Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Beste ETF å investere i? Disse fondene har gitt høyest avkastning!

Beste ETF å investere i? Disse fondene har gitt høyest avkastning!

Beste ETF å investere i

«Beste ETF å investere i?» er den siste av totalt tre artikler i vår ETF-guide.

I de to foregående artiklene har vi diskutert fordelene med ETF-er og hvordan du kommer i gang med å investere i børsnoterte fond. I siste del av vår ETF-guide vil vi se på hvilke børsnoterte fond som har gitt høyest avkastning over tid, samt ta en titt på hvilke fond som er mest populære blant nordmenn. 

Les videre for å lære mer om hvilke ETF-er som har vært best å investere i de siste årene og hva som er viktig å tenke på når du bygger en portefølje. Artikkelen kan kanskje hjelpe deg med å finne riktig børsnotert fond i henhold til din investeringsportefølje, strategi og risikovillighet. 

Norske investorer eksponerer seg mot de største internasjonale aksjemarkedene

Nordnet har lagt ut informasjon om hvilke ETF-er norske investorer hadde mest penger i under fjoråret. Her kan man tydelig se at de fleste nordmenn investerer penger i ETF-er som gir eksponering mot de største internasjonale aksjemarkedene, som oftest i globale aksjeindekser. 

Dette var de 10 ETF-ene som hadde høyest investert beløp blant nordmenn i 2022 hos Nordnet:

ETFEksponering
S&P 500 ETF TRUST ETFS&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte aksjene i USA.
DnB NOR OBXOBX-indeksen, som er sammensatt av de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs.
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFInkluderer de 100 største ikke-finans-selskapene på NASDAQ-børsen.
iShares Core MSCI World UCITSVerdensindeksen for støre økonomier. Består av store og mellomstore selskaper fordelt over 23 land.
iShares Core S&P 500 UCITS USD (Acc)S&P 500-indeksen
SPDR S&P U.S. Technology Select Sector UCITS ETF (Acc)Investerer i informasjonsteknologi-selskaper i S&P 500-indeksen
iShares MSCI ACWI Index FundVerdensindeksen, består av store og mellomstore selskaper i hele verden.
Exchange Traded Concepts Trust ROBO Global Robotics and Automation Index ETFPortefølje sammensatt av selskaper innenfor automatisering og robotisering.
Vanguard S&P 500 ETFS&P 500-indeksen
Vanguard FTSE Emerging Markets ETFInvesterer i fremvoksende markeder, som selskaper i Kina, Brasil, Taiwan og Sør-Afrika.

Bygg en bred portefølje med ETF-er

Når man skal i gang med å bygge en portefølje, er det så klart viktig å finne investeringsprodukter som samstemmer med din investeringsstrategi, risiko og målsetting. For de fleste med et langsiktig perspektiv, er det lurt å bygge en velbalansert portefølje. Morningstar mener at enhver portefølje burde innebære:

Dersom porteføljen dekker disse tre områdene, vil du kunne supplementere med andre investeringer på toppen – som innebærer tematiske ETFer. Har du et lengre tidsperspektiv enn 5 år, vil vi argumentere for at du eventuelt kan droppe obligasjoner i porteføljen. Dette er fordi aksjer over tid presterer bedre og du vil være investert såpass lenge at kortsiktige svingninger ikke vil påvirke dine prestasjoner i så høy grad. 

Under vil vi se på anbefalte børsnoterte fond i det amerikanske markedet og resten av verden, ifølge Morningstar.

Beste amerikanske aksjer ETF-er

Dette er tre ETF-er som passer for investorer som ønsker å eksponere seg i det amerikanske markedet:

FondEksponeringÅrlig avkastning siste 5 år (27.8.2023)
iShares Core S&P 500 ETFS&P 500-indeksen10,6 %
Vanguard Russell 1000 Growth ETFInvesterer i amerikanske vekstaksjer15,8 %
Vanguard Div Appreciation ETFAmerikanske utbytteaksjer9,6 %

Beste ETF i verdensmarkedet

Her er tre ETF-er for investorer som ønsker å investere i aksjer som representerer hele verden:

FondEksponeringÅrlig avkastning siste 5 år (27.8.2023)
Vanguard Total World Stock ETFStore aksjer over hele verden5,2 %
iShares MSCI Emerging Markets Small-Cap ETFSmå selskaper i fremvoksende marked3,2 %
iShares Europe ETFEuropeiske selskaper1,8 %
Beste ETF. Nordnet.
Alle investeringer involverer en viss risiko

Hvilke ETF har gitt høyest avkastning?

Sist, men ikke minst, vil vi ta en titt på de ETF-ene som har gitt høyest avkastning de siste årene. Før vi presenterer disse er det viktig å være klar over at historisk avkastning ikke nødvendigvis gjenspeiler fremtidig gevinst. 

Vi har brukt Morningstar for å filtrere oss frem til hvilke fond som har gitt best avkastning de siste fem årene. Dette er fasiten:

Topp 10 Beste ETF de siste fem årene

Dette er noen av de fondene som har prestert best de siste fem årene. For å gi et mer representativt bilde har vi valgt å inkludere fond som presenterer ulike marked. Årsaken til dette er fordi det er mange aktører som tilbyr fond som representerer samme marked, og disse fondene har nærmest tilnærmet lik avkastningstall:

FondAvkastning hittil i år (27.8.2023)Årlig avkastning siste 3 årÅrlig avkastning siste 5 år
iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) EUR38 %17 %21 %
Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF EUR39 %17 %21 %
SPDR® MSCI World Technology UCITS ETF USD Acc EUR33 %14 %18 %
Amundi Index Solutions – Amundi Nasdaq-100 ETF-C EUR37 %13 %17 %
XACT Norden SEK14 %18 %14 %
Ossiam Shiller Barclays Cape® US Sector Value TR 1C (EUR) EUR18 %16 %13 %
iShares Dow Jones Global Titans 50 UCITS ETF (DE) EUR25 %11 %12 %
WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF – USD GBP6 %12 %12 %
iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF USD (Acc) EUR-2 %12 %11 %
iShares S&P 500 Consumer Staples Sector UCITS ETF USD (Acc) EUR-2 %10 %11 %
Beste ETF. Nordnet.
Alle investeringer involverer en viss risiko

Hvordan finne de beste ETF-ene fremover?

Som oftest er det bransjespesifikke og tematiske ETF-er som slår best ut når man ser på best avkastningstall. På motsatt side, er det som regel også disse ETF-ene som også presterer dårligst. Fra et investeringsperspektiv er det vanskelig å forutsi hvilken sektor som vil gjøre det best i fremtiden. Hittil i år ville du for eksempel ha tjent mye penger om du investerte i børsnoterte fond som har rettet fokuset mot selskaper innenfor kunstig intelligens

Hvis du skal finne de ETF-ene som vil prestere best, bør du vurdere hvilke sektorer som har størst sjanse til å stige i verdi fremover og velge et børsnotert fond som investerer spesifikt i disse aksjene. 

Konklusjon

Som du har sett, finnes det mange ETF-er som kan gi høy avkastning over tid. Likevel er det børsnoterte fond som presenterer verdensindeksen de fleste investorer setter pengene sine i. Dette er et godt tegn, i og med at store indekser over tid har gitt en jevn og høy avkastning. 

Å investere i bransjespesifikke ETF-er kommer med høyere risiko, men kan på motsatt side gi en vesentlig større meravkastning. Man kan helt trygt investere i slike børsnoterte fond, men det er viktig å være klar over risikoen. 

Som oftest er det anbefalt å bygge en stabil og bred portefølje først, for så å ta ytterligere risiko med andre ETF-er eller enkeltaksjer. Dette vil redusere risikoen betraktelig samtidig som du forstått vil oppnå gevinsten dersom investeringene stiger i verdi.

Les også:

Ofte stilte spørsmål

Hva er beste ETF å investere i?

Det er viktig å vurdere dette ut fra din risikoevne og investeringsstrategi. Mange nordmenn investerer i iShares Core S&P 500 ETF, som representerer de 500 største børsnoterte selskapene i USA.

Hvordan finne de beste ETF-ene?

Du kan filtrere ut fra hvilket marked og sektor du ønsker å investere i hos de fleste handelsplattformer. På den måten kan du investere i en ETF som innehar aksjer du har troen på fremover.

Hvilke ETF har prestert best?

I løpet av de siste fem årene er det børsnotertefond som har investert i informasjonsteknologi som har prestert best. iShares S&P 500 Information Technology Sector har gitt en årlig avkastning på over 20 %.

Hva er de beste ETF-ene å inkludere i en portefølje?

Det er lurt å bygge en portefølje som representerer ulike marked og sektorer. Med S&P 500 ETF TRUST, Vanguard Total World Stock og iShares MSCI Emerging Markets Small-Ca i porteføljen vil du eie et stort antall selskaper som representerer hele verden. 

Hva er de mest populære ETF-ene?

De mest populære børsnoterte fondene blant nordmenn i 2022 var S&P 500 ETF TRUST, DnB NOR OBX og Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *