 2024: Se våre anbefalinger!

Beste norske aksjer 2024: Se våre anbefalinger!

Ønsker du å kjøpe norske aksjer, men ikke helt sikker på hvor du skal begynne? Vi gir deg oversikten du trenger. Her har vi samlet nyttig informasjon for å gi deg innsikt over det norske aksjemarkedet.

Er du helt ny på å kjøpe aksjer? Da vil vår velforklarende guide komme til stor nytte. Der ser du hvordan raskt og enkelt kjøpe norske aksjer på nett. Les videre og se våre aksjeanbefalinger.

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Anbefalte aksjer 2024: Oversikt over norske aksjefavoritter

Her ser du et utvalg av noen av børsfavorittene på Oslo Børs. Vi gjør oppmerksom på at ingen av aksjene i listen garanterer avkastning. Gjør derfor grundige undersøkelser slik at du kan gjøre deg opp en mening om hvilke aksjer som har best forutsetning for å gi deg avkastning.

  • Equinor: Norges største selskap med en markedsverdi på over 100 milliarder dollar. Oljegiganten betaler også normalt utbytte, som er svært gunstig for deg med en langsiktig tidshorisont på sparing.
  • DNB: Norges største bankkonsern. Aksjen handles i skrivende stund for 177 kroner.
  • Yara: En av verdens største produsenter av gjødselprodukter. Er en såkalt defensive aksje, som betyr at den påvirkes i liten grad av makroøkonomiske forhold.
  • Salmar: Et av verdens største oppdrettsselskap. Merk at aksjen har falt kraftig den siste tiden, som følger av den omstridte skatteøkningen på havbruk.
  • Schibsted: Et av Nordens største mediekonsern, eier blant annet VG og Finn.no.
  • Aker BP: Olje- og gasselskap som kan vise til inntekter på flere milliarder kroner.
  • Gjensidige Forsikring: Forsikringsselskap som er kjent for å betale et godt utbytte.
  • Adevinta: Internasjonal nettjeneste som er en del av Schibsted-konsernet. Ble Norges største børsnotering siden Telenor i 2019.
  • Norwegian: Norsk lavprisselskap som tilbyr reiser i Norge og i store deler av verden. Selskapet er kåret til det beste lavprisflyselskapet i Nord-Europa.
  • Orkla: Selskapet produserer en rekke dagligvarer, inkludert frossenpizza, pålegg, supper, sauser og annen ferdigmat. Selskapet betaler normalt utbytte til sine aksjonærer.

Hvordan kjøpe norske aksjer?

Her ser du hvordan du kommer i gang med å kjøpe norske aksjer. Det er en enkel og kortfattet prosess, bruker du en nettmegler. Vår anbefalinger ser du nedenfor:

  1. Nordnet: Et ypperlig valg om du vil kjøpe norske aksjer. Plattformen har det største utvalget av aksjer fra Oslo Børs, og tilbyr også flere populære fond.
  2. eToro: Tilbyr et lite utvalg av norske aksjer. Plattformen har dog et større utvalg av internasjonale, og særlig amerikanske aksjer.
  3. Banken: Flere banker tilbyr i dag aksjehandel. Plattformene er ikke like brukervennlige og gebyrene er som regel litt høyere. Likevel kan det være en fin løsning for mange.

Når du har valgt deg en plattform oppretter du konto ved å følge stegene som anvist på den respektive siden. Hos både Nordnet og Skilling er det gratis å opprette konto.

Hos Nordnet og Skilling kan du registrere deg med BankID, men hos øvrige aktører kan det hende at du må gjennom en KYC-prosess. Dette er en prosess som går ut på å verifisere identitet.  

Når dette er gjort setter du inn penger på kontoen, søker etter aksjen(ene) du ønsker å kjøpe. Til slutt klikker du på aksjen, velger beløpet du ønsker å investere og klikker på kjøp. I artikkelen «hvordan kjøpe aksjer» finner du ytterligere informasjon om hvordan du kan kjøpe aksjer.

Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Norske aksjer tips: Slik finner du de «riktige» aksjene for din portefølje

Som du sikkert vet finnes det en hel rekke aksjer på det norske aksjemarkedet. Bare på Oslo Børs er det rundt 250 forskjellige aksjeselskaper. Derfor er det ikke alltid like lett å bli klok på hva som er beste norske aksjer. Du vil imidlertid komme et steg nærmere dersom du klargjør en strategi og setter deg et mål.

Da kan du enklere velge aksjer som passer deg og din portefølje. Ønsker du å for eksempel spekulere i prisbevegelser for å tjene raske penger vil det være mer hensiktsmessig å velge aksjer karakterisert som sykliske eller volatile. Både volatile og sykliske aksjer svinger nokså mye i verdi og er derfor godt egnet til trading.

Men vil du heller spare penger på lengre sikt er det best å gå for aksjer som er mer stabile, som defensive aksjer. Slike aksjeselskap leverer produkter og tjenester som har stabil etterspørsel uavhengig av den økonomiske situasjonen, og derfor holder aksjekursene seg relativt stabile.

Andre ting som kan være er lurt er;

  • Å kjøpe aksjene til selskaper du har kjennskap til
  • Å vurdere femtidsutsikten til selskapene. Har de forutsetninger for å generere inntekter også på lengre sikt?
  • Spre handlene over flere aksjer for å redusere risiko.
  • Tenke langsiktig. For de aller fleste har en lang tidshorisont lønt seg. Da blir porteføljen mindre utsatt av de kortsiktige svingningene.  

Hvilke aksjer er på Oslo Børs?

Som nevnt består Oslo Børs av rundt 250 ulike aksjer. For å gi deg bedre oversikt har vi nedenfor kategorisert noen av de mest populære aksjene etter sektor.

Norske aksjer innen fornybar

Aksjer innen fornybar, populært kalt «grønne aksjer», er aksjene til selskaper som driver innen bærekraft og fornybar energi.

Slike selskaper er betegnet som viktige for det «grønne skiftet» verden nå er inne i, og siden det har vært et høyt ESG-fokus de siste årene har antall grønne aksjer på Oslo Børs skutt til værs.

På et tidspunkt var det også full fest i de grønne aksjene, og flere av selskapene kunne vise til en vekst på flere hundre prosent. I senere tid har mange av aksjene falt, ettersom de ofte prises etter fremtidig vekst og ikke på nåværende inntjening.

Slike aksjer er betegnet som vekstaksjer, og typisk for dem er at de stiger svært mye, mer enn hva inntektene tilsier, i perioder hvor optimismen er høy og faller i perioder hvor resultatene uteblir.

Eksempler på grønne aksjer;
  • Nel: Selskap som utvikler hydrogenløsninger. Har en markedsverdi på rundt 20 milliarder kroner.
  • Scatec: Sol- og vindkraftselskap som opererer rundt om i hele verden. Har en markedsverdi på 13 milliarder kroner.   
  • Tomra: Selskap som leverer panteløsninger rundt om i hele verden. Hadde i inntekter på over 10 milliarder kroner.  
  • CloudBerry Clean Energy: Selskapet driver forskjellige vannkraftverk og vindparker i Norge og Sverige. Selskapet har en aksjekurs på 11 kroner.
  • Qantafuel: Er et teknologi basert energiselskap som konverterer plastavfall til miljøvennlig drivstoff og andre kjemikalier.

Alle disse aksjene er tilgjengelig for handel på Nordnet.

Norske teknologiaksjer

Norske aksjer innen teknologi referer til selskaper innen IT, mobiltelefoni, elektronikk, kunstig intelligens og mer. Teknologisektoren er svært bred og omfatter mange selskaper. Du kan lære mer om teknologiaksjer her.

Eksempler på tech-aksjer;
  • Telenor: Norges største telefonselskap og det fjerde største selskapet målt i markedsverdi. Har en børsverdi på rundt 15 milliarder 16 dollar.
  • Crayon: Norsk programvareselskap som driver med utvikling av IT-infrastrukturer. Har samarbeid med verdensledende aktører som Google og Microsoft.
  • Nordic Semiconductor: Selskap som produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi. Selskapet hadde i 2021 en omsetning på 610 millioner dollar.
  • Kahoot: Norsk selskap som driver en læringsbasert quiz-plattform som brukes av millioner av mennesker verden over
  • Schibsted: Norges største mediekonsern med en markedsverdi på rundt 4 milliarder dollar
  • ATEA:  Selskap som driver med utvikling av ulike IT-infrastrukturer primært for å bedre kommunikasjonsløsningene til bedrifter. Selskapet operer globalt og er kjent for å betale utbytte.
Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Norske lakseaksjer

Lakseaksjer har lenge vært en av de største børsfavorittene til Nordmenn, og det med god grunn. Det er tross alt en av de viktigste næringene her til lands, og selskapene innenfor denne sektoren er ledene i verden, presterer stabilt godt, selv under krisesituasjoner, og er kjent for å betale utbytte.

Lakseaksjene har riktignok falt kraftig den siste tiden, som følger av den omstridte beslutningen om å øke skattene for oppdrettsnæringen. Det har likevel ikke stoppet de private investorene/traderne, som har handlet aksjene til børsnoterte oppdrettsselskaper i stor stil etter «børskrakket».

Eksempler på lakseaksjer:
  • Salmar: Sjømatselskap som driver med oppdrett og viderefordeling av atlantisk laks. Har de siste fem årene hatt en omsetning på over 10 milliarder dollar.    
  • Mowi: Verdens størsteselskap innen fiskeoppdrett. Hadde i 2021 inntekter på nær 500 milliarder dollar.
  • Atlantic Sapphire: Oppdrettsselskap som baserer produksjonen på landbasert lakseoppdrett.   
  • Grieg Seafood: Oppdrettsselskap som ble grunnlagt så tidlig som 1884. Betalte i 2022 et utbytte på 3 kroner per aksje.
  • Lerøy Seafood: Produserer og selger sjømat rundt om i hele verden. Har en markedsverdi på omkring 40 milliarder kroner.
  • Norway Royal Salmon: Selger ulike lakseprodukter til 148 forskjellige land i verden.

Norske flyaksjer

Som navnet indikerer er dette aksjene til flyselskaper. Foreløpig har vi kun to flyselskaper i Norge som er på børs, og dette er Norwegian og SAS.

Det har vært en del uro rundt flyselskapene de siste årene, særlig SAS og Norwegian. Førstnevnte sliter med høy gjeld og var også i sommer igjennom en lengre perioder med streik, mens Norwegian led kraftig av pandemiens herjeringer.

Dermed er dette investeringer med høy risiko. Her vil nok kursen svinge mye, som for øvrig gjør det gunstig å trade aksjene.   

Sas, SAS-aksje, aksjer, investering, Scandinavian Airlines, Scandinavian Airlines aksje, kjøpe norske aksjer

Norske finansaksjer

Aksjer innen finans omfatter både banker, meglerhus, forsikringsselskaper og andre aktører som tilbyr tjenester innen finans. Disse aksjene kan betegnes som sykliske, men mange av dem er også med utbytte ettersom det er aksjene til ledene aktører som DNB.

Eksempler på finansaksjer:
  • DNB: Norges største bankkonsern.
  • Gjensidige Forsikring: Forsikringsselskap som retter seg mot både privatpersoner og bedrifter.
  • Sparebank 1: Norges nest største bankkonsern.
  • Storebrand

Norske utbytteaksjer

Norske aksjer med utbytte gir mulighet for passiv inntekt og er derfor et godt valg for enhver langsiktig portefølje. Selskaper som betaler utbytte, betaler nemlig en del av sitt overskudd til aksjonærene. Det betyr løpende inntekter for dem som eier aksjer i slike selskaper.

Dette er også med på å redusere risiko for tap, da utbyttet kan kompensere og utjevne kursfall. Du kan lære mer om utbytteaksjer her.

Eksempler på utbytteaksjer:
  • Equinor
  • DNB
  • Mowi
  • Gjensidige
  • MPC Container Ship
  • Golden Ocean Group
økonomisk frihet, aksjer, investering, tid, frihet, økonomi, kjøpe norske aksjer
Å investere i utbytteaksjer innebærer mulighet for passive inntekter. På den måten kan du frigjøre mer tid til det du har lyst til.

Norske oljeaksjer

Brorparten av aksjene på Oslo Børs er oljeaksjer. Kanskje ikke så veldig overraskende i og med at olje, sammen med gass, har i lang tid vært Norges viktigste eksportvare.

Nå er verdens klimamål riktignok å redusere utslipp, som gjør at vi kanskje ikke vil være like avhengig av oljen som det vi er i dag. Det vil trolig ikke påvirke de største oljeselskapene i særlig stor grad ettersom flere av dem er godt i gang med å utvikle nye, miljøvennlige metoder å skape energi på.  

Anbefalte oljeaksjer Oslo Børs:
  • Equinor
  • Vår Energi
  • Aker BP

Oppsummering av beste norske aksjer

I denne artikkelen har du fått presentert flere populære norske selskap å investere i. Det er selvfølgelig vanskelig å konkludere hva som er beste norske aksjer å kjøpe, ettersom det vil avhenge av din investeringsprofil og risikotoleranse.

Det er viktig at du gjør grundig research før du går i gang med å investere, og at du sprer handlene over flere aksjer for å reduserer sjansen for tap. Dette vil øke sjansen for at du oppnår god avkastning på dine investeringer.

Vi har også presentert en guide som viser deg hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer, slik at du kan komme i gang med å kjøpe norske aksjer når du føler deg komfortabel med dette. Mange plattformer har en demoversjon, deriblant Skilling, som gjør at du kan teste ut plattformen og ferdighetene før du investerer med ekte penger.

Kjøp Shippingaksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kjøpe aksjer i Norge?

Du må først opprette konto hos en handelsplattform som tilbyr norske aksjer. Det kan være Nordnet. Deretter velger du bare aksjen du ønsker å kjøpe.

Hva er de beste norske aksjene?

Det kommer an på ditt mål og din strategi. Noen populære aksjer i Norge er Equinor, DNB, Telenor, Mowi og Vår Energi.

Hvilke norske aksjer gir utbytte?

Equinor, Golden Ocean Group, Mowi, Gjensidige og Telenor er eksempler på norske utbytteaksjer.

Er norske aksjer gode investeringer?

Sett i et historisk perspektiv har norske aksjer vist seg som meget gode investeringer. Oslo Børs har en årlig snittvekst på rundt 8 prosent de siste 40 årene.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X