Hopp til innholdet
Hjem » Innlegg » Hva er web3 og hvordan fungerer det?

Hva er web3 og hvordan fungerer det?

Hva er web3?

Web3, eller web 3.0, er et begrep som har skapt mye debatt den siste tiden. Ideologien bygger på et åpent, rettferdig og demokratisk internett hvor det er forbrukerne som har all makt og kontroll. 

Selv om web3 nå beskrives som “fremtidens internett” eller “den neste fasen til internett”, er det ikke alle som er like overbevist. Så har web3 egentlig noe fremtid eller er det bare et moteord som vil visne med tid? 

Nettopp dette prøver vi å gi et svar på i denne artikkelen – men aller først forklarer vi hva web 3.0 er og hvordan det fungerer.  

Ønsker du oppdatert markedsinfo? Registrer deg på vårt nyhetsbrev!

Web 3.0 raskt forklart 

  • Web3 er en ide om et nytt internett, hvor konsepter som desentralisering, blokkjedeteknologi, kryptovaluta, NFT og Metaverse er sentralt. Ideologien bygger på et åpent og demokratisk nett hvor makt er fordelt mellom alle forbrukerne og ikke begrenset til store selskaper, som Facebook og Google. 
  • Web 3.0 representerer den neste fasen av utviklingen til internett. Noen mener at det “nye nettet” vil gi økt datasikkerhet, bedre ivaretakelse av personvern og gi forbrukerne større kontroll over personlige data. Web3 skal også være tilgjengelig for alle, selv i land med strenge restriksjoner. 
  • Det neste fasen til internett ble først beskrevet av Gavin Wood, utvikleren av kryptovaluaten Polkadot, i 2014. Ideen ble dog først populært mot slutten av 2021, som følge av fremveksten til konsepter som desentralisert finans (DeFi), og ikke minst Metaverse.    

Hva er Web3? 

Web3 beskrives som den neste fasen til internett eller den tredje generasjonen til internett. Det har ingen entydig definisjon, men visjonen er nokså enkel – nemlig å skape et nytt og bedre internett ved å inkludere teknologier og innovasjoner, som Blockchain, kryptovaluta og NFT

Særlig sentralt er begrepet desentralisering, som betyr at makt og kontrollstyring fordeles likt mellom alle deltagere i et nettverk. I et sentralisert styresett er det kun en mindre gruppe mennesker, eller et bestemt selskap, som innehar makten. 

Når du bruker dagens internett, altså web2, er det på betingelsene til selskapene som eier de respektive plattformene. Så istedenfor et monopolisert internett hvor premissene ensidig bestemmes av store teknologiselskaper, skal web3 gi kontrollen tilbake til forbrukerne. 

Sånn sett kan vi si at web 3.0 skal fjerne innflytelsen til store sentraliserte selskaper, populært kalt for “Big Tech”, som Facebook, Google, Amazon eller Twitter.

Hvordan fungerer web3? 

Det som gjør at det nye nettet kan fungere på en desentralisert måte, altså uten behov for et sentralisert styresett, er Blockchain, eller blokkjede som det heter på norsk. Blockchain er noe alle kryptoptosjekter, både NFT, Metaverse og DeFi har sitt opphav fra. 

I så måte fungerer web3 på mange måter likt som øvrige kryptoprotokoller. Av den grunn kan det være enkelt å forveksle de mange ganske uforståelige begrepene. 

Enkelt forklart er web 3.0 en samlebetegnelse på visjonen om et desentralisert nett, hvor både NFT, Metaverse og kryptovaluta inngår i det altomfattende begrepet. 

Med andre ord, web3 skal fungere som et verdensomspennende nett som knytter flere teknologier sammen i et felles nettverk. Gir det fortsatt null mening? Her får du en rask oppsummering: 

  • Web3: Er en visjon om et nytt og forbedret internett hvor det er forbrukerne som har makt og kontroll. 
  • Web3 Crypto: Er digitale valuta, kan for eksempel være Ethereum, som brukes til betalinger på web3 protokoller. Kryptovaluta kan sendes direkte mellom to personer, uten behov for å bruke banken som et mellomledd. 
  • Metaverse: Er i bunn og grunn spillplattformer i form av en virtuell virkelighet. Metaverse er et av flere økosystem som inngår i web 3.0. 
  • NFT: Er digitale gjenstander som representerer eierskap. NFT vil være en sentral del av det nye internett.  
  • DeFi: Står for desentralisert finans, og det er en type teknologi som muliggjør finanstjenester, for eksempel lån, sparing og betalinger, uten behov for et banksystem. Vil i likhet med Metaverse inngå i web3. 

Potensielle fordeler og ulemper med et “desentralisert nett”

Tanken om et desentralisert nett har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Mye av årsaken bunner i den vanvittige fremveksten til øvrige kryptoprotokoller. Men mest av alt er folk positive til at web3 ikke krever tillit til store private selskaper. 

Dette skal gi flere fordeler, som for eksempel: 

  • Kontroll over egen data og bedre beskyttelse av personvern: Det hevdes at web3 gir bedre beskyttelse av personvern og større kontroll over egne data. Det gir mening ettersom dataen ikke lagres på en sentralisert server, men på Blockchain. Dessuten er det ikke behov å oppgi sensitiv informasjon når man registrerer seg  
  • 100% eierskap til digitale gjenstander: Du får full eierskap til dine midler. Det betyr at du kan flytte eiendeler på tvers av forskjellige plattformer, uavhengig om det er jobb- eller spillrelatert. Dette er ikke mulig med web2-protokoller, da alle gjenstander og eiendeler gjerne er direkte knyttet til den respektive plattformen.   
  • Ingen ekskludering: Web3 er hverken myndighets- eller selskapsstyrt. Ingen blir ekskludert, og det er med andre ord ikke mulig å bli utestengt fra plattformer. Med web3 kan man også utføre betalinger direkte til andre personer raskt og enkelt uansett hvilket land de befinner seg i.   
  • Innholdsskapere vil i større profittere på et desentralisert nett: Musikere, kunstnere, Youtubere, nettbutikk-eiere, rett og slett alle som skaper eller selger innhold på internett er i dag avhengig av tredjeparter, som ofte tar en stor del av kaka. Med web3 kan innholdsskapere selge sine varer og tjenester direkte til kundene, som vil si at hele fortjenesten går til dem selv og ikke uavhengige tredjeparter.  
  • Større innflytelse: Du kan være med på å påvirke hvordan web3-plattformer skal fungere. Dette kan gjøres ved å bruke kryptovaluta til å stemme på forslag om nettverksendringer eller oppdateringer.  
Hva er web3?
Er web 3.0 det nye internett?

Har web3 noe fremtid? 

Optimistene bruker ikke uventet store ord for å beskrive det som kanskje er morgendagens internett. Det er også kalt for et mer demokratisk og rettferdig internett, men kritikken har likevel ikke latt vente på seg.  

Kritikerne mener blant annet at det tilrettelegger for nettkriminalitet, mobbing, hatefulle ytringer og spredning av innhold som bør sensureres. Noen går også langt i beskylde det for å kun være svindel, mens andre mener det er moteord brukt for å forlenge det de kaller for en “kryptoboble”.  

Ikke at vi skal spekulere for mye i den videre fremtiden til web3, men det virker stadig mer som et konsept som har kommet for å bli. Vi har allerede nevnt Facebooks, eller Meta som det heter nå, tunge satsning på Metaverset og andre selskapers inkorporering av dette nye fenomenet. 

Nike har sammen med Roblox skapt et web3 univers kalt for Nikeland, og nå nylig ble det kjent at nevnte Meta har inngått et samarbeid med kryptoplattformen Polygon for å muliggjøre bruk av NFT-er på Instagram. Du kan lese mer om dette her

At vi nå sakte, men sikkert ser antydninger til en masseadospjon av web3 konsepter, som Metaverse, kryptovaluta og NFT, tyder på at dette kan ha en fremtid. 

Nye teknologier innebærer risiko

Samtidig er det viktig å bemerke at nye teknologier har stor risiko for å forsvinne like raskt som det ble til. Et eksempel på dette er “dotcom-boblen”, som var i 2000. 

Investorer pumpet penger inn i internett-baserte oppstartsselskaper i håp og tro om at de skulle tjene penger. Det som dog skjedde var at brorparten av selskapene mislyktes og mange av dem gikk konkurs. Børsene raste hvilket resulterte i at flere opplevde brutale tap. 

Med internettboblen i bakhodet er det kanskje ikke så rart at folk er kritiske til nye teknologier. Når det er sagt var det noen selskaper, eksempelvis Google, Amazon og Microsoft, som lyktes og har siden utviklet seg til å bli blant verdens mest kjente og høyest verdsatte merkevarene i hele verden.

Hadde du også fortalt folk i 2000, etter internettboblen, at vi fra 2015 skulle være avhengig av internett, hadde du nok blitt ledd av. Men faktum er at vi i dag bruker mer tid på digitale plattformer, nærmere bestemt internett, enn noe annet. Så hvem vet, kanskje vi om 10 eller 20 år er like avhengig av web3 som vi er av web2 i dag?

Hvordan investere i web 3.0? 

Vurderer du å investere i web3? Det er flere måter å investere på, men den enkleste måten er nok via en web3 Crypto, altså kryptovaluta. For å kjøpe kryptovaluta må du opprette konto hos en nettmegler som har digitale valuta, der vår anbefaling er Crypto.com. Stegvis ser prosessen slik ut: 

  1. Opprette konto: Som nevnt er vår anbefaling Crypto.com, men foretrekker du en annen aktør bør du se på faktorer, som gebyrer, utvalg og brukervennlighet. 
  2. Identifisere deg og gjøre et innskudd: Hos utenlandske aktører må du gjennomgå en KYC-prosedyre, som innebærer å sende kopi av godkjent ID-kort. Dette er en lovpålagt sikkerhetsprosedyre som skal forhindre kriminell aktivitet. Innskuddet kan gjøre med både kort- og bankoverføring.
  3. Begynne investeringen: Du kan nå velge hva du vil investere i. Hos Crypto.com får du enkel oversikt over hele utvalget, men er du sikker i din sak bruker du bare søkefeltet. 

 Her ser du hvordan kjøpe kryptovaluta, mens her ser du hvordan kjøpe aksjer.  

Hva er Web3? Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Eksempler på Web3 investeringer. 

Er du usikker på hvilke krypto som gir eksponering mot web3? Nedenfor ser du noen eksempler, men husk at kryptovaluta involverer høy risiko. Er du mer tilfreds med å investere i fond, men vil likevel invester i web3, er fondet ARK Innovation ETF et godt alternativ.

Web3 Crypto: 

  • Polygon (MATIC): Protokoll som skal forbedre infrastrukturen til desentralisert applikasjoner, for eksempel de som inngår i web3. Har nylig inngått et samarbeid med Meta. 
  • Polkadot (DOT): Protokoll som gjør at uavhengige blokkjeder kan dele data og utføre transaksjoner på tvers av forskjellige nettverk. Er populært kalt for “blokkjeden som forbinder alle blokkjeder”. 
  • Filecoin (FIL): Desentralisert fillagringssystem. Kryptoen har en markedsverdi på 1,4 milliarder dollar. 
  • Theta (THETA): Et desentralisert nettverk med et særskilt fokus på videostreaming. Formålet er å direkte koble seere og innholdsskapere med hverandre uten behov for et mellomledd som Youtube. 
  • The Graph (GRT): Er en protokoll som bedre infrastrukturen til web 3.0-applikasjoner. GRT har en kurs på 0,06 dollar. 
  • Basic Attention Token (BAT): Desentralisert protokoll som utelukkende fokuserer på digitale annonsering og markedsføring. Protokollen belønner de viser oppmerksomhet til reklamene, som også gjør annonsørene får avkastning på sine reklamer.     
  • Chainlink (LINK): Et nettverk som integrerer normale plattformer med blockchain og smarte kontrakter. Kryptovaluaten er blant de 20 største målt i markedsverdi. 
  • Ethereum (ETH): Plattform som har lagt grunnlaget for alle web3-protokoller takket være deres smarte kontrakter. Er den nest største på markedet etter Bitcoin.

Oppsummering

Store ord er brukt for å beskrive web3, og mange hevder at dette er fremtiden. Det er fortsatt tidlig og det er nok mye som må forbedres før det kan seile opp som det nye internett. Men at det har en lovende fremtid skal vi ikke legge skjul på. 

Mange har også vist interesse for å investere i web3. Foreløpig er det kryptovaluta som er den mest tilgjengelig investeringsmetoden. Det er imidlertid også mulig å investere via fond-lignende produkter som inkluderer denne nye teknologien hos blant annet Crypto.com. 

Bare husk at investeringer involverer risiko. Vær derfor bevisst på å gjøre deg kjent med risikoen som er involvert før du tar en beslutning.

Hva er Web3? Investeringstips.
Kryptovaluta involverer høy risiko. Du kan tape dine penger.

Ofte stile spørsmål

Hva betyr web3?

Begrepet web 3.0 har ingen gitt definisjon, men er enkelt forklart en samlebetegnelse på et nytt internett basert på blokkjedeteknologi. Hensikten med det som kalles for “neste generasjons internett” er å skape et mer demokratisk internett ved å fjerne makten til sentralisert selskaper, som for eksempel Google. 

Hva er web3?

Web3 er et nytt internett hvor kryptovaluta, blokkjedeteonologi, NFT og desentralisering står sentralt. Målet er å skape et åpent og fritt internett styrt av forbrukerne og ikke av private selskaper eller enkeltpersoner.   

Hvordan fungerer web3?

Hovedforskjellen er at Web2, altså det som er dagens internett, fungerer via sentraliserte servere ofte eide av private selskaper. Web3 er fullstendig desentralisert, som betyr at serveren ikke har en bestemt eier. Web3 skal også være mer interaktiv enn web2, takket være VR og AR-teknologi. Web2 er i hovedsak sentrert rundt skriving og lesing.

Er web3 internett?

Web 3.0 omtales ofte som et nytt og forbedret internett.

Er web3 fremtiden?

Noen hevder at dette er fremtidens internett, mens andre mener det kun er en boble.

Hva er web3 crypto? 

Det er kryptovaluta som tjener et formål på en protokoll som kan karakteriseres som web3.

Er web3 et Metaverse?

Web 3.0 er en samlebetegnelse på visjonen om et desentralisert internett, hvor Metaverse er en del av dette internettet. Metaverse er raskt forklart digitale spillplattformer, som er styrt av et fellesskap fremfor sentraliserte selskaper.

Investor
+ innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Invester i aksjer, fond og mer. Alle investeringer tas på egen risiko.

X