Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Oppsummering av andre kvartal for Tesla, Netflix og Snap. Hvilke tech-aksjer bør man investere i nå?

Oppsummering av andre kvartal for Tesla, Netflix og Snap. Hvilke tech-aksjer bør man investere i nå?

Tech-aksjer, Snap, Tesla, Netflix

Det har vært store svingninger på børsen den siste uken. Flere aksjer har steget eller falt markant etter resultatene for andre kvartal ble offentliggjort. Hvilke tech-aksjer bør man ha i sin portefølje?

Nasdaq-indeksen, som er en referanseindeks som indikerer utviklingen til teknologiselskaper og vekstselskaper, har opplevd en stor nedgang som følge av at aksjene i indeksene har falt etter to år med oppgang. 

I ukens nyhet tar vi for oss aksjeutviklingen til Netflix, Tesla og Snapchat. Mens Netflix og Tesla har opplevd en kursøkning på over 10 %, har Snap-aksjene nesten falt med 30 %.

Tesla leverte færre biler, men økte inntektene

Tesla-investorer kunne juble for aksjenes oppgang etter at Tesla la frem selskapets resultater for andre kvartal onsdag 20. juli. Sammenlignet med fjorårets andre kvartal økte inntektene med nesten 5 milliarder dollar, fra 12 milliarder dollar til 16,9 milliarder dollar. 

Tesla, investere i Tesla

Til tross for de økte inntektene, var det ikke bare gledesnyheter som kunne bli lest fra rapporten. Blant annet måtte bilselskapets fabrikk i Kina holde stengt i denne perioden pga. pandemien. Fabrikken står får rundt 40 % av Teslas totale produksjon. Nedstigningen resulterte i at antallet leverte elbiler ble redusert, fra 310.000 til 256.520 elbiler. Dette er første gang på to år at Tesla opplever en redusering av billeveringer. 

Tar grep for å øke produksjonsnivået

Selskapet planlegger nå å ta ytterligere grep for å øke produksjonen. De har investert flere milliarder kroner i nye fabrikker i Tyskland og USA. Spørsmålet som stilles er om de klarer å nå målet om å produsere 1,5 millioner elbiler innen 2022 og om fabrikkene vil bli en kostbar investering for selskapet. 

I tillegg til produksjonsstoppen har Tesla bæret preg av et stort tap på deres Bitcoin-investeringer, som de nå har solgt seg helt ut av. Selv om Tesla-aksjene har økt de siste dagene, har aksjene falt mye hittil i år. Derfor kan man si at aksjene er billigere priset enn de var tidligere.

Aksjen er fortsatt på høye nivåer

Likevel er aksjekursen skyhøy, gjerne målt i aksjekurs i forhold til inntjening/fremtidig inntjening. Selskapet må fortsette å levere solide resultater fremover for å kunne forsvare prisingen. 

Spørsmålet er om du har troen på at Tesla vil bli en ledende aktør, eller om selskapet vil miste sitt fotfeste mot andre bilselskap i kampen om elbiler?


Les også: hvordan kjøpe aksjer?


Netflix mistet færre kunder enn ventet

Før Netflix la frem sine tall for andre kvartal, hadde strømmegigangten varslet om at de forventet å miste 2 millioner abonnementer. Fallet var ikke så høyt som først spådd. Netflix-aksjene steg da det ble klart at selskapet “kun” hadde mistet 970.000 kunder. 

Til tross for færre abonnementer økte omsetningen i kvartalet, fra 7,34 milliarder dollar til 7,07 milliarder dollar. 

Selskapet melder at de forventer å hente inn 1 million nye abonnementer i løpet av tredje kvartal 2022. 

Netflix, investere i Netflix

Utsetter avtale med Microsoft 

Et lyspunkt for selskapet, til tross for at antall abonnementer har falt, er at flere har valgt å forbli trofaste kunder etter at Netflix økte prisene per abonnement. 

Da fallet ble mindre enn første ventet, besluttet Netflix å utsette lanseringen av et billigere abonnement med reklame. Lanseringen av et slikt abonnement vil trolig bli lansert tidlig neste år. Avtalen er inngått med Microsoft, og Netflix har meldt at de tror dette vil generere mer inntekt i de kommende årene. 

I tillegg melder også Netflix at de ønsker å ta betalt for konto-deling. En slik løsning vil trolig rulle ut i 2023. For øyeblikket deles Netflix-konto av over 100 millioner husholdninger. 

Redd for økt konkurranse

Netflix har vært den foretrukne strømmetjenesten innenfor film og serier de siste årene. Likevel er det mange av deres konkurrenter som har skrudd opp tempoet og klare for å ta opp kampen. Dette gjelder blant annet Disney, Amazon Prime og HBO.

I USA har Netflix den dyreste prisingen per abonnement. Selskapet håper likevel at de kan beholde sine kunder med egne produserte filmer og serier og et stort utvalg for både voksne og barn. 

Inflasjon kan føre til en boost?

Med høy inflasjon på mat, strøm, bensin etc. er det mange som mener at strømmetjenester kan bli det første alternativet folk vil kansellere. Andre mener dog det motsatte, at det kan føre til en boost for strømmetjenestene. 

Det er tross alt billigere for en familie å se på en film hjemme i stuen sammenlignet med å gå på kino eller gjøre andre aktiviteter. Kanskje det kan føre til flere abonnementer?

Snapchat bommet på forventningene

Etter Nasdaq’s stengetid 21. juli la Snapchat ut tall for andre kvartal. Dagen etter falt aksjene med rundt 25 %

Fallet har ingen påvirkning på antallet personer som benytter seg av deres tjenester. Snap overrasket nemlig positivt når de viste tall på antall brukere. De hadde en vekst på 347 millioner brukere, en økning på 18 % fra samme periode året før. 

Tech aksjer, Snap, Snapchat, Investere i Snapchat

Lang negativ trend

Problemet til Snap har vært at de ikke klarer å konvertere penger fra sine brukere. Selskapet har hatt en negativ trend siden fjor i høst. Problemet forsterket seg da Apple kom med en ny funksjon som tillater brukere å fjerne målrettede annonser. Dette resulterer i lavere annonseinntekter, som er den eneste inntektskilden for selskapet. 

Billigere aksjer, men hvor skal inntektene komme fra?

Resultatet etter skatt for Snap i årets andre kvartal var på minus 422 millioner dollar. Det er ingen tvil om at aksjens fall har gjort selskapet billigere. Men hvordan skal selskapet tjene sine penger? Og hva stopper aksjen fra å falle ytterligere? 

Snap er en av mange tech-aksjer som har falt mye hittil i år. Aksjen fremstår fortsatt som dyr, og selskapet var ekstremt overpriset når aksjen så en pris på nesten 80 dollar per aksje i oktober 2021. 

Ofte stilte spørsmål rundt tech aksjer

Er Tesla en god investering?

Det er vanskelig å si hvorvidt Tesla er en god investering eller ikke. Tesla er priset inn til fremtidig inntjening. Dagens aksjekurs er langt høyere enn hva selskapet tjener. Spørsmålet er om du tror Tesla vil fortsette å bli den ledende aktøren innenfor deres sektor.

Bør jeg investere i Snapchat nå?

Snap er ikke et lønnsomt selskap for øyeblikket. Selskapet har kun en inntektskilde, som gjør dem veldig sårbare. Nå som brukere kan velge bort målrettede annonser, vil dette kunne ha store negative innvirkninger på Snapchats selskapsmodell.

Hvorfor har Snap-aksjene falt?

Snap-resultatene fra andre kvartal var svake. Resultatet etter skatt for Snap i årets andre kvartal var på minus 422 millioner dollar.

Hvilke tech aksjer bør jeg investere i?

Det er vanskelig å spå hvilke tech aksjer som vil stige fremover i tid. Det er viktig at du foretar egne selskapsanalyser før du investere i et selskap. Er du en aktiv investor bør du holde deg oppdatert rundt selskapsnyheter og kvartals- og årsresultater.

Bør jeg investere i Netflix?

Netflix-aksjen har stupt hittil i år. Det betyr at aksjene er rimeligere sammenlignet med tidligere. Tror du Netflix vil klare å fortsette å være en ledende strømmetjeneste? Da kan Netflix være en god investering.