Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Kjøpe defensive aksjer? Invester i stabile selskaper

Kjøpe defensive aksjer? Invester i stabile selskaper

Defensive aksjer kjennetegnes ved at dem påvirkes i liten grad av makroøkonomiske forhold. Det er aksjer som normalt holder seg stabile i nedgangstider og også i perioder med økonomisk vekst.

Det er flere fordeler med defensive aksjer, som at du kan forvente en stabil kursutvikling og utbetaling av utbytte.

Ønsker du å lære mer? Les videre og lær mer om hva dette er, hvorfor det kan være lurt å inkludere i aksjeporteføljen og hvordan du kommer i gang med investeringen.

Kjøp defensive aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Hva er defensive aksjer?

Defensive aksjer er aksjene til selskaper som produserer varer og tjenester folk er avhengig av. Typisk er det selskaper som driver med produksjon/distribusjon av for eksempel mat, drikke, klær, strøm og medisiner.

Siden disse selskapene produserer/distribuerer, kall det gjerne noe «livsnødvendig», opplever de en jevn etterspørsel på sine produkter og tjenester, uavhengig av den økonomiske situasjonen.

Selv i perioder med høy inflasjon, resesjon og generell økonomisk nedgang – perioder hvor folk normalt bruker mindre penger – klarer selskapene å generere stabile salgsinntekter.

Nettopp derfor sier vi at en defensiv aksje er lite påvirket av makroøkonomiske forhold, som videre resulterer i en nokså stabil kursutvikling.

Et annet kjennetegn er at det er selskaper som er ledene innen sitt felt, leverer overskudd, kan vise til en god omsetning, og derfor betaler de ofte utbytte.

Påvirkes i liten grad av den generelle økonomien

Å inkludere defensive aksjer i en portefølje er både lurt og nyttig. For det første er det en god måte å minimere risiko. Kursene er mindre volatile, altså de svinger mindre i verdi.

Her kan du forvente en jevn, stabil vekst lite påvirket av konjunkturen i økonomien. Det betyr at kursen ikke nødvendigvis har som vane å falle selv når resten av aksjemarkedet faller – og i noen tilfeller kan kursen til og med stige.

Ettersom «defensive stocks», som det heter på engelsk, anses som en slags trygg havn i nedgangstider kan aksjene oppleve høyere etterspørsel og følgelig stige.

I tillegg er det en kjempefordel for deg som investor at selskapene betaler utbytte. Da kan du generere inntekter uten å måtte selge aksjene du eier. Dog vil en defensiv aksje vanligvis ikke øke like mye i verdi som vekstaksjer i perioder med økonomisk oppgang.  

Fordeler og ulemper

  • Påvirkes i liten grad av økonomiske nedgangstider, eller oppgangstider for den saks skyld.
  • Du kan forvente en stabil utvikling. Derfor er det betegnet som investeringer med lav risiko. 
  • Det er aksjene til ledene selskaper med god omsetning, og som ofte betaler utbytte. Utbytteaksjer er optimalt for deg som ønsker passive inntekter.
  • En defensiv aksje opplever i langt mindre grad plutselige kursstigninger, som for eksempel vekstaksjer og sykliske aksjer. 

Eksempler på defensive aksjer på Oslo Børs

  • Yara – Gjødselprodusent som opererer rundt om i hele verden. Hadde i 2021 en omsetning på hele 16 milliarder dollar.
  • Mowi Verdens største fiskeoppdrettsselskap. Er kjent for å betale mye i utbytte til sine investorer.  
  • Orkla – Et av norges største selskaper. Driver med leveranse av dagligvarer og husholdningsprodukter. 
  • Salmar – Sjømatsselskap som driver med opprett og viderefordeling av atlanterhavslaks.
  • Telenor – Selskap som driver med telefoni-, bredbånd- og internettjenester. Har en markedsverdi på over 15 milliarder dollar.  

Eksempler på defensive aksjer fra utlandet 

  • Johnson & JohnsonVerdens største farmasøytiske selskap målt i markedsverdi. Selskapet har eksistert siden 1886 og de har i skrivende stund nærmere 150,000 ansatte.  
  • Pfizer – Legemiddelselskap som er kjent for å ha utviklet verdenes mest omsatte legemiddel, Lipitor. Dessuten har de utviklet en vaksine mot Covid-19 viruset.
  • Pepsi Co – Mat- og drikkeselskap som er mest kjent for drikkevarene Pepsi og 7 Up.
  • Coca Cola – Et av verdens største selskaper. Driver produsering av mat og drikkevarer. Har en årlig omsetning på flere titalls milliarder dollar.
  • McDonalds – Amerikansk «fast-food»-kjede. Har restauranter over hele verden, og hadde i 2021 en omsetning på over 20 milliarder dollar.
  • Colgate-Palmolive – Selskap som distribuerer og produserer helsepleieprodukter, som deodoranter og tannkrem.  
  • Walmart – Verdens største dagligvarekjede.Har en markedsverdi på nærmere 400 milliarder dollar. 
  • Nestle – Verdens største produsent av mat- og drikkevarer. Selskapet ble grunnlagt i 1866.
defensive aksjer, fiskeaksjer
Lakseaksjer, som Salmar og Mowi, er typisk betegnet som «defensive».

Hvordan kjøpe defensive aksjer?

Å skape en godt diversifisert aksjeportefølje er viktig skal du lykkes på aksjemarkedet. Med andre ord bør porteføljen bestå av en god blanding av defensive aksjer og av andre aksjetyper med større vekstpotensial. Her kan du lese mer om hvordan bygge en aksjeportefølje.

Uansett, her får du en rask forklaring på hvordan du kommer i gang med aksjehandelen:

  1. Velg handelsplattform: Skal du kjøpe aksjer trenger du konto på en handelsplattform. I artikkelen «beste nettmegler» ser du hvem våre favoritter er. Nordnet er ifølge oss et godt valg. Dette er en nordisk aktør som er godkjent av finanstilsynet i Norge. Nordnet har også et stort utvalg av nordiske aksjer og fond.
  2. Opprett konto: Når du oppretter konto trenger du bare å følge instruksene som anvist på de respektive sidene til handelsplattformene du velger. Det du bør være oppmerksom på, er at når du bruker en utenlandsk aktør må du gjennomgå en såkalt KYC-prosedyre. Denne innebærer blant annet å sende kopi av et ID-kort. Merk at dette er et lovpålagt tiltak for å forhindre kriminell virksomhet og i tillegg beskytte din konto mot for eksempel hacking. KYC-prosessen er hos Nordnet automatisert gjennom BankID registreringen.
  3. Gjør et innskudd: Når kontoen er opprettet må den finansieres. Hos noen aktører er det et krav om et minsteinnskudd, men dette gjelder ikke for Nordnet. Normale betalingsmetoder er bankinnskudd, kortoverføring og andre digitale løsninger, som Paypal eller Skrill.  
  4. Kjøp aksjer: Nå er det bare å begynne investeringen. Nevnte Nordnet har et stort utvalg av investeringsprodukter fra hele verden, også kjente favoritter fra Oslo Børs, som Mowi og Yara.

Lær om hvordan kjøpe aksjer her.

Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Sykliske aksjer vs defensive aksjer: Hva er forskjellen?

Motsetningen til defensive aksjer er sykliske aksjer. Dette er aksjer som i stor grad påvirkes av makroøkonomiske forhold. I perioder hvor økonomien går bra, vil kursen til disse aksjene stige. I motsatt tilfelle, hvor økonomien går dårlig, vil aksjene falle.

Særlig reiselivsbransjen, fly og hotell, bilprodusenter, teknologiselskaper (de fleste, men ikke alle) og også banker er typisk betegnet som sykliske. Dette har en sammenheng med at de produserer en type «luksusgode» som ofte prioriteres alt etter hvor mye penger folk har å rutte med.

Såkalte bankaksjer, eksempelvis DNB, kan påvirkes både negativt og positivt av lavkonjunkturer. Høyere rente gir naturligvis økte inntekter for bankene, men blir rente for høye og flere forbrukere havner i økonomiske problemer vil det gå utover volum og aktivitet.

Færre tar opp lån og det generelle forbruket minker, som kan påvirke bankaksjer negativt. Fordeler med sykliske aksjer er at de er forutsigbare. Altså de faller og stiger basert på den økonomiske situasjonen.

Oppsummering

Defensive aksjer er med god grunn populære valg for de som ønsker en trygg, sikker og lite risikabel plass å investere pengene sine.

Varene og tjenestene til disse selskapene har en «nødvendig» egenskap, og som sådan vil selskapene oppleve en jevn etterspørsel, uavhengig av konjunktur.

Ikke nok med det: det er også selskaper som har levert gode, stabile resultat i flere år og som normalt betaler utbytte. Dermed er det et godt tilskudd til en diversifisert portefølje, særlig om du har en lang tidshorisont og ønsker å bygge kapital over tid.

Kjøp defensive aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Ofte stile spørsmål

Hva er defensive aksjer?

En defensive aksje er aksjene til et børsnotert selskap som påvirkes i liten grad av konjunkturene i økonomien. Selskapene leverer en type vare eller tjeneste som folk er avhengig av og som ikke nedprioriteres selv om man har mindre penger til rådighet.

Hva er forskjellen på en defensive aksje og en sykliske aksje?

Defensive aksjer påvirkes i liten grad av den økonomiske tilstanden, mens sykliske aksjer følger økonomien svært tett. Sistnevnte stiger normalt i oppgangstider og faller i nedgangstider. En defensive aksje holder seg relativt stabil til enhver tid.

Hvordan kjøpe defensive aksjer?

For å kjøpe aksjer må du ha konto på en handelsplattform, som Nordnet.

Burde jeg kjøpe defensive aksjer?

Slike aksjer påvirkes i liten grad av økonomiske forhold og er derfor mer stabile enn andre aksjer. En annen fordel er at det ofte aksjer med utbytte.

Hva er beste defensive aksjer oslo børs?

Det avhenger av personlige preferanser. Vurder hvilke aksjeselskap som passer din portefølje best. Eksempler på defensive norske aksjer er Yara, Mowi og Orkla.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X