Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hvordan investere i S&P 500? Invester i de 500 største børsnoterte selskapene i USA

Hvordan investere i S&P 500? Invester i de 500 største børsnoterte selskapene i USA

Investere i S&P 500

S&P 500 er en aksjeindeks som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Indeksen representerer selskaper i alle amerikanske industrier. 

Å investere i S&P 500 gir deg en bred eksponering i aksjemarkedet. Dette har også gitt en svært god avkastning, som tilsier at investorene har dratt godt nytte av å investere i S&P 500-indeksen.

Les alt du trenger å vite om S&P 500 og hvordan du kommer i gang med å investere i indeksen her. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hvorfor investere i S&P 500?

Å investere i fond har vist seg å være en av de beste måtene å spare penger på over tid. I løpet av de siste 40 årene har aksjemarkedet steget med rundt 8 prosent. Dette er en langt bedre avkastning enn man vil få ved å for eksempel sette pengene i banken. 

Selv om markedet i helhet har hatt en fin vekst de siste årene, er det noen marked som har prestert bedre, og andre dårligere. S&P 500-indeksen har gitt en avkastning som er langt bedre enn gjennomsnittet. Siden indeksen ble opprettet har S&P levert en årlig gjennomsnittlig avkastning på nesten 12 %.

S&P 500 siden 1950 til i dag
Kilde: Yahoo! Finance

Det er derfor ikke så rart at interessen for å investere i S&P500-indeksen har økt blant både norske og internasjonale investorer. Å investere i denne indeksen gir flere fordeler, som blant annet:

 • En bred eksponering mot aksjemarkedet
 • Man investerer i flere selskaper som representerer alle forskjellige industrier
 • Pengene kan være investert i S&P500 over lang tid uten at man behøver å gjøre noe
 • En god og langsiktig måte å spare penger på over tid
 • S&P 500-indeksen har gitt en svært høy avkastning
 • Investeringen har en langt lavere risiko enn å investere i enkeltselskaper

Ettersom S&P500-indeksen representerer så mange selskap i så mange sektorer, er dette en av de minst risikable investeringene man kan ta. Årsaken til dette er fordi indeksen ikke vil falle dersom en del av markedet, som f.eks. teknologisektoren, opplever kursnedganger. 

Når det er sagt, er det alltid en risiko til stede når man investerer i aksjemarkedet. Men på sikt har aksjemarkedet alltid levert god avkastning, og det er lite sannsynlig at det vil endres i tiden fremover. 

Kom i gang med å investere i S&P 500 

Å investere i S&P500-indeksen er svært enkelt og det tar ikke mer enn noen få minutter. Under har vi laget en guide som viser deg hvordan du kommer i gang med å investere i den populære aksjeindeksen. 

1. Velg handelsplattform

Først og fremst er du nødt til å registrere deg hos en handelsplattform som tilby kjøp og salg av aksjeindekser. Vår foretrukne plattform er Nordnet på grunn av deres lave gebyrer og brukervennlighet. Denne plattformen blir brukt av tusenvis av investorer over hele Norden. 

I tillegg til at du kan investere i S&P500 gjennom plattformen, tilbyr de også et bredt utvalg av andre aksjeinvesteringer. På den måten vil du enkelt kunne bygge en diversifisert portefølje. 

Invester hos Nordnet

Investeringer involverer en form for risiko. Du kan tape dine penger.

2. Opprett en konto

For å opprette en konto hos Nordnet er du nødt til å fylle inn ditt navn, brukernavn og e-post. Deretter registrerer du deg med BankID.

Opprett konto hos Nordnet
Investeringer involverer en form for risiko. Du kan tape dine penger.

3. Gjør et innskudd

Når du har opprettet en konto og er inne i plattformen, må du gjennomføre et innskudd. Dette kan du gjøre gjennom en bankoverføring, ved bruk av debet/kredittkort eller andre digitale løsninger som Skrill eller PayPal.

Nordnet har ingen minsteinnskudd, du kan altså sette inne beløpet du selv vil. Hos øvrige aktører kan det forekomme et krav om et minsteinnskudd, som normalt ligger på et sted mellom 500 og 1000 kroner. . Pengene vil være på kontoen umiddelbart, med mindre du overfører via en bankoverføring. Da kan det ta opptil 3 dager før pengene er tilgjengelig. Hos Nordnet finner du en knapp hvor det står “sett inn penger” til venstre side av menyen. Trykk på denne knappen og velg foretrukket betalingsmetode. 

4. Invester i S&P500-indeksen

Når pengene er inne, kan du komme i gang med å investere i S&P 500. Du søker enkelt på S&P500 øverst på Nordnets søkefelt. Klikk på logoen for å få mer innsikt rundt indeksen eller trykk på handle for å kjøpe indeksen direkte. 

Når du klikker på logoen vil du få opp all den informasjonen du trenger om investeringsobjektet. Du vil se en oversikt over kursen, eller du kan trykke den inn på de ulike fanene for å få mer detaljert informasjon. 

Invester hos Nordnet
Investeringer involverer en form for risiko. Du kan tape dine penger.

I dette eksemplet ønsker vi å investere $1000 i S&P500-indeksen, som tilsvarer rundt 1000 norske kroner. Husk at du aldri bør investere med mer penger enn du har råd til å tape. 

Slik investerer du i S&P 500-indeksen på 1,2,3. Ønsker du å investere i noe annet følger du akkurat samme oppskrift. Les mer om indeksen videre i artikkelen.

Hva er S&P 500?

S&P 500 er en aksjeindeks som representerer hele det amerikanske aksjemarkedet. S&P 500 består av de 500 største amerikanske børsnoterte selskapene og representerer alle sektorene. Dette gir deg en bred eksponering av aksjemarkedet. 

Dersom du ikke ønsker å bruke mye tid på å sette deg inn i aksjemarkedet, men ønsker å ta del i verdiskapningen som skjer, kan det være lurt å sette penger i S&P 500. Indeksen har gitt en svært god avkastning over tid. 

Siden man får en såpass bred eksponering, tilsier en investering i S&P 500 en langt lavere risiko enn om man investere i en håndfull med enkeltaksjer. Du vil også være investert i langt flere aksjer enn om du for eksempel er investert i hovedlisten på Oslo Børs. 

Investere i S&P 500 SPY hos eToro
S&P 500 kan svinge mye i verdi, men indeksen har gitt solid avkastning til sine langsiktige investorer.

Selskaper i porteføljen til S&P 500

Som nevnt har S&P 500-indeksen en eksponering mot de 500 største børsnoterte selskapene i USA i alle de ulike sektorene. På den måten får man en svært bred eksponering mot aksjemarkedet.

Her ser du de 10 selskapene som er størst vektet i indeksen:

BeholdningSektor
Apple IncTeknologi
Microsoft CorpTeknologi
Amazon.com Inc Syklisk konsum
Alphabet Inc Class AKommunikasjon
Berkshire Hathaway Inc Class BFinans
Alphabet Inc Class CKommunikasjon
UnitedHealth Group IncHelse
Johnson & JohnsonHelse
Tesla Inc Syklisk konsum
Exxon Mobil CorpEnergi
Kilde: Morningstar

Alternativer til S&P 500-indeksen

Selv om S&P500 har gitt en formidabel avkastning, finnes det selvfølgelig flere alternative fond man kan investere i.

Når man skal velge et fond er det viktig å vurdere de ulike fondene ut fra forskjellige faktorer, som:

 • Hvilken sektor ønsker du å investere i? Brede indeksfond, som S&P500-indeksen, investerer i flere sektorer. Men dersom du kun ønsker å eksponere deg mot én sektor, som for eksempel teknologisektoren, finnes det flere fond som tilbyr dette.
 • Hvilken region ønsker du å investere i? Man kan velge mellom å investere i et globalt fond eller et fond som representerer et eller flere marked. Dette kan for eksempel være blant annet det norske markedet, det europeiske markedet, utviklede marked eller det amerikanske markedet.
 • Hvor mange aksjeselskap ønsker du å investere i? De ulike fondene har forskjellig porteføljesammensetting. Om du ønsker å investere i et færre eller større antall aksjer, bør du se hvor mange selskaper som er inkludert i fondet du ønsker å investere i.
 • Hva er din risikotoleranse? Noen fond investerer i selskaper som innebærer høyere risiko og andre investerer i mer stabile aksjer. Du kan investere i fond som gir muligheten til å gi veldig høy avkastning, men også innebærer en høy form for risiko, eller motsatt. Finn dette ut før du investerer.

Eksempler på fond    

Her er en liste av ulike fond som kan være fint å ha i en investeringsportefølje, ekskludert S&P500-indeksen:

 • ARK Innovation ETF – Dette fondet investerer i selskaper som er nyskapende og innovative. Fondet består i stor grad av teknologiaksjer, som blant annet Tesla og Apple.
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF – Dette fondet investerer i forskjellige utviklede marked. Dette innebærer investeringer i selskaper fra land som Brasil, India, Sør-Afrika etc.
 • Energy Selector Sector SPDR – Dersom du ønsker å eksponere deg mot selskaper i energisektoren, kan du gjøre det gjennom dette fondet.

Bør jeg investere i S&P500 eller i aksjer?

Å investere i et bredt fond, som S&P500, gir en bred eksponering mot hele det amerikanske aksjemarkedet. Ved å investere i S&P500 vil man i realiteten investere i 500 ulike selskaper som representerer ulike sektorer.

Det er derfor mange fordeler knyttet til å investere i et slikt aksjefond. Porteføljen vil restrukturere seg automatisk ut fra selskapshendelser, som også betyr at du ikke trenger å gjøre noe selv. Avkastningen du får fra å investere i S&P500 vil hele tiden reflektere kursbevegelsen til indeksen.

Dersom du er en passiv investor som kun ønsker å investere i aksjemarkedet uten å lese deg opp og gjøre mye research selv, er S&P 500-indeksen et glimrende investeringsvalg.

Det er likevel ikke kun passive investorer som investerer i dette fondet. Flere profesjonelle investorer og forvaltningsselskap har S&P 500-indeksen i sin portefølje. Dette er for å gi en mer stabil portefølje samt for å redusere risikoen dersom noen enkeltaksjer skulle oppleve negativ avkastning.

Svaret er derfor ikke hverken eller. Du kan helt fint investere i enkeltaksjer samt inkludere S&P500-indeksen i din portefølje. Det er anbefalt å ha en portefølje bestående av flere investeringer for å oppnå god avkastning samtidig som du reduserer risikoen for tap.

Investere i S&P500 – Oppsummering

Som du har lest i denne artikkelen kan det være en god idé å inkludere S&P500-indeksen i din investeringsportefølje. Er du en passiv investor, vil det å investere i S&P500 gi deg en bred eksponering mot markedet uten at du trenger å kjøpe og selge aktivt.

S&P500-indeksen har gitt en solid avkastning til sine investorer, og siden indeksen ble opprettet har investorene fått en årlig avkastning på nesten 12 %. Dette er betraktelig bedre sammenlignet med markedet ellers. Du kan komme i gang med å investere i S&P500 gjennom handelsplattformen til for eksempel Nordnet.

Invester i S&P 500 hos Nordnet
Investeringer involverer en form for risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stilte spørsmål

Hva er S&P 500?

S&P500 er en aksjeindeks som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Disse selskapene representerer alle sektorer i det amerikanske markedet.

Har S&P500-indeksen gitt en god avkastning?

Ja, S&P500-indeksen har slått aksjemarkedet med god margin de siste årene. I løpet av de siste 40 årene har indeksen gitt en årlig avkastning på rundt 12 %.

Hvorfor bør jeg investere i S&P500-indeksen?

S&P500-indeksen gir en bred eksponering mot aksjemarkedet. Ved å investere i denne indeksen, investerer du i realiteten i over 500 amerikanske børsnoterte selskap.

Hvorfor investere i amerikanske selskaper?

USA har verdens største økonomi. I det amerikanske markedet finner man de aller største selskapene i verden, som blant annet Apple, Microsoft og Meta.

Hva er fordelen med å investere i S&P500?

Ved å investere i S&P500, kan du la pengene jobbe for deg uten at du trenger å investere aktivt. Du har muligheten til å ta ut pengene når du selv ønsker.