Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hva er metaverse og hvordan fungerer det?

Hva er metaverse og hvordan fungerer det?

Metaverse, Facebook, investering

Da teknologigiganten Facebook skiftet navn til Meta høsten 2021 var det for å gjenspeile det de selv kalte for en «Metaverse-satsning». Med det ble Metaverse et av de mest omtalte begrepene i verden, og det er nå av flere eksperter og analytikere vurdert som fremtidens internett.

Er også du en av dem som lurer på hva et metavers er og hvorfor det er så mye hype rundt det? Da er du ikke alene, og i denne artikkelen får du svar på alt som omhandler det mye omtalte temaet.

Kjøp Metaverse crypto hos crypto.com. Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Metaverse raskt forklart

 • Metaverse er en digital verden i 3D som kombinerer spill, sosiale medier, kryptovaluta og virkelige interaksjoner. Det er med andre ord et digitalt nettbaserte samfunn hvor du kan samhandle med andre mennesker ved hjelp av internett og VR-briller.
 • I Metaverset kan du opprette en egen karakter som representerer deg selv. Med denne karakteren kan du gjøre «normale» ting som å kjøpe eiendom og andre digitale eiendeler (NFT), samt trene og samarbeide med dine arbeidskollegaer. Et metavers kan i så måte representere ditt digitale liv.
 • Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Facebook, forventer at virtuelle verdener og VR-briller vil bli like utbredt som smarttelefoner i fremtiden. Facebook, og en rekke andre teknologigiganter, satser for tiden hardt på utvikling og adopsjon av metaverset.
 • Metaverset er vurdert som det «neste internett» og det muliggjør nye måte for mennesker å kommunisere og samarbeide på. Eksperter og analytikere anser denne formen for virtuelle verdener som en investeringsmulighet i milliardklassen.

Hva betyr Metaverse?

Begrepet Metaverse stammer fra science fiction-romanen Snow Cash fra 1992, og er sammensatt av ordene «Meta» og «Univers». Meta referer til betydningen om «å gjøre seg selv gjenstand til noe utenfor», mens Univers referer til en verden.

Dermed kan et Metavers forklares som «en måte å gjøre seg selv gjenstand i en annen verden». Dette er kanskje ikke den beste definisjonen, men det gir samtidig et forholdsvis godt innblikk i hva det faktisk er.

Skal du være delaktig i dette må du nemlig opprette en digital representasjon av deg selv som du gjør tilgjengelig i en virtuell virkelighet. Med denne digitale personen kan du gjøre alle slags dagligdagse ting, for eksempel å trene, kommunisere eller annen form for interaksjon med andre.

Metaverse

Metaverset skal derfor fungere som et normalt samfunn og gjenspeile ditt vanlige liv, men bare i digital form. Det gjør at du for eksempel kan sitte i ditt eget hjem samtidig som du sosialiserer deg med personer fra den andre siden av kloden.

Hvordan fungerer Metaverset?

Et metavers fungerer i hovedsak som et digitalt samfunn hvor folk via deres selvopprettede avatarer kan samhandle med hverandre, arbeide, trene, handle, reise – ja, egentlig gjøre alt som er mulig i det virkelig liv.

Forskjellen er at metaverset foregår digitalt og over internett. De mest virkelighetsnære verdenene er de hvor man bruker VR-briller for å gi en utvidet virkelighet utover det å kun se på en dataskjerm.

Det er imidlertid fullt mulig å ta del i et metavers uten kostbart spesialutstyr. Flere tilbyr nemlig en form deltagelse kun via data- eller mobilapplikasjoner.

I dag er det fleste prosjektene bygget med hjelp av blokkjedeteknologi, som også er teknologien bak kryptovaluta. Dog har flere verdenskjente selskaper investert betydelige beløp for å forme og utviklet Metaverset ytterligere.  

Fremtidens internett?

Høsten 2021 skapte Facebook sjokkbølger rundt om i verden da de kunngjorde at de skulle skifte navn til «Meta» for å tydeliggjøre deres økte Metavers-fokus.

Facebook, Meta, Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, konsernsjef og gründer av Meta, presenterer selskapets funksjoner.

Mange mente imidlertid dette kun var utspekulert måte å dekke over de mange kontroversene rundt selskapets uetiske måte å behandle personvern på. Men gitt at også flere aktører som Nvidia og Microsoft varslet økt Metavers-satsing ble det raskt vurdert som et fremtidsrettet prosjekt.

Både eksperter, analytikere og investorer kastet seg dermed med den raskt voksende trenden, og det tok ikke lang tid før det ble estimert til en investeringsmulighet i milliardklassen. Det er til og med vurdert som «det nye internett» som et resultat av at de mange, nye mulighetene metaverset åpner opp for.  

Faktum er nemlig at digital eiendeler, bedre kjent som NFT, omsettes for flere titalls, om ikke hundretalls, millioner av kroner.

Spesielt mye oppstyr ble det da en person kjøpte en digital bolig for 450,000 dollar, tilsvarende 446,000 kroner, i Metaverset The Sandbox. Dette kun for å være den digitale naboen til den verdensberømte rapperen Snoop Dogg.


Les også om:


Hvorfor den enorme hypen?  

At vi lever i et digitalisert samfunn er det liten vits å argumentere imot. Nettbaserte plattformer er en vesentlig del av folks liv, uavhengig om det er til jobb eller sosialt moro. Forskning viser faktisk at barn og unge bruker opptil 5 timer i snitt hver eneste dag kun på sosiale medier.

Dermed er det kanskje ikke så rart at en utvidet virkelighet i digital form fanger interesse, særlig blant den yngre generasjonen. Ifølge McKinsey estimerer at metaverse-markedet kan være verdt 5 milliarder dollar innen 2030, mens Citi anslår en økning til ekstreme 13 milliarder dollar.

Hvorvidt denne økte digitaliseringen er bra for folkehelsen og om det er riktig å gå i en retning med mindre fysisk kontakt kan selvsagt diskuteres. Med det sagt er det mye tiltalende med Metaverse og det byr på en ny type innovasjon som kan bli viktig for fremtiden.

Nedenfor ser du noen av bruksområdene til Metaverset;
 1. Det muliggjør en form for interaksjon uansett hvor man er i verden. Tiden vi bruker på plattformer som Facebook, Snapchat, Instagram er ikke annet en svært mye. Metaverset åpner opp en ny og mer interaktiv måte å kommunisere med vennene sine på. Istedenfor å sitte på mobiltelefonen og skrolle gjennom tekst, kan du i et Metaverse faktisk være digitalt tilstedeværende via en selvopprettet karakter og snakke med dine venner, selv om de sitter på den andre siden av kloden. 
 2. Det åpner nye muligheter for blant annet læring og nettbasert handel; Også netthandel totalforandres takket være metaverset. Teknologien er allerede hyppig brukt og såkalte NFTer, altså digitale eiendeler, omsettes i dag for milliarder av dollar. Metaverset kan også brukes til å skape nye læringsplattformer. Kirurger under opplæring kan bruke teknologien til å gjennomføre virkelighetsnære, digitale operasjoner.  
 3. Det muliggjør nye måter for folk å arbeide sammen på; Pandemien som har herjet de siste årene har gjort at arbeidsplasser har sett etter teknologiske tjenester som gjør det mulig å samarbeide med hverandre uten fysisk kontakt. Metaverset muliggjør nettopp det. Studier viser også at 59 prosent av amerikanske voksne foretrekker å jobbe fra hjemmekontor. Hvem vet, kanskje om 20 år så er metverset din neste arbeidsplass?

At Metaverset kommer til å erstatte fysisk kontakt og interaksjon virker lite trolig, men at det blir en stor del av samfunnet i fremtiden virker stadig mer sannsynlig.

Det er den nyeste innovasjonen innen kommunikasjonsteknologi, og det vi har sett til nå er bare den spede begynnelsen, i alle fall om vi skal tro Facebook-gründer Mark Zuckerberg.  

metavers, web3

Hvordan investere i Metaverse?

Du kan investere i Metaverset enten gjennom aksjeselskap som driver med utvikling av Metaverset, som Facebook (nå Meta). En anne metode er via Metavers kryptovaluta, som Decentraland og The Sandbox.

Å komme i gang med investeringen er lite tidkrevende og relativt enkelt. Nedenfor ser du en rask guide på hvordan du kommer i gang med investeringen;

 1. Registrere konto på en handelsplattform: Først og fremst må du finne en handelsplattform som tilbyr Metavers aksjer eller kryptovaluta. Du bør vurdere blant annet gebyrer, funksjoner og brukervennlighet når du velger aktører. Ikke minst må plattformen ha aksjen/kryptoen du ønsker å investere i.
 2. Identifisere deg og gjøre et innskudd: Velger du en utenlandsk aktør må du oppgi identitet ved å sende inn kopi av ID-kort. Dette er en lovpålagt sikkerhetsprosedyre som skal forhindre blant annet hvitvasking av penger.
 3. Begynne investeringen: Velg selskapet eller kryptoen du ønsker å investere i, for å deretter velge beløp og klikke på kjøp. Du har da investert! Et godt tips er å investere i flere aksjer og krypto for å spre risiko.
Metaverse. Investeringstips. Crypto.com.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

 

Kjøpe Metaverse aksjer:

Å kjøpe Metavers aksjer innebærer å kjøpe aksjene til et børsnotert selskap som driver med en form for Metaverset-virksomhet. Kort fortalt er aksjer eierandeler av selskapet du kjøper aksjene til.

Det vil si at du ikke investerer direkte i Metaverset, men i et selskap som opererer innenfor den respektive bransjen. Med andre ord kan du både tjene og tape penger på investeringen, alt etter hvordan selskapet presterer og uavhengig av hvordan Metaverset utvikler seg i fremtiden.

Eksempler på Metaverse-aksjer er;

 • Meta (tidligere Facebook) – Et av verdens største selskaper med en markedsverdi på hele 455 milliarder dollar. Selskapet drifter den sosiale plattformen Facebook, samt applikasjoner som Messenger og Whatsapp.
 • Microsoft – Verdensledende selskap, som i 2021 hadde en omsetning på eventyrlige 168 milliarder dollar. Microsoft produserer hovedsakelig programvarer, datamaskiner og forbrukerelektronikk, og er mest kjent for produktene «Microsoft Windows» og «Microsoft Office».
 • Roblox – En av verdens største spillprodusenter. Selskapet har en børsverdi på 23 milliarder dollar, og hadde i 2021 en omsetning på nærmere 2 milliarder dollar.
 • Nvidia – NVIDIA er en amerikansk produsent av grafikkort som brukes i datamaskiner og spillkonsoller. Selskapet er ledene innen sitt felt, og har en børsverdi på 374 milliarder dollar.
 • Nike – Klesgiganten Nike er sammen med Adidas den største leverandøren av treningsklær, joggesko og annet sportsutstyr. Selskapet har utviklet et eget Metaverse på spillplattformen Roblox, kalt for «Nikeland».
 • Unity Technologies – Amerikansk videospillutvikler. Selskapet har en markedsverdi på 12 milliarder dollar.

Kjøpe Metaverse kryptovaluta:

Å investere i metavers kryptovaluta innebærer å kjøpe en kryptovaluta som fungerer som gjeldende valuta på en Metavers-plattform. Eksempler er Decentraland, Axie Infinity eller The Sandbox.

Forskjellen med kryptoinvesteringer kontra det å kjøpe aksjer er at risikoen er større. Dog gjelder også det den potensielle oppsiden. Decentraland, det som for tiden er det største krypto Metaverset målt i markedsverdi, steg flere tusen prosent høsten 2021 for å så falle med nesten 80 prosent bare seks måneder etter den astronomiske oppgangen.

Eksempler på kryptoplattformer som betegnes som metaverse er:

 • Decentraland (MANA)Desentralisert Metaverse med en formidabel vekst på flere tusen prosent de siste årene. Kanskje ikke så merkelig at både Brønnøysundregistrene, Sparebank1 og Skatteetaten har investert penger i deres virtuelle virkelighet.
 • The Sandbox (SAND) – Populært Metaverse hvor blant annet Snoop Dogg er svært aktiv.
 • Axie Infinity (AXS) – Pokémon-lignende Metaverse hvor målet er å kjempe mot andre brukere for å tjene poeng og nye kryptovaluta. Det er et såkalt «play-to-earn-game», som muliggjør en form for passive inntekter.
 • Enjin (ENJ) – Sosial spillplattform som tilbyr et helt økosystem av blokkjedebaserte spillprodukter.
 • Ontology (ONT) – Ontology er en plattform hvor brukere kan bygge sine egne Metaverse applikasjoner.
 • Illuvium (ILV) -Et kampbasert fantasyspill som tilbyr såkalte Yield Farming-protokoller. Yield Farming er en måte å passivt generere flere kryptotokens, på lik linje som renter i en høyrentekonto.
 • Alien Worlds (TLM) – «Play-to-earn-game» hvor du kan tjene kryptobelønninger. Dette ved deltagelse i ulike spill, eller ved å kjempe mot andre brukere.

Oppsummering

At Metaverse kommer til å bli en større del av folks liv i fremtiden virker svært sannsynlig. Men i hvor stor grad er umulig å si. Spill, og nærmere bestemt virtuelle verdener, hvor man kan kommunisere og samhandle med hverandre har allerede en høy popularitet. Dette særlig blant yngre.

Det er heller ikke uten grunn at teknologigigantene nå stater tungt på utvikling av det som populært kalles «fremtidens internett».

Siden dette fenomenet også er helt i startfasen er en eventuell investering svært spennende. Muligheten for skyhøye gevinster er til stede, noe også de største og mest anerkjente investeringsbankene i verden har bemerket.

Samtidig er det er en investering med stor risiko. Invester ansvarlig og gjør grundige undersøkelser slik at du finner et prosjekt som passer din risikoprofil og portefølje.

Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Metaverse?

Metaverse er en virtuelle verden hvor du kan kommunisere og samhandle med andre brukere via en selvopprettet karakter.

Er Metaverse fremtiden?

Metaverset er av flere betegnet som «fremtidens internett». Både Facebook og Microsoft jobber for tiden hardt med å utvikle sitt eget metavers.

Er metavers en god investering?

Å investere i Metaverset, enten om det er via aksjer eller kryptovaluta, er svært spennende. Konseptet er fortsatt helt i startfasen, men det betyr også større risiko.

Hvordan investere i metaverset?

For å investere må du opprette konto på en handelsplattform, som for eksempel Nordnet. Der kan du kjøpe både Metavers aksjer og Metavers krypto. Les mer her.

Hva betyr Metaverse?

Begrepet stammer fra ordene «Meta» og «Univers», og det betegnes som en utvidet form for virtuell virkelighet.

Hvem eier Meta?

I oktober 2021 byttet Facebook navn til Meta, som reflekterer selskapets fokus på å bygge et metaunivers.

Hva er metaverse krypto?

Metaverse krypto er kryptovaluta med en bestemt funksjon på en virtuell spillplattform betegnet som et meatervse. Normalt er denne funksjonen som betalingmiddel. Decentraland og The Sandbox er eksempeler på såkalte metaverse kryptovaluta.

Hva er metaverse aksjer?

Metaverse aksjer er aksjene til selskaper som driver med en form for metaverse-virksomhet. For eksempel Meta, selskapet som eier Facebook.