Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Nvidia dro lasset til resten av markedet

Nvidia dro lasset til resten av markedet

Nvidias kvartalsresultater sender aksjemarkedet til nye høyder

Onsdag kveld la Nvidia ut sin kvartalsrapport. Resultatet var over all forventning og dagen etter steg markedsverdien med 230 milliarder dollar, som tilsvarer tre ganger verdien av Equinor. 

Nvidia var sist i rekken av de store tech-selskapene med å presentere sine resultater for fjerde kvartal. Resultatet var et overskudd på 12,3 milliarder dollar, opp fra 1,4 milliarder dollar fra samme periode i fjor. 

Den enorme etterspørselen etter selskapets databrikker som brukes til kunstig intelligens er hovedårsaken til resultatet. Databrikkene blir blant annet brukt til PC-er, biler og roboter. Microsoft, Meta, Google og Tesla er bare noen selskaper på Nvidias kundeliste. 

– Etterspørselen stiger verden rundt i selskaper, industrier og nasjoner, uttalte Nvidias toppsjef Jensen Huang i forbindelse med rapporten.

Denne saken ble først publisert i vårt nyhetsbrev. Registrer deg for å motta ukentlige råd og tips.

Aksjen steg med 16 prosent

Markedet lå på vakt i forkant av Nvidias offentliggjøring. Presset på selskapet var skyhøyt, og mange investorer hadde allerede solgt unna posisjoner for å sikre gevinst. 

I etterpåklokskap var dette derimot en dårlig idé. De positive resultatene førte til at Nvidias aksjer steg med 16 %. Det tilsvarte en økt markedsverdi på 230 milliarder dollar, eller 2900 milliarder norske kroner. Til sammenligning har Equinor, Norges største selskap, en markedsverdi på rundt 75 milliarder dollar. 

Med det har Nvidias aksjer steget med 245 % på bare ett år og har tatt seg inn på fjerdeplass over verdens største selskaper i verden.

Ledet an en bred oppgang

Det var ikke bare Nvidia-investorer som kunne glede seg over oppgangen. Selskapets resultater ble tatt godt imot av hele aksjemarkedet. Faktisk førte det til ny “all-time high” blant flere amerikanske indekser: 

Selv globale indeksfond økte med nesten 2 % på torsdag. Nvidia, sammen med resten av «the magnificent seven», har vært drivere til at de beste globale indeksfondene har steget med rundt 20 % på ett år. Det er en avkastning langt over hva man kan forvente.

80 prosent markedsandel på AI-databrikker 

Ifølge Wall Street Journal sitter Nvidia på rundt 80 % av markedsandelen på databrikkere som blir brukt i de mest avanserte AI-systemer. Det er heller ikke ventet at etterspørselen vil reduseres med det første. Både offentlig sektor, næringslivet og land som vil oppruste sine militære styrker skriker etter Nvidias databrikker. 

I rapporten skrev Huang at etterspørselen er så høy at selskapet har hatt diskusjoner om hvordan de kan distribuere databrikkene på en rettferdig måte. Så til tross for Nvidias enorme omsetning og salg, kunne de i realiteten solgt vesentlig mer om produksjonen hadde vært i kontrast med etterspørselen.

Får konkurranse fra Kina

Aksjens oppgang kan forsvares med den enorme etterspørselen i kombinasjon med Nvidias markedsandeler. Likevel er det flere som stiller spørsmålstegn til den enorme prisingen.

Historien viser nemig at markedskonkurransen og prispresset pleier å utjevne seg over tid. Christian Lie, sjefstrateg i Formue, skriver i en ukeskommentar at vi allerede ser salgssvikt og prispress i bilindustrien, som er den største forbrukeren av databrikker.  

Nvidia samarbeider med flere bilselskaper
Volvo er bare en av mange bilselskaper Nvidia samarbeider med

«The Semiconductor Industry Association» skriver også at det vil være mange flere selskaper om beite. I løpet av 2024 vil det etableres 42 nye halvlederfabrikker, hvorav 18 vil være kinesiske. Dette vil i så fall kunne sette ytterligere press på Nvidia. 

Når stopper festen?

Det er ingen tvil om at generative AI-aksjer som Nvidia styrer markedet om dagen. Hedgefund-manager Eric Krull forteller i podcasten «Investing with IBD» at det er vanlig å få en korreksjon etter en lang periode med oppgang. 

Han forteller at investorer i USA ofte selger aksjer i mars og april i forbindelse med frister for å levere skattemeldingen. Ifølge Krull vil dette, i kombinasjon med enorme kursoppganger, kunne lede til en liten nedsving. 

Sikrer du noe av gevinsten eller fyrer du på alle sylindre?


Lyst til å starte din investeringsreise?

Det finnes flere handelsplattformer å investere fra. Personlig kan jeg anbefale Nordnet, som er handelsplattformen jeg selv bruker mest aktivt. Det er Nordens største nettmegler og gir deg tilgang til et stort investeringsunivers, som inkluderer blant annet aksjer og fond. I tillegg vil du kunne ta i bruk Shareville, en læringsplattform hvor du kan samhandle med andre investorer og innhente tips.

Invester hos Nordnet
Annonse: Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Kim Ingwersen Investeringstips
Kim Ingwersen
+ innlegg

Kim Ingwersen er en journalist med stor interesse for finans og personlig økonomi. Her hos Investeringstips vil han bidra med innsiktsfull innhold som kan bidra til å skape en bedre forståelse for investering og sparing.

«For å oppnå en bedre økonomisk fremtid er det viktig å sette pengene til arbeid. Bankkontoen er en trygg oppbevaringsplass dersom man trenger midlene innen kort tid, men er ikke gunstig for langsiktig sparing. Derfor er det viktig å se etter investeringsalternativer som samstemmer med ens risikovillighet og tidshorisont.»

Kim er begeistret for utviklingen de siste årene og opplever at flere har tatt et aktivt ansvar for sine sparepenger. Han håper å bidra med å få flere til å tenke i samme baner.

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X