Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Store prisbevegelser på kryptomarkedet: Bitcoin verdt mer enn 1000 milliarder dollar

Store prisbevegelser på kryptomarkedet: Bitcoin verdt mer enn 1000 milliarder dollar

Kryptomarkedet

Det er muntre tider på kryptomarkedet om dagen. Mandag hoppet Bitcoin til 50,000 dollar for første gang på over to år, og onsdag nådde kryptomarkedets bjellesau en markedsverdi på 1000 milliarder dollar. Forrige gang Bitcoin var like mye verdt var i desember 2021, rundt da kryptovalutaen var på sitt høyeste noensinne. 

Også andre kryptovalutaer har hatt en voldsom oppsving den siste tiden. Ethereum, den største kryptovalutaen etter Bitcoin, handles for tiden for drøyt 2700 dollar, og er opp mer enn 10 prosent siden mandag. Øvrige “altcoins” som Avalanche, Polkadot og Polygon har også klatret betydelig denne uken.  

Kryptomarkedet knuser de globale indeksene 

Det er imidlertid ikke bare de siste par dagene som har vært oppløftende for kryptovalutaer. Tall fra Statista viser nemlig at kryptomarkedets verdi har økt med godt over 100 prosent det siste året, sterkt drevet av nettopp Bitcoin, som ifølge CoinGecko utgjør over halvparten av hele markedets verdi. 

Til sammenligning har den globale indeksen S&P 500, som gjerne er brukt som et mål på utviklingen til aksjemarkedet ettersom det består av flere av de største selskapene i verden, steget med kun 20 prosent i samme periode. Eurostoxx 600, som inneholder flere av de største selskapene i Europa, har på sin side steget med beskjedne fire prosent. 

Kryptomarkedet stiger. Bitcoin verdt mer enn 1000 dollar.

Det har med andre ord vært god butikk å investere i kryptovaluta det siste året, og skal vi tro analytikere er de gode tidene langt fra over. Flere hevder at de nylige Bitcoin ETF-fondene vil øke etterspørselen på krypto og da særlig Bitcoin på sikt. Blant dem Mark Connors, sjef i investeringsselskapet 3iQ, som øyner en gyllen kjøpsmulighet i kryptovalutaen. 

I et intervju med MarketWatch forklarer Connors at stadig flere ser på Bitcoin som en potensielt trygg havn i økonomisk usikre tider, og at de nye fondene vil gjøre det enklere å investere i bitcoins. Han spår dermed at kursen til markedets største kryptovaluta vil stige til hele 160,000 dollar innen året er omme. 

Antydninger om rentekutt gir grunn til optimisme 

En annen faktor som kan tale i kryptomarkedets favør, ifølge enkelte analytikere, er at det ligger an til å bli flere rentekutt fremover. James Butterfill, forskningssjef i CoinShares, hevder at en mer avslappet pengepolitikk vil føre til økt interesse for mer risikofylte investeringer, noe Bitcoin i så fall vil komme godt ut av. Butterfill tror BTC, og kryptomarkedet for øvrig, kan nærme seg all time high i løpet av 2024. 

Den siste faktoren mange trekker frem som årsak til at markedet vil fortsette å stige, er den kommende hendelsen hvor belønningene for å mine bitcoins halveres. Kryptomarkedet har nemlig nådd rekordhøyder ikke lenge etter denne hendelsen, som er kjent som Bitcoin Halving

Dog er ikke alle som er like overbevist om at kryptovalutaer vil fortsette å stige. En av dem er aksjekommentator Karl Johan Molnes. Molnes har ved flere anledninger gått hardt ut mot krypto, blant annet ved å kalle det for amoralsk og for ren spekulasjon. Han har i tillegg antydet at det å investere i Bitcoin, er det samme som å “leke med pengene sine”. 

Bitcoin handles for øyeblikket til en kurs på 51,705 dollar, noe som tilsvarer om lag 545,400 kroner. Målt i norske kroner er Bitcoin ikke langt unna all time high. Da var kursen nemlig på 559,000 kroner, noe som på det tidspunktet tilsvarte 64,400 dollar.