Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Bitcoin ETF: Alt du må vite om Bitcoin-børsfond i 2024

Bitcoin ETF: Alt du må vite om Bitcoin-børsfond i 2024

Bitcoin ETF

Etter mye om og men har finanstilsynet i USA (SEC) omsider akseptert såkalte Bitcoin ETF-fond. Totalt er det 11 Bitcoin ETF-er som har fått godkjennelse, og som kan handles på børs i likhet med vanlige aksjer.    

Dette har skapt eufori blant en rekke krypto-entusiaster, som tror godkjennelsen vil skape positive ringvirkninger for kryptomarkedet. Men tross all omtalen er det likevel mange som ikke helt vet hva disse bitcoin-produktene er.  

Vi har derfor opprettet denne artikkelen slik at du kan lære mer om Bitcoin ETF. Her tar vi deg gjennom alt du må vite, inkludert hva det er og hvorfor det er knyttet så stor spenning rundt disse produktene. 

Hva er Bitcoin ETF?

Kort fortalt er en Bitcoin ETF et børshandlet fond som sporer verdien til Bitcoin. Men hva betyr egentlig dette? Som du sikkert vet er Bitcoin det første eksempelet på en kryptovaluta og det er også den mest verdifulle målt i markedsverdi. En ETF er som et helt vanlig fond, bare at andeler av fondet kjøpes og selges på børs, på akkurat samme måte som aksjer. 

Så, disse produktene lar deg investere i Bitcoin, men gjennom et børsfond og ikke direkte i kryptovalutaen. Det vil si at du følger verdien, du kan altså både tjene og tape penger alt etter om Bitcoin stiger eller faller i verdi, men uten at du trenger å anskaffe kryptovalutaen på egenhånd. 

Hensikten er simpelthen å gi deg enklere og tryggere tilgang til Bitcoin. For når du investerer på denne måten, investerer du gjennom en regulert fondsforvalter. Dermed unngår man kompleksiteten som normalt er forbundet med krypto, eksempelvis relatert oppkobling av krypto-lommebøker. I tillegg vil man i større grad unngå øvrige risikoer med kryptovaluta.  

Bitcoin ETF er spesialtilpasset nybegynnere  

Som presisert skal Bitcoin ETF-ene tilby en enklere og tryggere måte å investere i Bitcoin. Tidligere har man kun kunnet investere gjennom kryptobørser, krypto-lommebøker eller gjennom CFD-er.  

Det er ingenting galt i bruke noen av disse metodene når man skal kjøpe Bitcoin, men for mange kan dette være ukjente investeringsmetoder. Dermed slipper man å tilegne seg ny kunnskap om det som kan være komplekse temaer. Slik sett er disse produktene skreddersydde for en nybegynner som ønsker eksponering mot kryptomarkedets bjellesau. 

Det er heller ikke til å stikke under en stol at det har vært en del trøbbel med enkelte kryptobørser når det gjelder sikkerhet. Av den grunn er det mange som har vegret seg mot å åpne kontoer på slike børser den siste tiden i frykt for å tape pengene sine. 

Bitcoin ETF-ene er som nevnt styrt av verdenskjente fondsforvaltere, handles på børs som aksjer og er derfor under streng tilsyn av blant annet amerikanske myndigheter. Dette er også årsaken til at de nye Bitcoin-fondene oppleves som en tryggere måte å investere på. Så en innlysende fordel er at disse produktene gir muligheten til å investere i Bitcoin, men på en måte som de fleste er kjent med fra før. 

Gir indirekte eksponering 

Når det gjelder ulempene er disse først og fremst knyttet til at man ikke selv eier Bitcoin. Forvalterne som drifter de ulike ETF-ene investerer på dine vegne. Det gjør at du må betale et lite forvaltningsgebyr, i tillegg til at du må stole på at forvalterne har iverksatt nødvendige tiltak for å forhindre tyveri og hacking. Sistnevnte er noe du i ganske stor grad kan kontrollere selv, dersom du handler på egenhånd. 

En annen ting å tenke på er at ETF-prisene kan avvike fra Bitcoins reelle kurs. De første dagene etter at SEC godkjente handel i Bitcoin ETF-fond var det store forskjeller på prisen til de ulike fondene. Det til tross for at de følger akkurat samme aktiva, nemlig Bitcoin. 

Videre vil det med denne måten ikke være mulig å handle utenfor børsenes åpningstider. Dette kan legge visse begrensninger. Skulle det dukke opp en avgjørende hendelse i løpet av børsenes stengetid som kan påvirke prisen enten positivt eller negativt, vil du ikke ha mulighet til å utføre type handel som vil være til din fordel. 

Du kan med andre ord gå glipp av potensielle gevinster, eller i verste fall oppleve tap, som følge av at børsene er stengt. Dette vil ikke være en problemstilling når du handler bitcoin direkte, ettersom kryptomarkedet er åpent hele døgnet. 

SEC har godkjent Bitcoin ETF-er

Forskjellige typer Bitcoin ETF-er

Bare for å gjøre det klart: Bitcoin ETF-er har eksistert en god stund allerede, men da i form av såkalte futures. Det som nylig ble akseptert av SEC, er det som kalles for Spot ETF. La oss ta en titt på forskjellene mellom de to ETF-typene: 

 • Spot Bitcoin ETF: Slike investeringsfond kjøper og holder den underliggende eiendelen, i dette tilfellet Bitcoin. Det betyr at de ulike fondsforvalterne har kjøpt en god mengde BTC, og tilbyr investorene sine eksponering mot prisbevgelsen. 
 • Futures Bitcoin ETF: Slike investeringsfond eier ikke Bitcoin, men en investeringskontrakt, kalt for Futures. Dette er en meget spekulativ kontrakt som involverer høy risiko på grunn av en handelsfunksjon kalt “giring”.   

Som nevnt kan ulike Bitcoin ETF-er avvike sterkt fra hverandre, og Bitcoin for øvrig, noe som gjelder spesielt Futures ETF-er. Spot ETF-ene vil avvike i langt mindre grad, selv om også de kan oppleve nokså betydelig prisforskjeller. Årsaken er altså at de har fysisk kjøpt kryptovalutaen i motsetning til Futures-ETFene som baserer seg på forventninger om Bitcoins verdi i fremtiden og ikke den faktiske verdien. 

Liste over godkjente Bitcoin ETF-er  

Til stor begeistring hos en rekke krypto-investorer har altså 11 Bitcoin ETF-er blitt godkjent av SEC. Listen vil trolig vokse seg større med tid, men foreløpig det mulig å investere i følgende Bitcoin-børsfond: 

 • Bitwise Bitcoin ETF
 • Grayscale Bitcoin Trust
 • Hashdex Bitcoin ETF
 • iShares Bitcoin Trust ETF 
 • Valkyrie Bitcoin Fund
 • ARK 21Shares Bitcoin ETF
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF 
 • VanEck Bitcoin Trust
 • WisdomTree Bitcoin Fund
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund
 • Franklin Templeton Bitcoin ETF

Listen inkluderer ikke Futures Bitcoin ETF-er. 

Hvordan investere i Bitcoin ETF i Norge?

Om du vil investere i Bitcoin ETF i Norge må du finne en plattform som tilbyr dette. Nordnet er et eksempel på en investeringsplattform som har de nye Bitcoin ETF-ene i sitt sortiment. For å komme i gang hos Nordnet er det bare å opprette konto og gjøre et innskudd.

Slik går du i gang med å kjøpe Bitcoin ETF:

1. Opprett en konto

Etter å ha valgt en handelsplattform må du i gang med å opprette en konto. Trykk på “bli kunde” inne på siden, fyll inn kontaktinformasjon og opprett din konto. Hos Nordnet kan du registrere deg gjennom BankID.

Gjennomfør et innskudd

Deretter er du nødt til å overføre penger til plattformen. Du velger selv hvor mye du ønsker å sette inn.

Skal du f.eks. kjøpe iShares Bitcoin Trust ETF koster én ETF rundt 25 dollar. Du kan ikke investere i produktet for mindre enn dette.

Velg Bitcoin ETF

Velg hvilken Bitcoin ETF du ønsker å kjøpe. Siden alle de nevnte produktene investerer indirekte i Bitcoin, kan det være lurt å velge et produkt med lave gebyrer.

Utfør kjøpet

Velg hvor mange ETF-er du ønsker å kjøpe og fullført kjøpet. I dette tilfellet ønsker vi å kjøpe 4 iShares Bitcoin Trust, som i skrivende stund koster 1042 kroner.

Prøv Nordnet. Investeringstips.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Kontoopprettelsen gjøres på et blunk, da du kan registrere deg med BankID. Videre investerer du i ETF-ene på akkurat samme måte som når du kjøper vanlige aksjer og fond. Ønsker du å lære mer om ETF-er? Da kan du lese vår ETF-guide her.

Godkjennelsen er positivt nytt for krypto

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt SEC ville akseptere handel i Bitcoin-fond. SEC, med Gary Gensler i spissen, har ved flere anledninger kritisert aktører innenfor kryptomarkedet, og i perioder har det amerikanske finanstilsynet virkelig satt seg på bakbena. 

Men til mange store lettelse ga SEC altså tommel opp til totalt 11 Bitcoin børsfond den andre uken av det nye året. Flere analytikere har uttalt at godkjennelsen er godt nytt for kryptomarkedet og mener det markerer en stor milepæl, som følge av to hovedårsaker. 

 1. Det kan tyde på større global aksept blant store institusjoner
 2. Det kan føre til større synlighet hos alminnelige investorer

I korte trekk mener optimistene at ETF-ene vil resultere i at flere blir oppmerksomme på krypto. Det at store børsfond kjøper kryptomynten vil gjøre den mer likvid, noe som igjen vil bidra til mindre prisvolatilitet. I beste fall vil Bitcoin også havne i investeringsporteføljene til alminnelige sparere, og ikke kun hos de mest interesserte, noe som utvilsomt gagner markedet som helhet. 

Enkelte hevder til og med at godkjennelsen vil være med på å styrke troverdigheten til krypto som en aktivaklasse, og at det på sikt kan legge til rette for tillate krypto i diverse pensjonsordninger.    

Faktum er i alle fall at det har vært enorm interesse for investere i Bitcoin ETF-er. I løpet av den første dagen av fondenes levetid ble det registrert transaksjoner for totalt 4,6 milliarder dollar. 

Prøv Nordnet. Investeringstips.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Du risikerer å tape dine penger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *