Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Kjøpe sykliske aksjer? Se hvordan her

Kjøpe sykliske aksjer? Se hvordan her

Hva er en aksje, aksjer, aksjemarkedet, USA

Sykliske aksjer beveger seg i takt med konjunkturene i økonomien. Normalt vil aksjekursene til disse selskapene stige når næringslivet går bra, og falle når det går dårlig.

En syklisk aksje er i så måte «enklere» å spå utviklingen til enn andre aksjetyper. Derfor er de svært populære å inkludere i porteføljen, særlig blant aktive spekulanter.

Kjøp sykliske aksjer hos Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi.

Hva er sykliske aksjer?

Sykliske aksjer definisjon: aksjer som i stor grad påvirkes av den økonomiske situasjonen i verden eller land. Samlet vil de sykliske aksjene prestere godt i perioder hvor økonomien er god, altså i perioder når arbeidsledigheten er lav og når selskaper kan investere i drift fremfor å kutte kostnader.

Følgelig vil aksjene falle i perioder med økonomisk usikkerhet, som ved høy inflasjon, renteøkninger eller andre former for krisesituasjoner, eksempelvis en pandemi.

Grunnen til at disse aksjene følger konjunkturene i økonomien handler om at inntjeningene til de sykliske selskapene påvirkes av makroøkonomiske forhold. Dette kan forklares med at desto mer penger folk har til overs, jo mer vil etterspørselen på deres varer og tjenester øke, og vice versa.  

Sånn sett kan vi si at sykliske selskaper ikke tilbyr noe som er «nødvendig», men noe som fungerer mer eller mindre som et «luksusgode». Dog ser vi også at selskaper som er «nødvendige», eksempelvis selskaper innen bank og shipping, opplever at inntektene varierer etter økonomiske forhold.

Typisk er selskaper innen følgende sektorer karakterisert som sykliske:

 • Hotell- og reiseliv
 • Forbrukerelektronikk
 • Mote- og merkevarer
 • Bilindustrien
 • Bank
 • Shipping

Påvirkes i stor grad av makroøkonomien

Siden de sykliske aksjene påvirkes av makroøkonomien er de også mer volatile enn andre aksjetyper. At en aksje er volatil betyr at den varierer nokså mye i verdi, og kan oppleve hyppige kursendringer.

Dette har sine betydelige fordeler, men også klare ulemper. Fordelen er at man kan utnytte kurssvingningene til å oppnå profitt på kortere sikt. Dessuten har sykliske aksjer en tendens til å stige svært mye i perioder hvor de økonomiske utsiktene er gode.

En annen fordel med sykliske aksjer er at de er relativt forutsigbare. Er det indikasjoner på at økonomien fremover vil gå «dårlig», eksempelvis ved høy inflasjon, kan du forvente at aksjene faller i verdi. Denne forutsigbarheten gjør aksjene svært attraktive blant mange aksjeplukkere.  

Det negative med sykliske aksjer er at de kan falle vesentlig i verdi i perioder med økonomisk nedgang. Dermed er risikoen betegnet som større enn om du investerer i for eksempel defensive aksjer. Defensive aksjer er aksjer som påvirkes i liten grad av makroøkonomiske forhold.

Fordeler og ulemper

 • Påvirkes i stor grad av makroøkonomien og er sånn sett «forutsigbare»
 • Aksjene stiger normalt ganske mye i perioder hvor de økonomiske utsiktene er gode.
 • Er tidvis svært volatile, som betyr større risiko, men også mulighet for oppnå høy avkastning på kortere sikt.
Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Sykliske aksjer eksempel

Som du sikkert skjønner finnes det en hel rekke aksjer som er sykliske. Nedenfor finner du noen av dem både fra Norske og fra utlandet.

Merk ingen av de nevnte aksjene er anbefalinger, men eksempler på hva sykliske aksjer er. Gjør derfor egne undersøkelser å velg aksjene du selv mener passer din portefølje.  

Beste sykliske aksjer Oslo Børs 2023:

 • DNB – Norges største bankkonsern. Inntektene til bankkonsernet avhenger i stor grad av konjunkturene.
 • Norwegian – Lavprisselskap som tilbyr flyreiser i både inn- og utland. Selskapet har lidd kraftig av Covid-19 pandemien, men er likevel en av de mest populære aksjene blant norske investorer, ifølge tall fra Aksjenorge.
 • SAS – Norsk flyselskap som har vært preget av mye uro den siste tiden, blant annet streik og høy gjeld. Et populært mål blant tradere, særlig de som ønsker å «shorte» aksjen.
 • Golden Ocean Group – Shippinggiganten, som hovedsakelig driver med tørrlastrederi, har økt inntektene vesentlig de siste årene. Fra 2020 til 2021 økte omsetningene med nærmere 100 prosent.  

Sykliske aksjer fra utlandet:

 • Trivago – Nettbasert tjeneste som spesialiserer seg på søk etter hotell- og overnattingsteder.
 • Lufthansa – Tysklands største, og et av Europas største, flyselskap. Selskapet har en markedsverdi på over 70 milliarder kroner.  
 • Ryanair – Britisk lavpris-flyselskap med en markedsverdi på 14 milliarder dollar.
 • Netflix – Amerikansk strømmetjeneste. Var inntil ganske nylig strømmetjenesten med flest abonnementer i verden.  
 • Tesla – Verdens største bilselskap målt i markedsverdi. Tesla regnes som en pioner innen elbil-sektoren.    
 • BMW – Tysk bilprodusent grunnlagt i 1916. Har i flere tiår vært blant verdens ledende bilselskap.
 • LVHM – Fransk holdingselskap som eier over 60 kjente merkevarer, som Luis Vuitton, Moët og Hennessy. Er det største selskapet innen luksusprodukter.   
Sykliske aksjer, SAS-aksjer
Flyselskapet SAS er betegnet som et «syklisk» selskap.

Hvordan kjøpe sykliske aksjer?

Å spre risiko er viktig skal du lykkes på aksjemarkedet. Med andre ord bør porteføljen bestå av en god blanding av flere aksjetyper, fra ulike regioner og sektorer. Her kan du lese mer om hvordan bygge en aksjeportefølje.

Videre får du en rask forklaring på hvordan kjøpe aksjer. Ønsker du mer omfattende forklaringer på hvordan kjøpe en aksje, kan du lese her.

 1. Velg handelsplattform: Skal du kjøpe aksjer trenger du konto på en handelsplattform. Våre anbefalinger er Skilling og Nordnet. Dette er aktører godkjent av finanstilsynet i Norge, samt at de har et godt utvalg og lave gebyrer. Skilling egner seg bedre til trading, mens Nordnet passer ypperlig til investeringer.
 2. Opprett konto: Når du oppretter konto trenger du bare å følge instruksene som anvist på de respektive sidene til handelsplattformene du velger. Det du bør være oppmerksom på, er at når du bruker en utenlandsk aktør må du gjennomgå en såkalt KYC-prosedyre. Denne innebærer blant annet å sende kopi av et ID-kort. Merk at dette er et lovpålagt tiltak for å forhindre kriminell virksomhet og i tillegg beskytte din konto mot for eksempel hacking.   
 3. Gjør et innskudd: Når kontoen er opprettet må den finansieres. Hos Skilling er det et minsteinnskudd på 1000 kroner dollar. Hos Nordnet derimot, er det ingen krav om et minsteinnskudd. Normale betalingsmetoder er bankinnskudd, kortoverføring og andre digitale løsninger, som Paypal eller Skrill. 
 4. Kjøp aksjer: Nå er det bare å begynne investeringen. Nordnet har et stort utvalg av investeringsprodukter fra hele verden, også kjente favoritter fra Oslo Børs, som Norwegian.
Prøv Nordnet. Investeringstips.
Finansielle verdipapirer kan både stige og falle i verdi, og det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Oppsummering

Sykliske aksjer påvirkes i stor grad av konjunkturene i økonomien. Det gjør at man enklere kan forutsi kursoppgang og nedgang, samtidig som de varierer mer i verdi enn for eksempel defensive aksjer.

Det gjør risikoen noe større, men betyr også at aksjene kan stige mer i perioder med høykonjunktur. Skal du kjøpe sykliske aksjer er det viktig med en god handelsplattform og ikke minst gjøre seg forstått med risikoen som er involvert.

Ofte stilte spørsmål

Hva er sykliske aksjer?

Sykliske aksjer som i stor grad påvirkes av økonomiske forhold.

Hvordan kjøpe sykliske aksjer?

For å kjøpe sykliske aksjer må du opprette konto hos nettmegler, som Nordnet, og deretter velge aksjene du ønsker å kjøpe.

Er det risikabelt å investere i en syklisk aksje?

Aksjene faller normalt i perioder med lavkonjunktur og stiger i perioder med høykonjunktur. En viss risiko er det å kjøpe slike aksjer, med det gjelder for så vidt alle investeringer.

Hva er eksempler på sykliske aksjer?

Tesla, Golden Ocean Group, Norwegian, og DNB er selskaper som karakteriseres som sykliske. Dette er selskaper hvor inntektene i stor grad avhenger av makroøkonomiske forhold.

Investor
+ innlegg

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X