Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Bitcoin Halving: Hendelsen som alltid utløser prisvekst  

Bitcoin Halving: Hendelsen som alltid utløser prisvekst  

Bitcoin Halving.

Bitcoin Halving, på norsk “Bitcoin halvering”, er på trappene, noe som har gjort Bitcoin (BTC) til et ettertraktet investeringsmål igjen. Grunnen er enkel: Historisk sett har den markedsledende kryptovalutaen steget godt i etterkant av halveringen. 

Men hva er Bitcoin Halving? Denne artikkelen gir deg svar på det du måtte lure på om den myteomspunnede hendelsen. Her skal vi utforske fenomenet som helhet, samt beskrive hvilke økonomiske effekter det kan ha på Bitcoin og resten av kryptomarkedet. 

Hva er Bitcoin Halving? 

Bitcoin halving innebærer at utstedelsen av nye bitcoin-mynter halveres. Eller rettere sagt, reduseres belønningene man mottar ved å utvinne (mine) Bitcoins. Denne hendelsen skjer uten menneskelig involvering hvert fjerde år, og den første Bitcoin halveringen fant sted i 2012. Da ble antallet Bitcoin-utstedelser redusert fra 50 bitcoins til 25. 

Hensikten med halveringen er å sikre at det totale tilbudet av Bitcoin-mynter aldri overstiger 21 millioner. Bitcoin halving vil derfor fortsette helt frem til 21 millioner “coins” er utstedt, som er ventet å skje rundt 2140 – gitt at hendelsen skjer hvert fjerde år.  

Neste gang Bitcoin halveres vil høyst sannsynlig være i april 2024 og da reduseres belønningene til 3,125 bitcoins, ned fra 6,25. Dette vil bli den fjerde halveringshendelsen i Bitcoins historie. 

Oversikt over Bitcoin Halving 

Halveringhendelse ÅrReduksjon
1201250 → 25 BTC
2201625 → 12,5 BTC
3202012,5 → 6,25 BTC
420246,25 → 3,125 BTC
520283,125 → 1,5625 BTC
620321,5625 → 0,78125 BTC
720360,78125 → 0,390625 BTC
820400,390625 → 0,1953125 BTC
920440,1953125  → 0,09765625 BTC
1020480,09765625 → 0,04882812 BTC

Hvordan fungerer Bitcoin halving? Et dypdykk i årsaken til dets eksistens 

For å virkelig forstå Bitcoin Halving som fenomen er det nødvendig å vite hvordan Bitcoin og særlig “mining” fungerer. Som de fleste sikkert vet, er Bitcoin (BTC) et slags betalingsmiddel (kryptovaluta) som kan sendes fritt mellom personer uten behov for en bank som et mellomledd. Mining derimot, er selve prosessen som gjør at bitcoins kan sendes direkte mellom to personer. 

Derfor er mining på mange måter ryggraden til Bitcoin. Hadde det ikke vært for mining-prosessen, hadde Bitcoin rett og slett ikke fungert. La oss utdype: Tenk deg en vanlig pengetransaksjon. Da er det banken som passer på at pengene dine havner på riktig sted og at summen ikke blir tuklet med underveis. 

I Bitcoins tilfelle er det ingen bank som sørger for at alt går som det skal. Bitcoin er nemlig desentralisert og av den grunn avhengig av alle nettverksdeltakere. Så, for at en Bitcoin-transaksjon skal gå gjennom må hele nettverket samarbeide og utøve en form for arbeidsinnsats – og det er her mining spiller en viktig rolle.  

Mining er prosessen som godkjenner transaksjoner

Hver gang det gjennomføres bitcoin-transaksjoner, må mining-prosessen iverksettes. Det er denne prosessen som gjør at Bitcoin fungerer som en uavhengig og selvstendig valuta, og den tjener flere nødvendige formål:

  1. Det er prosessen som godkjenner/verifiserer nye transaksjoner
  2. Det er et insentivet som skal motivere folk til å godkjenne transaksjoner
  3. Det er prosessen som utsteder nye bitcoins 

Når man driver med Bitcoin mining bruker man spesialiserte datamaskiner til å løse komplekse oppgaver, men dette er ikke nødvendigvis enkelt ei heller kostnadseffektivt. For det første kan disse datamaskinene koste en del penger, samt at selve mining-prosessen kan være meget energikrevende. Det er heller ingen garantier for at man lykkes som miner, da man må være først ut til å løse de nevnte oppgavene – og denne konkurransen er knallhard. 

Så, hvorfor gidder man da å drive med Bitcoin mining? Jo, fordi man potensielt mottar bitcoins. I skrivende stund er mining-belønningene 6,25 bitcoins, noe som tilsvarer over 250,000 kroner sett i dagens kurs. Men belønningen reduseres som nevnt til 3,125 når Bitcoin Halving inntreffer. 

Bitcoin mining og Bitcoin er to hendelser som er tett tilknyttet hverandre.

Bitcoin Halving er tett knyttet til mining 

Tilbake til Bitcoin Halving, det vi egentlig skal snakke om. Som du ser er halveringen tett knyttet til mining, altså utvinning av bitcoins. Men hvorfor eksisterer denne halveringshendelsen? Hva er årsaken til at belønningene for å mine reduseres hvert fjerde år? 

For det første: Bitcoin halving er programmert inn i koden til Bitcoin og det skjer hver gang det er verifisert 210,000 transaksjoner, eller ved hver 210.000 minet “blokk” som det korrekt heter på kryptospråket. Bitcoin har en gjennomsnittlig “blokktid” på 10 minutter. Således vil hver 210.000 blokk bli minet hvert 2,100,000 minutt eller omtrent hvert fjerde år. Men den faktiske årsaken til at halveringen skjer ved hver 210,000 minet blokk, er det ingen som vet. 

Videre har Bitcoin en total tilførsel på 21 millioner. Ingen vet helt hvorfor akkurat dette antallet er valgt, men det er likevel en god forklaring til hvorfor Bitcoin har et forhåndsbestemt antall. Den forhåndsbestemte tilførselen gjør Bitcoin til en knapp ressurs og er derfor en sterk motsats til vanlige valutaer. Norske kroner eller amerikanske dollar kan nemlig trykkes i ubegrensede mengder. 

Halveringen gir en kontrollert og forutsigbar inflasjon 

En opplagt fordel med at det ikke kan lages flere bitcoins enn 21 millioner, er at det gir en voldsom forutsigbarhet. I tillegg gir det en kontrollert, eller snarere en selvregulert inflasjon, noe Bitcoin halving er en viktig årsak til. 

Siden antallet nye utstedende mynter halveres hvert fjerde år, er kryptovalutaens inflasjon avtakende. Det er med andre ord ingen risiko for at det skal pumpes ut bitcoins i store kvantum, som på sikt vil bidra til prisreduksjon. Tvert imot vil Bitcoins avtakende inflasjon og knapphet kunne bidra til langsiktig prisvekst, forutsatt at etterspørselen holder seg på et noe stabilt nivå. 

Et sentralt spørsmål er da hvordan Bitcoin klarer å opprettholde en stabil og avtakende inflasjon, særlig når det som sørger for utstedelsen av nye mynter – altså mining – er blitt så populært? Vil ikke et høyt antall minere resultere i en større tilførsel? 

I teorien ja, men det geniale med Bitcoin er at vanskelighetsgraden for å mine justeres etter aktivitetsnivået. Høyere aktivitet er lik verre vanskelighetsgrad, og på den måten klarer forsyningen å vokse i et forutsigbart tempo. Det er også dette som bidrar til at det tar omtrent 10 minutter å godkjenne en blokk, som igjen gjør at Bitcoin Halving-hendelsen skjer hvert fjerde år. 

Hva skjer når Bitcoin halveres? 

En åpenbar effekt, eller snarere konsekvens, av Bitcoin Halving er at det blir mindre lukrativt å drive med mining. Som vi har vært inne på fører denne hendelsen til at man mottar halvparten så mange bitcoins. 

En ulempe, sett i Bitcoins øyne, er at det kan føre til at folk mister interessen for å mine, noe som utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko. Kort fortalt vil færre minere forstørre risikoen for sikkerhetsbrudd, hacking og manipulasjon. Av den grunn har mange argumentert for at Bitcoin Halving er skadelig for kryptovalutaens eksistens og levedyktighet. 

Minerne er enkelt og greit avhengig av at kursen til Bitcoin stiger for å kunne opprettholde lønnsomheten. Dette har, heldigvis for minernes del, vært tilfellet ved foregående halveringene, noe som leder oss til avsnitt. Nemlig de økonomiske effektene av Bitcoin Halving. 

Økonomiske effekter av Bitcoin Halving 

Bitcoin Halving har skjedd ved tre anledninger, i 2012, 2016 og 2020. Gjennomgangsmelodien har vært en vanvittig kursstigning i etterkant. La oss ta en titt: 

  • I 2012 ble halveringen utført i november og prisen begynte å stige markant ikke lenge etter den var blitt utført. 
  • I 2016 ble halveringen gjennomført i juli, og ganske nøyaktig et år senere begynte man å se konturene av den første, virkelige kryptoboomen. 
  • Etter halveringen i mai 2020 startet Bitcoin og resten av kryptomarkedet et nytt gullrush, som nådde rekordhøyder i 2021. 
Bitcoin kurs har steget i etterkant av Bitcoin halving.
Prisen til Bitcoin har historisk sett steget i etterkant av Bitcoin Halving. Dette trenger derimot ikke å bety at det også vil skje i fremtiden. Skjermbilde: Coingecko.

Nå er tidligere prestasjoner selvsagt ingen garantier for fremtiden. Skal vi derimot tro enkelte eksperter er det neppe en tilfeldighet at kryptoprisene har steget i etterkant av Bitcoin Halving. Det de gjerne bruker som bevis for at det er en viss korrelasjon er knapphet, lavere inflasjonsrate og henviser til teorien om tilbud og etterspørsel.  

Når det er sagt, viser en del forskning at det ikke er en direkte sammenheng mellom Bitcoin halving og kryptomarkedets utvikling, og at det er vanskelig å konkludere noe for sikkert. Mange peker mot at halveringen kun har skjedd tre ganger. Derfor mener de at grunnlaget for å hevde at det er en sammenheng, er for tynt. 

Det er også verdt å merke seg at Bitcoin, og markedet for øvrig, har vært gjennom store endringer de siste årene. Blant annet er markedsverdien langt høyere i dag enn ved forrige halvering, hvilket reduserer forutsetningene for å oppnå en brå kursoppgang. 

Det som derimot taler for at det er en viss korrelasjon, er at hendelsen ofte omtales i positive ordelag. Dette kan resultere i økt kjøpevillighet, som igjen vil bidra til økte priser. Bitcoin Halving skaper med andre ord et klassisk tilfelle av selvoppfyllende profeti, som kort fortalt innebærer at folks forventninger medvirker til at den faktiske hendelsen er i tråd med forventningene. 

Oppsummering 

Bitcoin halving nærmer seg med stormskritt. Mange har derfor posisjonert seg rundt Bitcoin i påvente av at prisen skal stige. Ikke at dette er et selvfølge, men markedet ser i hvert fall ut til å reagere positivt på den nærstående hendelsen. 

Kryptovalutaer har nemlig steget jevnt og trutt det siste året, riktignok med god drahjelp av den nylige godkjennelsen av såkalte Bitcoin ETF-fond. Legg til at makroøkonomien kan være på bedringens vei, og mye taler for at det går mot lysere tider for kryptomarkedet. 

Samtidig er det viktig å erkjenne at det ikke bare er positive sider med halving. Nedsidene, som at det blir mindre lønnsomt å mine, utgjør en reell trussel. Skulle folk slutte å operere som minere vil det sette store spor i nettverket som helhet, og i verste fall kan det resultere i betydelige sikkerhetsbrudd. 

Av den grunn har vi ingen klar fasit på hva som vil skje med Bitcoin og resten av markedet når Bitcoin Halving er utført. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet.  

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du risikerer å tape dine penger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *